SAD pozdravljaju ponovnu uspostavu odnosa prevratničke vlade Bolivije s Izraelom

Izrael - Bolivija - Karen Longarić Rodriguez
15 komentara

Američki državni tajnik Mike Pompeo je pohvalio odluku „de facto“ vlade Bolivije o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa s izraelskim režimom.

“Cijenimo izjavu ministrice vanjskih poslova vlade u Boliviji, Karen Longarić Rodríguez, da će Bolivija raditi na ponovnoj uspostavi diplomatskih veza s Izraelom”, izjavio je jučer o objavi na svom službenom Twitteru američki državni tajnik Mike Pompeo.

Karen Longarić Rodríguez je prošlog četvrtka objavila odluku bolivijske „de facto“ vlade da ponovno uspostavi veze s Izraelom, iako nije precizirala datum, niti je dala više detalja o ovoj odluci.

Izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz također je pozdravio odluku privremene vlade Bolivije kojom predsjedava senatorica Jeanine Áñez, kada je čuo da će latinoamerička zemlja ponovno uspostaviti odnose s izraelskim režimom, koje je 2009. godine prekinuo trenutno svrgnuti predsjednik Evo Morales.

Evo Morales, koji  je vladom Bolivijom od 2006. do državnog udara,  bio je jedan od najvećih kritičara režima iz Tel Aviva, posebno zbog zločina protiv čovječnosti koje je režim počinio i još uvijek čini nad palestinskim narodom. Osim toga, Moralesova vlada je u prosincu 2010. godine priznala Palestinu kao neovisnu i suverenu državu.

„Zločini Izraela utječu na stabilnost i mir u svijetu i vratili su svijet u najgoru fazu zločina protiv čovječnosti koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i posljednjih godina u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi”, rekao je Morales u svom govoru u kojem je objavio prekid diplomatskih odnosa s Izraelom.

U izjavama na sastanku sa stranim novinarima u La Pazu, administrativnom glavnom gradu zemlje, Longarić je u četvrtak kritizirala Moralesovu odluku, koja je, prema njenom mišljenju, “bila politička mjera usvojena bez kolateralnih razmatranja”.

„De facto“ vlada Bolivije, nametnuta u zemlji vojnim udarom protiv Moralesa, radikalno je promijenila vanjsku politiku zemlje i donijela kontroverzne mjere povezane s politikom Washingtona. Iako je u početku najavljeno da će mala stranka Jeanine Áñez, koja je na izborima dobila tek 4% glasova, samo osigurati provedbu prijevremenih izbora i neće donositi nikakve važne unutarnje i vanjskopolitičke odluke.

Međutim, ubrzo nakon samoproglašenja za predsjednicu bez kvoruma i naknadne potvrde Ustavnog suda o potvrdi „činjeničnog stanja“, Jeanine Áñez je protjerala je sve diplomate Venezuele koji predstavljaju vladu Nicolása Madura, protjerano je i nekoliko stotina kubanskih liječnika i odmah su obnovljene diplomatske veze sa Sjedinjenim Državama, koje je Morales prekinuo 2008. zbog uplitanja Washingtona u unutarnje stvari Bolivije.

državni udar u Boliviji
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagrebčan
4 godine prije

Ponovo Amerika uzima sve u svoje ruke.

Suze Roni
4 godine prije

Nema slobode bez krvavih gaca. Ako sestokraki i njihove marionete puste korijenje u Boliviji, slijedi barem desetljece krvi znoja i suza. Kad se globalna lihvarska kabala obrusi na drzavu to izgleda kao kad skakavci opustose njivu. Evo Morales je napravio neshvatljivu gresku, a mogao je uciti od Chaveza kako se to radi.Sad slijedi IMF, ubrzana privatizacija i ostali alati za pljacku i porobljavanje od strane Kosher Nostra zlocinacke organizacije.

Alex
4 godine prije

Mossad vs FSB

Laki Topalović
4 godine prije

Je*em je malenu, pa još “naša”, fuj… ova Karen Longarić Rodríguez. Ajde dobro, tamo je u Santa Cruzu onaj fašista Marinković, što je već pokušao proglasiti nezavisnost. Ali ova je bila u dve Moralesove vlade, doktorirala u Havani, bila svugdje s bivšom vladom u MVP. Koji joj klinac treba da se blamira s ovom Joanine… ? A i Morales i Rafael Correa “paze” tko im je blizu u 3pm. Onaj imao Morena sve mandate kao potpredsjednika i premijera, a ono kukavičje jaje. Jel se oni tamo svi drogiraju ili što?

Max
4 godine prije

tko će koga ako ne svoj svoga

davor
4 godine prije

Političari i državnici koji javno progovore o Zločinima Izraela završavaju u pravilu ili u egzilu, političkom i medijskom progonu, ili bivaju napadnuti i završe dva metra ispod zemlje. Sramota je naravno zapadnih država koje su 1948-e ‘a priori’ abolirale sve buduće zločine Izraela, svrstavajući se sasvim otvoreno na stranu agresora.

awodvioanwefvrbaewfvrwberfbwuefuwef
4 godine prije

Minstarka i ministar unutarnjih poslova hrvatskih korjena. Odmah se pokoravaju onome tko vlada svijetom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI