Nakon prebrojanih glasačkih listića Luis Arce pobijedio je na predsjedničkim izborima u Boliviji s 55 % glasova

Luis Arce
15 komentara

Privremena predsjednica Bolivije, Jeanine Anez, ranije je priznala pobjedu Luis Arcea u prvom krugu, jer su ankete pokazale da je dobio više od polovice glasova.

Luis Alberto Arce Catacora izabran je za predsjednika Bolivije, pobijedivši s 55 posto glasova, objavilo je u petak državno Izborno povjerenstvo. Njegov glavni protivnik, centristički bivši predsjednik Carlos Mesa, osvojio je samo 31,5 posto, prema preliminarnim rezultatima.

Arce je dva puta obnašao dužnost ministra gospodarstva i javnih financija od 2006. do 2017. i 2019., s pauzom zbog borbe protiv raka bubrega, jer je morao otputovati u Brazil na operaciju i na oporavak.

Postao je predsjednički kandidat za stranku Pokret za socijalizam (MAS), na čijem je čelu bivši predsjednik Evo Morales, koji je svrgnut usred prosvjeda koji su nastali širom zemlje 2019. godine.

Međutim, ranije ovog tjedna Arce je potvrdio da Morales neće obnašati nikakvu funkciju u vladi MAS-a.

Očekivalo se da će glasanje riješiti krizu koja je zahvatila zemlju, otkako je Morales odstupio u studenom prošle godine, nakon što su kontroverzni predsjednički izbori izazvali masovne prosvjede. Većina visokih dužnosnika Bolivije također je podnijela ostavku, a sukobi između Moralesovih simpatizera i protivnika postali su nasilni.

BolivijaJeanine AnezLuis Arce
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Dakle, najprije su izabrali Moralesa koji im je svojom indijanskom verzijom socijalizma upropastio zemlju, pa su ga najurili samo da bi sad opet izabrali njegovu stranku. Nema što. ti Latinoamerikanci stvarno znaju što hoće.

Histrion
3 godine prije

Bolivija – moja dežela!

RoPe
3 godine prije

Jel on nas ili njihov?

Arkaj
3 godine prije

Ako je riječ o Boliviji onda su zadnji izbori pokazali da većina građana želi nastavak politike koju je vodio Morales. Tako da postaje jasno da je puč kojim je zbačen s vlasti bio ne samo protuustavan nego i protiv želje i interesa običnih građana. Tako da bi zalaganje portala za drugu opciju bilo posve promašeno u svakom pogledu.
Tvoja podjela na lijeve i desne političke opcije danas zahtjeva dodatna objašnjenja. Jer po čemu je recimo SDP lijeva a HDZ desna stranka ako po svim glavnim političkim pitanjima imaju iste stavove?

Max
3 godine prije

Pobijedio Evo Morales.

Zax
3 godine prije

Pobijedio na izborima a proamericka i profasisticka opozicija mirno priznala poraz. Moze znaciti samo jedno. Lik je kukavicje jaje. Nesto kao sadasnji ekvadorski predcjednik koji se pretvarao socijalistom i antiimperijalistom. Ali kad je dosao na vlast izrucio je zemlju mmf-u, i izbacio assangea iz londonske ambasade.

Antiglobalist
3 godine prije

@Stara kuka – smiješno je govoriti o bilo kojoj državi Južne Amerike na način koji ti ovdje trolaš !! Zašto te države iako nisu siromašne resursima,nemaju razvijenu ekonomiju i bogato društvo ? Zato jer ih više od jednog stoljeća terorizira i zlostavlja istinski terorist i nasilnik ,a to je njihov susjed sa sjeverne polutke.Stoljeće uništavanja i ubijanja,nametanja marionetskih režima,pljačka resursa,nametanje ekonomskih modela preko MMF-a i WB,dovodili su te države prečesto do bankrota i ruba propasti.Sve što ti melješ su obične globlističke gluposti
koje plasira lihvarska kabala preko svojih trabanata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI