Zatvoreni opozicioni aktivista Navaljni suočava se s novim optužbama

Aleksej Navaljni
19 komentara

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je da bi mogao da provede više vremena u zatvoru, a vlasti su signalizirale dodatne optužbe protiv njega. Ranije ove godine, aktivista kojeg podržava Zapad proglašen je krivim za pronevjeru donacija i nepoštovanje suda, te je osuđen na devet godina zatvora plus veliku novčanu kaznu.

U četvrtak je Navaljnijev tim objavio poruku na njegovom Instagram nalogu u kojoj se tvrdi da je “primio službeno obavještenje” da je pokrenuta nova krivična istraga o njegovim navodnim nezakonitim aktivnostima dok je bio u pritvoru. To uključuje “promoviranje terorizma” i ekstremizma, finansiranje ekstremističkih aktivnosti kao i “oslobađanje nacizma”.

Opozicioni aktivista je istakao da je u zatvoru otkako se u januaru 2021. vratio u Rusiju iz Njemačke, nakon što se tamo liječio od navodnog trovanja.

„Malo je kriminalaca koji su uspeli na slobodi kao ja dok sam bio iza rešetaka“, ironično je rekao Navaljni.

Prema riječima političara, on je osumnjičen da je vodio kriminalnu grupu koju predstavljaju njegovi bliski saradnici, a koji su svi pobjegli iz Rusije.

Navaljni je tvrdio da neke od optužbi protiv njega proizilaze iz komentara njegovog saradnika Leonida Volkova u video snimcima postavljenim na YouTube kanalu ”Popularna politika”.

“Advokati su procijenili da, s obzirom na zatvorske kazne predviđene ovim paragrafima, mogao bih dobiti nekih 30 godina iza rešetaka”, zaključio je Navaljni.

Po povratku u Rusiju, kritičar Kremlja je odmah stavljen u pritvor, a vlasti su mu uslovnu kaznu zamijenile stvarnom. Navaljni je ranije proglašen krivim za prevaru ruske podružnice francuskog proizvođača kozmetike Yves Rocher za milione rubalja.

Javna ličnost, zajedno sa bratom koji je bio saoptuženi, odbacio je slučaj kao izmišljen i politički motivisan.

Novi sudski postupak, pokrenut ubrzo nakon povratka Navaljnog, vrtio se oko epizode u kojoj je on navodno klevetao veterana Drugog svetskog rata, kao i nepoštovanja suda i, što je najvažnije, oko šeme u kojoj je aktivista navodno prisvojio donacije za lične potrebe koje je dobio od svojih pristalica za svoju predsjedničku kampanju.

Navaljni je proglašen krivim po svim tačkama, te je osude, pa čak i optužbe odbacio kao apsurdne.  Kritičar Kremlja je posljednjih mjeseci više puta stavljen u samicu zbog svog kontinuiranog političkog aktivizma, tvrdi on.

Zatvorska uprava ga, pak, optužuje za sistematsko kršenje reda u kazneno-popravnom objektu. Još u junu 2021. godine sud u Moskvi proglasio je Navaljnijev politički pokret ekstremističkom organizacijom i zabranio njegove aktivnosti u Rusiji.

Navaljnirusijazatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Tako to ide kada se kačiš s vlastom. Ima njih po zapadnim zatvorima koliko hoćeš, što su udarili na vlastu. To ti se zove krivo mjesto krivo vrijeme. Al neka se ne brine spasiti će ga zapad samo dok sankcije u rusiji prorade i ako se u međuvremenu zapad ne utopi u vlastioj septičkoj.

Kind
1 godina prije

On cak nije ni opozioni aktivista…da je drug Staljin ziv, on bi dobio metak u izdajnicku glavu.

Ico
1 godina prije

Liberalna demokracija je put u kaos, zatim Ameri i naturaju drugim državama, osobito banana državama

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Da će se Navalny prijavit u Wagner…
Dosadilo mu čistiti i farbati ograde.
Kaže da nije on Tom Sawyer…

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovoga su zaboravili već i njegovi politički mentori.

Ico
1 godina prije

Liberalna demokracija izvrsno funkcionira, ali samo uz suport jake i dobro ustrojene “ duboke države “! He, he, he, he . . .

Marmel
1 godina prije

Igraš se vatrom a šupak ti od plastike.

Let it
1 godina prije

U Americi Nena opozicije

Max
1 godina prije

Neće taj nikad van.

tuf
1 godina prije

Navaljni osvaja milenijsku nagradu u kategoriji Je*anja Ježa.
Također se kvalificirao za životno djelo Promašenog Klađenja(tm).
Naime cijelo njegovo djelovanje – a vidjeli smo da mu kave s CIA-om nisu mrske – bilo je zasnovano na krivoj premisi da je rušenje “ruskog režima” neminovno i pitanje dana. U to su ga vjerojatno uvjerili njegovi američki sponzori, oni uvijek svojim pijunima daju pomalo nerealne šanse, motivaciju i obilnu podršku (moralnu, financijsku, obavještajnu).
Lik im povjerovao poput Kurda u Siriji i mislio da će postati Igrač u Rusiji preko noći.
E al se zaje*o, onako temeljito. Nije imao predodžbu da će sve oko Ukrajine preplaviti eter i fokus javnosti, Rusija postrožiti interno djelovanje, a ameri ga tradicionalno baciti pod vlak. Još koju godinu i nitko ga se u SAD-u neće niti sjećati.

Vrata
1 godina prije

On je bio americki covjek,vodja obojene revolucije u Rusiji,zato ce i dobiti dozivotnu robiju,kada se sve sabere.

Lucija, prva
1 godina prije

Ma ovaj je prije svega, kao i svi što bi izdali vlastitu zemlju, prvo i osnovno, LUPEŽ.
Samo je zamijenio prioritete 😄
Pa su ga natjerali da se vrati natrag u Rusiju.
Leži u zatvoru zbog DVIJE pronevjere.
O.K. nije puno. Svaka samo nekoliko milijuna $.
U tekstu je jedna:
“Navaljni je ranije proglašen krivim za prevaru ruske podružnice francuskog proizvođača kozmetike Yves Rocher za milione rubalja.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI