fbpx

Kina i druge zemlje u razvoju komentiraju sirijsko-izraelsku svađu, žele da se Izrael povuče s Golanske visoravni

Odnos Sirije i Izraela

Izrael je okupirao i anektirao oko 1.200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni, nakon Šestodnevnog rata, koji se dogodio u lipnju 1967. Ujedinjeni narodi taj su potez osudili kao “ništavan i bez međunarodnog pravnog učinka.” Damask je obećao da će jednog dana vratiti svoj teritorij, “na bilo koji način.”

Kina i Skupina od 77 zemalja u razvoju pozvale su Izrael na izvršavanje “trenutnog i potpunog” povlačenja s teritorija sirijske Golanske visoravni i svih ostalih okupiranih arapskih zemalja.

U ministarskoj deklaraciji koju je skupina usvojila nakon virtualnog sastanka, sudionici su „potvrdili neotuđiva prava palestinskog naroda i stanovništva okupirane sirijske, Golanske visoravni nad njihovim prirodnim resursima, uključujući zemlju, vodu i energetske resurse te su zatražili neka Izrael, u ovom slučaju okupacijska sila, zaustavi eksploataciju, nanošenje štete, crpljenje i ugrožavanje prirodnih resursa tog područja, kao i iz okupiranih libanonskih zemalja.“

Nastavak okupacije ovog teritorija “predstavlja kršenje međunarodnog prava i ozbiljno podriva sposobnost područja prema održivom razvoju,”izjavljuje G77, dodajući da bi se izraelske snage trebale povući odmah iza granica koje su definirane prije 04. lipnja 1967. godine.

Izjava je također potvrdila „odbijanje jednostranih ekonomskih sankcija nametnutih sirijskoj Arapskoj Republici, koje imaju negativan utjecaj na razvoj i prosperitet naroda Sirijske Republike te s tim u vezi poziva na hitno ukidanje tih sankcija.”

Trumpova administracija formalno je priznala izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni u proljeće 2019. Potez je kritiziralo nekoliko američkih saveznika, kao i Kina i Rusija. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je to “svjesnom, namjernom demonstracijom bezakonja.”

Izrael je okupirao Golansku visoravan u lipnju 1967. nakon Šestodnevnog rata u kojem su sudjelovali Izrael i koalicija arapskih država, uključujući Siriju, Egipat i Jordan. Izrael je formalno anektirao strateški teritorij 1981. godine, a članice Vijeća sigurnosti UN-a – uključujući SAD, jednoglasno su odbile priznati tu odluku.

Oko 23.000 etničkih Druza i dalje živi na Golanskoj visoravni, većina ih ne želi dobiti izraelsko državljanstvo i neprestano priređuje demonstracije, izražavajući želju za integracijom tog teritorija Siriji.

Ministarska deklaracija G77 također je pozvala na ukidanje američke ekonomske, financijske i komercijalne blokade protiv Kube i izrazila potporu izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu u skladu s Arapskom mirovnom inicijativom iz 2002. godine. Sastanak je izrazio potporu iranskom nuklearnom sporazumu i zatražio ukidanje svih jednostranih sankcija protiv Islamske Republike, kao i Sudana, Venezuele i Sjeverne Koreje.

Takozvanu Skupinu 77 stvorile su 1964. godine 77 nesvrstanih zemalja u razvoju. Skupina se od tada proširila na 134 člana. Kina pruža političku i financijsku potporu G77, ali formalno se ne smatra članicom. Sukladno tome, službeni dokumenti koaliciju nazivaju ”Skupinom 77 i Kine.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tucker carlson
Gost
Tucker carlson
5 mjeseci prije

I Sha sad?nista.poslovanje i diplomatski odnosi sa Izraelom Ce se nastaviti.tako da novi vladar svijeta,kina,i njezini vazali mogu pricati Sha svijet zeli cuti ali sve ide po starom.nikad nije bilo za vjerovati USA,a bogami necu ni Kini.hvala.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker carlson

Ništa nije vječno, ta okupacija sirijskog teritorija će kad tad imati svoj kraj.

tucker carlson
Gost
tucker carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Stjepan Vujec

iskreno se nadam.

Laki
Gost
Laki
5 mjeseci prije
Reply to  Stjepan Vujec

Kad na onoj stvari nokat naraste!

Vonburg
Gost
Vonburg
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker carlson

Djed mraz ispunjava dječije želje.

gigi pinna
Gost
gigi pinna
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker carlson

U odnosu prema Izraelu Kinezi žele biti i je.eni i pošteni, kao i Rusija i EU – osuđuju rasistički režim, osuđuju okupaciju (koju financiraju američki porezni obveznici, a obnovu onoga što Izraelci poruše financiraju oni europski), a konkretno protiv Izraela ne poduzima ništa.
Hoće li se raskinuti ugovor o najmu luke Haifa? How yes no!

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Izraelski zločinački režim se ponaša jednako kao i Hitlerovi nacisti, a trebali bi i završiti isto kao i Hitlerovi nacisti.

Vonburg
Gost
Vonburg
5 mjeseci prije
Reply to  Ive

Komunistički režim je gori.

Mućki
Gost
Mućki
5 mjeseci prije
Reply to  Ive

Svi koji negativno pišu ili javno govore o Izraelu ulaze u njihovu bazu tajnih podataka.Budi siguran da u državuIzrael nikad vise nećeš moći ući.U današnje visoko sofisticirano vrijeme bez obzira na tvoj profil vrlo brzo te detektiraju i prate.Mosad ništa ne propusta slučaju.

Tko tu koga...
Gost
Tko tu koga...
5 mjeseci prije
Reply to  Mućki

Izrarl je ionako zadnja zemlja u koju bih isao. Svijet konacno treba stati na kraj apartheidu i zlocinima Izraela.

Laki
Gost
Laki
5 mjeseci prije
Reply to  Tko tu koga...

A ti se svejedno iz svoje sobe nisi ni maknio pa Izrael baš i nije briga za tebe!

Laki
Gost
Laki
5 mjeseci prije
Reply to  Mućki

Tako i treba šta će mi klošari koji ne poštuju moju kuću (državu) u gostima? jeli bi ti mene pozvao na kavu a da ti govorim svaki dan da ti kuću treba zapaliti i sve ukućane pobiti?

Max
Member
Famed Member
Max
5 mjeseci prije

Ta područja i nisu Izraelska pa je zahtjev opravdan

tucker carlson
Gost
tucker carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Max

drago mi je sha je zahtjev opravdan..to znaci,sutra kina povlaci svoja ulaganja iz izraelskih morskih luka.svaka cast,podrzavam,hvala.

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
5 mjeseci prije

Ništa novo. Izrael je bio prozvan i u Ministarskoj deklaraciji 2017, pa 2018 i 2019, te vjerojatno i ranijih godina.

Bepo
Gost
Bepo
5 mjeseci prije

Vratiti TERITORIJ Siriji
Israeli cowards force

Laki
Gost
Laki
5 mjeseci prije
Reply to  Bepo

Pokazali su u svim dosadašnjim ratovima i antiterorističkim akcijama u cijelom svijetu kolike su kukavice!!!

Laki
Gost
Laki
5 mjeseci prije

Kina će svojim primjerom pokazati Izraelcima kako se to radi. Izviniti će se tibetansko narodu na okupaciji Tibeta i masovnim ubistvima i protjerivanju tibetanskog stanovništva i svećenstva te će dobrovoljno napustiti Tibet kao i kada su ga okupirali 50. godina prošlog stoljeća!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik