Pritvor bivše bolivijske privremene predsjednice produžen na pola godine

Jeanine Anez
4 komentara

Četveromjesečni pritvor bivše bolivijske privremene predsjednice Jeanine Anez produžen je na šest mjeseci usljed istrage puča, izvještavaju novine El Deber pozivajući se na odluku suda.

Ranije ovog mjeseca, Anez je privedena zbog sumnji u terorizam, pobune i zavjere povezane sa onim što istražitelji smatraju pučem koji je doveo do ostavke bivšeg bolivijskog predsjednika Evo Moralesa. Kasnije je Anez najavila da joj je određeno četiri mjeseca administrativnog pritvora do suđenja.

Dvojica bivših članova Anezine prelazne vlade, bivši ministar pravde Alvaro Coimbra i bivši ministar energetike Rodrigo Guzman, takođe su privedeni u sklopu iste istrage.

El Deber su u subotu objavile da je Anezin pritvor produžen na šest mjeseci. Proširenje se takođe odnosi na Coimbru i Guzmana.

Ranije ove nedjelje, Anezin advokat tražio je njenu hospitalizaciju, jer pati od simptoma visokog krvnog pritiska.

ABI je u subotu izvjestila da Anez neće biti prebačena u bolnicu i da će u zatvoru dobiti sve potrebne tretmane. Posjete će biti dozvoljene bliskim rođacima i ljekaru.

Anez je napisala pismo u kojem poziva Organizaciju američkih država (OAS), kao i Evropsku uniju, da pošalju posmatračku misiju u Boliviju koja bi ispitala ono što je nazvala “nezakonitim političkim progonom” koji je u suprotnosti sa međunarodnim normama.

Kao odgovor na njeno pritvaranje, grupe za ljudska prava i OAS osudili su hapšenje kao politički progon i pozvali na reformu pravosudnog sistema Bolivije, stvaranje međunarodne komisije pod UN-om i OAS-om koja će istražiti korupciju u bolivijskoj vladi i otvaranje istrage potencijalnih zločina protiv čovječnosti na Međunarodnom krivičnom sudu.

Ministar pravde Bolivije Ivan Lima rekao je za Sputnjik da je zemlja spremna da pokrene tužbu protiv generalnog sekretara Organizacije američkih država (OAS) Luisa Almagra, zbog miješanja u unutrašnje stvari zemlje, te je orkestrirala političku krizu 2019. godine.

U novembru 2019. Evo Morales podnio je ostavku na mjesto predsjednika i napustio Boliviju pod pritiskom vojske, nakon što je bolivijska opozicija, koju je predvodio Carlos Mesa, tvrdila da je bilo masovnih nepravilnosti tokom glasanja u oktobru 2019. godine. Većina visokih zvaničnika Bolivije podnijela je ostavku nakon njega.

Vlast u zemlji preuzela je tadašnja opoziciona potpredsjednica senata Jeanine Anez. Morales je događaje nazvao pučem. Anez je ugovorila novo predsjedničko glasanje, koje je održano 18. oktobra 2020. Na izborima je pobijedio Luis Arce iz Moralesove stranke Pokret za socijalizam (MAS). Morales je na Arceovu pobjedu reagovao rekavši da je bolivijski narod uspio da povrati političku moć putem demokratije. Bivši predsjednik vratio se u Boliviju u novembru 2020.

BolivijaJeanine AnezPritvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sale
3 godine prije

Treba je doživotno zatvoriti na tajnoj lokaciji i zauvek izbrisati sećanje na nju.

Max
3 godine prije

Ode nesuđena pornozvijezda. Jednako će proćo i kovid teroristi.

Hash
3 godine prije

Šta je sa tatama (usrancima)? Ćute na novi šamar.
Senilni Bidon zaboravio curicu, o sebi se zabavio.
Hapse li generale, čini mi se da su oni pokrivali puč i protjerivanje Moralesa?

Umpah Pah
3 godine prije

Cijepiti i protiv tetanusa
zbog rdje popovića ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI