fbpx

Znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Davor Pavuna

Davor Pavuna

Prof. dr. sc. Davor Pavuna rođen je u Koprivnici, V. gimnaziju završio je u Zagrebu (Maturalna radnja naslova: ‘Nuklearna fuzija i fisija’ 1970.), a nakon Diplome na PMF-u (‘Elektronska svojstva amorfnih ferromagneta’ 1977.), 1978. je odletio u svijet.

Doktorirao je fiziku u Engleskoj (‘Electronic Properies of Glassy Alloys’, Ph.D. 1982.), te nakon pozvanih predavanja u SAD-u, Indiji i Australiji, nastavio je kao docent u CNRS-u u Francuskoj (1983-86). Od 1986. je za stalno na Švicarskom Institutu za Tehnologiju (EPFL u Lausanne-i),  te profesor u Institutu za fiziku. Od 1990.-ih glavni su mu projekti godinama bili u kvantnoj fizici novih nano-materijala, uglavnom u Americi, te od 2000. diljem planeta. Do svoje 29. godine je, uz studij fizike, iskustveno proučavao religiozne tradicije od hinduizma do Zen-budizma i taoizma, od okulta i kabale do tradicija masonerije … Uz brojna zanimljiva iskustva, u Indiji su mu rekli: ˝Što tebi treba bolje od Živog Boga, Isusa Krista?˝ Davor  se ‘vratio’ u kvantnu fiziku i u Europu i nakon duhovnog sazrijevanja s 33 godine upoznao Isusa Krista i postao vjernik i aktivan svjedok … od tada živi po Darovima Isusovog Evanđelja.

Objavio je preko 250 znanstvenih radova i više od 36 stručnih knjiga i udžbenika. Održao je stotine predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Od 1995-2015. je vodio pionirski projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja na synchrotornu u američkoj državi Wisconsin, a u Kaliforniji (1992-2004.) je predsjedavao svjetskim kongresom o nano-inženjeringu i novim nano- tehnologijama. Među pokretačima je Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika (Zagreb i Vukovar 2005.).   2006. je primio odličje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu. 2009. je pozvan u tim recenzenata strateških američkih projekata iz energetike. S prijateljima je aktivan u izranjanju pravednije istinske civilizacije Čovjeka. Djeluje kao savjetnik nekoliko institucija, akademija i vlada. Govori fluidno pet jezika. U braku je s Francuskinjom Sylvie, imaju sina i kćerku. Predsjedava Zakladu Teslin Svijet (Smiljan i Zagreb), te AMAC-om Švicarske. Uz skijanje, gitaru svira u  jazz  grupi Tsha-Coo (https://www.youtube.com/watch?v=g1QVJ2VrhOo ).

Poštovani profesore Pavuna, za početak, Hvaljen Isus i Marija!

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Aleluja!  Na Vijeke Slavljeni!

A. Š – U subotu, 12. prosinca 2020., u Torontu ste bili sudionikom  AMAC Online Lecture Series 2020. temom Izazovi nakon Covida u doba inteligentnih robota (Post-Covid Challenges in the Age of Intelligent Robots), a u svom Zaključku ste napisali slijedeće: „Većina suvremenih poslovnih pristupa uključuje i pametne web aplikacije. Uz sve biološke izazove u post-covid svijetu, digitalne informacijske tehnologije i kvantna nadmoć u sljedećem će desetljeću dovesti do dramatičnih promjena u Kanadi (kao i u Hrvatskoj).  Kvantno računalo je milijardu (da, ≈1 500 000 000) puta brže od sadašnjih “klasičnih” računala, pa nam ”probiju” sve lozinke! Do ≈2030-ih sustavi umjetne inteligencije i roboti slični čovjeku u prosjeku će postati inteligentniji od nas, ljudi. Pritom brzina misli postaje naša svakodnevna operativna stvarnost i izranjaju brojne nove mogućnosti. Kritički ćemo preispitati neke od ovih trendova uz nekoliko primjera, primjereno odabranih za ambiciozne poduzetnike, te brojne vizionare.“ Recite nam nešto o skupu, Vašim uvidima i dojmovima?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Pa, mogao bih ponoviti predavanje ili napisati cijeli roman, ali ukratko svi smo se složili da svijet (ne-)svjesno srlja u ne-kriticki transhumanizam, u kojemu dominira agenda profitizma ultra-bogatih, te svih oblika robotizma diktature Orwell-psihopata. Taj trend nas vodi u  eliminaciju istinskog Čovjeka. Preciznije, bez duhovnosti tj. moralnog etičkog koda, koji trenutno ne postoji u sekularnoj znanosti ni ekonomiji,  čovječanstvo tzv. Homo sapiensa propada … te izranja doba robota i raznih oblika manipulacije jer digitalizacija dominira većinu puka.

Pritom, volim citirati jednog mog prijatelja  koji uvijek kaže: ”Nismo ni svjesni koliko smo nesvjesni”. Mislim da je to bitno u ovim turbulentnim vremena i visoka svijest nam svima treba, iako  se ne slažemo ni o definiciji što li je točno svijest (a tek savjest!?). Stoga mi je drago da ovogodišnji Nobelovac Roger Penrose ima duboke i dosta nestandardne uvide u svijest; čak smatra da je to ne-matematički (iracionalan)  fenomen … al’ trebat će još vremena i svijesti da se i takve duboke enigme znanstveno, a i opće ljudski poslože.

A. Š – Priznajem, godinama pratim Vaš rad, daleko prije nego li sam Vas upoznala. U nekoliko razgovora htjela bih sebi i drugima pojasniti neka Vaša viđenja. Svjetskog ste glasa znanstvenik, bili i ostali karizmatik, no i neshvaćen u mnogim segmentima svog javnog djelovanja.  Mnogi Vas prikazuju kao naivnog zanesenjaka, kako to komentirate?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Ne komentiram jer Mudrost visokosvjesnih znalaca i istinskih Kristovih sljedbenika kaže: ‘Nikad ne objašnjavaj – nikad se ne žali’!  U svijetu je to poznato pravilo liderstva, no u hrvatskim medijima uvelike dominira mentalni sklop tobož ”ljevičara”,  pa je takvima  ”Isusov ljevičar”  trn u oku: Naime, poput Isusa, i ja bih  razbio ‘hramove’ korupcije financ-bankaroida, a i zlih ‘medija’ i tzv. ‘pravosuđa’. Primjerice, djelovanjem brojnih prijatelja vjernika  tijekom godina se u prirodoznanosti smanjio utjecaj ”lijevih’ redukcionista (iako se to u soroš-medijima ne vidi).  Mada cijeli sustav i dalje dominira redukcionizam big-bang-darwinizma, bez jasne uloge čovječje svijesti i savjesti, te bez kodeksa morala … Za redukcioniste (najčešće su to kripto-antikristi) se mi redovno molimo Isusu, da se svi osvijeste u Oprostu i Ljubavi!

A. Š – Vaši  javni nastupi nas već skoro dva desetljeća ostavljaju bez daha. I one koji vas razumiju i vole (jer znaju) ali i one koji s podsmjehom pa i omalovažavanjem gledaju na sve. Predsjednik ste svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim tehnologijama u SAD-u. Recite nam nešto o umjetno kreiranim novim materijalima koji su potrebni za buduću nano-elektroniku, te nova kvantna računala ili biosenzore u organizmu o kojima se danas sve više govori a na kojima radite u EPFL Centru CREAM u Lausannei?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Da, lako je vidjeti da sam jedan od pionira nano-inženjeringa, te organizator prvih Nano- konferencija, recimo  u Kaliforniji ’90-ih (Važno: 1 nano = 1/1000 mikrona! tj. 1 nanometar je milijuntninka milimetra)

https://books.google.ch/books/about/Oxide_Superconductor_Physics_and_Nano_en.html?id=UIAEMgEACAAJ&redir_esc=y  primjer iz 1994.

U tom kontekstu, u CREAM laboratoriju za nove post-silicijske materijale na EPFL-u i u američkim projektima smo godinama istraživali novu (nano-)funkcionalnost u strateškim elektronskim   materijalima. Doslovce smo poslagivali atom po atom i uspjeli pokazati kako se ultra-precizno mogu kontrolirati elektronske (i fotonske) raspodjele, te se danas tako razvija nano- tehnologija u prvoj liniji najnovijih kvantnih sklopova. Za takve studije potrebni su ultra-skupi laboratoriji jer svaka izvanjska vibracija poremeti suptilne korelacije kvantona. Primjerice, za novu generaciju kvantnih sklopova mi bismo sada trebali investirati oko 100 milijuna eura u novi lebdeći laboratorij!  Dok se to ne posloži, jedan od prijašnjih laboratorija za ultra-tanke filmove smo darovali kolegama na PMF-u u Zagrebu gdje briljantni hrvatski znanstvenici razvijaju ambiciozne programe u novim elektronskim materijalima.

Znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Davor Pavuna 1

Slika 1: Davor Pavuna, Nobelovac Pierre-Gilles de Gennes i László Forró @ https://dubrovnik.epfl.ch/

Od 2000., uz podršku hrvatske znanstvene zajednice, te nekoliko uzastopnih vlada i američkih institucija,  s prijateljem i kolegom, HAZU akademikom, prof. László Forró-om (EPFL)  pokrenuli smo redovnu pluridisciplinarnu konferenciju u Cavtatu:  https://dubrovnik.epfl.ch/. Naime, na nagovor bliskih prijatelja, kolega i studenata, u ovom mileniju mi djelujemo na izazovnim interdisciplinarnim temama, doslovno od matematike i fizike,  pa sve do bio-znanosti i izazova medicine. Ujedno, u zadnjoj deceniji smo s prijateljima kupili zemlju oko Tesline kuće u Smiljanu i u Zakladi Teslin Svijet pokrenusmo i mnoge teslijanske teme zasnovane na principu slobodne energije, novim pristupima dinamike energije kompleksnih sustava, te primjenama fraktalne matematike.

Nikola Tesla

Plemenita vizija Nikole Tesle: civilizaciji besplatne energije i planetarne harmonije

Poznavanje dinamike kvantnih elektronskih korelacija proširujemo u  Tesla-Mandelbrot viziju (post-kvantni modeli svemira uz fraktalnu  matematiku prirode). To uključuje i spektralno-vibracijsku biomedicinu, fraktalnu dinamiku vode (te ostalih fluida), te dinamiku bioloških stanica i epigenetiku, nano-genetske promjene, te što li je uopće život, jer konačna definicija života zasad ne postoji! Zato mi svjesno ujedinjujemo duhovnost i znanost i razmatramo  holistički odnos ljudske svijesti i istinske znanosti, primjerice, kako optimalno postaviti harmoničnu  civilizaciju koja (p)ostaje i humana i zelena u radosti života i ljubavi u akciji.

A. Š – Svjedočimo novoj „angažiranosti“  ali i opasnosti nano-tehnologije iako svi tu činjenicu otklanjaju. O čemu je tu riječ?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Pa, laboratoriji i institucije koji razvijaju i odobravaju cjepiva uglavnom nemaju rezoluciju analiza na nivou nano-metra (tj. ne mjere skalu tisućinke mikrona), te smatraju da je virus veličine ≈1 mikron. To može biti nedovoljno jer postojeći (i patentirani)  aktivni nano-chipovi i brojni nano-aktivni elementi postoje i mogu se ubaciti u cjepivo. U rezoluciji sadašnjih medicinskih uređaja ti nano-elementi ostaju nevidljivi, a mogu stvarati vrlo ozbiljne poremećaje u organizmu, čak i na nivou DNK!  Dakle, to je vrlo ozbiljna tema, a u medijima i diskusijama gotovo potpuno  zanemarena jer mnogi bio-medicinski stručnjaci nisu ni svjesni svih ozbiljnih implikacija nano-chip tehnologija i u biomedicini!

Sve to zahtjeva interdisciplinarna znanstvena istraživanja i duboke uvide i to sve ne mogu u ovom intervjuu objasniti, ali dovoljno je reći da smo u tome s brojnim znalcima prijateljima među liderima u svijetu i imamo i fascinantne rezultate i … ipak,  jesmo optimisti!

A. Š – Govorite često o (r)evoluciji kognitivnih znanosti, kao i ljudske svijesti, ali i svijesti općenito. Kamo idemo, kud će nas odvesti „evolucija svijesti“? Kako stvari stoje ona vaša karikatura s FB-a je vrlo primjerena okolnosti što nas čeka? Jesmo li zaista “zakoračili” u  bar kod?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Da, upravo smo spomenuli jednu ”evolucijski vječnu” shemu re-kreacije boga-čovjeka-svijesti, a naši sadašnji digitalni izazovi su dio te priče. Budući da svatko već ima pametan telefon, ta ”napredna” digitalizacijska ‘evolucija’ je (poput covid-19 plandemije) predigra sveg onog što psihopati spremaju, uključujući i 5G i 6G mrežu koja bi ”jednakijima” omogućila još i bolju i bržu kontrolu puka, aktivnosti i dominaciju svijeta … imate o tome podosta po internetu i koga zanima bude pronašao, iako je cenzura demoNkracije ”jednakijih” kolosalna.

Znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Davor Pavuna 2

Slika 3: Neo-darwinizam? Od majmuna do homo sapiensa pa do digitalnog koda (ne)’svijesti!?

Nadam se da je mnogima jasno da su planetarni ”jednakiji” (desetak glavnih psihopata, uz oko 30-tak tisuća privilegiranih vazala-slugana), udruženi profitnim (financijskim) interesima. To nisu teorije zavjere jer svatko može provjeriti i vidjeti da su u pola godine covid-zabrana (‘lockdown training’) povećali svoja bogatstva i do 50% (da, čak i komunisti u Kini!). Soroš i režimski mediji su kupljeni i ne objavljuju kritičke analize nego nas sve čak i cenzuriraju po webu, primjerice faktigram ‘novinari’ koji nemaju znanja ni uvida da kriticki kritiziraju bitne civilizacijske teme, koje primjerice mi znanstvenici kuražno objavljujemo po internetu.

Tzv. demokracija danas je često zamrznuta, pa imamo efktivnu demoNkraciju uz planetarnu e-civilizaciju od otprilike 8 milijardi ljudi s problemima koji su visoko korelirani na načine koje „podobni“ političari ne razumiju. Naime, ideja demokracije je iz ere bitno manje gustoće ljudi i u bitno sporijim informacijskim  vremenima je donekle djelovala, ali danas je često neadekvatna za ekspertne probleme u sustavu vrlo brzih korelacija, te izuzetne  kompleksnosti.

To je primjerice pokazao francuski fizičar i filozof Lévy-Leblond, a svi to vidimo svaki dan. Naime, parlamentarni predstavnici naroda ne znaju pronaci rješenja za ekspertne probleme, a danas su rijetki talentirani državnici ili mudri političari koji znaju i žele se okružiti i vrhunskim savjetnicima. Već sad imamo jasnu krizu demokracije, s tim da treba naglasiti da planetarno oko 75% zemalja uopće nije ni deklarirano demokratsko!

Mnogi psihopati-tehnokrati slijede (medijski nametnute)  vizije transhumanizma budućnosti, a po meni sve to vodi u neki vrlo ”hladan” digitalan, neljudski svijet. Brojne dodatne uvide o digitalnim izazovima svijeta sam razmatrao i u ranijim predavanjima (i po youtube-u) i intervjuima, primjerice: https://www.novilist.hr/ostalo/sci-tech/znanost/ovo-je-zuti-karton-covjecanstvu-ali-covid-19-nije-zadnja-posast-koja-ce-nam-podizati-svijest/

Naglašavam uvijek ponovo: Da,  koristimo svi korisne elemente digitalizacije u svakodnevnici, no u duhu ostanimo svoji ljudi. Ljubav, Zajedništvo i Suosjećanje, su meni kao i vjerovatno svim normalnim ljudima izuzetno bitni: Ljubav je Bitak Života!

A. Š – Vi ste jedina osoba, i još muškarac, koji za žene kaže: „Naglašavam da su kognitivno žene superiornija bića u bazi čovječanstva i društva i osobno sam jako glasan glede uloge žena u društvu. To nije neki seksizam ni „feminizam“, nego naprotiv, uloga kognitivne osobe-žene-savjetnice kao ključne osnove i obitelji i istinskog ljudskog društva. Osobno sam, pojednostavljeno rečeno,  za „korelirani pragmatičan matrijarhat“. Žena krajičkom oka sve vidi bolje nego sve digitalne spektroskopije svijeta!!!“ Zadivljena sam Vašim jedinstvenim mišljenjem, a tko ne bi bio?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Dakle, kad se radi o ženama, jasno je svima da je kognitivni sustav žena izuzetno širok.  To je kao kad su sve ladice otvorene u kući, i žena prati sve što se događa: sjeća se da mora pričekati goste, brine se za muža koji nije na poslu, čuje djecu u drugoj sobi, ima malu bebu koju njiše pokraj sebe, pri tome je jako zabrinuta za roditelje  koji su možda bolesni a da ne govorimo da joj je negdje u dubokoj podsvijesti plan da za vikend odu svi skupa u Zagorje, i usput će si kupiti nove cipele jer joj se stare raspadaju. I to je još jako pojednostavljeno, al’ to vam je kognitivno što se kaže na engleskom ‘multitasking’, žena ima nevjerojatno puno tih zadataka paralelno u sebi, i naravno ima izuzetno jaku intuiciju, koja je još puno više nego ‘samo’ intuicija.

Muškarac je više orijentiran na tri glavne zadaće. Prva je ona performantna, što on ima za učiniti, donijeti plijen, ostvariti dohodak. Pri tome ima samo određeni dio, i naravno prokreativni dio. Uvijek se svi smiju muškarcu. Prokreativni dio je uvijek jak kod muškarca i kroz povijest. Mnogi se zezaju da je muškarac triličan, jednostavan.

Međutim žena u današnje doba je bitna, jer danas imamo sustav visoke kompleksnosti, pa ako je žena toliko kognitivno sposobna pa što joj je onda ‘glavna’ uloga? Može biti majka, što naravno ne znači da mora ili da neće raditi, dapače, treba se školovati, i može razviti svoju osobnost, struku, posao, u skladu s predispozicijama, ali u biti ona je izuzetno obitelji i društvu važna kao strateška savjetnica, što je naravno  mnogima u majčinstvu očito.

Znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Davor Pavuna 3

Slika 4: Moja Majka u 90.-oj: Majka je svima bitna za razvoj osobne individualnosti.

Zato, uvijek ponovo naglašavam da žene predstavljaju kognitivno superiornija bića u bazi čovječanstva i društva i osobno sam jako glasan glede uloge žena u društvu. To nije neki seksizam ni ‘feminizam’, nego naprotiv uloga kognitivne osobe-žene-savjetnice kao ključne osnove i obitelji i istinskog ljudskog društva. Osobno sam, pojednostavljeno rečeno, za korelirani pragmatičan matrijarhat i o tome sam 2019.  govorio na skupu žena u Rijeci, ali o tome govorim posvuda i vrlo jasno i glasno, kad god sam u prilici!

A. Š – Bila sam prije više godina na jednom vašem predavanju o VODI, pitkoj vodi. Vodu smatrate DAROM ŽIVOTA ali i jednim od najvećih problema čovječanstva. Mi je u Hrvatskoj zaista imamo, treći smo po izvorima pitke vode u Europi. Zašto je voda budući veliki problem, čak i onima koji je imaju na pretek, ali niti je čuvaju a niti je znaju zaštiti od sveprisutnog zagađenja, po više osnova?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Da, pitka voda (p)ostaje važniji strateški resurs negoli nafta. Implikacije u svijetu su očite, pojednostavljeno rečeno, ultra-bogati psihopati koji žele depopulaciju, tvrde da nas je planetarno previše i a tog mehanicističkog (financ-profit) pristupa onda to namecu po forumima, poput WEF u Davosu. No, naprosto to nije ni duhovna, ni znanstvena istina. Stoviše,  VODA je posvuda oko nas i u nama (90% organizma pri rođenju!). Naravno, posvuda se trebamo izboriti za čistu vodu, ali jasno naglašavam da ta znanja i primjerene (nezagađujuće) tehnologije planetarno postoje! Usput,  čak i u Hrvatskoj se još treba izboriti da nam voda ostane nezagađena, dostupna ljudima i svaki izvor treba štititi i čuvati. Taj rat za vodu, rat je bitan za život i upravo je u tijeku. A ovaj tzv. covid je tek jedan izgovor u sukobu svjetonazora i naših dubinskih civilizacijskih izbora.

Primjerice Nikola Tesla (1856.-1943.) je itekako znao da Sve je Energija i besplatna je, a vibracijski je u našoj dimenziji posložena po prirodnom zakonu, kojeg mi fizičari već uvelike poznajemo. I laiku je jasno: Da, energija je posvuda, od sunca do vode … i u svima nama!

Al’ potrebno je i dublje razumijevanje principa tih zakona, te više svijesti društva da bi se ostvarile plemenite vizije u raspodjeli energije i resursa. Budući nas planetarno ima oko 8 milijardi, kad pobijedimo psihopate depopulacije,  morat ćemo podizati svijest i istinski živjeti u harmoniji s prirodom, potpuno svjesni okoliša bez tzv. ‘sivo industrijskog’ inženjeringa.

Stari energetski pristupi postepeno budu nestajali, pa kolega dr. Tomislav Jurendić i ja smo u nekoliko radova pokazali preliminarne uvide u fraktalnu matematiku dinamike vode, te vjerujemo da je to optimalan pristup fluidima i inženjeringu protoka vode (a i ostalih fluida).

Znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Davor Pavuna 4

Slika 5. Vodeni vorteks sustav

Naime, promatrajući prirodu i kretanje vode, odmah uočavamo da voda ne teče pravocrtno: Pogledajte vrtloge na izvoru vode!  Takvo spiralno gibanje vode predstavlja prirodan  tijek (fraktala)  vode i to je tzv. vorteks sustav. Dakle,  voda ne teče pravocrtno i ne slijedi najkraći put od jedne do druge točke, već slijedi put najmanjeg otpora. Takvim gibanjem svaki otpor koji nastaje pri pravocrtnom gibanju, nestaje. Time voda ne samo da ne troši energiju za svoj tok, već ju naprotiv može i proizvesti. Ukratko, iz ovog i sličnih pristupa proizlaze uvidi koji pokazuju da bi i voda mogla biti ozbiljan energent već u ovom stoljeću i naravno itekako je bitna za Život. Budući da o tome postoje brojni objavljeni prilozi, a i mnoga istraživanja su nam u tijeku (i u kontekstu Zaklade Teslin Svijet), ovdje ću radije dodati neke korisne, svakodnevne savjete jer radi svjetske situacije (i budućih ‘virusa’) svima nam je bitno očuvati imunitet! (vidi: https://zg-magazin.com.hr/davor-pavuna-voda-nas-svakodnevni-znanstveno-zivotni-izazov/ a za znatiželjne,  primjer iz Amerike: https://www.pollacklab.org/research) Zaključno, mnoge ‘sive’ tehnologije postupno zamjenjujemo prirodo-skladnim ‘zelenim’ tehnologijama.

A glede imuniteta, koji u periodu prehlada i gripe, nam treba itekako, Japanci preporučuju ujutro popiti 5-7 dl mlake vode s limunom (ili jabučnim octom), a tijekom dana se puno gibati (sat ili dva dnevno) na otvorenom u prirodi. Obroci lokalnog povrća uz primjerene lagane proteine se preporučuju, ali naglasimo odmah: Svi smo dehidrirani i NE PIJEMO dovoljno vode, organizam treba 2-3litre dnevno! Dakle, sad svatko popijmo bar čašu vode.

A. Š – Jedna  očekivana informacija, obzirom na sva saznanja, no kad smo to i saznali sigurna sam većina je šokirana i pita se: kuda sve ovo vodi? „Wall Street je upravo počeo, prvi put u povijesti,  trgovati vodom. Plan je, tvrdi se, bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode.“!

https://24world.news/rss?id=hr5b9d7fc977809ec2f229c1b35dc02c79&category=news_HR

Zar je moguće da se i ovdje umiješalo profiterstvo? Što slijedi?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Pa, kako rekoh uvodno, budući da smo sve ”sekularilizirali” i slijedimo putanje vizije i medijske hipnoze ”jednakijih” psihopata … posljedično sve se profitno iskorištava, pa i voda. Ustvari, trenutno je tako i sa zrakom jer prisiljavaju ljude da nose maske i to im naplaćuju, a ako želite čisti kisik, bez maske, naplaćuju Vam kaznu!?! Pročitajte Orwell-ove knjige i vidjet ćete da je sve ovo totalni Orwell-Zoo ili životinjska farma covid-diktature ultra-bogatih vlasnika kapitala …

Naravno voda je bitna za život. Ratova je bilo i ranije u geografskim područjima gdje nedostaje vode, no recimo Singapore jer razvio vrlo napredne tehnologije cirkulacije i pročišćavanja vode; ipak ja radije pijem vodu s izvora Krke ili glečera u Alpama.

A. Š – Godinama nas „hrane“, preciznije, truju vijestima, serijama, nasiljem, krađama, prevarama, silovanjima, zločinima. Zatrovali smo cjelokupno društvo i sad smo na prekretnici, no još uvijek premalo svjesni okolnosti i vremena u kojem smo se našli. Kuda će nas to odvesti? Ima li spasa?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Pa, u povijesti smo svašta već preživjeli i općenito bilo je dramatično previse agresija i ubijanja. I mnogi su izdali Isusa, a ni danas nije bolje, pa ni u ‘katoličkoj’ republici Hrvatskoj. Svi poznajemo osobe koje radosno prihvaćaju sami sebe i koji imaju svoj duhovni mir ili pak neke druge koji  ne vole sami sebe, imaju jako materijalističku percepciju, te ponekad lako postaju i mrzitelji … i to je ozbiljan izazov u razvoju svakog čovjeka. No, ako idete u javnost, onda morate ili imati ‘debelu kožu’ čak i ako  iza sebe imate institucije (recimo partiju ili EU komisiju) ili Dar Duha, ako, poput mene, ostajete ‘provokativno’ svoj, jer ste Isusov sluga.

Da, svjesno sam svoj život  vratio Isusu, u trenutku  zrelosti, s 33 godine, na Duhovnim vježbama na Jordanovcu, u Zagrebu, kod patera Tomislava Ivančića i Zvjezdana Linića.  https://www.youtube.com/watch?v=ZmYp_xSky98

Od tada me ne dominira ego-život, kao kod mnogih kojima vlast, moć i materijalno zgrtanje bogatstva je opsesija, nego sam sluga Isusa Krista, kako u duhu, tako u poslu i svakodnevnoj dinamici. Ne, nisam ja nikakav vjerski prorok, ni svetac … tek sam griješan svjedok vjere i to je moj životni put. Jest da sam prisutan planetarno jer sam radio u struci praktično sa svim ponajboljim akademijama i institutima svijeta, te me mnogi kolege poznaju i rado zovu, no u duhovnosti sam Isusov svjedok-buditelj.

Brojni su mi recenzirani radovi objavljeni u ‘tvrdoj’ znanosti i suvereno ih komuniciram na 5 jezika, te uz brojne obveze, aktivno sviram i u jazz grupi Tsha-Coo.

 

Te i komponiram, primjer ‘Makedo’: https://www.youtube.com/watch?v=g1QVJ2VrhOo  a sve to i nije uobičajeno. Ujedno u mom uredu na Institutu za tehnologiju u Lausanne (EPFL) kolege  znanstvenici  i ja se već 33 godine redovno molimo Isusu Kristu … i nitko nas ne kritizira! Inače, sve se više jasno vidi da spoj duhovnosti i znanosti upravo izranja planetarno i budućnost neće biti ‘materijalizam?!

Al’, u Hrvatskoj nikad nije bilo lustracije komunizma i stari mentalni sklop, danas privilegirane djece ”crvene buržoazije”, vidljivo dominira društvom, poglavito u tzv. “eliti”. Poznajem i mnoge osobe iz te tzv. ‘elite’  jer odgojen sam sa svima kulturno i konstruktivno komunicirati.

A u svjesnoj i pozitivnoj zajednici se treba osvijestiti i biti pozitivno aktivan u skladu sa svojim glavnim predispozicijama. S roditeljima i mudrim voditeljima trebamo provjeriti svatko svoje talente i izabrati ponajbolji put za sebe, a time i za cijelo društvo!  Eto, zato i postoje iskusni stručni mentori koji nas vode u ozbiljnim obrazovnim sustavima: Pokušaj biti sutra bolji nego što si danas! I ja sam uspio jer su me oduvijek  vodili i formirali bolji od mene!

Moj, duhom slobodarski nastup poneke redukcionistički hipnotizirane osobe u Hrvatskoj zna isprovocirati (recimo pozdrav ‘Hvaljen Isus’), te se ljute poglavito u ‘soroš-medijima’ ili u partijski dominiranim ”kvazi-intelektualnim” sredinama. Kad u ožujku 2009. nastupih u ‘Nedjejom u dva’ ( https://www.youtube.com/watch?v=v_YMR_sekpo ), nakon emisije je bila ‘uzbuna, i na HRT-u i u yudba-medijima i u demoNkratskim partijama: ”Tko je ovaj?”

Sve to nije nimalo šokantno u  zreloj Švicarskoj gdje je Ustav doslovno napisan ‘U ime dragog Boga Svemogućega’, na 4 jezika. Kad u hrvatskom Ustavu bude svjesno napisano i u Saboru savjesno izglasano i zaživi ”U ime dragog Boga Svemogućega” onda će i Hrvatska bitno bolje izgledati. Eto,  zato i ova  Motika simbolizira mnogo toga: Kad naši politikantni barem jednom tjedno budu marljivo radili u polju motikom, poboljšali budu i sebe, a i cijelu zemlju!

Znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Davor Pavuna 5

Slika 6: Motika je lijek za sve nas, a nadasve za moćnike, politikante, salonske šminkere …

A. Š – Što mislite o ovom vremenu negiranja znanstvenika, svih dosadašnjih znanstveno utvrđenih činjenica, te prihvaćanjem samo određenih skupina tzv „prihvatljivih ili podobnih“ znanstvenika koji su postali aktivisti i rade za tuđu ali i za svoju korist? U ovim okolnostima, kako ste to lijepo rekli: „i Teslu bi proglasili teoretičarem zavjere“ u najmanju ruku a njegove izume ludošću? Dokle će ovo ovako?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | To su tzv. redukcionisti materijalizma koji priznaju uglavnom samo veliki prasak i darwinizam i dok su to svakako korisni modeli daleko su od cjelokupne istine jer mi smo tek na samom početku prave Znanosti. Jednog dana će sve to danšsnje znanje djelovati nekompletno ili čak i krivo, pa zato ne volim previše kritizirati kolege čiji mentalni sklop se smrznuo cca 1967.

Pritom, jasno sam uvijek naglasio bitan izazov civilizacije: Ili Čovjek Duše i Ljubavi ili zli antikristi depopulacije!  Duhovnost Čovjeka uz Istinsku Znanost ili  Era hibrida, robotoida zlih orwell-gazda! Naravno neki tvrde da je i koegzistencija moguća, no paradoksalno to upravo darwinizam negira: dominantnija vrsta će eliminirati infereiorniju…

A svjetski rat protiv zlih psihopata je u tijeku, te istinska pobjeda bude izronila kad se preko 3% ljudi osvijesti; u Hrvatskoj je to oko 120’000 osoba!

Pazite, to nije ‘lijevi’ ili ‘desni’ izbor nego naprosto Mi-normalni-ljudi protiv zlih monstruma! Mladi anonimusi su sustavno po internetu ‘posijati’ detaljne reference pLandemije i cijele  SZO (WHO) manipulacije i neadekvatnosti UN i EU …    A psihopati ne miruju i već opet planiraju WEF Davos-skup ”vladara kontrole svijeta” u Singaporeu (umjesto u Davosu)  2021., a budu i slični sastanci Bildenberga i raznihmasona i  iluminata jer cilj svih tih orwell ”jednakijih” nije više ni tajna: depopulacija iliti ‘legalni genocid’ i totalitaristička kontrola puka. Na žalost, u Hrvatskoj je doslovno sve cenzurirano jer zasad svi režimski i soroš-masonski kontrolirani mediji skrivaju mnoge informacije. Srećom imate mnogo toga na youtube (uglavnom na engleskom i srpskom; a i naše prethodne intervjue već mnogi prevode na engleski i da, mnogi nas citiraju:  ”Nano-chipovi i nano-aktivni elementi mogu se ubaciti u cjepivo, a u rezoluciji sadašnjih medicinskih uređaja nano-chipovi ostaju nevidljivi, mogu stvarati vrlo ozbiljne poremećaje u organizmu, čak i na nivou DNK!”  To nije niti tajna, niti je to ”teorija zavjera” – to su znanstvene cinjenice o kojima vecina bio-medicinara skoro nista ne zna, a politika ili pravni sustav jos i manje.”

Jasno je da je istinska bit ovog svjetskog rata je DUHOVAN  IZAZOV ČOVJEKU! Dok mi ljudi ne predamo život Oprostu i Ljubavi, tj. ono što Isus govori u Evanđelju: Oprosti sebi i drugima i Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe,  mi ćemo i dalje u svijetu imati kojekakve ratove i pošasti. Jer i nove viruse zli mogu proizvesti … Međutim to se sve može re-organizirati, jer imamo i pozitivne ‘zelene’ i plemenite Tesla tehnologije koje nam omogućuju da sve regeneriramo. A da li budemo?  To ovisi o nama samima: Probudimo se!

Eto, zato spajamo aktivno i Duhovnost i Znanost i svakim danom je sve jasnije kako stvoriti plemenitiji svijet, o kojemu je sanjao i govorio i Nikola Tesla.

A vjerovati korumpiranim WEF ili SZO-organizacijama i predati se raznim cjepivima Bill Gatesa i depopulacijskih  ”vizionara” (poput Soros-Schwab-Rotschild-Rockefeller psihopata) je ‘kao’ povjeriti infuziju svoje krvi krvoloku grofu Drakuli i njegovim vampirima!”

Ne, hvala.

Znanstvenik svjetskog glasa prof. dr. sc. Davor Pavuna 6

Slika 7:  Trans-robotizam i depopulacija psihopata zla … ili Čovjek Duha i Ljubavi !?!

Zato opet citiram tu viziju Nikole Tesle koji je naglasio da ćemo uistinu napredovati tek kad istinski spojimo Duhovnost i Znanost. Osobno dubinski dijelim to uvjerenje… i nisam sam!

Jer  sve ove krize o kojima govorimo u ovom intervjuu, uzrok je isti: Borba Dobra i Zla.  Na planetu Zemlji oduvijek se bore Ljubav i Mržnja. Zlo koje je strah, mržnja, potencijalno živi i u svakom čovjeku. To su obradili izuzetni književnici i cijela povijest je time prožeta kao i duhovna religijska filozofija. Nažalost, znanost tu komponentu (moralni kod) zasad a priori nema u sebi. Količinu zla koju smo u povijesti vidjeli, a koja može izroniti iz znanosti i tehnologije i u budućnost zasad je beskonačna, jer režiseri i glumci smo Mi, (ne)svjesni ljudi!

A Život je fundamentalno Vječna Ljubav, Svijest u svim formama. Ovo su sve drugo niže forme, manifestacije, i ako realno pogledate, a to je opisano u svakoj  metafizici i u Bibliji, život je besmislen bez ljubavi. Da, mi jesmo bića svijesti, a harmonizacija svijesti ide kroz razne forme ljubavi (agape). Ne volim o tome govoriti jer sve je to jako dobro poznato, te jedino se u Hrvatskoj svi uvijek nešto oko toga svega ”čude”. U vlastitoj katoličkoj zemlji moram kao znanstvenik citirati ono što bi svatko trebao znati jer očito su svi učili boljševičke ”istine” !?!  Srećom ljudi me zovu i kažu: hvala, sto svjedočite Istinu jer smo umorni od TV i medijskih, konzumatorskih  ‘istina’!  Pritom, ja ne sudim redukcionistička intelektualiziranja i napade tzv. ‘lijevih’ nevjernika, niti raspravljam, nego se za njih sve osobno i redovno – iz srca molim.

A. Š – Koja je Vaša osobna poruka u ovoj okolnosti „udara“ na Božić ali i na čovjeka općenito?

Prof. dr. sc. Davor Pavuna | Pa, neka se svi (i tzv. ‘lijevi’ i ‘desni’) ljudi samosvjesno probude. I neka razmisle svojom glavom. Mi  kao da stalno očekujemo rješenja odozgo, od sv. Nikole, od ‘druga sekretara partije’, od nekog premijera ili Europske unije, ili ne znam ni ja koga. Jer svaki čovjek je suvereno Božje biće, ponosan i treba biti gord, i svatko treba uvidjeti koje su mu  predispozicije i prihvatiti svoju hrvatsku i planetarnu sudbinu. Mi smo prvo svega europska  nacija u jednom predivnom okolišu. Nama ne treba ništa nego da se ljudi probude i zažive svatko u svojoj vlastitoj punini i u svojoj autentičnosti, te da svatko manifestira  ono zašto je stvoren,  jer svaki je čovjek stvoren za nekakvu predispoziciju: Netko je biolog, a netko pjesnikinja i to je sve predivno. A i svatko je i vjernik: Jer vjera tzv. redukcionista-materijalista jest da su veliki prasak i evolucija (dvije  ‘religije’ mnogih ‘znanstvenih’ redukcionista) – stvorile Svijet i Život. To jesu korisni modeli, no ipak se molimo za ‘lijeve’ redukcioniste, jer začudo ne podižu lenjinisticku revoluciju protiv imperijalista psihopata?!?  Da, jednom će i oni primiti Dar Vjere …  o kojem govorimo.

U svakoj osobi koja ovo čita Isus Krist je Sve-Prisutan, Sve-Znajući, Sve-Moguć Živi Bog, i nek’ nam Svakome Daruje Zdravlje, Ljubav, Blagostanje i Harmoniju Duha u Svakom Trenu!

Kristu Isusu na Slavu i Hvalu! Amen.

Vama i svim čitateljima Čestit Božić i puno Zdravlja, Ljubavi i Ispunjenja u Novoj 2021.!

Hvala Vam velika profesore Pavuna.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
221 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kihot
Gost
Kihot
2 mjeseci prije

“A Život je fundamentalno Vječna Ljubav, Svijest u svim formama. Ovo su sve drugo niže forme, manifestacije, i ako realno pogledate, a to je opisano u svakoj metafizici i u Bibliji, život je besmislen bez ljubavi. Da, mi jesmo bića svijesti, a harmonizacija svijesti ide kroz razne forme ljubavi (agape).”

Bravo.

Željko
Gost
Željko
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Pogledajte SVI ovu prevaru !!

https://twitter.com/i/status/1339569461137977345

Patriot
Gost
Patriot
2 mjeseci prije
Reply to  Željko

Retractable needle gun. Nije primio nikakvu tekućinu iz šprice.

bumbar
Gost
bumbar
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Biste li komentirali BAREM JEDAN od 250 znanstvenih radova g. Pavune, i nama ostalima objasnili kako se radi o nevažnom znanstveniku koji nije napravio ništa u zadnjih 20 godina?

GJHGKJLKJKLK
Gost
GJHGKJLKJKLK
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Odličan komentar.Znanstvenik koji je skrenuo s uma.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije
Reply to  GJHGKJLKJKLK

Jeli i Tesla skrenuo sa uma …? Ako si sta citao o Tesli primjetio bi i da je ovaj doticni gospodin Davor Pavuna u jednom trenutku zivota istim stvarima se bavio. I Teslu su osporavali i izrugivali se sa njim jos za zivota …i to neznalice u svakom domenu izuzev onom da se okite tudjim perijem (znanjem ) , a jos nije u naucnim krugovima se pojavio neko slican Tesli i nece za dugo . Sad je do tebe ako hoces i na ljuti se ali mislim kad bas nista konkretno nisi u stanju da napises u svojim komentarima izuzev uvreda i izrugivanja sa drugim da je najbolje i da nepises nista jer ovako sa svojim komentarima ispadas kao neko ko je na nivou pubertetskog uzrasta .

jghjhguhio
Gost
jghjhguhio
2 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Ovaj ne može Teslu niti spominjati.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije
Reply to  jghjhguhio

On ne moze pominjati Teslu a ti to znas , samo se pitam kako si dosao do tog zakljucka …?

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije
Reply to  jghjhguhio

Ovaj moze pominjati Teslu , a ti ne mozes jer ti nevjerujes u postojanje Boga, po tebi je sve manipulacija i ljudska izmisljotina . Tesla je bio vjernik neko ko je vjerovao u Boga , vjerojatno je i Tesla izmanipuliran. Vjerojatno po tebi je i Tesla skrenuo sa uma

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  Z.A.

Bilo. je pametnjakovica. da se ne priznajku. TESLINI pronal;asci. nije””ELITA”
NEMA. CUVENOG UNIVERSITETA
ili vise binbliotecapleyades.net weekly. news

bumbar
Gost
bumbar
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Nevjerojatno je da dajete ocjenu znanstvenim radovima za koje nikada niste čuli.

Blaza
Gost
Blaza
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Pa vidiš ti to, na portalu komentiraju veliki znanstvenici i procjenjuju radove ostalih kolega 🤗. I ne samo znanstvenici već i suci. Bravo za nas.

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  bumbar

NEMOGUCE. NEMAMO…..””Hrvatskoj je to oko 120’000 osoba! … iz clanka”

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Tebi je najveci doseg laprdanje po forumu.Za Radmana si u pravu, ali ovdje si prolupao.Pavuna je povezan sa toliko projekata, od kojih je neke i sam inicirao, a koji su kontinuirani i nisu ograniceni vremenom, nego se kontinuirano vezu za druge projekte. Ta prica traje i jos ce dugo trajati i nakon sto Pavuna vise ne bude znanstvenik.

Tututu
Gost
Tututu
2 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Ne nego ti daj znanstvenu kritiku ili suti

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
2 mjeseci prije
Reply to  Tututu

Trazis reference? Dovoljna je referenca mjesto gdje je zaposlen godinama, sa kime suradjuje itd. Koja je tvoja referenca, osim za mlacenje prazne slame?

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 mjeseci prije
Reply to  Đuka Fićuka

Sinekura u Svicarskoj? Jesi li ti uopce normalan? Problem je u necem drugom. Mozda jer spominje Rotchilda, Rockfellera, Gatesa, Sorosa i druge sotoniste i sociopate iz duboke drzave.To tebe svrbi.

bumbar
Gost
bumbar
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Pa, Vi se skroz slažete s naukom Isusa Krista, samo to ne znate: Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe, Ne radi drugima ono što ne želiš da tebi drugi rade, Što god učinite jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili, Oče, otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim, itd…
Sumnjam da imate išta protiv ove nauke bez obzira što niste vjernik.

GJHGKJLKJKLK
Gost
GJHGKJLKJKLK
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Misllim da je malo “skrenuo” s uma.

CAN.
Gost
CAN.
2 mjeseci prije
Reply to  GJHGKJLKJKLK

I Nikola je bio taki…
Tebi buraz Franjo Tahi?

jghjhguhio
Gost
jghjhguhio
2 mjeseci prije
Reply to  CAN.

baš ti u rimi za mog ninđu me primi;))

Dr. Daktilografić
Gost
Dr. Daktilografić
2 mjeseci prije
Reply to  jghjhguhio

I ninđa ti pokrio nos?

GJHGKJLKJKLK
Gost
GJHGKJLKJKLK
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Spominjanje Boga.čega?…što je to Bog?…to je ljudska izmišljotina kojom se manipulira.

Irena
Gost
Irena
2 mjeseci prije
Reply to  GJHGKJLKJKLK

Objasni na koje dokaze se oslanja tvoja teorija.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Irena

Dokazi, pisani tragovi zvani biblije i ostale izmišljotine.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije
Reply to  GJHGKJLKJKLK

Kako znas da je Bog ljudska izmisljotina …? Kako si dosao i na koji nacin do te spoznaje da je to izmisljotina …? Vidis ja sam dosao do spoznaje da se ne radi o izmisljotini, i do spoznaje sam dosao na osnovu vlastitog duhovnog iskustva a ne sto mi je neko pricao da on postoji ili sam to prihvatio na osnovu cinjenica sto sam citao vjerske knjige…Recu ti samo ( i bez ljutnje jer mi nije namjera da te uvrijedim ) nije svakom dostupno u zivotu da ga spozna i da to ne bude samo slijepo vijerovanje koje se prenosi generacijama… Ja sam dosao do zakljucka da pojedinac da bi dosao u posjed veceg znanja i istine potrebno je da ima i odredjene atribute u sebi koji ti olaksavaju spoznaju a ljubav je osnovni element koji ti to omogucuje i bez tog osjecaja u sebi si osudjen da lutas u sumi svoga uma , a ovaj gore navedeni naucnik to ima u sebi i bez imalo pretjerivanja i nekog pametovanja jer nisam ni licjemjer ni lazov i mogu da spoznam osobu i znam do odredjenog nivoa o kakvoj se dusi radi( kad je na primjer ovaj naucnik u pitanju )i koliko je duhovno napredovala. Kod ovog naucnika se ne radi o tome da stalno spominje Boga i time istice da je vjernik , jednostavno on to pominjanje vrsi u kontekstu svoje spoznaje a ta spoznaja te tjera da ti je stalno u mislima i da ga pominjes . Njegova konstantna prisutnost u mislima ne smeta ali pomaze i olaksava nasu svakodnevnicu .

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Da ti nitko nije pričao da nešto takvo “postoji” kako bi ti to u svojoj svijesti došao do zaključka da se radi o nekom Bogu? Sve ti je netko ubacio u glavu i sve ti je pomješano a ono tebi nepoznato se vrlo lako nazove čudom, nadnaravnim bićem ili ko zna što još.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Tacno , morao mi je neko pricat , ali ti si otisao sad u krajnost jer ja sam trebao i napisati rijec SAMO u navedenoj recenici … Ti dobro znas sta sam ja mislio a ovako bi ispalo da sam ja nesto pronasao o cemu drugi pojma nemaju … Ja sam u brzini i ne razmisljajuci dovoljno izostavio neke rijeci a ti si to primjetio (nije nikakav problem ) ali i vrlo dobro znam da si ti ili slicni dobro mene razumili sta sam mislio…

ISLJEPCI ĆE PROGLED
Gost
ISLJEPCI ĆE PROGLED
11 dana prije
Reply to  Mikojan

“veleumni” čovječe ,a tko je onda kazao prvom čovjeku da postoji Božanstvo?

jghjhguhio
Gost
jghjhguhio
2 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

srećom što ima takovih kao ti lakše je upravljati i manipulirati.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije
Reply to  jghjhguhio

nesrecom je da ima i takovih kao ti …Sta se ti bunis na sabahu izgleda da se jos nisi umio i popio kafu …?

Z.A.
Gost
Z.A.
2 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Ti i onaj gore ste braca blizanci ili sam sebe branis i pokusavas dokazati da nema Boga … Pa pokusaj to dokazati da ti nisi pao ovdje sa mjeseca . Tebe je ovdje donijela roda …

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  GJHGKJLKJKLK

ONO ?????????

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Pomalo vuće na blesavitis.

Irena
Gost
Irena
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Sto te to smeta sto on i kako radi? Tko si ti i sto ti je da si dajes pravo suditi o drugima i odredivati im sto bi trebali raditi? Brini se ti o svojem grijehu.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Irena

Zar to ne rade popovi-sveštenici u zgradama koje zovu crkve a u novo doba i sa televizije, interneta itd. ?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Irena

Dao sam ti minus a onda plus, o Trubpu si rekao svoje mišljenje, da si baš bio u pravu nisi ali blizu u nekim predviđanjima a sad mi reci tvoje mišljenje o Bidenu, zapravo ne u ovoj temi, sjeti se kad bude on tema, objasniti ćeš nam i kakvom velikom demokrati se radi i poštenjaku prije svega.

Dr. Daktilografić
Gost
Dr. Daktilografić
2 mjeseci prije
Reply to  Irena

Neumjerenost>>>>0holost?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Kako nije, fizičar otkrio Boga, nema veze sa fizikom ali ima sa stanjem u glavi.

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Velika vecina fizicara vjeruje u Boga!
I Einstein je rekao kad su ga putali o svemiru i stvoritelju, rekao da je svemir presavrsen i da je netko tu umijesao svoje prste.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Bog postoji, ja ga vidim svaki dan kada nije oblačno i kada ga vidim ja sam sretan, neki mog Boga zovu i Sunce. Bez njega života nema.

Minor
Gost
Minor
2 mjeseci prije

Ima nade…

DŠ...
Gost
DŠ...
2 mjeseci prije
Reply to  Minor

U svakom intervjuu Pavuna spominje ljevičare koji ispadaju najveće zlo na svijetu. Puna su mu usta djece crvene buržoazije, a radio je u zloglasnoj Švicarskoj. Trula je to kapitalistička država koja je kupovala židovsko zlato što su ga opljačkali nacisti. Država koja deseljećima nije isplaćivala novce nasljednicima Židova pobijenih u Auschwitzu jer su bankari tražili osmrtnicu. Pored njih Pavuna nikada ne spominje zapadne imperijaliste koji su opljačkali ili pobili oko milijardu ljudi. Tako da je on daleko od istinskoga sljedbenika Isusova nauka.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 mjeseci prije
Reply to  DŠ...

DraGisa, jesi li to ti? I ovdje haracis na forumu? Kad toliko brines o Zidovima, kako si zaboravio njihove stanove i kuce po centru Zagreba i drugih gradova, u koje su upali sumski razbojnici, od tvog omiljenog bivseg predsjednika Josipovica pa nadalje.I danas njihovi nasljednici vode politiku. Da djeca UDBA-e su na vlasti i o tome se referira Pavuna. Ljevica je ionako propala. Umjesto socijalne pravde i radnickih prava, rade za Gatesa, Sorosa i lihvarsku kabalu. Eno ti ex. ministar rada iz SDP, Miralem Mrsic, toboze socijal demokrat, a najvise je uneredio radnicka prava, vise.Na tu laznu ljevicu se Pavuna referira, koja zeli unistiti nacije i nacionalne drzave.

DŠ...
Gost
DŠ...
2 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Zar je ljevica stoljećima pljačkala i ubijala u kolonijama? Ja poštujem privatno vlasništvo i nikada nisam hvalio postupjke koje spominješ. A ako su Kutle, Radošević, Gucić i slični ljevica, onda si u pravu. I sav si smotan. Napisao si “DraGiša”, kao da su moji inicijali DG. Vidi se da ti mozak slabo radi.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 mjeseci prije
Reply to  DŠ...

Tu sam fulao DragiSa, dijete srednjoeuropskih roditelja. Svicarska je jedan mucak koji nije nikad lustriran radi svoje uloge, kao ni tvoje komunjare, koje su danas vodeci borci za ljudska prava lgbt,transrodnih, migranata itd. Koji su danas fasisti i najgori svjetski olos?
Upravo ti koje podrzava bivsi komunisticki leftardski otpad.

DŠ...
Gost
DŠ...
2 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Lustriraj ti koga hoćeš. A staljinisti su mila majka za zapadne imperijalisti koji su opljačkali i pobili milijardu ljudi.

DŠ...
Gost
DŠ...
2 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Pavuna neka se bavi svojom Švicarskom koja je golemo zlo. Suradnja s nacistima i najgorim svjetskim ološem Pavunu nikada nije zanimala. Važno da franci kaplju na račun.

Rocco Paic
Gost
Rocco Paic
2 mjeseci prije

Neki od odraslih ljudi koji vjeruju u imaginarna bića i bajke bliskoistočnih pastira iz neolitika te kasnijeg razdoblja kao i u neke druge znaju biti i simpatični.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

Ono šta je postojalo prij i nastavlja postojat iza fizičke stvarnosti je um, tako beskonačan da u sebi sadrži svu moć koja je potrebna kako bi se stvorilo sve šta ikad može biti stvoreno te potencijal za iskusit svaki najmanji dil toga šta je stvoreno. Ti um ili inteligencija ili već nešto možemo nazvat kako oćemo, a ako ćeš ti to nazvat bićem neka ti bude.

Itzo
Gost
Itzo
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Krivo, ali neda mi se objašnjavat

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Itzo

Muči, bolje da nisi od volje . . . 🙂

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Sve sto je postojalo prije fizicke “stvarnosti” je svijest. Slazem se inace sa tvojim razmisljanjima, razlikujemo se u sintaksi. Nas um je nas najveci neprijatelj. Odsustvo uma je temelj toga sta si napisao. Probaj odluciti ne pocesati se par min. Um voli biti u pravu dok svijest tezi ispravnosti koja nije ni dobra ni losa.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Prvi od 7

Ovo o čemu pričamo nalazi se u rubnim područjima ljudskoga poimanja tako da nema jednoznačnih definicija. Zašto um, a ne svijest teško je objasnit jer mi fali riči za nepoznato, nema konvencija, ali svijest je po definiciji statična, a um dinamičan i svijest samo prati procese koji su u kretanju odnosno dinamici.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Prvi od 7

Zagorci bi rekli; ”Nigdar ni bilo da ni nekak bilo” 🙂

Patriot
Gost
Patriot
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Pusti budale, nižu svoje komentare po zadatku. Nakotilo se Index gamadi na komentarima. Ako imaju muda,možemo organizirat fajt na ulici pa da vidimo mi te ‘ćunke’. Bit će mi zadovoljstvo.

bauštelac
Gost
bauštelac
2 mjeseci prije
Reply to  Patriot

imaš li ti prijatelja čime se ti baviš u životu stalno si na ovom portalu bezveze se prepireš po cijele dane to ti je vrh

Patriot
Gost
Patriot
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Što ste vas dvoje pretvorili ovaj forum u vlastitu prćiju?

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Patriot

Naša san in biografije…

Razlika između plaćenog i “običnog” trola

Po nekim procjenama, većina je trolova plaćena, a razlika između plaćenog trola i onoga koji trola zbog psihopatske razonode često je uočljiva nakon nekoliko minuta; dok neplaćeni trol želi izvući energiju, poput svakog energetskog vampira, dotle plaćeni trol želi obaviti posao, točnije kontrolirati javno mnijenje. Plaćeni trol najčešće neće odmah krenuti s uvredama, pa ipak, ako je neka stranica, blog ili osoba pod konstantnim napadima, tada se sredstva ne biraju. S druge strane, običnog se trola može banati ili ga se može prijaviti, dok će plaćeni trol pokušati napraviti što više štete prije nego li ga se onemogući u postanju. Ako je riječ o pravom profesionalcu, on će se nakon blokiranja vratiti pod drugim profilom te će vlasnike bloga, stranice ili fan stranice prozivati za blokiranje prijatelja ili poznanika koji je samo želio iznijeti svoje mišljenje i stanovišta. S obzirom da je riječ o jednoj osobi ili grupi organiziranih trolova, novi će “igrač” nastaviti tamo gdje je prijašnji stao.

Mi zaista ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako smo se do sada imali priliku sresti s plaćenim trolovima, no činjenica je da neke pojedinosti navode na takvu pomisao. Na primjer, u gotovo regularnim intervalima našu fan stranicu na Fejsu posjećuju osobe koje koriste iste načine “komunikacije” koje smo opisali u gornjim dijelovima teksta. Svaki mjesec se pojavljuju agresivni komentatori koji poput “pokvarenih” ploča ponavljaju priču već bananih ‘kolega’. Sličnost se primjećuje i u načinu pisanja, kogniciji, čak su i forme izražavanja gotovo istovjetne, a ponavljaju se slične ili istovjetne uvrede i omalovažavanje. Još uvijek ne vjerujemo da bi na nas itko trošio vrijeme i novac, no u pet godina rada banali smo 11 osoba koje su fizički i psihički prijetile, 19 se nije moglo suzdržati od prostačenja i psovki svih vrsta, 15 su bili fašisti i seksisti, a 20 je pokazivalo jasne trolovske odlike, od toga se osmorica skrivala iza lažnih profila na kojima nije bilo ničega osim slike koja je prikazivala: nacionalna obilježja, vjerska obilježja, zastave i slično, petero je koristilo profil neke zajednice, dok su ostali imali privatne profile koje mogu vidjeti samo prijatelji.

Tko od tih ljudi trola za novac, zaista nam nije jasno, no u svakom slučaju naše društvo svakoga dana postaje sve više ponerizirano te je realno očekivati kako će se trolovi svih vrsta konstantno povećavati, a naročito onih koji će za laganje i manipuliranje dobivati novac.

Stock
Member
Famed Member
Stock
2 mjeseci prije
Reply to  CAN

“ponavljaju se slične ili istovjetne uvrede i omalovažavanje”
Srećom, ovdje ih nema tako puno.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Za shvatit život triba nadmašit pet osnovnih osjeta i izać iz linearnoga vrimena . . . to svak more jedino sam za sebe . . . kako bi ti nekome objasnija kojega je okusa jagoda ako taj nema osjetilo okusa, mirisa i još jagodu nikad nije ni prova ni vidija . . . 🙂

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

Bit će komentara, a trolova već ima . . . 🙂

Itzo
Gost
Itzo
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Troll (def.by Moreno) je onaj tko misli, radi i osjeća drugačije od mene.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Itzo

Ne, trol je onaj koji svaki popije pol viagre da može stalno podHebavat !

Itzo
Gost
Itzo
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

To ti iz iskustva ?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 mjeseci prije
Reply to  Itzo

Naravno !!

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Trolovima se ni sa viagron ne diže, ali isto bi prčili mlohavin ku#cen . . . 🙂

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  Mikojan

Nije glup,samo se pravi pametan…

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Itzo

Tu se potpuno slažen sa tobon. Ja ne upadan u prve redove na tuđe komentare i seren nešto šta nema veze ni sa temom ni sa komentarom i onda to radin u nebrojeno puti po svin komentarima, a da nisan u stanju napisat samostalni komentar pa šta god to bilo u njemu i tako permanentno uzduž i popriko sa maximalno dvi proste rečenice čije je značenje u većini slučajeva podjebavanje . . . i ja to stvarno mislin i radin osjaćan drugačije od tebe . . . za trolanje triba bit inteligentan i imat duha, a ako to nije slučaj onda je to ka ić u svatove bez one stvari . . . a šta ja mogu kad nismo svi isti . . . 🙂

exitzo
Gost
exitzo
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Eto ni tu se ne slažemo. Ja pak mislim da je pokazatelj inteligencije to da se sa manje riječi kaže više i ostvari jači efekat.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  exitzo

Ne seri 🙂

Stock
Member
Famed Member
Stock
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ima i još kraće.
Sereš!

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  exitzo

Nemoj reć kako nisi tražija u malo riči . . . 🙂

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  exitzo

Otac Haiku,
Mama San?

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Sad će debeli!!!

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Neće ,uzeo je danas terapiju…

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije
Reply to  KISIK

..upsss nijeeee
Fejknjuz zori

Hih🤪
Gost
Hih🤪
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Debeli i ja te čekam… s osmijehom

usridu
Gost
usridu
11 dana prije
Reply to  Hih🤪

ZAGORKE I MRKVA
Štefi i Bara kopaju mrkvu,
Bara izvadi jednu velu i pokaza je Štefi:
“Viš Štefi,takvog ima moj Debeli đuro.”
Štefi:”Kaj? Tako velikoga?”
Bara veli:”Ne tak velikoga,neg tako zmazanog,
a velik je ka u pivca,nevidi se od malih dlaka!

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Ma ne, ne volim debeljuškaste, no čuh jučer kak ste vi trolčina pa me to nasmijalo. Nemam pojma i ne zanima me inače. Sam vi trolajte, sve do jednom.

bauštelac
Gost
bauštelac
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

još će ispast da si žena

Piretis
Member
Piretis
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

Pa sad, Abraham jeste bio pastir i ima nas koji vjerujemo u Abrahamovog Boga, nekih 3 milijarde. Možda jesmo naivni ali pusti nas, ti i slični i onako znate odakle vučete korijen, od majmunskuh predaka.

Rocco Paic
Gost
Rocco Paic
2 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Znaš kako to ide? Kad se jedan čovjek obraća obraća imaginarnom biću zatvore ga u ludnicu. Kad to čine milijuni onda to nazovu religija.

Itzo
Gost
Itzo
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

Nezgodni su ovi što gledaju “ukriž”. Oni kreću od toga da su oni božanskog porijekla, a mi drugi da smo nastali od majmuna. Radi toga u startu osjećaju izvjesnu nadmoć nad nama “nižim bićima”. Pa iako propagiraju jednakost, ipak se vole osjećati nadmoćno, bar duhovno, kad već ne mogu drugačije.
Samo se vi klanjajte judeo-kršćanskim vrijednostima. Te religije su i stvorili da od vas naprave pokorne ovčice i da okrećete drugi obraz kad vas netko maltretira, a oni su za sebe ostavili “oko za oko, zub za zub”.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

Religija je ljudska izmišljotina isto ka i ludara . . . kako živimo u invertiranoj stvarnosti, pitanje je ko je lud, oni u ludari ili oni vanka nje.
Religija ka i znanost, uz ostalo, su samo dio kontrolnoga sistema. Kako postoji religijska, tako postoji i znanstvena dogma i ko se tim dogmama usprotivi biva izopćen iz kontrolnoga sistema.

bumbar
Gost
bumbar
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Religija i vjera nisu isti pojmovi. Netko može biti vjernik, a ne biti religiozan. Kvantna fizika pruža sve argument protiv filozofije materijalizma. Kad već niste vjernik, proučavajte malo kvantnu fiziku da vidite do kakvih zaključaka će Vas dovesti.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Ja vjeru nisan spominja i jasno mi je kako religija i vjera nisu isto. Znan kako znanost nema objašnjenja za pokuse sa sitnim česticama i to tako traje već oko 100 godin. Znanost se nije sa mista pomakla po tome pitanju, a bez da se to rješi nema puno naprid.
Odakle ti znaš kako ja nisan vjernik . . . ili šta san ja uopće . . . ja se samo ne želin izjašnjavat o tome jer ne funkcioniran na crno – bilo obrascu. O tome san pisa u odgovoru komentatoru Arkaj da sad ne ponavljan.

GJHGKJLKJKLK
Gost
GJHGKJLKJKLK
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Konačno netko tko ima nešto u glavi.Bravo, odličan komentar.

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

Ajde Dalmatinski vlaju po prezimenu ne glumi Mlečana po imenu,lipo ti je Piretis napisa ,pusti nas da vjerujemo u sta god ocemo ako nas to ispunjava i čini sretnim i zadovoljnim,

Slonica
Gost
Slonica
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

Brodolom prežive samo žene,
Svakog muškarca koji potraži spas
ubiju…jedna želja i smrt.
Jedan je poželio i ostao živ.
Što li je on to poželio????

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije
Reply to  Rocco Paic

U Splitu 3000 gradjana koriste caritasovu pomoć,znaci ne uzima biskupija bas sve sebi,nego se brine i skrbi o potrebitima.

Mladen
Gost
Mladen
2 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Bila je neki dan odlična emisija na HRTu o iskorištavanju afričkih izbjeglica na poljoprivrednim plantažama u Španjolskoj i Italiji, U njoj je lipo prikazana mafija koja sve to vodi i kontrolira ,lokalni političari koji to negiraju i ne žele vidjeti ,normalno za odredjenu sumu eurića pa sve do visoko rangiranih europskih kojekakvih predsjednika komisija odbora i komisija koji se prave da to ne postoji.I kao šlag na kraju u to su umiješani sa kontrolom cijena poljoprivrednih proizvoda na tržištu veliki Njemački trgovački lanci kao lidl ,Kaufland Aldi i još neki .Ako mafija moze potplatit predsjednika europske komisije ze poljoprivredu još lakše mogu i s manje novca našeg ministra poljoprivrede.Pokojni VLADO Gotovac jejednom prilikom izjavio da u Hrvatskoj ne postoji političar koji je na vlasti da ga ne mozes potkupiti.
.

Ico
Gost
Ico
2 mjeseci prije
Reply to  Mladen

Maldene, ti obmanjuješ Hrvate, tre te prognati iz RH, prodaješ muda pod bubrege

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  Rocco Paic

Vise bajki Engleski,Spanjolski Ital;ian
binbliotecapleyades.net weekly. news

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije

Puno toga je dobro reka Isus Marija Davor Pavuna, naročito da nas neće spasit nešto ili neko drugi nego da sami moramo doć k sebi.
Živimo u prevari kako je lakše prominit svit nego samoga sebe . . . svi bi minjali svit, a niko sebe . . . svi se boje samoga sebe ka vrag tamjana ili ka HRT Davora Pavune . . . 🙂

Serbia
Gost
Serbia
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Vratia se Moreno. Vec sam mislio da si otisao u planine, gajiti neko povrce i bez interneta

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  Serbia

…tooo.brate
bar je moderan.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Pavuna mi je uistinu fascinantan ali i nedokučiv tip. Kao znanstvenik morao je bit usmjeren na način razmišljanja koji ga logično udaljava od religioznosti općenito a pogotovo mi se čini da bi morao znati i drugu stranu medalje. Religioznost može oplemeniti čovjeka ali jednako je i uspješna u porobljavanju i ograničavanju njegova uma i slobode. Po meni to znači da je ne možemo shvaćati samo na način kako to Pavuna tumači. Takođe mi je čudno da on kao znanstvenik ne samo prihvaća religiju kao ključnu odrednicu svojih stavova već prihvaća i kršćanske dogme o Isusu, Mariji, svetom trojstvu itd. Kao ateista ipak mogu poštovat ovakvog čovjeka jer njegove riječi i vjerovanja nisu ono što ga odteđuje već njegova djela. A kako je riječ o čovjeku s mnogo pozitivnih doprinosa društvu onda može bit uzor i ateistima…

karantanac
Gost
karantanac
2 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Ne bih rekao da može biti uzor ateistima jer on puno priča o ljubavi,ali iz njega zrači netrpeljivost prema onima koji ne veruju u isusa krista. On je verovatno genije, ali ipak ima neki feler kad su ga fratri u 33. godini uvkli u svoju mrežu.Ovo što priča o “jednakijima” je potpuno u pravu, ali ne kaže da i uz pomoć crkava ovi pokušavaju da porobe mase.

šeronja
Gost
šeronja
2 mjeseci prije
Reply to  karantanac

nisu ga uvukli fratri

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Vidija si kako san napisa ”Isus Marija Davor Pavuna” ukazujući na njegovo učestalo spominjanje Isusa i Marije. To je ne samo moja primjedba, ali osobno to meni ne smeta. Za mene je Sv Marija s Isusum obrazac majke s djetetom još od staroga Babilona i Semiramide s Tamuzom.
Vidija si kako je Pavuna napisa da nas neće spasit ni Sv Nikola ni EU ni iko . . . implicitno je poručija kako nas neće doć spasit ni sam Bog . . . e sad to svak more shvatit na svoj način, a to opet ovisi o svijetonazoru . . . neko će to shvatit kako triba Bogu dopustit da mu pomogne, neko će to shvatit kako triba doć k sebi jer je Bog u njemu . . . neko će izravno doć k sebi odnosno Bogu pa makar mislija kako Boga i nema . . .

Ja ne prihvaćan ikakvo samosvrstavanje u bilo koju od grupa; religiozni, vjernici, ateisti, nevjernici, agnostici, teisti . . . čin neko sam sebe svrsta u jednu od tih grupa odma je sam sebe ograničija, a ja ne volin da mi um i duh budu u ikakvim granicama . . . također, ako neko sam sebe svrsta u jednu od grupa automatski uzima sebi za pravo da i druge svrstava u grupe i tu u čas posla dođemo do etiketa ala soroščad ili katolibani . . .
A to kad, kako i zašto će neko komunicirat s Bogom ili neće ja uopće ne razmišljan . . .

Koliko san uspija shvatit Pavuna se opire znanstvenoj dogmi, ali ne nameće religijsku. Kako kulturološki živimo u kršćanskoj tradiciji svima su nam poznate deset božjih zapovijedi i njih se podjednako drže i ne drže i kršćani i oni koji to nisu. A ako će nekome Isus pomoć kako bi se skinija sa horsa ili kako bi se izličija o korone onda ko more imat išta kontra Isusa. Tako i Pavuna, ako mu se u životu pojavija Isus i prosvitlija ga onda neka, a spominje on tu i neke katoličke agente koji su mu pomogli doć do Isusa i to je po meni okay.

Bik Koji Leži
Gost
Bik Koji Leži
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Znanost, umjetnost i spiritualno – to su tri puta koje vode istom cilju.

Naravno ako govorimo o pravoj znanosti koja se temelji na prirodnoj potrebi za razumijevanjem, o pravoj umjetnosti koja se temelji na prirodnoj potrebi za dubokim doživljajem stvarnosti i o pravoj spiritualnosti koja se temelji na prirodnoj potrebi za potpunom samospoznajom.

Znanstvenik mora biti umjetnik razuma, umjetnik mora biti znanstvenik doživljaja, i oni obojica moraju biti duboko svjesni dolazi li to iz esencije njihovog bića… Moraju djelovati iz pozicije mira, radosti, spokoja. Moraju biti u stanju sjesti i zagledati se u daljinu, zaljubljeni u savršenstvo postojanja, sa blaženim smješkom na licu puštajući da im misli lete i donose ideje i inspiracije…

Ne u grču, utrci, borbi za prestiž i materijalna bogatstva, nagrade, citate, karijerističko laktarenje, natjecanje u privlačenju sponzora.

Svakome je dan intelekt, talent, doživljaj, sklonost – a oni koji se posebno ističu u toj snazi duha imaju osobitu misiju i dužnost voljeti bližnjega svoga i diviti se božjem djelu, te kroz tu ljubav, divljenje, čuđenje i davanje samog sebe u potpunosti približiti se mali korak potpunom sjedinjenju s božanskim ishodištem. Moraju pronaći svoj put u raj. Raj je stanje uma i duha u kojem se nađe čovjek kada se kreće putem zadaće koja mu je namijenjena rođenjem – od boga, sudbine, Univerzuma sasvim nebitno kako to nazivate.

Svatko je nekada davno osjetio sto je njegov put, ali mnoge je život slomio. Materijalizam, sebičnost, egoizam, mržnja, pohlepa svijeta u kojem živi – a religiozni bi rekli da su djela Sotone. No oni najjačeg duha pred kojima ta životna misija sjaji kao zvijezda vodilja, neće pokleknuti.

Usput, par stihova od novog kolege.

Već dugo vas pratim,
I ne mogu da shvatim,
Kojim ste putem naumili poći,

Sam ga ne vidim,
Al koliko vidim,
Nitko ga ne zna, i ne može znati

Jedno je jasno
Još nije kasno
Da na njemu budemo skupa…

A život je kratak,
I tome se smješim,
Jer i sreća i tuga brzo se riješi.

Pozdrav svim ljudima dobra srca. Bez straha! Samo zamislite koliko ste sićušni i nebitni u Svemiru. Zar je bitno nestanemo li svi sutra u plamenu? Znamo li hoćemo li sutra nestati u plamenu?

Pa onda, ako nije tako bitno, a i ne znamo sto će biti – čemu strah?

Pavuna dobro govori samo se ponekad nejasno izražava. Ali osnova toga sto poručuje vezano uz pLandemiju je – nema straha!

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Bik Koji Leži

Je, dobro si to napisa, ali ne samo u znanosti i umitnosti nego i u svim područjima ljudskoga djelovanja vridi to šta si napisa, a ja san to prisložija ovako;
Srce i um, razum i intuicija, intelekt i duh moraju radit zajedno, ako radi samo po jedno od toga onda to nije dovoljno.
Jedino tako moremo bit prepušteni višim sustavima navođenja.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  Bik Koji Leži

“Naravno ako govorimo o pravoj znanosti koja se temelji na prirodnoj potrebi za razumijevanjem, o pravoj umjetnosti koja se temelji na prirodnoj potrebi za dubokim doživljajem stvarnosti i o pravoj spiritualnosti koja se temelji na prirodnoj potrebi za potpunom samospoznajom.
Znanstvenik mora biti umjetnik razuma, umjetnik mora biti znanstvenik doživljaja, i oni obojica moraju biti duboko svjesni dolazi li to iz esencije njihovog bića… Moraju djelovati iz pozicije mira, radosti, spokoja. Moraju biti u stanju sjesti i zagledati se u daljinu, zaljubljeni u savršenstvo postojanja, sa blaženim smješkom na licu puštajući da im misli lete i donose ideje i inspiracije…”
Bik@ naklon do poda.
Nisam čitala bolje “definicije” što bi znanost/znanstvenik i umjetnost/umjetnik trebali biti…

kdk
Gost
kdk
2 mjeseci prije
Reply to  Arkaj

Na razini na kojoj je Pavuna stvari i pojave postaju kristalno jasne, sve je povezano, sve je jasno i sve ima smisla ako se u jednadžbu ubaci stvor (stvoritelj, kreator…Bog).Točka.

Suzy
Gost
Suzy
2 mjeseci prije

Dok citaju i ovakav jedan clanak jednog gospodina sa vrijednostima i nauke i vjere sto li misli Djikic tj Djikan , Lauc profiter,i kukavica Alemka
Poklonite se ovakvim

vetmaniac
Gost
vetmaniac
2 mjeseci prije

chapeau bas…kapa dolje

Papi
Gost
Papi
2 mjeseci prije

Kad pobjedimo psihopate depopulacije…onda moramo ovo I ono
Nije mare daj pi… Al je optimizam

Joe
Gost
Joe
2 mjeseci prije

Dobar lik, ali mi se cini da je malo previse zabrazdio u religijski fanatizam i teorije zavjere.

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
2 mjeseci prije

da, u ime boga puno toga;)

Istražuj
Famed Member
Istražuj
2 mjeseci prije

“… Jednog dana će sve to danšsnje znanje djelovati nekompletno ili čak i krivo, pa zato ne volim previše kritizirati kolege čiji mentalni sklop se smrznuo cca 1967.
Pritom, jasno sam uvijek naglasio bitan izazov civilizacije: Ili Čovjek Duše i Ljubavi ili zli antikristi depopulacije!…”

Genijalno!
Hvala na ovom odlicnom intervjuu.
Samo sam ovo kopirao, ali u skoro svakom pitanju profesor daje genijalan odgovor.
Jedan od boljih clanaka.

navijala
Gost
navijala
2 mjeseci prije

Kad ga slušam čini mi se; Ima nade !

piždro
Gost
piždro
2 mjeseci prije

S ovim je rekao ovaj simp.gospon sve:

“Nažalost, znanost tu komponentu (moralni kod) zasad a priori nema u sebi. Količinu zla koju smo u povijesti vidjeli, a koja može izroniti iz znanosti i tehnologije i u budućnost zasad je beskonačna, jer režiseri i glumci smo Mi, (ne)svjesni ljudi!”..

zahvaljujući znanosti bez etike imamo ovaj kaotični svjet koji imamo.. jer su radili protiv čovjeka, prirode i boga – ko muhe bez glave

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  piždro

Reka je puno, ali nije reka sve jer niko nemore reć sve . . . a to ko bi moga reć sve niko sa nikin se nebi moga složit ko ili šta je taj ili to . . . za sad jedino ko bi moga reć puno više je oni koji skoro ništa ne govori, ništa ne ji, malo pije, trepne očima i udahne arije desetak puti na dan . . . a to su na primjer yogiji koji žive u indijskim pećinama iz kojih ne izlaze . . . 🙂

piždro
Gost
piždro
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

je Moreno nije moga reć sve, jer bi moga odma kofere pakovat i trazit novo radno mjesto.. ‘za sad jedino ko bi moga reć puno više je oni koji skoro ništa ne govori, ništa ne ji, malo pije, trepne očima…’ haha iskačeš iz svih mogućih poimanja i konvencija. ..da ali neki mogu reć puno.. na pr. icke, dr. bhagdi, .. al zato moraš bit van presije institucije

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  piždro

A slušaj bija san u Indiji i tamo mantra sa lokalcima. Svega tamo ima. Čuja ja da imaju yogiji tamo negdi i afitan ja auto i uzmen lokalca i platin mu da me odvede . . . vozili se mi skoro tri ure i pješačili još uru i pokaže on meni yogija u pećini . . . a ništa, tip duge kose i brade pokriven lancunon boje bile kave sidi na nekoj dasci i ne mrda. Skužija je on da smo mi došli i da smo skužili da je on nas skužija, ali ne mrda. Neznan kako, ali osjetija san ja kako je njemu sve puno jasnije nego meni . . . i tako mantra ja malo okolo i ovi lokalac mi govori kako je yogi tu već desetak godin i da je on od nekoga čuja kako je ti yogi godinu dan prij bija nešto promrmlja, ali da ga niko nije razumija . . . nezna se ni ime tome yogiju, nema ni osobnu ni titulu, nezna se ni di je prij živija . . . teško je to objasnit, ali otiša san od tamo s dojmom kako su njemu neke stvari puno jasnije nego meni i da mene više interesira šta je njemu u glavi nego njemu šta je meni u glavi odnosno njega uopće niti malo ne interesira šta se događa u svitu i sa ovin sviton . . .
To sve znači kako je yogiju ego na minimumu minimuma, on ne radi apsolutno išta po ikakvoj konvenciji i vjerojatno bi se ugasija kad bi ga se dovelo i pustilo u neki grad među ljude . . . imat ego na minimumu znači radit sve isto bilo ljudi oko nas ili ne . . . ali tako se nemore funkcionirat u materijalnome svitu . . . altroke yogi i konvencije . . . 🙂

bauštelac
Gost
bauštelac
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

pa šta je jeli ga skolpalo bidnog ili ništa ne razumi oli je poludija

piždro
Gost
piždro
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Prje 10 -12 god. iz traganja za dobljim smislom života, kupim si knjigu od swami Rama “Mein Leben mit den Meistern des Himalayas/Living with the Himalayan Masters by Rama Swami” – Moj život sa Himalajskim majstorima.. rjetko, neobično i teško za pojmit i prožvakat ali do zanjeg gutljaja napeto i zaokupljajuće štivo .. upravo je tema koju ti opisuješ… a ti si danas aktivan ko vulkan.. haha triba napisat a i pročitat toliko komentara – svaka čast

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  piždro

jos’ malo. bibliotecapleyades.net weekly news

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  Moreno

Vidio sam mnoge EUROPEJCE. koji traze. boga nad bogom u Indiji iako sam bio
na kratko.

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  piždro

vis’e. bibliotecapleyades.net weekly. news

Stock
Member
Famed Member
Stock
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Dobro da si nam objasnio na kraju ko su ti…
Dok sam čitao tvoj post, pomislio sam…vidi, Moreno misli na debelog Djuru.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Stock

A vidin da je Đuro popularan i da nisi ti jedini koji ga je čeka . . . ali dobar je Đuro . . . e kad bi i ostali bili ka on . . . 🙂

Stock
Member
Famed Member
Stock
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

U starinskim kafanama kafa, ili tada, kahva, se pila u tišini.
Ušao tako putnik namjernik u kafanu i s vrata, kako je red, pozdravio…
Merhaba
Svi se ustaše i odoše.
Pita ovaj kafedziju-šta je ovo? Nisam kužan.
Nisi, ali puno pričaš.

Istražuj
Famed Member
Istražuj
2 mjeseci prije
Reply to  Stock

Ovako su se nekada po kafanama pravile revolucije:

https://www.youtube.com/watch?v=o9YawzKTNQg

Nema tu puno sta pricat.
Zato su nam i zatvorili kafane…

Stock
Member
Famed Member
Stock
2 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Da!
Ali zar ne vidite?
Sve više ljudi diže glas.
Da li je to dovoljno, pokazaće vrijeme.
Ja još uvijek vjerujem u ljudsku nepredvidivost. I da će prevagnuti na stranu dobra.
Ne bez žrtava, naravno.

hrvoje
Gost
hrvoje
2 mjeseci prije

C A R !

Ivek
Gost
Ivek
2 mjeseci prije

Pouka je ne vjeruj državi ni svećenicima, i jedni i drugi su za cjepiva..

mislim
Gost
mislim
2 mjeseci prije

kaže da se u definiciji, što je svijest ,ne slažemo.
što je svijest?

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  mislim

Svijest je ona sila u tebi koja bi te trebala tjerati da gore (vlastito) navodno pitanje tražiš u sebi,a ne
on the line.
Nemoj sam sebi oxymoron biti,destruktivno je za s(a)vijest,nije nova vijjest,da obijest klade valja…a razum po savijeti se ravna…
il’je ploča,
il’su glamočaci…

mislim
Gost
mislim
2 mjeseci prije
Reply to  CAN

ne i nemoj, mi nisu odgovori koji me vesele.

CAN
Gost
CAN
2 mjeseci prije
Reply to  mislim

Treba znati reći NE….a i hrabrosti.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Pa tko vjeruje da smo nastali od majmuna, neka mu je. Ja ne vjerujem.

KISIK
Gost
KISIK
2 mjeseci prije

Podesimo toplomjere!

Živa sam majko.

Bosanac
Gost
Bosanac
2 mjeseci prije

Ne znam čovjeka al mudro zbori, ima i stvari u kojim se ne bih složio sa njim ali cjelokupno poruka je super. Sad ovo treba prezentirat ovima koji vise na TV dnevnicima.

bumbar
Gost
bumbar
2 mjeseci prije

Velika je sreća i čast biti u prilici čuti što ovaj briljantni čovjek govori. Nažalost, mnogi komentatori ovog članka niti razumiju znanost kojom se g. Pavuna bavi, niti razumiju duhovnost kojom isijava i o kojoj priča.

otpisani
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

A ti to sve znaš i razumiješ ?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 mjeseci prije

Zbunjujuće…
Profesor na institutu za tehnologiju, dakle ne običan “kvazi naučnik” nego još i predaje (naravno plaćen od Rokfelera kao i sva ostala nauka) radi u oblasti nanotehnologije – čak pionir u tom poslu (otac nano čipova?) tvrdi da je nauka “zamrznuta 1967.”… Znači još tada smo imali nanotehnologiju!!!

Pa još u timu ima cionistu (pardon, jesu svi Jevreji cionisti osim “naših”)…

Ne mogu da dužim, jedva čekam da pročitam komentare – posebno neke 🙂

samo da rata ne bude
Gost
samo da rata ne bude
2 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Neznanje je korijen zla!!!traži shumadinac pa ćeš naći!!!pred tobom je cijeli život da nađeš istinu,a možda si ju već našao ,a možda si u teškoj zabludi 🙂

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
2 mjeseci prije

„Naglašavam da su kognitivno žene superiornija bića u bazi čovječanstva i društva…
Zanimljivo, od ovolikog intervjua, muškaracima nije zanimljivo o ženama našim… Više vole o svjetski poznatom hipiju, o kojem se ispredaju priče otkako je prvi put zaplakao u jednoj štali na Bliskom istoku. Šetao po vodi, pretvarao je u vino, ribom nahranio sirotinju. Razočaran onim u što su se pretvorili, otkantao Židove, iako je i sam pripadao toj religiji. Na najbližem suradniku htio sazdati Crkvu svoju, a ovaj ga je kao najobičniji papak, triput izdao. Zanijekao dok još nije ni umro… Običnim smrtnicima, koji su postali pripadnici jedne od, ako ne i najutjecajnije religije svijeta, rekao je hasta la vista, aj bi bek… I otišao na nebo. Oni sad strpljivo čekaju da se vrati, već više od 2.000 godina.

”- Drage dame, muškarac kad voli zove, piše, dođe i uradi sve što treba.”
”- Jel’ ljubav… Kad je kiša, želim sa tobom podijeliti kišobran.
Ako ne budem imao kišobran, možemo podijeliti kišu.”
”- Znao je taj čovek sa njom.
Slušao je kako joj duša diše…”
”- Nekome pokloniš srce… nekome pažnju…nekome ljubav…
A samo jednoj osobi to sve umotaš u dušu i pružiš na dlanu.
Pa šta ti Bog da…”
P.S.
Je l’ ovo čemu!?
Ako nekim slučajem je… poslužite se slobodno…
Odat ću vam malu tajnu… Ja jesam!!

Max
Member
Famed Member
Max
2 mjeseci prije

Dobri Stihovi

šeronja
Gost
šeronja
2 mjeseci prije

lijepo za čut

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije

Nisan mislija ovo pisat, ali kad si već izvadija tu Pavuninu rečenicu o ženama, uz to šta je i Tesla spomenut u članku, moran petat jednu Teslinu misal;

”Poslije svijetlosti u svemiru je najrasprostranjenija spolna energija. Žena je najveći kradljivac te energije, a time i duhovnih moći”

Nevjerojatno je kako isti tekst svi percipiramo drugačije . . . 🙂

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Seksualna energija?
Sveta stvar!
P.S.
A Time proglasio Bidena i Kamalu Harris osobama godine!?
Zbog ”vizija iscjeljivanja u tugujućem svijetu…”!!
Vizija iscjeljivanja u tugujućem svijetu…
Nedilje ti…
😂 🤣

shumadinac
Gost
shumadinac
2 mjeseci prije

Može li koji Nobel avansno?

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

U prenesenom (možda i doslovnom)smislu ima puno istine…Što bi većina muškaraca izabrala, duhovni rast ili komada?
Ako troše spolnu energiju,imaju manje snage,vremena,pažnje za stjecanje duhovne moći.

Ispada da kad ti žena ne da,ustvari ti želi dobro-da se duševno uzdižeš.:)

Tesla je definitivno znao sa energijom, ali malo je bio začudan u odnosu sa ženama.Više je volio golubice.

“Drevna indijska ezoterična tradicija i duhovno učenje poznato pod nazivom tantra kaže kako su erotika, seks i emocije prirodna sredstva za spajanje polariteta muške i ženske energije u jednu cjelinu.

Tantra nas uči da seks nije samo metoda postizanja fizičkog zadovoljstva nego mogućnost da pozitivnu seksualnu energiju kreativno iskoristimo u drugim područjima života.”

A neg.
Gost
A neg.
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Ispada da kad ti žena ne da…ova ti je dobra…duhovnost za početnike

eifvesfvervuwervwerv
Gost
eifvesfvervuwervwerv
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Duhovno sam rastao ganjajući žene prakticirajući perverzije.

Slonica
Gost
Slonica
2 mjeseci prije

Za jednog veseljaka,
Sa super pošalicama
Previše taštine,
Za malo brisanja…
Najopasniji šaljivđije su oni koji se ne znaju šaliti na svoj račun.
Svi smo brisani ,i ajmo Jovo nanovo.

Slonica
Gost
Slonica
2 mjeseci prije
Reply to  Slonica

Neznam taj..
Znam kad je slon krao zelje,
I obuko gaće s crvenim točkicama
Da misle da je bubamara…

U pjesmi pola srca se zakopa gdje mu je misto
Druga polovica se prilagođava..
Hej ,vapore…
Samo hrabro ,samo pravo srce moje sanjivo…kaže jedna druga

otpisani
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije

Na žalost, očekivao sam više… Puno toga izrečenog a malo rečenog….

Spominjanje Isusa Krista (živoga Boga) u kontekstu znanosti implicira pomisao o mogućoj vezi Božanskih bića, stvarnih vladara planete i intervjuiranog znanstvenika a već u sljedećim rečenicama zakljućujem da je on daleeeko od Bogova i retorika mu se ne razlikuje od razine retorike komentatora sa raznih portala, ali zatim pojašnjava –

…”a i naše prethodne intervjue već mnogi prevode na engleski i da, mnogi nas citiraju: ”Nano-chipovi i nano-aktivni elementi mogu se ubaciti u cjepivo, a u rezoluciji sadašnjih medicinskih uređaja nano-chipovi ostaju nevidljivi, mogu stvarati vrlo ozbiljne poremećaje u organizmu, čak i na nivou DNK!” To nije niti tajna, niti je to ”teorija zavjera” – to su znanstvene cinjenice o kojima vecina bio-medicinara skoro nista ne zna, a politika ili pravni sustav jos i manje.”

…à propos
Nano-chipovi i nano-aktivni elementi mogu se ubaciti u cjepivo, a u rezoluciji sadašnjih medicinskih uređaja nano-chipovi ostaju nevidljivi,

Najmanje što očekujem, je objašnjenje cjenjenog znanstvenika – kako su ljudski
znanstvenici uspjeli napraviti “nano čip” koji je manji 1000 puta od najmanje mjerne jedinice kojom ljudski rod raspolaže (?!) i to još djeluje kao “stroj” koji može uticati na naše gene u smislu njhove modifikacije (!!??)…volio bi da nam pojasni u kojim laboratorijima se to proizvodi i tko su voditelji takvih božanskih projekata i iz kojih biotehnoloških fakulteta (ili fakulteta elektronike i računarstva) su proizašli, te na kojim predznanjima počiva takva fantastična tehnologija?

Razočaran sam (pre)velikom dozom populizma:

“Zato, uvijek ponovo naglašavam da žene predstavljaju kognitivno superiornija bića u bazi čovječanstva i društva i osobno sam jako glasan glede uloge žena u društvu. To nije neki seksizam ni ‘feminizam’, nego naprotiv uloga kognitivne osobe-žene-savjetnice kao ključne osnove i obitelji i istinskog ljudskog društva. Osobno sam, pojednostavljeno rečeno, za korelirani pragmatičan matrijarhat i o tome sam 2019. govorio na skupu žena u Rijeci, ali o tome govorim posvuda i vrlo jasno i glasno, kad god sam u prilici!”

To je jeftino ulagivanje ženskom dijelu populacije bez temelja i vrlo kontraproduktivno (i nadam se da nije planski i da je samo utemeljeno u njegovim zabludama i kompleksima (vjerojatno) iz osobnog života) a iznad svega samo još jedan “mali” doprinos “kastraciji” muškaraca.

i ovo je populizam –
“Motika je lijek za sve nas, a nadasve za moćnike, politikante, salonske šminkere …”

“Jer svaki čovjek je suvereno Božje biće, ponosan i treba biti gord, i svatko treba uvidjeti koje su mu predispozicije i prihvatiti svoju hrvatsku i planetarnu sudbinu. Mi smo prvo svega europska nacija u jednom predivnom okolišu. Nama ne treba ništa nego da se ljudi probude i zažive svatko u svojoj vlastitoj punini i u svojoj autentičnosti,…”

“no ipak se molimo za ‘lijeve’ redukcioniste, jer začudo ne podižu lenjinisticku revoluciju protiv imperijalista psihopata?!? Da, jednom će i oni primiti Dar Vjere … o kojem govorimo.”

U svakoj osobi koja ovo čita Isus Krist je Sve-Prisutan, Sve-Znajući, Sve-Moguć Živi Bog, i nek’ nam Svakome Daruje Zdravlje, Ljubav, Blagostanje i Harmoniju Duha u Svakom Trenu!”

Sve u svemu, sretniji bi bio, da je cijeli intervju bio usmjeren (samo) na pojašnjenja o nanotehnologijama njihovoj svrsi u poboljšanju kvalitete ljudskih života a nadasve bi me usrećilo objašnjenje kako je uopće došlo do pojave nanotehnologija i tko i sa kakvim namjerama radi na tome…. (ali nije on kriv, nije ga nitko to pitao;)

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Predlažem vam da otete do laboratorija, lebdećeg, javite se profesoru, biti će to za vas zanimljiv izlet al znanje baš nikakvo nećete steći jer vam za isto treba preveliko prethodno znanje i iskustvo. Toga ste svjesni?

otpisani
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije
Reply to  ZAGREPCANKA

Intuicija mi govori da se pod nickom “ZAGREPCANKA” u stvari krije autorica ovog članka koji se u jednom dijelu pojavljuje i na portalu “HOP-nezavisni news portal” gdje se spominje “lebdeći” laboratorij u intervjuu koji je vodila sa prof. Pavunom još 27 rujna ove godine a ovaj razgovor je navodno vođen U subotu, 12. prosinca 2020 (?) … i evo preslike “Primjerice, za novu generaciju kvantnih sklopova mi bismo sada trebali investirati oko 100 milijuna eura u novi lebdeći laboratorij! ” koji se pojavljuje u oba članka (manje bitno) ali zaključujem da tog lebdećeg laboratorija nema jer bi tek “…trebali investirati oko 100 milijuna eura u novi lebdeći laboratorij!” (dakle-ne postoji, što također nije bitno) (pretpostavljam da stari laboratorij nije “lebdeći;)

“Predlažem vam da otete do laboratorija, lebdećeg, javite se profesoru, biti će to za vas zanimljiv izlet al znanje baš nikakvo nećete steći jer vam za isto treba preveliko prethodno znanje i iskustvo. Toga ste svjesni?”

Svjestan sam da znanje potrebno za proizvesti “nano čip” koji bi ubacio u cjepivo i igrao se genima ljudi ne bi mogao steći, isto kao što ga nema ni sam profesor.
(da profesor ima to znanje ne bi bio tu gdje je i nitko za njega ne bi znao.)
A da je on potreban u obrazovanju voljnih i nadarenih primjeraka ljudskog roda – JE , jer se iz redova “ljudske” znanosti i odabiru primjerci koji će u tajnim laboratorijima aplicirati znanja dobivena od samih Bogova…

Znanje za praktičnu primjenu ne bi dobio ali to ne znači da ne razumijem o čemu se radi i poanta je u tome da ne vjerujem da je čovjek u tako kratkom vremenu od svega nekoliko desetljeća došao do takvih fantastičnih spoznaja i da je istovremeno “idejni tvorac, projektant i graditelj” a sve bez pomoći višeg, superijornijeg entiteta, kojemu je čovjek samo sluga a znanja prima samo u domeni ciljeva Vladara.

Vjera u Isusa Krista kod prof. Pavune me ne čudi jer je i sam shvatio (vrlo rano) da bez Božje volje i njegove pomoći, od ljudi ne bi bilo ništa.

bumbar
Gost
bumbar
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Imate na webu vrlo stručna predavanja o nanotehnologiji. Ova tehnologija, kao i svaka druga je neutralna, ni dobra ni loša. Zavisi u čije ruke stigne.
https://www.youtube.com/watch?v=0rQA_9mNGSU

Istražuj
Famed Member
Istražuj
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Slazem se.
Hvala na videu.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
2 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Evo upravo dobih jedan klip o malenim (“nano”) dronovima ubojicama… (Iskecak je iz nekog filma, ali zasigurno, satanisticki Holivud samo programira “resurse” na buduci “tehnoloski napredak”)

https://www.linkedin.com/posts/josko-tomic-a7a9a668_god-help-us-activity-6743901233469239296-ljwo

Dakle tehnologija je neutralna.
Medjutim u rukaa zlocinaca i eugenicara koji su “jednakiji” od ostalih Gojima – sve moze predstavljati zlo…

marty
Gost
marty
2 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Ovo je distopijski film napravljen baš sa namjenom da osvijesti čovječanstvo prijetnje spoja umjetne inteligencije i naoružanja. Citat sa originanog zapisa: “Film je posljednji pokušaj istraživača da stvore potporu globalnoj zabrani autonomnih oružanih sustava, koji ubijaju bez značajne ljudske kontrole.Video su objavili kako bi se poklopio sa sastankom Konvencije Ujedinjenih naroda koji se ovog tjedna održava u Ženevi u Švicarskoj, na kojem se razgovaralo o autonomnom oružju.
Ovi na kenvenciji su ih doživjeli kao Startup, a mediji prenijeli kao napredak čovječanstva. The End.

otpisani
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Prediktivno programiranje …

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  Istrazuj

ISTRAZUJ. vise. bibliotecapleyades.net weekly. news

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

ttps://www.youtube.com/watch?v=IGjCOJqINPA

How Nanotechnology Can Change Your Life

otpisani
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

bumbar&Istražuj&nonwo
Uopće ne sumnjam u fantastične mogućnosti nanotehnologija i moja predodžba o tome se vjerojatno ne razlikuje od vaše, ali ne prihvaćam da je to (izvorno) ljudska umotvorina.
… a da za to čovjek ima predispozicije razumjeti,usvojitii i primjeniti ne negiram.
Pa i papagaja možeš naučiti da se vozi na koturaljkama 😉

(nadam se da razumijete što mislim.)

Istražuj
Famed Member
Istražuj
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

“… ne prihvaćam da je to (izvorno) ljudska umotvorina…”

Pa ne znam jesam li te razumio…
Evo…
Ja licno mislim da je tu nema neke velike mistike – i da jeste ljudska umotvorina…
Medjutim 100% sam siguran da nema nikakve sanse da na bilo koji nacin ovi tzv nacunici na plati kod “jednikijih” koji su uvijek brinu za “nase dobro” – naprave bilo kakav “revolucionarni prodor” u mijenjanje ljudskih gena…
A pogotovo mijenjanje po zeljama ovih gadnih kamatara “filantropa” (tj “jednakijih”)…
Od prilike to kaze i Pavuna, pa se tu u potpunosti slazem sa njim.

Ovi zlocinci “filantropi” zasigurno su u stanju narediti i platiti onim papirnatim “shekelima” (sve dok ih Gojimi rado uzimaju za rad i usluge) – zasigurno puno ljudi…
Ne smeta im – empatija.
Naprosto, cijela ta ekipa je ogrezla u sirovom materijalizmu, te ne osjecaju nista prema onim koji nisu milijarderi “filantropi” poput njih.
Ne osjecaju naravno ni prema drugim “filantropima” nista pozitivnoga, ali ih smatraju “svojom grupacijom” cisto zbog kolicine “shekela” koje su (po obicaju) nasljedili od predaka, a onda monopolski povecali…

Dakle, mozda ce stvarno pobiti puno ljudi, kojekakvim “Velikim resetima”, vakcinama sa nano-robotiima, ili kakvim drugim sranjem – uz teski teror koji placeni Gojimi predstavnici “drzavne sile” – primjenjuju nad ostalim Gojimima, u ime “filantropa” milijardera i u ime (pseudo) “nauke” (Novog religioznog Kulta)…
Mozda…
Medjutim – tu nikakvog napretka nece biti…
Za idiotizirane Gojime “policajce i placenike” koji ce predstavljati silu na plati kod “filantropa” zasigurno ne – posto ce i oni prije ili kasnije na – giljotinu…
Medjutim – nece niti za one “filantrope” koji su sve to organizovali – i bazirali na “iluminiranim sektama” povezanim sa Abrahamskom prevarom, prije svega tzv “judaizmom”…

Zato mislim da ce im – prije nego kasnije prisjesti ovo “filantropstvo”… I to krvavo prisjesti…
Cionisticka-satanska banda se cak i u svojim “Protokolima…” najvise boji Svjetine… I to one Svjetine – koja je SHVATILA Obmanu!

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Mogućnosti su fantastične-skoro science fiction.
Sama tehnologija i ideje koje iza nje stoje su također fantastične.
Primjena je uglavnom profitno usmjerena bez brige za čovjekovo zdravlje i okoliš,u čemu nema ničeg fantastičnog.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Nisam stavila link “How Nanotechnology Can Change Your Life” radi fasciniranosti nanotehnologijom .Ne mora svaka promjena biti na bolje.
U tom videu ima puno kondenziranih “dostignuća” za brzi uvid što im sve pada na pamet.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

https://www.youtube.com/watch?v=iVaq2UWzZmw
Don Eigler: Moving Atoms (Talking Nano)
Ovakvi opičeni,radoznali znanstvenici ko Eigler(simpa tip,izvanredan predavač) otkrivaju “tajne svemira”, a onda izabrani gledaju kako od toga profitirati.

LUDI KONJ
Gost
LUDI KONJ
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Ludo,ne…
Ako tvoja DNA vibrira,a je,može li se višekratnim ,intravenoznim zahvatima uz pomoć frekventiranja izvana kod tebe izazvati glavobolja,osjećaj umora,tegobe u stomaku razdraženost i pospanost istovremeno,(ostali simptomi poznati redakciji)
Očekivati da novo cipivo ima neku drugu ulogu osim transemitera(šef/resurs),,je ggggglupo raspravljati.
Evo danas se pelcovala i ova australska štaliveć,sestra koja ju je pikala,ima simptome dementnosti,pa je zaboravila kapicu skinit…
Jeli je ili nije …

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

S obzirom da se mRNA u covid cjepivu unosi u lipidnoj nanočestici interesantni su članci o mogućim štetama u interakciji nanočestica sa biološkim materijalom.S obzirom da je nanočestica 10 000 x manja od ljudske vlasi(tako i od ljudske stanice)-može zalutati svuda(pluća,jetra,slezena,limfni čvorovi,srce,mozak,fetus…),može se razgraditi ali i akumulirati i može proizvesti upalne reakcije u organizmu.

3.7.5 Conclusions
The major emerging issue to be discussed in the context of the biological interactions of nanoparticles is related to those particles with little or no solubility, or being non- degradable at the locality where accumulation is observed. There remain many unknown details about the interaction of nanoparticles and biological systems.
3.8 Toxicology of Nanoparticles
Studies specifically dealing with the toxicity of nanoparticles have only appeared recently and, although now emerging in the literature, are still rare. Data concerning the behaviour and toxicity of particles mainly comes from studies on inhaled nanoparticles (reviewed by Oberdörster G 1996, Oberdörster G et al 2005, Donaldson and Stone 2003, Borm 2002, Donaldson et al 2001a, 2004, Dreher 2004, Kreyling et al. 2004). Data on the behaviour of particles is also available from pharmaceutical studies in which formulations involving nanoscale components are used to solve problems dealing with insolubility of drug formulations and for drug delivery (Baran et al 2002, Cascone et al 2002, Duncan 2003, Kipp 2004).
The general pathways for the mechanical clearance of insoluble particles in the pulmonary region, after McClelland (1998) is given in Figure 2. After deposition in the respiratory tract, translocation of nanoparticles may potentially occur to the lung interstitium, the brain, liver, spleen and possibly to the foetus in pregnant females (MacNee et al 2000, Oberdörster G et al 2000, 2002). It is emphasised that there is extremely limited data available on these pathways. With insoluble iridium nanoparticles in the size range of about 15 and 80 nm, clearance was found to be primarily via the airways into the gastrointestinal tract.
Only a small fraction (<1%) of the particles was translocated into secondary organs like liver, spleen, heart and brain, of which the 80 nm sized particles were translocated an order of magnitude less that the 15 nm sized particles, indicating the importance of size even within the nanometre range (Kreyling et al 2002). The presence of low amounts of particles in the liver and spleen could be attributed to translocation from the lung to the blood and sequestration by the sinusoidal macrophages of these organs. Particles were not dissolved nor absorbed from the gut (Kreyling et al 2002). However, depending on the exposure time, the actual amount of translocated particles could be considerable.

Circulating particles (after intravenous administration) were accumulated in liver and spleen and retained there. Passage of inhaled nanoparticles into the bloodstream was demonstrated in one human study (Nemmar et al 2002)

nanoparticles in food packaging-mogućnost migriranja u hranu
nanoparticles in sunscreen-prodor u kožu,vaccine delivering system

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  nonwo

vis’e. na bibliotecapleyades.net weekly. news

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Nanotechnology in Food Packagingresearchgate.net
Nanotechnology promises many interesting changes for better life. Nanotechnology can be used to improve health, wealth, products and quality of life. Food nanopackaging is still a rather unexplored field of nanoscience and food science. Here I review developments in nano-packaging. This chapter describes first biobased food packaging for biodegradable packaging. Biobased packaging is indeed an alternative to conventional packaging with non-degradable plastic polymers that are a threat to the environment. Biobased packaging reduces waste, extend the shelf life, and enhance food quality. The next section discusses nanomaterials that improve packaging, such as better barrier properties, mechanical strength, flexibility and stability. Active packaging refers to the use of active materials such as antimicrobials and oxygen scavenging reagents. Smart packaging is the use of nanosensors and nanodevices that detect freshness or contaminants in foods or monitor changes in packaging conditions or integrity. The last section discusses safety issues and heath concerns of nanopackaging.

Hrana zapakirana u nanomaterijale-što kad se nano pojede?Nisu sigurni.Još će se ispitivati.

nonwo
Gost
eifvesfvervuwervwerv
Gost
eifvesfvervuwervwerv
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

To sa nano bioragzradivom ambalažom nije slučajno, kao i sa plastikom je namjerno. Da nam žele dobro ostali bi na staklenoj ambalaži, konoplji itd..

eifvesfvervuwervwerv
Gost
eifvesfvervuwervwerv
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Za pakiranje hrane su sa stakla prešli na plastiku (i konzerve su iznutra obložene plastikom od čije se iste sirovine pravi i motorno ulje) a zna se zašto su im služili bisfenoli i ptalati, da uz pomoć estrogena, što b. i p. jesu po formuli, muške pičkiziraju. Sad sa pakiranejm hrane u nano ambalaži cilj je borgizirati. Kad se zna da su na dnu marijanske brazde našli mikroplastiku onda je zaključak da smo mi svi već dijelom plastićnjaci, uskoro nanoborgovi.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Gerd Binning i Heinrich Rocher su izmislili scanning tunneling microscope-mogućnost da “vidimo” atom.Vidi ga kompjuter posebnom tehnikom-ne naše oči.
Nobelova nagrada 1986 iz fizike.Richard Feynman je idejni začetnik nanotehnologije,a stari Grci prvi koji su pretpostavili postojanje takve čestice od koje se sve sastoji.
How it StartedThe ideas and concepts behind nanoscience and nanotechnology started with a talk entitled “There’s Plenty of Room at the Bottom” by physicist Richard Feynman at an American Physical Society meeting at the California Institute of Technology (CalTech) on December 29, 1959, long before the term nanotechnology was used. In his talk, Feynman described a process in which scientists would be able to manipulate and control individual atoms and molecules. Over a decade later, in his explorations of ultraprecision machining, Professor Norio Taniguchi coined the term nanotechnology. It wasn’t until 1981, with the development of the scanning tunneling microscope that could “see” individual atoms, that modern nanotechnology began.

Manipuliranje atomima stvara nove materijale sa novim svojstvima.
Od grafita se dobije materijal čvršći od čelika a lagan.Proizvodi se tekstil po kojem voda ili prljavština klizi i ostaje suh odnosno čist pa ga se ne mora prati.Čipovi koji se proizvode nikada nisu bili manji.Nanočesticama se “dostavljaju” lijekovi u tijelo.
I dok genijalan ljudski um uspijeva dokučiti tajne atoma,što se istovremeno događa?
Grafen tekstil upotrebljava se za pancirke protiv metaka,u nanomaterijale se zapakirava hrana a da se ne zna mogu li nanočestice prodrijeti u hranu i gdje će završiti ako se progutaju(jer su manje od ljudske stanice i mogu se akumulirati).Nanočestice titan oksida u kremama za sunčanje mogu prodrijeti u kožu i izazvati karcinome-u Australiji je bila kampanja protiv.Isto vrijedi za nanodostavljače lijekova-gdje će završiti?Istraživači su našli nerazgradive nanočestice u cjepivima koje se akumuliraju u tkivu-a nisu navedene u sastavu-mikroskopom.
Isto kao prčkanje po genetici a da nemaš pojma o posljedicama,tako prčkaju po atomima.
I to da imaš naočale koje se ne mogu ogrepsti ili hlače koje ne moraš prati.Perverzija.
Ajde da napraviš avion od grafena jer je lakši,pa troši manje kerozina.Ali karte sigurno neće radi toga pojeftiniti,a i pitanje je gdje taj nerazgradivi materijal završava…
Sadašnja avionska(i druga) oplata jest smeće,ali to se smeće/otpad do sada nije moglo udahnuti sa mogućnošću da dosegne staničnu razinu..
.

Nanoparticles are now being used in the manufacture of scratchproof eyeglasses, crack- resistant paints, anti-graffiti coatings for walls, transparent sunscreens, stain-repellent fabrics, self-cleaning windows and ceramic coatings for solar cells.

Bosanac
Gost
Bosanac
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Ko previše pažnje posvećuje nano-u, s’vremenom mu i microsoft postane velika stvar.

eifvesfvervuwervwerv
Gost
eifvesfvervuwervwerv
2 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Nije valjda da se bojiš jakih i pametnih žena, dobro je objasnio prednost ženskog multitaskinga a u životu sam više sreo pametnih žena nego muškaraca. U svezi nanoa zna se da je tu stvar, ko i sve ostale stvari kod resursa, uvalio stvor a onda resurs “otkrivao”. Ne treba on meni pričati zašto će služiti taj nano.

Max
Member
Famed Member
Max
2 mjeseci prije

Brilijantno profesore Pavuna , Čestit Božić i vama i vašoj obitelji. Hvala vam za istinu.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
2 mjeseci prije

Dosta znanstvenika kažu da vjeruju u Boga-problematično mi je to što ne žele priznati da se u svojim laboratorijima zapravo igraju Boga.Znanost ne zna što je život ni što je svijest-po meni, neće i ne treba znati jer nam nije na korist da to znanstveno dokazujemo,o tome, svatko za sebe,u tišini, treba razmišljati.Drugo,ja,kao žena, puna sam hvale za muški rod, ali mi ne bi palo na pamet držati javnu tribinu o tom pitanju.Smatram da je fem.pokret početak propasti obitelji a time i humanosti u društvu .Pohvalno je da uviđa situaciju koja je danas u svijetu (jednako kao i mi,ovdje, na ovom portalu).A,sad idem čitati što (obični) ljudi kažu.

otpisani
Famed Member
otpisani
2 mjeseci prije

“Drugo,ja,kao žena, puna sam hvale za muški rod, ali mi ne bi palo na pamet držati javnu tribinu o tom pitanju.Smatram da je fem.pokret početak propasti obitelji a time i humanosti u društvu .”

BRAVO !!
Svaka ti čast!

A neg.
Gost
A neg.
2 mjeseci prije

”Ili ćemo uvoziti radnu snagu ili ćemo se robotizirati.”
Guverner Hrv. nar. banke.

Mizantropi imaju odgovor na Pavunovu motiku

šeronja
Gost
šeronja
2 mjeseci prije
Reply to  A neg.

tako je, robota za guvernera, ili ga već imamo?

A neg.
Gost
A neg.
2 mjeseci prije
Reply to  šeronja

4. industrijska revolucija je u RH u 5. brzini

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
2 mjeseci prije

A to temeljite na čemu?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Vi ste jedina osoba, i još muškarac, koji za žene kaže: „Naglašavam da su kognitivno žene superiornija bića u bazi čovječanstva i društva i osobno sam jako glasan glede uloge žena u društvu. To nije neki seksizam ni „feminizam“, nego naprotiv, uloga kognitivne osobe-žene-savjetnice kao ključne osnove i obitelji i istinskog ljudskog društva. Osobno sam, pojednostavljeno rečeno, za „korelirani pragmatičan matrijarhat“. Žena krajičkom oka sve vidi bolje nego sve digitalne spektroskopije svijeta!!!“ Zadivljena sam Vašim jedinstvenim mišljenjem, a tko ne bi bio?

U cijeloj ovoj dozlaboga zbrkanoj papzjaniji bez glave i repa od članka ovo pitanje svojom stereotipnom neoriginalnom glupavošću ipak odskače. Doslovno svaka riječ u ovom pitanju, a isto tako i u Pavuninom odgovoru odiše glupošću, seksizmom, predrasudama i feminističkim mantrama o nekakvoj ženskoj tobožnjoj “multitasking” i emocionalnoj superiornosti i “kompleksnosti” i muškoj “jednostavnosti”.

Gospođo Arna i gospodine Pavuna, hirovitost, česte promjene raspoloženja, emocionalna nestabilnost, ispadi i slaba kontrola izražavanja emocija nisu nikakva “kompleksnost”. A odlučnost i fokusiranost na rješavanje problema ne znače “jednostavnost”. Dok s druge strane ne postoji takva stvar kao “multitasking”. Tračanje na telefonu i istovremeno lakiranje noktiju nije nikakav “mutitasking”. Ono što se tako često u slučaju žena naziva “multitaskingom” je ustvari stalno prekidanje i skakanje s jednog posla na drugi pri čemu se često nijedan zadatak ne odradi kako treba.

Inače, nije mi detaljno poznat lik i djelo doktora Pavune i dopuštam da je vrhunski znanstvenik na svom polju djelovanja, ali ako je suditi po mnogim njegovim odgovorima ovdje, bilo bi mu puno pametnije i po ugled korisnije kad bi se i držao svoje struke jer je ovdje zaista napričao svega i svačega a da vjerojatno ni njemu samom nije jasno o čemu on to ustvari govori. Meni definitivno nije.

A gospođa Arna Šebalj, koja je na ovom portalu objavila nekoliko zaista odličnih članaka je ovdje jasno demostrirala da u svakoj ženi čuči feministica opsjednuta “ženskom superiornošću” i samo čeka prvu priliku da iskoči na svjetlo dana. Osim toga, uz svo uvažavanje osobe s kojom se razgovara,ovoliko njeno laskanje i podilaženje sugovorniku je ipak pomalo pretjerano,

Pretpostavljam da će ovo moje mišljenje pokupiti ovdje dosta minusa, ako uopće bude objavljeno. Ali budući da su mi svi upisi na validaciji ne bih se iznenadio da i ovaj pročita jedino netko u uredništvu.

Mucke
Gost
Mucke
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Pa mislim da nece evo ja se slazem.
Ovaj gospar u ovom intervjuu zvuci kao neko ko je vec napola okrenuo kapu ,ono ” biljezim se sa stovanjem” ,ne meni niti nama nego onima koje smatra jacim u ovom trenutku.
Nece biti ni prvi ni posljednji ” intelektualac” koji je u odsudnom trenutku pretpostavio vlastiti interes opcem interesu .

Piretis
Member
Piretis
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Moram se složiti. Meni koji sam svjetlosnim godinama udaljen od fizike koju poznaju Dr. Pavuna bilo bi puno draže da nam je na popularnom nivou razjasnio neku sitnicu iz područja gdje je stručan. Ovako smo dobili neku vrstu vjeronauka.
Nisam baš poklonik onih koji u svakoj prilici naglašavaju svoju vjeru i svoju duhovnost. Nekako mi se to čini sasvim osobnim dijelom života, ne nečim čim mašemo, posebno kad nas se ne pita.
I ja sam religiozan ali mi ne bi palo na pamet da nekome tko me pita nešto o poslu kojim se bavim tumačim kako sam zahvalan Kristu jer mi se obratio za savjet. Mudri Salamun bi rekao: Svemu ima vrijeme.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  Piretis

Je,mogao bi malo umanjiti doživljaj.Ovako na prvu ustuknu svi koji ne dijele njegovo vjersko oduševljenje,a šteta je.Svaki dobar,kvalitetan čovjek u javnom prostoru je plus za društvo na koje djeluje.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Kuka@to da žene imaju jaču emocionalnu inteligenciju i bolji multitasking,sasvim drugačiji način funkcioniranja mozga od muškaraca je dokazano brojnim neurološkim i psihološkim ispitivanjima.Zato su žene asistenti/sekretarice direktora-jer diša ne bi utrpao u glavu sve što ove mogu.Naravno da firma koja mora biti uspješna traži takvu ženu/ne državna u HR.To nema nikakve veze sa feminizmom(koji je btw .izmišljotina “elitnih” da udese i žene-nabiju im više posla i odvoje od obitelji/djece,… i muškarce- bez žene i naprave neprijateljima ).To je jednostavno “bogom dano”.
Muškarci koje ne pere ego su toga svjesni ,neće se natjecati, već to iskoristiti…Zato je Pavuna faca,jer to zna i toga je svjestan.
Muškarci i žene su EKIPA koja pobjeđuje kad se nadopunjuju-a ne natječu.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Sviđa mi se ovi tvoj pogled iz ženske perspektive. Ono šta bi se reklo ženska mora znat di joj je misto i ženska drži tri kantuna o kuće. Postoji razlika između muških i ženskih jer će muški donosit bolje odluke na strateškoj razini, a ženske na taktičkoj . . . muški će bolje nać misto di i kako će zgradit kuću, a ženska će bolje odradit to kako bi ta kuća zajedno sa ljudima koji su u kući funkcionirala.
To je prirodni poredak stvari, a intervencija u prirodni poredak nikad nemore imat pozitivan ishod.

Ovo sa egom mislin kako nije tako ka šta si napisala. Ne radi se tu o egu. Ovde isključujen one slučajeve di su muški od okoline pokupili obrasce ponašanja sa ženskama, ono ”meni pivu, pi#kan po sok”.
Tu se radi o muško – ženskim principima. Ženskoj se nesmi svašta puštat jerbo ona preuzme kontrolu i sve ide u 3pm. To nekad pari sirovo i divlje, ali je tako. Ženskoj se nesmi objašnjavat zašto je u nekome trenutku bila ”poklopljena” na nekome pitanju jednostavno zato kako bi funkcionirala po ostalim pitanjima na svoju i opću dobrobit. Zauzvrat će joj kod muškoga proć puno toga šta je ona tila pa makar to nikad prij toga nije ni verbalizirala. Ženska je u stanju izmislit miljun pitanja i kad bi muški gubija energiju za odgovorit na sva ta pitanja osta bi impotentan figurativno i doslovno. Nema tu ”demokracije” i tek kad se to shvati more se ić u ”nadopunjavanje”.

eifvesfvervuwervwerv
Gost
eifvesfvervuwervwerv
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

U pravu je za ego, muškarac koji se plaši uspješne pametne žene ima problem sa samim sobom jer mu je ego nagažen njenom superiornošću koju on kao muškarac ne može hendlati jer žene gleda iz šoven muškog rakursa.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ženska “izmišlja” sto pitanja ne sa namjerom da pili muškarca,njezin mozak je tako naštelan..To je” jače od nje”.O tome i govori John Gray -Mars brain,Venus brain-TED talk.
Muškarci bi bolje razumjeli žene i obrnuto kad bi pojmili da nisu isti i da na stvari ne gledaju jednako.A nakon toga zaključili da je to baš dobro,da su jedni drugima korektiv i da mogu jedni od drugih pokupiti/sintetizirati ono najbolje što im je priroda dala.

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

“Even though everyone is emotionally intelligent, studies have shown that females demonstrate a higher degree of EI than males do (Joseph & Newman, 2010Patel, 2017).Genders did tend to differ in emotional self-awareness, interpersonal relationship, self-regard, and empathy with females scoring higher than males. 
(EI) involves using cognitive and emotional abilities to function in interpersonal relationships, social groups as well as manage one’s emotional states. It consists of abilities such as social cognition,empathy and reasoning about the emotions of others.
Current literature finds women have higher emotional intelligence ability than men based on common ability tests such as MSCEIT and the newer Test of Emotional Intelligence.”

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

“A 2012 review published in the jurnal Neuropsychology found that women are better at recognizing facial effects, expression processing and emotions in general. Men were only better at recognizing specific behaviour which includes anger, aggression and threatening cues. A 2012 study published in the journal Neuropsychology with a sample of 3500 individuals from ages 8–21, found that females outperformed males on face memory and all social cognition  tests. Another 2014 study published in the journal Cerebral Cortex found that females had larger activity in the right temporal cortex, an essential core of the social brain connected to perception and understanding the social behaviour of others such as intentions, emotions, and expectations.”

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Da bi se današnje “emacipirane” žene bolje osjećale moralo se “znanstveno dokazati” da su i žene barem u nečem bolje od muškaraca pa su u tu svrhu izmišljene novokomponirane nebuloze kao što su “emocionalna inteligencija” i “multitasking”.

Da sam imalo inteligentna žena mene bi takve “utješne nagrade” vrijeđale, ali budući da sam muškarac sve to mi je samo smiješno. I pomalo žalosno. Ali ako to nekog tješi…

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Kuka@kad imamo razvijenu emocionalnu inteligenciju onda vidimo da žene funkcioniraju,vide stvari drugačije od muškaraca-jer je to zamjetljivo.Za to ne trebaju studije,ali eto kad su ih već napravili,nek se nađe.
Ženi,sigurnoj u sebe ne trebaju studije,ni pokreti emancipacije… da se dobro osjeća u svojoj koži.
Muškarci i žene su ponavljam- ista ekipa…jin,jang

Mars brain, Venus brain: John Gray at TEDxBendhttps://www.youtube.com/watch?v=xuM7ZS7nodk

nema prijevoda,šteta,jer nikad bolji video nisam gledala o odnosima žena i muškaraca,…psiholog koji 30 godina radi s parovima na njihovim problemima..
Ozbiljna tema,a umireš od smijeha…

eifvesfvervuwervwerv
Gost
eifvesfvervuwervwerv
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Hahaha, imao sam jednu prijateljicu sa Šalate, ona mi je davno preporučila tu knjigu, nisam je pročitao jer sam ljude čitao očima, sluhom, mirisom, dodirom u trečoj dimenziji. Dala mi ona nik, guru iz predgrađa. Kad je Kuka gore napisao to što mu odgovoraš pala mi je na pamet ta knjiga a ono ti je dolje postavila.

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  nonwo

Nanwo. …al depends on time..like now feminist issue. Acctualy. “marketing” trend.

eifvesfvervuwervwerv
Gost
eifvesfvervuwervwerv
2 mjeseci prije
Reply to  nonwo

U pravu si za žene to ti kaže lovac na žene iz iskustva, koji ima emotivnu inteligenciju da ih pročita ko bukvar.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ti tvoj pogled je iz čisto muške perspektive i sve si ti dobro primjetija međutim i sam ti znaš kako se muški ponašaju na jedan način kad su samo sa muškima, a na drugi način kad su bilo kojemu odnosu sami sa ženon jer tad žena počme koristit svoje čare i bez obzira koliko je muški stabilan ona ga zna prodrmat.
Ja ovo na relaciji Pavuna – novinarka ne gledan negativno. Bar su konstatirali razlike između muških i žernskih, a te razlike mogu se tumačit na mali miljun načina.
Šta se tiče novinarke ja nisan steka dojam kako u njoj čuči feministica, naprotiv, mora bit podatna jer i ovi portal mora za kruv zaradit u skladu s pravilima koji je nametnija kontrolni sistem.

Martin M
Gost
Martin M
1 mjesec prije
Reply to  Stara kuka

Kuka. “”osnujmo jednu stranku. vise””

Bond, cigarete Bond
Gost
Bond, cigarete Bond
2 mjeseci prije

Svi genijalci su “posebni” a Pavuna je posebniji.
Rijetko te znanstvenik može natjerati na smjeh do suza a Pavuna je tu No. 1.

CAN.
Gost
CAN.
2 mjeseci prije

Razlika između plaćenog i “običnog” trola

Po nekim procjenama, većina je trolova plaćena, a razlika između plaćenog trola i onoga koji trola zbog psihopatske razonode često je uočljiva nakon nekoliko minuta; dok neplaćeni trol želi izvući energiju, poput svakog energetskog vampira, dotle plaćeni trol želi obaviti posao, točnije kontrolirati javno mnijenje. Plaćeni trol najčešće neće odmah krenuti s uvredama, pa ipak, ako je neka stranica, blog ili osoba pod konstantnim napadima, tada se sredstva ne biraju. S druge strane, običnog se trola može banati ili ga se može prijaviti, dok će plaćeni trol pokušati napraviti što više štete prije nego li ga se onemogući u postanju. Ako je riječ o pravom profesionalcu, on će se nakon blokiranja vratiti pod drugim profilom te će vlasnike bloga, stranice ili fan stranice prozivati za blokiranje prijatelja ili poznanika koji je samo želio iznijeti svoje mišljenje i stanovišta. S obzirom da je riječ o jednoj osobi ili grupi organiziranih trolova, novi će “igrač” nastaviti tamo gdje je prijašnji stao.

Mi zaista ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako smo se do sada imali priliku sresti s plaćenim trolovima, no činjenica je da neke pojedinosti navode na takvu pomisao. Na primjer, u gotovo regularnim intervalima našu fan stranicu na Fejsu posjećuju osobe koje koriste iste načine “komunikacije” koje smo opisali u gornjim dijelovima teksta. Svaki mjesec se pojavljuju agresivni komentatori koji poput “pokvarenih” ploča ponavljaju priču već bananih ‘kolega’. Sličnost se primjećuje i u načinu pisanja, kogniciji, čak su i forme izražavanja gotovo istovjetne, a ponavljaju se slične ili istovjetne uvrede i omalovažavanje. Još uvijek ne vjerujemo da bi na nas itko trošio vrijeme i novac, no u pet godina rada banali smo 11 osoba koje su fizički i psihički prijetile, 19 se nije moglo suzdržati od prostačenja i psovki svih vrsta, 15 su bili fašisti i seksisti, a 20 je pokazivalo jasne trolovske odlike, od toga se osmorica skrivala iza lažnih profila na kojima nije bilo ničega osim slike koja je prikazivala: nacionalna obilježja, vjerska obilježja, zastave i slično, petero je koristilo profil neke zajednice, dok su ostali imali privatne profile koje mogu vidjeti samo prijatelji.

Tko od tih ljudi trola za novac, zaista nam nije jasno, no u svakom slučaju naše društvo svakoga dana postaje sve više ponerizirano te je realno očekivati kako će se trolovi svih vrsta konstantno povećavati, a naročito onih koji će za laganje i manipuliranje dobivati novac.

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
2 mjeseci prije

Tako je zivi za obljubiti.
Take je, povikase selaki, skidose gace iu sedose v koprive.

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije

Medicinska sestra pala u nesvist dok je davala izjavu nedugo nakon šta je cijepilo;
https://www.youtube.com/watch?v=iCe0MeLhY-Y&feature=emb_title

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

dobro je cijepilo;)

Moreno
Member
Moreno
2 mjeseci prije
Reply to  Moreno

Ovo je za umrit o smija 🙂
Stožeraš: Odgovor je nemoguć
https://www.youtube.com/watch?v=s1Y_Lrj0qRQ

putnik
Gost
putnik
2 mjeseci prije

Pavuna je definitivno vrhunski znanstvenik, a ima i neke kvalitetne duhovne uvide, no nazalost i prevelik ego pa zato ta njegova poruka cesto izidje iskrivljena upravo iz potrebe tog ega da se iskaze. Pogotovo je groteskno kada upravo u toj svojoj ego-fazi pocne vikati o ljubavi i oprostu, a samo recenicu prije je sipao gnjev prema “komunjarama” “udbasima” i vec ostalima koji su mu u tom trenutku bili na piku…
Ali, bez obzira na to, on ipak dosljedno vec dugo vremena javno iznosi neke poruke koje se mnogi drugi ne bi usudili iznijeti iz straha da ne budu ismijani, izrugani i sl. Istina, sa jedne strane ga pokrece ego, ali definitivno postoji i zelja za opcim dobrom.

Nego, pisem komentar zapravo iz razloga sto Pavuna eto uvijek prica o toj svijesti, a i ovdje ju je spominjao, i potrebu da se osvijesti dovoljan broj pojedinaca da bi se stvari promijenile. I tako, mnogi pricaju o tome, ali po samim komentarima vidim da zapravo i dalje u dobrom dijelu populacije ne postoji jasna ideja o tome sto je svijest, a kamoli sto bi uopce znacilo da je potrebno da se dio populacije osvijesti?

Pa evo, idem dati bar jedan mali doprinos toj temi, ako samo jednu osobu zaintrigiram ili joj nesto novo otkrijem, moje tipkanje je imalo smisla.

Od sada pisem direktno tebi, osobo koja ovo citas 🙂 Ako nikada nisi konkretno iskusio/la sto je svijest, probaj napraviti sljedece. Zatvori oci i samo polagano udisi na nos i zatim izdisi na usta, te se fokusiraj na svoj dah, ali na nacin da ni na sto ne mislis. Neka ti sav fokus bude samo na procesu disanja. I nemoj si dopustiti da se previse opustis kao da ides spavati. Ne, fokusiranost na dah bi ti trebala biti ista kao da jako pazljivo rezes nesto ostrim nozem i pazis da se ne porezes. Ali opet, o svemu tome ne bi smio/smjela misliti.
Jednom kada uspijes barem na par sekundi biti u tom stanju bez ijedne misli, ali gdje si i dalje jasno prisutan/prisutna, tada ces osjetiti najjednostavnije stanje svjesnosti.

Ako te ovo zaintrigira, mozes to cesce probati raditi, recimo po minutu-dvije, i sto redovitije budes radio/radila, bolje ce ti ici, i taj osjecaj same svjesnosti ces sve lakse postizati, ali ce i on postajati intenzivniji. Ali, ujedno ces shvatiti kako ovo uopce nije tako lako kako zvuci. Um ce te cijelo vrijeme pokusati odvesti na svoje stranputice. Podsjetiti ce te na nesto, i za jednu mikrosekundu ces vec odlutati u proces razmisljanja. To se tako brzo i lako dogodi da ce ti to iskustvo mozda biti i jako frustrirajuce.

Eto ga, to je jedan kratki “tecaj”, poanta kojeg bi trebala biti da steknes bar osnovni uvid u to sto je svijest, kao i drugi uvid u bitnost samog procesa promatranja. Jer, tek kada promatras, bez rasudjivanja uma, postajes svjestan.
Treci je uvid kako je um zapravo neovisan o tebi. Iako ces cesto reci kako razmisljas o necemu, realno govoreci, veca je vjerojatnost da ti se misli roje po glavi ne zato sto si ih svjesno odabrao / odabrala, vec su one tu kao reakcija na neke vanjske dogadjaje, ili dogadjaje iz proslosti. A nazalost, te misli su najcesce negativne. Ljut/ljuta si na nekoga, mozda cak i na nekog komentatora ovdje, koji te uvrijedio jer ti je rekao da si trol i sendvicar. Ili jedna od bezbroj varijacija negativnih misli.

A otkud sve te misli i misaoni procesi? Pa, stekli smo ih od obitelji, okoline, kroz proces skolovanja, kroz medije, kroz literaturu i sl. Neke od tih informacija su nam posebno duboko usadjene jer je eto obitelj ili drzava ili netko treci zelio da nam ih usadi, ali neke druge su usadjene zato sto smo sami imali predispozicije prema njima. To su te neke teme na koje smo posebno osjetljivi i na njih cemo najlakse reagirati.
To mogu biti doslovno desetine tisuca “minskih polja” u nasem umu, koja samo cekaju da ih netko nagazi i tada krece lavina svakojakih misli.

Zato je zapravo poprilicno tocno reci kako smo mi dobrim dijelom isprogramirani i da smo jako nesvjesni svojih postupaka. Zato npr. reklame jako dobro funkcioniraju iako vecina misli da ne funkcioniraju 🙂 Jednostavno, prije ces kupiti nesto sto si vidio na tv-u nego nesto sto nisi, jer si vec isprogramiran da vise vjerujes tom proizvodu nego nekom drugom.

Ta nasa “isprogramiranost” je cinjenica koju za svoje dobro iskoristavaju svi. Od nasih roditelja, do nasih partnera, do medija, drzave i sl. U nekoj vrsti odnosa, ta isprogramiranost ce nam zapravo dobro doci, kao npr. u nekoj dobroj romanticnoj vezi. Ali, takva isprogramiranost se moze i zloupotrebljavati, sto ce rado raditi nasi poslodavci, drzava i sl.

Ako se zelis izvuci iz svih situacija gdje te ta “isprogramiranost” vodi u negativnom smjeru, najpouzdaniji put je osvijestiti te svoje automatske procese. Odnosno, promatrai sto vise samog sebe dok radis bilo sto. Npr. o cemu sada tocno razmisljas, osjecas li kako dises, u kakvom ti je polozaju tijelo i sl? Sto vise radis na tom osvjestavanju, to se vise budis, i vec nakon par mjeseci ces mozda primjetiti kako osjecas odredjenu “distancu” od odredjenih tema koje su te prije jako nervirale. To je zato sto su emocije usko vezane upravo uz te automatske obrasce ponasanja, i sto ih vise osvjestavas, teze ce te bilo sto izbaciti iz takta.

Iako sam dosta toga natipkao, ovo je samo mali pocetak, ali ako ti sve ovo sto pisem ima smisla, onda si daj mjesec dana da aktivno isprobas na sebi. Mislis li da ce promjenu donijeti nesvjesni ljudi koji se stalno svadjaju i ponavljaju iste price ili oni koji ce raditi na svome osvjestavanju i konstruktivnijem djelovanju u svijetu? Ako mislis da je ovo drugo bolji put, onda postani dio promjene koju zelis vidjeti u svijetu.
I sretno ti bilo, ja sam isto na tom putu, i nadam se da cemo se jednom sresti 🙂

nonwo
Gost
nonwo
2 mjeseci prije