Bolivijska „privremena predsjednica“ se povukla iz predstojećih izbora, dan nakon što je anketa pokazala prednost pro-Morales kandidata

Jeanine Anez
19 komentara

Vršilac dužnosti predsjednika Bolivije, Jeanine Anez, izjavila je da se neće kandidovati u predsjedničkoj trci sljedećeg mjeseca kako bi pobijedila socijalističkog kandidata lojalnog svrgnutom lideru Evo Moralesu, navodeći potrebu za objedinjavanjem glasova.

“TO NIJE ŽRTVOVANJE, TO JE ČAST”, napisala je velikim slovima Anez u tvitu u četvrtak, objavivši da je ona, kao i njen kandidat Samuel Doria, povukla svoju kandidaturu na predstojećim izborima “za veće dobro”.

„Danas sam stavila po strani svoju kandidaturu u znak poštovanja prema slobodi i demokratiji. Ulog na ovim izborima nije mali. Zaista, demokratija je u pitanju u Boliviji“, rekla je ona, upozorivši da bi podijeljenim glasanjem kandidat za Moralesovu stranku, Pokret za socijalizam (MAS) mogao doći na vlast.

„Ako se ne ujedinimo, Morales se vraća. Ako se ne ujedinimo, demokratija gubi. Ako se ne ujedinimo, diktatura pobjeđuje.“

Nedavna anketa u Boliviji pokazuje da bi kandidat Luis Arce – bivši ministar ekonomije čvrsto u pro-Morales taboru – mogao dobiti više od 40 odsto glasova na izborima 18. oktobra. Bivši predsjednik Carlos Mesa našao se na drugom mjestu u anketi sa 26,2 odsto, potencijalno donijevši pobjedu Arceu u prvom krugu glasanja. Da bi se izbjegao drugi krug izbora prema izbornom zakonu zemlje, kandidat mora da dobije najmanje 40 odsto glasova i da održi prednost od 10 bodova u odnosu na drugoplasirane. Anez je u međuvremenu zaostajala sa nešto više od 10 posto, što vjerovatno objašnjava njenu odluku da odustane i pokuša da konsoliduje podršku za Mesau.

Osporeni izbori prošle godine rezultirali su pučem koji je doveo do svrgavanja Moralesa, koji je pobjegao u Meksiko radi azila. Bolivijska vojska na kraju je pozvala na Moralesovu ostavku i stala na stranu opozicije, što je potaknuto i retoričkom podrškom SAD i Organizacije američkih država (OAS), latinoameričkog regionalnog bloka sa sjedištem u Washingtonu, koju u velikoj mjeri finansira američka vlada.

Opozicija, uglavnom sastavljena od pristalica Anez i Mese, insistirala je na tome da su izbori u oktobru 2019. bili lažni, ohrabreni izvještajem OAS koji je tvrdio da postoje „ozbiljne nepravilnosti“. Međutim, više studija sprovedenih od tada, uključujući jednu iz Massachusetts Institute of Technology (MIT), pokazale su da tvrdnje o prevari ne mogu biti podržane.

Uprkos nedostatku kvoruma u Senatu tokom glasanja za potvrdu, Anez se proglasila „privremenom predsjednicom“ u novembru 2019, samo nekoliko dana nakon što je Morales pobjegao iz zemlje. Do povlačenja u četvrtak, vodila je kontroverznu kampanju, na udaru kritika zbog korištenja javnih resursa u svojoj izbornoj kandidaturi, kao i zbog zloupotrebe pravosudnog sistema da bi „progonila“ Moralesove saveznike koji još uvijek žive u zemlji.

BolivijaIzbori u BolivijiJeanine Anez
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Histrion
3 godine prije

Bože kako je ružna. Liči na šejtana. Konobar, daj mi dupli novičok da se smiri.

Bosanac
3 godine prije

Sve u ime demokratije :), navodno grckog izuma a Grci (oni koji grkljaju) trenutno grkljaju u dugovima

AntiNATO
3 godine prije

Ružna rospija nedojebana…….

Max
3 godine prije

Gospođa nema legitimet ona je na vlast došla u državnom udaru. Mala zanimljivost je da su mediji zvjestili da su se na siteu za odrasle Xvideos našle damine golišave fotke iz navodnog kućnog uratka čiju autetentičnost ona oštro poriče.

Stara kuka
3 godine prije

Bolivijska varijanta Tihanovskaje. I ova korumpirana kokoš je sama sebe proglasila predsjednicom nakon izgubljenih pa osporenih izbora. A koliko je zaista popularna pokazuje to da je tek treća po podršci birača sa manje od 20% podrške. A sada kad je vidjela da nema šanse glumi veliku i nesebičnu demokratkinju koja, kao, gleda “zajednički interes”. Fuj.

Kile
3 godine prije

Smeće, fuj kako je odvratna

tucker carlson
3 godine prije

globalni reset.hvala

emi
3 godine prije

Možda ipak ne bi bilo loše malo podsjetiti, tko je zapravo ta g. Anez, koja između ostalog gaji silne rasističke predrasude baš prema onom djelu stanovništva, koje je prije dolaska Moralesa bilo jedno od najsiromašnijih u svijetu. Morales je barem pokušao nešto slično kao Chavez u Venezueli, koji je u največoj meri obračunao sa siromaštvom, nepismenošču..itd. Naravno drugčije su to prilike i ne može se baš previše uspoređivati obe situacije ali velika večina Bolivijaca sigurno podupire Moralesa ili nekoga njemu sličnog, svi ostali izbori su za njih samoubilački.

politicki nekorektan
3 godine prije

…ja mislio ovo neka kurava iz meksicke sapunice!?….e,hm, nije kurava nego prakljaca….

Ringo10
3 godine prije

Nemojte tako ljudi, ona je demokratska perjanica Latinske Amerike

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10
Stara kuka
3 godine prije

Zanimljiv je i način na koji je došla na vlast. Nakon izbora u kojima je pobijedio Evo Morales, došlo je do velikih nemira i demonstracija. To bi još nekako i prošlo da Moralesu poslušnost nisu otkazali policija i vojska i okrenuli se protiv njega. On je tada pobjegao iz zemlje. Trebao ga je naslijediti njegov zamjenik i dopredsjednik ali je dao ostavku. Slijedeća je bila predsjednica senata koja je isto dala, kao i prvi dopredsjednik senata. Svi su bili članovi Moralesove stranke. Tada je kao slijedeća po hijerarhiji kao druga dopredsjednica senata na redu bila ova političarka. Vojska ju je doslovno strpala u helikopter i dovezla u sjedište senata gdje je održano glasovanje uz bojkot zastupnika većinske Moralesove stranke. Da ne bi ispalo kako je ustvari izvršen vojni udar, dvojica vodećih bolivijskih “ustavnih stručnjaka” od kojih jedan ima zanimljivo ime – Israel Alanoca su pronašli rupe u Ustavu koje omogućuju… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI