EU će sankcionirati Kinu prvi put u 30 godina zbog optužbi za ugrožavanje ujgurskih prava

EU sankcije Kini
37 komentara

Ovo su prve sankcije koje su uvedene Pekingu od velike utrke u naoružanju nakon incidenta na Tiananmen trgu 1989. godine, izvijestio je u srijedu Reuters, pozivajući se na dužnosnike u Bruxellesu.

Europska unija (EU) dogovorila se da će kineske dužnosnike staviti na crnu listu zbog navodnih kršenja ljudskih prava u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur (XUAR), izjavila su u srijedu Reutersu dvojica diplomata.

Zabrane putovanja i zamrzavanje imovine bit će izrečene za četvero kineskih pojedinaca i jednom entitetu, rekao je Reuters, dodajući kako se imena ljudi neće otkriti dok ministri vanjskih poslova EU ne odobre mjere 22. ožujka.

Prema diplomatima, na popisu bloka od 11 imena bit će ruski, libijski, južno-sudanski i sjevernokorejski dužnosnici.

“Usvojene restriktivne mjere nametnute su zbog ozbiljnih kršenja i zlouporabe ljudskih prava”, izjavio je diplomat EU.

Kineski su dužnosnici optuženi za kršenje ljudskih prava protiv Ujgura, rekli su diplomati iz EU-a za Reuters, dodajući da su ove mjere posljedica zabrinutosti ujgurskog stanovništva u Europi, Kanadi i Sjedinjenim Državama.

Ovo su prve sankcije koje je EU nametnula Kini od lipnja 1989. nakon što je EU nametnula embargo na oružje Pekingu, nakon nasilja na trgu Tiananmen.

Vijest prati masovnu kampanju koja uključuje 180 aktivista, organizacija i zastupnika koji optužuju Peking za genocid nad Ujgurima u Xinjiangu, što je Peking oštro odbacio.

Brojni kanadski i britanski zakonodavci pozvali su na bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu i premještanje velikog športskog događaja na drugo mjesto.

No, kineski izaslanik u EU, Zhang Ming, u srijedu je na Twitteru ove sankcije nazvao ”konfrontacijskim.”

“Sankcije su namijenjene konfrontaciji i sukobljavanju. Mi želimo dijalog, a ne konfrontaciju. Tražimo od strane EU neka dvaput razmisli. Ako neki inzistiraju na konfrontaciji, nećemo odustati, jer nemamo druge mogućnosti osim ispunjavanja svoje odgovornosti prema narodu”, tweetao je .

Daljnje napetosti između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine nastale su nakon što je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab na 46. redovnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UNHRC) zatražio istragu kineskih navodnih zatočeničkih logora u najzapadnijoj provinciji, što je izazvalo daljnje sporove s Pekingom.

Kina je negirala optužbe, navodeći da se njezini napori koriste u borbi protiv ekstremizma i terorizma, kao i za stabilizaciju regije. Do ovakvog razvoja događaja dolazi usprkos tome što su Kina i EU krajem prosinca “načelno” potpisale najveći svjetski bilateralni trgovinski sporazum.

eukinaSankcijeUNHCR
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
3 godine prije

U kini vlada komunistički režim, koji je odgovoran za genocid nad Ujgurima i Tibetancima.

3 godine prije zadnji put uredio Joe
Ришона Вилон
3 godine prije

Тзв Ујгури имају кошер корење, таква им је и стара застава, има магендавид. Отуда брига клонова који се називају председници држава које су све под командом (Juden Über Alles!).
Уосталом евреји Кину називају СИНА, то вам је етимолошки као сина/гога. Кинески народ чак нема назив/име за своју државу и називају је Поднебесна. Све цареве и сличне династије написали су им језуити. Биће крви када западне хијене схвате да се чајниз пипла попапучио.

Viktor
3 godine prije

To je FAKE NEWS o Ujgurima.
Zapad pokusava dobiti ustupke od Kine, pokusava je oslabiti i vratiti u zaostalost.
Nece raditi.
Jao se Europi kad slijedi politicare koji su americki guverneri za svaku EU drzavu.

davor3
3 godine prije

Izvješće UN-a ocrtalo je sumornu sliku uništene Libije, optužujući nekoliko stranih vlada da su zemlju bogatu naftom pretvorili u pozornicu za odigravanje rivalstva i ignorirajući UN-ove sankcije i desetljetni embargo na oružje……

Izvještaj također detaljno opisuje kako su te zemlje potaknule sukob u Libiji, koja je 2011. pala u kaos, kada je NATO svrgnuo legitimnu vlast u Libiji i Moammara Gadafija, koji je kasnije ubijen…….

Stručnjaci UN-a također su detaljno objasnili kako je američki dobavljač osiguranja Erik Prince, blizak saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prekršio UN-ov embargo na oružje, zajedno s trima tvrtkama sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i njihovim najvišim menadžerima, tijekom Hifterove kampanje na Tripoli.

Oni su iznijeli operaciju privatnog osiguranja nazvanu “Projekt Opus” koja je namijenjena pružanju vojne opreme Hifteru i “otmici ili ukidanju pojedinaca koji se smatraju vrijednim ciljevima”.

3 godine prije zadnji put uredio davor3
mislim
3 godine prije

opet ništa ne kužim, europa i amerika udaraju sankcije kini i rusiji.
kako to kako to , pa isto tako bi po mom , kinezi i rusi mogli da udare sankcije europi i americi .
nikako to da svatim.jesu li kinezi i rusi toliki idioti.

mislim
3 godine prije

baš neki dan sam gledao, deseti kineski grad po snazi bdp-a ,je jaći od bdp-a grčke.
i sad će europa da udari sankcije kini, kako.?

Kažun
3 godine prije

Pederi,koliko su milijuna samo INDIJACA
masakrirali.

Kažun
3 godine prije

Derpe,koliko su milijuna INDIJACA masakrirali.

mol
3 godine prije

…………..optužbi za ugrožavanje ujgurskih prava…………………..A koja su to ujgurska prava ugrozena?
LOL
Ne vjerujte nista natovcima i Usraniji

Pera
3 godine prije

Aaa, ti si onaj sto je branio Saraj’vo !

Max
3 godine prije

EU bi bez Kine bila brzo gotova. Jer se u EU ne proizvodi ništa. Bez Kine ne bismo imali ni mobitele ni laptope ni PCe tostere. Pa bismo ubrzo propali. A ovo je sve gluma.

0p9
3 godine prije

Ovaj Joe ili Subaru ili istražuj ili hiber bi htijeli da se Kinezi napadaju po ulici Hrvatske, Srbije…kao sto se radi u Americi.
Ali mi smo kulturniji od Amerikanaca.

insfivnweivnuwfrwsfr
3 godine prije

A neće je sankcionrati zbog kurtone…………

BanOvan
3 godine prije

Baš to Šalter-e, pošto je to prekonoćni posao, eto već koliko sutra će svi u EU da se reindustrijališu i odj… kinezovce. Tada nastupa raj na Zemlji i više na robi ne piše Made in PRC

piždro
3 godine prije

Kao njima stalo do Ujgura.. ? moš mislit!! isto kao i do Palestinaca.. samo to je cio doktrina, gdje mogu zujati bez posljedica, jer Kina i Rusija nikog ne sankcioniraju

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Boba Lazarević
3 godine prije

A za gaženje Hong Konga i prijetnje Tajvanu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI