Kina i druge zemlje u razvoju komentiraju sirijsko-izraelsku svađu, žele da se Izrael povuče s Golanske visoravni

Odnos Sirije i Izraela
18 komentara

Izrael je okupirao i anektirao oko 1.200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni, nakon Šestodnevnog rata, koji se dogodio u lipnju 1967. Ujedinjeni narodi taj su potez osudili kao “ništavan i bez međunarodnog pravnog učinka.” Damask je obećao da će jednog dana vratiti svoj teritorij, “na bilo koji način.”

Kina i Skupina od 77 zemalja u razvoju pozvale su Izrael na izvršavanje “trenutnog i potpunog” povlačenja s teritorija sirijske Golanske visoravni i svih ostalih okupiranih arapskih zemalja.

U ministarskoj deklaraciji koju je skupina usvojila nakon virtualnog sastanka, sudionici su „potvrdili neotuđiva prava palestinskog naroda i stanovništva okupirane sirijske, Golanske visoravni nad njihovim prirodnim resursima, uključujući zemlju, vodu i energetske resurse te su zatražili neka Izrael, u ovom slučaju okupacijska sila, zaustavi eksploataciju, nanošenje štete, crpljenje i ugrožavanje prirodnih resursa tog područja, kao i iz okupiranih libanonskih zemalja.“

Nastavak okupacije ovog teritorija “predstavlja kršenje međunarodnog prava i ozbiljno podriva sposobnost područja prema održivom razvoju,”izjavljuje G77, dodajući da bi se izraelske snage trebale povući odmah iza granica koje su definirane prije 04. lipnja 1967. godine.

Izjava je također potvrdila „odbijanje jednostranih ekonomskih sankcija nametnutih sirijskoj Arapskoj Republici, koje imaju negativan utjecaj na razvoj i prosperitet naroda Sirijske Republike te s tim u vezi poziva na hitno ukidanje tih sankcija.”

Trumpova administracija formalno je priznala izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni u proljeće 2019. Potez je kritiziralo nekoliko američkih saveznika, kao i Kina i Rusija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je to “svjesnom, namjernom demonstracijom bezakonja.”

Izrael je okupirao Golansku visoravan u lipnju 1967. nakon Šestodnevnog rata u kojem su sudjelovali Izrael i koalicija arapskih država, uključujući Siriju, Egipat i Jordan. Izrael je formalno anektirao strateški teritorij 1981. godine, a članice Vijeća sigurnosti UN-a – uključujući SAD, jednoglasno su odbile priznati tu odluku.

Oko 23.000 etničkih Druza i dalje živi na Golanskoj visoravni, većina ih ne želi dobiti izraelsko državljanstvo i neprestano priređuje demonstracije, izražavajući želju za integracijom tog teritorija Siriji.

Ministarska deklaracija G77 također je pozvala na ukidanje američke ekonomske, financijske i komercijalne blokade protiv Kube i izrazila potporu izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom iz 2002. godine. Sastanak je izrazio potporu iranskom nuklearnom sporazumu i zatražio ukidanje svih jednostranih sankcija protiv Islamske Republike, kao i Sudana, Venezuele i Sjeverne Koreje.

Takozvanu Skupinu 77 stvorile su 1964. godine 77 nesvrstanih zemalja u razvoju. Skupina se od tada proširila na 134 člana. Kina pruža političku i financijsku potporu G77, ali formalno se ne smatra članicom. Sukladno tome, službeni dokumenti koaliciju nazivaju ”Skupinom 77 i Kine.”

Golanska visoravanIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

I Sha sad?nista.poslovanje i diplomatski odnosi sa Izraelom Ce se nastaviti.tako da novi vladar svijeta,kina,i njezini vazali mogu pricati Sha svijet zeli cuti ali sve ide po starom.nikad nije bilo za vjerovati USA,a bogami necu ni Kini.hvala.

Ive
3 godine prije

Izraelski zločinački režim se ponaša jednako kao i Hitlerovi nacisti, a trebali bi i završiti isto kao i Hitlerovi nacisti.

Max
3 godine prije

Ta područja i nisu Izraelska pa je zahtjev opravdan

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Ništa novo. Izrael je bio prozvan i u Ministarskoj deklaraciji 2017, pa 2018 i 2019, te vjerojatno i ranijih godina.

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Bepo
3 godine prije

Vratiti TERITORIJ Siriji
Israeli cowards force

Laki
3 godine prije

Kina će svojim primjerom pokazati Izraelcima kako se to radi. Izviniti će se tibetansko narodu na okupaciji Tibeta i masovnim ubistvima i protjerivanju tibetanskog stanovništva i svećenstva te će dobrovoljno napustiti Tibet kao i kada su ga okupirali 50. godina prošlog stoljeća!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI