Bolivija: Evo Morales svrgnut državnim udarom

Evo Morales
141 komentar

Predsjednik Bolivije Evo Morales je jučer bio prisiljen podnijeti ostavku, nakon što su ga viši zapovjednici vojske i policije pozvali da to učini nakon nekoliko tjedana nemira i nasilja radikalne desnice poslije pobjede na izborima 20. listopada. Iako je osobno podnio ostavku, Morales je rekao da je njegova vlada svrgnuta državnim udarom od strane opozicijskih snaga u zemlji.

Ovaj je ishod bio očekivan. Kaos u zemlji se mogao produžiti samo u slučaju da se Evo Morales, poput predsjednika Ekvadora Lenina Morena, povukao u neku od vojarni i glumio da nastavlja upravljati zemljom provodeći oštru represiju protiv stanovništva. Zemlja je u ovom trenutku podijeljena otprilike na dva po jačini ista tabora. Jedan vode Morales i njegovi suradnici, a drugi opozicija koja u zemlji okuplja desničarske snage, ostatke vojne hunte i elite iz vremena do dolaska pokreta MAS aktualnog predsjednika u ostavci.

Opozicija je i prije izbora navela kako će, ako morales pobijedi, provesti državni udar, a kada se to 20. listopada na biralištima i dogodilo, pokrenuta je masovna kampanja „Sad ili nikad“, koja je dovela do polarizacije i sukoba građana Bolivije.

5. studenog su opozicijski političari održali razgovore s američkim senatorima na kojem je dogovoreno kako destabilizirali Boliviju i organizirati generalni štrajk nakon pobjede Eva Moralesa. Radio Edukativna mreža Bolivije (ErBol) je objavila 16 audio zapisa razgovora u kojima su sudjelovali čelnici opozicije koji pozivaju na državni udar protiv vlade predsjednika Evo Moralesa. Politička akcija je bila koordinirana iz američke ambasade u andskoj zemlji.

U tim audio zapisima spominju se američki senatori Marco Rubio, Bob Menendez i Ted Cruz, koji su održavali kontakte s bolivijskom opozicijom kako bi uspjeli svrgnuti demokratski izabrani „režim“ u latinoameričkoj zemlji.

Snimke također otkrivaju sudjelovanje u političkoj zavjeri bivšeg prefekta Cochabambe Manfreda Reyesa Vile, optuženog za korupciju 2009. godine, zbog čega je pobjegao iz Bolivije kako bi potražio azil u Sjedinjenim Državama, gdje trenutno i živi.

U svojim razgovorima o zavjeri bolivijski političari spominju i bivšeg bolivijskog predsjednika, čije se ime izrijekom ne spominje, ali je riječ o bivšem zastupniku Mauriciju Muñozu. Među ostalima su u zavjeri sudjelovali i  bivši vojni časnici Oscar Pacelo, Remberto Siles, Julio Maldonad i Teobaldo Cardozo.

“Svi moramo biti oprezni i oduprijeti se državnom udaru u Boliviji. Moguća je i sabotaža helikoptera koji je prevozio predsjednika Moralesa. Nije prvi put da ovakvi predsjednici umiru u “nesrećama“, rekli su suradnici predsjednika Bolivije u raspravi u kojoj su tražili pojačanu zaštitu za Moralesa.

U audio zapisima koje je objavio ErBol se spominju i pozivi čelnika opozicije da se spaljuju objekti i infrastruktura vladajuće stranke, kao i da cijela zemlja stupi u generalni štrajk. Sve ove akcije, za koje se s pravom očekivalo da će se biti iskra koja će zapaliti nerede, dio se odgovora na pobjedu Evo Moralesa na posljednjim predsjedničkim izborima.

Planovi opozicije su uključivali i eventualni napad na kubansko veleposlanstvo, vrlo sličan onome koji se dogodio u državnom udaru protiv preminulog predsjednika Venezuele Huga Chaveza 2002. godine. Na dan objave nitko od opozicijskih čelnika nije htio komentirati audio zapise i nastavili su djelovati po dogovorenom planu.

Na kraju je Evo Morales, nakon dva tjedna nasilja, odlučio dati ostavku.

“Odlučio sam dati ostavku na svoje mjesto, tako da Carlos Mesa i Luis Camacho prestanu zlostavljati i štetiti tisućama naše braće. Moja je obveza tražiti mir i boli me što se Bolivijci suočavaju među sobom. Iz tog razloga ću poslati moje pismo o ostavci Nacionalnoj skupštini Bolivije”, rekao je bivši predsjednik Bolivije u priopćenju za javnost.

Potpredsjednik Alvaro Garcia Linera također je rekao da podnosi ostavku. Dvojica čelnika rekli su da će predati svoja pisma ostavke Nacionalnoj skupštini zemlje.

Budući da su i predsjednik i potpredsjednik već ostavku, predsjednik Senata, mjesto koje je zauzela Adriana Salvatierra iz Moralesove stranke MAS, trebala je preuzeti mjesto vršiteljice dužnosti, ali je kasnije dala ostavku, baš kao i predsjednik Zastupničkog doma.

Trenutno je u Boliviji prekinuta ustavna linija nasljeđivanja ovlasti. Morales i Garcia Linera ostat će u Chimoreu, središnjem odjelu Cochabambe, kako bi radili s ljudima.

“Vratit ćemo se i bit će nas milijuni, kako je rekao Tupac Amaru II”, izjavio je Morales.

U ovom slučaju ostavka dolazi nakon što je Morales predložio proces dijaloga s opozicijskim strankama, ali je taj prijedlog odbijen, što je razumljivo. Bivši bolivijski predsjednik je čak prihvatio i poziv Organizacije američkih država (OAS) da održi nove izbore. Podsjetimo, OAS je tijelo kojim se upravlja iz Washingtona i igralo je važnu ulogu u svim destabilizacijskim procesima u Latinskoj Americi proteklih gotovo 20 godina.

Međutim, zbog snažnog nasilnog napada protiv militanata i čelnika Pokreta za socijalizam (MAS), zastrašivanja novinara, paljenja ureda i izdaje političkih saveznika i pripadnika nacionalne policije, Evo Morales i njegov potpredsjednik odlučili su napustiti vladu, jer je to bio jedini način da se izbjegne još više nasilja i žrtve među građanima Bolivije.

U razgovoru s dopisnikom kanala TeleSur u Boliviji, Freddyem Moralesom, bivši predsjednik rekao je da je odluka o raspisivanju novih izbora donijeta kako bi se očuvao mir u zemlji i “kako se bolivijska obitelj ne bi sukobila unutar sebe“.

Istovremeno je pozvao prosvjednike opozicije da prekinu štrajkove i uklone blokade s cesta kako ne bi naštetili ekonomiji zemlje.

No, kao što je praksa kod ovakvih prosvjeda, mala je vjerojatnost da će se na ulice bolivijskog gradova vratiti mir, jer opozicija, koju predvode Carlos Mesa i Luis Camacho, sada traži da se Evu Moralesu i Garciji Lineri ne dozvoli da izađu na ponovljene izbore. Od ovog ultimatuma opozicija neće odustati, stoga se sljedećih dana očekuje daljnja eskalacija nasilja.

TeleSur

državni udar u BolivijiIzbori u Boliviji
Pretplatiti se
Obavijesti o
141 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mg mozga
4 godine prije

Kad ce vise taj hegemon da se urusi? Dokle vise?

Ivo
4 godine prije

Nakon toliko godina na vlasti, čovjek bi očekivao da je posložio vojsku i policiju kako treba. Nije ni do koljena ekipi u Venecueli.

Zvrk
4 godine prije

Sinoć sam čitao da je glavni general bio ataše u SAD-u. Pametnom dosta.

Siniša
4 godine prije

I opet vojska…koliko će oni biti pametni.

tuf
4 godine prije

Narod Bolivije očigledno zaslužuje hladni tuš kakvog je dobila Argentina. Neka se uče pameti, nezahvalnici.
Od Libije do Bolivije događa se isto – narodu se uvali trojanski konj, virus pohlepe i beskrajnog nezadovoljstva, koji onda razara društveno tkivo. Ako ne razviju imunitet, doživljavaju istu sudbinu.
Sigurno će uživati sa plaćeničkim snagama SAD-a. Sigurno će im oni omogućiti još bolji život, riješiti preostalo siromaštvo (kojeg ne rješavaju ni kod sebe), ostvariti američki san. Dolaze bolji dani, narode Bolivije! Samo da ne čujemo nekoga da plače kasnije!

Damir
4 godine prije

U 3 mandata nije bio sposoban okružiti se s osobama od povjerenja. Sad će ga strpat u zatvor jer vjeruje u čuda. Ljevičari nikad nisu znali voditi države. Svaku su uništili uključujući i Jugoslaviju.

Fabijan
4 godine prije

Nakon tri mandata bez rezultata
I vrijeme je da se makne

far
4 godine prije

CiA Reconquista.
Monroe Doktraina u perfekciji. Da indijanci imaju polazu pravo na “NAS” Lithium i profitiraju od njega.

Jednostavno, neprihvatljivo!!!!!!

aeofvniaewvwedjcvndwjcjwdwdc
4 godine prije

Čovjeka napali skvoterski pitbulovi u njegovom domu, što čovjek da uradi, bez vojske, policije, medija, sudstva, ne možeš se oduprijeti onima koji SVE što čini državu potkupe na najvišim točkama odlučivanja. Da je ko Maduro nebi mu mogli ništa, pogriješio je što je dozvolio onomu naših korjena da mu radi uz pomoć skvotera o glavi. Ovako bi mogao završiti kao Gadafi.

Kurjaca
4 godine prije

Nije ovo blesav potez.Sad poslije novih izbora moze ljevica da udari proteste i nakon agresivnog odgovora desnice svim neodlucenim otvore oci za koga ovi “desnicari” rade
Da se razumijemo za mene desnica uopce nije nista negativno ali u juznoj americi desnica uopce nije desnica nego americki poltroni

Fabijan
4 godine prije

Bolivija – Wikipedija

Bolivija je najsiromašnija zemlja u Latinskoj Americi, gdje je BDP po stanovniku još uvijek manji od 3000 USD.

KOJI normalan covjek bi glasao za takvog vodju tri puta za redom? ???

Ili narod ima mazohisticke
Ili vodja ima sadisticke sklonosti

Postoji I mala sanse da toliko mrue amere da su spremni gladovati samo da im napakoste

krezubi glasac
4 godine prije

Rijesenje za trajan mir u svijetu i pravednu raspodjelu minerala i ruda je izabrati po jednog amerikanca u svakoj drzavi svijeta. Ovako se samo natezemo i ratujemo. Dati kaubojima sve i neka zderu novac.

frutek
4 godine prije

Morales je ulovljeni u namještaju izbora….jedino je to bitno

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Još jedan praznik Demokracije!

Demokratskim vojnim udarmo u svjetlu budućnost.
Vojna hunta kao zaštitnik ljudskih prava!

Jeli već i EU priznala pučiste ?

aeofvniaewvwedjcvndwjcjwdwdc
4 godine prije

Čim sam prejučer vidio fotku kako sa ovim “demonstrantima” maršira policijska interventa policija u punoj ratnoj spremi sve je bilo jasno da je ova bajka sa Moralesom propala.

gost
4 godine prije

Kakav šupak, pustio je ovima da ga smjene. Kakav šupak!!!

LNT_Iluvatar
4 godine prije

.

Fabijan
4 godine prije

Ja Fakat ne kuzim
Ekipa podrzava Moralesa I Madura
Pod cijom vlasti drzave propadaju vec 10 godina ???!!!
Kao da ni smo iskusili zivot pod vodjama koji se bore za ideale I mitove umjesto za srecu sog naroda

Emiliano Zapata
4 godine prije

Svaka cast amerima, stignu u svaki kutak svijeta istovremeno!

Ivo
4 godine prije

Već je demonratski postavljena i ‘privremena predsjednica, normalno žestoki antisocijalist i američki pijun. Business as usual.

Patetika
4 godine prije

Svi ovi koji su tako sigurni da je ovo drzavni udar i da su protesti namjesteni izvana: kako je Morales dosao na vlast? Jesu li protesti koji su tome prethodili i koje je predvodio namjesteni izvana? Jesu li njegovi pozivi tadasnjem predsjedniku Bolivije bili izdajstvo, puc?

Rubirosa
4 godine prije
samo tako
4 godine prije

Duboka država ne posustaje… več prečesto isti senatori u igri, kao muhe na govna

jetflash
4 godine prije

koliko god bilo tužno možda je i bolje. vratiti će se volja naroda i demokracija. nije potrebno da bude isto kao u siriji ili libiji. dojadit će proamerička vlast vrlo brzo…nije prvi put!!

4 godine prije

Održani su izbori
USA odbija priznati rezultate izbora.
Naravno EU je slijedi .
Naravno OAS također odbija priznati rezultate izbora. Tko je ključni igrač u OAS neću ni spominjati.

Kreću protesti i premlaćivanje pripradnika Moraleseve stranke i službenika.
Vrši se pritisak na vojsku da odbiju podržati vladu..
Morales dobija sugestije da ode u Meksiko.

Pučističku vladu će naravno podržati i USA i EU i OAS poslije izbora na kojem se Morales neće smjeti kandidirati

I onda ćemo Patetično tvrditi da mi ne znamo tko je iza ovog puča.
Tražit ćemo dokaze…linkove , slike i audio snimke

Stvarno patetično

Max
4 godine prije

Nisam očekivao da će Morales ovako brzo pasti

Konstantin
4 godine prije

Dosla jesen … i gle Trolova ko kisne gliste ?!? Razbise na “monotoniju” …. Fabijani, Astre Pateticari, Brave-icari
…. e lepo je videti vase komentare i istovremeno shvatiti … uh hvala ti boze sto nam ih posla po “zadatku”. Samooo … gliste nikako da shvate da nismo isti. :o))))) Tadmure, Sinisa, Laki, Ivo, Zvrk, Tihobl itd … dzentlmenski gest sa Vase strane da im ukazete koliko su gliste male …. ali vredi li potrositi vreme i truda? ;o)

wasbewill
4 godine prije

Ovo je bilo samo pitanje vremena. Svegami sam samo ocekivao kad ce Morales doci na red. Cionisti svakog ko se usudi dici glas u svijetu protiv njihovog aparthejda uklone ekonomskim iscrpljivanjem, ubitstvima, ucjenama itd

Nostradurus
4 godine prije

👩‍🌾👨‍🌾 Navodno je u svrgavanju sudjelovao i “revolucionarni bizmismen” Srđa Popović, aniti Che Guevara (no gans, freedom for democracy). https://orinocotribune.com/western-regime-change-operatives-launch-campaign-to-blame-bolivias-evo-morales-for-amazon-fires . Srđa Popović radi svjetsku turneju i rastura diktatorske režime kao beba zvečku.

Na youtobe-u ima zanimljivih video uradaka pod tagom Srđan Popović. 🙂 Na mnogima se hvali trikovima kojima ruši režim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI