fbpx

Bolivijska „privremena predsjednica“ se povukla iz predstojećih izbora, dan nakon što je anketa pokazala prednost pro-Morales kandidata

Jeanine Anez

Vršilac dužnosti predsjednika Bolivije, Jeanine Anez, izjavila je da se neće kandidovati u predsjedničkoj trci sljedećeg mjeseca kako bi pobijedila socijalističkog kandidata lojalnog svrgnutom lideru Evo Moralesu, navodeći potrebu za objedinjavanjem glasova.

“TO NIJE ŽRTVOVANJE, TO JE ČAST”, napisala je velikim slovima Anez u tvitu u četvrtak, objavivši da je ona, kao i njen kandidat Samuel Doria, povukla svoju kandidaturu na predstojećim izborima “za veće dobro”.

„Danas sam stavila po strani svoju kandidaturu u znak poštovanja prema slobodi i demokratiji. Ulog na ovim izborima nije mali. Zaista, demokratija je u pitanju u Boliviji“, rekla je ona, upozorivši da bi podijeljenim glasanjem kandidat za Moralesovu stranku, Pokret za socijalizam (MAS) mogao doći na vlast.

„Ako se ne ujedinimo, Morales se vraća. Ako se ne ujedinimo, demokratija gubi. Ako se ne ujedinimo, diktatura pobjeđuje.“

Nedavna anketa u Boliviji pokazuje da bi kandidat Luis Arce – bivši ministar ekonomije čvrsto u pro-Morales taboru – mogao dobiti više od 40 odsto glasova na izborima 18. oktobra. Bivši predsjednik Carlos Mesa našao se na drugom mjestu u anketi sa 26,2 odsto, potencijalno donijevši pobjedu Arceu u prvom krugu glasanja. Da bi se izbjegao drugi krug izbora prema izbornom zakonu zemlje, kandidat mora da dobije najmanje 40 odsto glasova i da održi prednost od 10 bodova u odnosu na drugoplasirane. Anez je u međuvremenu zaostajala sa nešto više od 10 posto, što vjerovatno objašnjava njenu odluku da odustane i pokuša da konsoliduje podršku za Mesau.

Osporeni izbori prošle godine rezultirali su pučem koji je doveo do svrgavanja Moralesa, koji je pobjegao u Meksiko radi azila. Bolivijska vojska na kraju je pozvala na Moralesovu ostavku i stala na stranu opozicije, što je potaknuto i retoričkom podrškom SAD i Organizacije američkih država (OAS), latinoameričkog regionalnog bloka sa sjedištem u Washingtonu, koju u velikoj mjeri finansira američka vlada.

Opozicija, uglavnom sastavljena od pristalica Anez i Mese, insistirala je na tome da su izbori u oktobru 2019. bili lažni, ohrabreni izvještajem OAS koji je tvrdio da postoje „ozbiljne nepravilnosti“. Međutim, više studija sprovedenih od tada, uključujući jednu iz Massachusetts Institute of Technology (MIT), pokazale su da tvrdnje o prevari ne mogu biti podržane.

Uprkos nedostatku kvoruma u Senatu tokom glasanja za potvrdu, Anez se proglasila „privremenom predsjednicom“ u novembru 2019, samo nekoliko dana nakon što je Morales pobjegao iz zemlje. Do povlačenja u četvrtak, vodila je kontroverznu kampanju, na udaru kritika zbog korištenja javnih resursa u svojoj izbornoj kandidaturi, kao i zbog zloupotrebe pravosudnog sistema da bi „progonila“ Moralesove saveznike koji još uvijek žive u zemlji.

4.9 12
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Histrion
Gost
Histrion
1 mjesec prije

Bože kako je ružna. Liči na šejtana. Konobar, daj mi dupli novičok da se smiri.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Nije toliko ruzna koliko je zla. Uvela je gadnu diktaturu nalik na Pinocea ili argentinske generale. Bilo bi dobro da je sklone pa da se moze pisati o logorima smrti koje je osnovala i o nestalima Bolivijcima.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Samo što za razliku od Pinocheta i Videle nije zemlju gospodarski osovila na noge i skresala korupciju.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Pa kad je ona na celu korupcione hobotnice. Stepenom korupcije zgadila se i svojim koalicionim saveznicima pa i kolegama iz stranke. Da se razumijemo: ni oni nisu cvjecke, ali zgroseni su njenim ponasanjem.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Vidi se da nisi probao latinke…

Bosanac
Gost
Bosanac
1 mjesec prije

Sve u ime demokratije :), navodno grckog izuma a Grci (oni koji grkljaju) trenutno grkljaju u dugovima

AntiNATO
Gost
AntiNATO
1 mjesec prije

Ružna rospija nedojebana…….

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Gospođa nema legitimet ona je na vlast došla u državnom udaru. Mala zanimljivost je da su mediji zvjestili da su se na siteu za odrasle Xvideos našle damine golišave fotke iz navodnog kućnog uratka čiju autetentičnost ona oštro poriče.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Bolivijska varijanta Tihanovskaje. I ova korumpirana kokoš je sama sebe proglasila predsjednicom nakon izgubljenih pa osporenih izbora. A koliko je zaista popularna pokazuje to da je tek treća po podršci birača sa manje od 20% podrške. A sada kad je vidjela da nema šanse glumi veliku i nesebičnu demokratkinju koja, kao, gleda “zajednički interes”. Fuj.

Histrion
Gost
Histrion
1 mjesec prije

Nije kokoš nego zmija. Moj je poznanika dijelio žene na kokoši, zmije i kornjače… Ženama-komentatoricama na portalu unaprijed se ispričavam u njegovo ime.

kfjvneriuniecjwiejcw
Gost
kfjvneriuniecjwiejcw
1 mjesec prije

Dobro ošacuješ karakterni profil kroz frenologiju.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Bit će ipak himera. jezik zmije i mozak kokoši. Nego, jasne su mi kokoši i zmije, ali koje su to kornjače?

Kile
Gost
Kile
1 mjesec prije

Smeće, fuj kako je odvratna

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Ipak, kakva je da je, rađe bi hebavo nju nego Evo Moralesa hehehehe!
To je južnoamerički tip žene, koja ima dosta indijanske krvi i tamo važi za ljepoticu, ali vidim, da je vama bolji “bosanski tip žene!

tucker carlson
Gost
tucker carlson
1 mjesec prije

globalni reset.hvala

emi
Gost
emi
1 mjesec prije

Možda ipak ne bi bilo loše malo podsjetiti, tko je zapravo ta g. Anez, koja između ostalog gaji silne rasističke predrasude baš prema onom djelu stanovništva, koje je prije dolaska Moralesa bilo jedno od najsiromašnijih u svijetu. Morales je barem pokušao nešto slično kao Chavez u Venezueli, koji je u največoj meri obračunao sa siromaštvom, nepismenošču..itd. Naravno drugčije su to prilike i ne može se baš previše uspoređivati obe situacije ali velika večina Bolivijaca sigurno podupire Moralesa ili nekoga njemu sličnog, svi ostali izbori su za njih samoubilački.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 mjesec prije

…ja mislio ovo neka kurava iz meksicke sapunice!?….e,hm, nije kurava nego prakljaca….

Ringo10
Gost
Ringo10
1 mjesec prije

Nemojte tako ljudi, ona je demokratska perjanica Latinske Amerike

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Zanimljiv je i način na koji je došla na vlast. Nakon izbora u kojima je pobijedio Evo Morales, došlo je do velikih nemira i demonstracija. To bi još nekako i prošlo da Moralesu poslušnost nisu otkazali policija i vojska i okrenuli se protiv njega. On je tada pobjegao iz zemlje. Trebao ga je naslijediti njegov zamjenik i dopredsjednik ali je dao ostavku. Slijedeća je bila predsjednica senata koja je isto dala, kao i prvi dopredsjednik senata. Svi su bili članovi Moralesove stranke.

Tada je kao slijedeća po hijerarhiji kao druga dopredsjednica senata na redu bila ova političarka. Vojska ju je doslovno strpala u helikopter i dovezla u sjedište senata gdje je održano glasovanje uz bojkot zastupnika većinske Moralesove stranke. Da ne bi ispalo kako je ustvari izvršen vojni udar, dvojica vodećih bolivijskih “ustavnih stručnjaka” od kojih jedan ima zanimljivo ime – Israel Alanoca su pronašli rupe u Ustavu koje omogućuju da se bez izbora i bez kvoruma u Senatu ipak ustoliči Jeanine Anez za predsjednicu uz glasovanje samo trećine članova Senata.

U početku je imala veliku potporu mnogih Bolivijaca kojima je, istini za volju, bilo puna kapa Moralesovog neomarksizma, ali je ubrzo počela upadati iz jedne u drugu korupcijsku aferu i tu potporu ubrzo izgubila.

Jeanine Anez je inače mestiza tj. rasno mješanog podrijetla (europskog i indijanskog). I moram primjetiti da na slikama iz mlađih dana uopće nije izgledala nimalo loše. Ali sad joj je ipak 53 godine.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
19
0
()
x