Njemačka neće promijeniti svoj stav o Sjevernom toku 2 ni pod Bidenovom administracijom, tvrdi njemački ministar vanjskih poslova Maas

Sjeverni tok 2
3 komentara

Sredinom prosinca Rolf Mützenich, čelnik njemačke Socijaldemokratske stranke u Bundestagu, pozvao je na postavljanje hitnih novih zakonskih zaštita za Sjeverni tok 2, prije nametanja novih američkih sankcija protiv projekta.

Berlin neće popustiti pritisku Washingtona u sporu oko projekta plinovoda Sjeverni tok 2 ni nakon prijenosa vlasti u SAD-u do kojeg će doći u siječnju, rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas novinskoj agenciji Deutsche Presse-Agentur (DPA).

306 glasova, koje je navodno osvojio Joe Biden početkom prosinca trebao bi ovjeriti Kongres 06. siječnja, potvrđujući time njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima koji su se dogodili 03. studenoga, što je nešto što predsjednik Donald Trump odbija priznati, tvrdeći da je Biden pobijedio zahvaljujući prijevari.

Pozivajući se na Sjeverni tok 2, Maas je naglasio kako Berlin “ne treba govoriti o europskoj suverenosti ako se to podrazumijeva kao da mi, odnosno Njemačka radimo sve u budućnosti onako kako to želi Washington.”

Iako se Berlin nada poboljšanju američko-njemačkih veza pod Bidenom i dalje će ostati niz sporova, uključujući pitanje Sjevernog toka 2, prema Maasu.

“Njemačka vlada neće promijeniti svoj stav o Sjevernom toku 2”, istaknuo je, dodajući: “Važno je da smo usklađeni sa središnjim strateškim i geopolitičkim pitanjima, da smo na istoj strani polja”.

Primjedbe su uslijedile nakon što je američki Kongres donio Zakon o odobrenju nacionalne obrane (NDAA), koji je, između ostalog, otvorio put sankcijama protiv Sjevernog toka 2.

Moskva je više puta naglasila kako namjera nametanja sankcija od strane protiv tog projekta nije ništa drugo nego uvođenje nelojalne konkurencije, što je i kršenje međunarodnog prava.

Njemački zastupnik poziva na zakonsku zaštitu radi sprječavanja potencijalnih, američkih sankcija protiv Sjevernog toka 2

U zasebnom razvoju događaja u prosincu, Rolf Mützenich, čelnik kancelarke Angele Merkel, socijaldemokrata u Bundestagu, naznačio je da će se Berlin morati pripremiti za “tvrdu konfrontaciju,” kako bi zaštitio svoje interese postavljanjem hitnih novih zakonskih zaštita za Sjeverni tok 2.

To navodno uključuje podršku prijedlogu vlasti sjeverno-istočne njemačke pokrajine Mecklenburg-West Pomerania, mjestu gdje plinovod, koji kreće iz Rusije, dolazi do Njemačke, kako bi se uspostavila pravna osoba koja bi bila pod pravnom zaštitom savezne države Njemačke, koja bi tada bila izuzeta od mogućih sankcija.

Nakon završetka, Sjeverni tok 2 bit će cjevovod dužine 745 milja ili oko 12.000 kilometara, koji će godišnje prebacivati oko dva bilijuna kubičnih metara plina iz Rusije u Njemačku, preko teritorijalnih voda ili isključivih ekonomskih zona Danske, Finske, Njemačke, Rusije i Švedske.

SAD i neki njihovi saveznici u Europi protivili su se projektu tvrdeći da će on povećati europsku ovisnost o ruskom plinu. Moskva negira optužbe, rekavši da je ovaj projekt isključivo ekonomske prirode te poziva SAD neka ga ne politiziraju.

njemačkaSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Ma da Amerika bas hoce, odustali bi Nijemci od NS2.
Znaju Ameri da ne valja previse pritezati..Ali kad bi bas zadrli, mogli bi Nijemci svirati borbene…

JumpingJackFlash
3 godine prije

Nešto Vam baš ne ide preračunavanje milja u kilometre…

Govno
3 godine prije

J.V. dal sti Jaro zavrsio osnovno skoku majstore, jel pregleda to neko pre objavljivanja majko mila

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI