Bivša bolivijska predsjednica Anez pokušala je da se povrijedi dok je bila u zatvoru, kaže ministar vlade

Jeanine Anez
13 komentara

Prošle srijede, bivša predsjednica je navodno prebačena u bolnicu u El Altu, zapadna Bolivija, bez prethodnog obavještenja, već treći put u dvije nedjelje. Tada su lokalni mediji, pozivajući se na Anezinu porodicu, naveli da će vjerovatno uraditi CT snimak.

Bivša bolivijska predsjednica Jeanine Anez, koja se trenutno nalazi u istražnom pritvoru, pokušala je da se povrijedi, ali njeno stanje je stabilno, rekao je ministar vlade zemlje Eduardo Del Castillo.

Zvaničnik vlade rekao je novinarima u subotu da je Anez pokušala da se povrijedi rano ujutro, ali na sreću nije uspjela da učini ništa ozbiljno, a njeno stanje je konstatovano kao stabilno.

“Ima neke male ogrebotine na jednoj ruci, međutim, nema razloga za brigu”, dodao je Del Castillo.

Ministar se takođe osvrnuo na nedavne Anezine hospitalizacije, uvjeravajući novinare da su nakon posjeta različitim domovima zdravlja posljednjih nedjelja obavljeni ljekarski pregledi pokazali da je bivša predsjednica u dovoljno dobrom zdravstvenom stanju da nastavi sa istražnim pritvorom u zatvoru Miraflores.

Prema lokalnim novinama Pagina Siete, Anezina advokatica je rekla da je njen klijent u depresivnom psihičkom stanju i traži da bude puštena iz zatvora kako bi se mogla braniti “od kuće”. Advokatica je apelovala na bolivijske vlasti da joj “dozvole da se brani sa slobode, u suprotnom će posljedice biti fatalne”.

A drugi advokat koji zastupa Anez, Luis Guillen, navodno je rekao da je incident samopovrjeđivanja pokušaj samoubistva. Advokat je tvrdio da su Anez tokom posljednjih pet mjeseci pritvora službenici kazneno-popravnog doma pogrešno davali lijekove, pored lijekova koji su bili kontraproduktivni za njeno zdravlje, što je možda izazvalo napad depresije i paranoje koji bi doveli bivšu predsjednicu do toga da donese odluku da sebi okonča život.

U petak je bolivijsko tužilaštvo zvanično podnijelo optužbu protiv Anez za genocid i zatražilo od Vrhovnog suda pravde da hitno zatraži ovlaštenje parlamenta za nastavak procesa.

U utorak je međunarodni specijalni panel koji je razmatrao suzbijanje protesta 2019. u Boliviji, tokom kojeg je Anez došla na vlast, nazvao masakrom sprovedenim od strane službenika policije. Komisija je postupke službenika za sprovođenje zakona smatrala masakrom, potvrđujući da je najmanje 37 ljudi ubijeno, a stotine povrijeđeno, dok su većina bili civili koji su protestovali protiv Anez. Nakon ovih nalaza, protiv bivše predsjednice može se pokrenuti još jedna tužba.

Nakon što je bolivijska opozicija, predvođena Carlosom Mesom, tvrdila da je bilo brojnih nepravilnosti tokom izbora u oktobru 2019. godine, Evo Morales je podnio ostavku na mjesto predsjednika i napustio Boliviju pod vojnom prinudom u novembru 2019. Nakon njegove smjene, većina pripadnika najviših vlasti Bolivije takođe je podnijela ostavku.

Tako je Anez, koja je u to vrijeme bila opozicioni potpredsjednik senata, došla na vlast u zemlji. Morales je tada situaciju nazvao državnim udarom. Anez je organizovala nove predsjedničke izbore, koji su održani 18. oktobra 2020. godine, na kojima je pobijedio Luis Arce, član Moralesovog pokreta za socijalizam.

Anez je uhapšena u martu zbog optužbi za terorizam, podsticanje na pobunu i zavjeru u vezi sa sumnjivim pučem. Od tada je u zatvoru.

BolivijaJeanine Anezzatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Jadnica. Povrijedila se drskom metle.
Hajdemo sad pisati peticiju za pustanje iz zatvora ove demokratske politicarke i humanitarke (kad moze biti Hilari na slobodi moze i ona).

Max
2 godine prije

Neuspio suicid ili atentat?

Bosanac
2 godine prije

U.S. (ovaj donji MSM dom – sto visi na koncicima kao lutke) racuna da ce njima Kinezi pustit jadar u Boliviji ako su oni njima pustili onaj u Avganistanu.
A ovi iz sjene (Vanguardovci i Blackrockovci) izgleda racunaju pretvorit najvecu vecinu ovaca u zive baterije i onda (dok ovce pretvorene u zombije budu lutali prostorom) oni ce se ,dok ze budu vozali svojim elektricnim sredstvima bezicno dopunjavat preko ovaca pretvorenih u zombi baterije 🙂

EU dismr
2 godine prije

Skliski pod u tušu, puno pjene, para na sve strane i bočice za gel,šampon na podu .. ouch !! flop !!
Plastika je opasna .. 🙂

Kile
2 godine prije

Odvratna baba, ima filmić star 2 godine gdje ju taslači neki lik to su službe ulovile, na šta liči ta vještica, bolje da ga nisam nikad pogledao

B7ranko Spehar
2 godine prije

Ne samo propali puč nego ubojstvo preko 6 000 protivnika .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI