Američka podmornica sa navođenim projektilima ulazi u Perzijski zaliv uoči godišnjice Soleimanijeve smrti

US Podmornica
17 komentara

Napetost između SAD i Irana je snažna nakon američkog atentata na vrhunskog iranskog generala Qasema Soleimanija, šefa snaga Quds Islamske revolucionarne garde (IRGC), u Iraku, 3. januara 2020.

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se ove sedmice nakon što je podmornica sa navođenim projektilima USS Georgia u ponedjeljak ušla u Perzijski zaliv kroz Hormuz moreuz u najnovijoj američkoj misiji odvraćanja Irana. Podmornicu su pratila dva američka ratna broda, potvrdila je američka mornarica.

„Nuklearna podmornica navođenih projektila klase Ohio USS Georgia (SSGN 729), zajedno sa krstaricama navođenih projektila USS Port Royal (CG 73) i USS Philipine Sea (CG 58), prešla je Hormuz moreuz i ušla u arapski zaliv“, navodi se u saopštenju mornarice.

Ulazak podmornice u Perzijski zaliv dolazi usred pojačanih tenzija sa Iranom, posebno nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo u nedjelju optužio milicije koje podržava Iran za raketni napad na kompleks američke ambasade u Bagdadu. Prema NPR, koji se poziva na američke diplomatske izvore, u napadu je usmrćen najmanje jedan lokalni civil. Međutim, u napadu nije stradalo ili povrijeđeno osoblje ambasade.

U nedavnoj izjavi, američka ambasada u Bagdadu osudila je napad, nazvavši ga „kršenjem međunarodnog prava“ i napadom na „suverenitet iračke vlade“, izvijestio je NPR.

„Pozivamo sve iračke političke i vladine lidere da preduzmu korake kako bi spriječili takve napade i pozvali krivce na odgovornost“, dodaje se u izjavi.

U nedjeljnoj izjavi, Pompeo je takođe osudio napade.

„Sjedinjene Države najoštrije osuđuju najnoviji napad milicija koje podržava Iran, na međunarodnu zonu u Bagdadu“, rekao je Pompeo.

„Želimo povrijeđenima brz oporavak“, dodao je on.

Zvaničnik mornarice potvrdio je da su najnoviji pokreti ratnih brodova u Perzijskom zalivu bili “dugo planirani” kako se bliži godišnjica Soleimanijeve smrti i nisu sprovedeni kao odgovor na napad na ambasadu.

Iranski odnosi sa SAD i drugim zemljama posebno su zategnuti nakon prošlomjesečnog ubistva Mohsena Fahrizadeha, višeg iranskog naučnika koji je pomogao u vođenju nuklearnog programa zemlje.

Vrhunski nuklearni naučnik ubijen je u pucnjavi istočno od Teherana. Iranska vrhovna agencija za nacionalnu bezbjednost rekla je da su izraelska špijunska agencija Mossad i Narodna mudžahedinska organizacija, iranska političko-militantna grupa zabranjena u zemlji, umiješani u atentat.

Americka podmornicairanKassem SoleimaniSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JumpingJackFlash
3 godine prije

Love ribu dinamitom!

Ais
3 godine prije

Povlače peškafondu.

FATIH
3 godine prije

NEK JE SELAM I SALAVAT NA POSLJEDNJEG BOZIJEG POSLANIKA,NJEGOVU CASNU PORODICI I NJEGOVE ASHABE!
ALLAH DZ.S. JE UVIJEK NA STRANI MUCENIKA I PRAVEDNIKA.

Max
3 godine prije

Iran je spreman odgovoriti na svaki napad. A vidjet čemo i kako će se ovo svidjeti Rusiji i Kini i Izraelci su uplovili. Prvo ubijaju ljude a onda se tobože brane od nekog.

Marko
3 godine prije

Da vrhunski general. Ako vec hoćeš pisati hvalospjeve o teroristima onda se nauci izražavati.

Komunjara
3 godine prije

Koliko god bilo okrutno i neljudski, Iran je naspram Izraela kao pile spram orla. Cijela izraelska flota, ako požele, može ući u Perzijski zaljev i godinama operirati i terorizirati Iran jer ovi ne smiju i ne mogu uzvratiti. Izraelci to znaju i zato se iživljavaju nad njima. Iran im služi kao poligon za vojne i špijunske vježbe, a u političkom smislu tako drže svoj narod u mržnji, islamofobiji, rasizmu i nacizmu. Iran, tako jadan i nemoćan, je veoma koristan Izraelu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI