Za EU ostavka Moralesa pod prijetnjom vojske i policije nije “državni udar”

Evo Morales i EU
26 komentara

Europski parlament negira da su događaji koji su doveli do ostavke predsjednika Bolivije Eva Moralesa na njegovu predsjedničku dužnost “državni udar”.

Usporedbe radi, da su tijekom nereda „Žutih prsluka“ u Francuskoj zapovjednik Glavnog stožera francuske vojske i glavni ravnatelj policije ušli u Elizejsku palačiu i prisilili Emmanuela Macrona da potpiše ostavku, kako bi se to zvalo? Ne treba puno za zaključiti da bi sve zemlje članice EU složno osudile taj čin i rekle da je u Francuskoj proveden državni udar.

Situacija u Boliviji, nakon što je Morales u srijedu napustio dužnost, bila je tema rasprave u Europskom parlamentu, gdje su se sukobila mišljenja manjine koja  smatra da je riječ o državnom udaru i onih koji su odbili to tako nazvati. Prvi tabor su činili zastupnici iz, nazovimo je tako, „radikalne ljevice“, ali su njihovi argumenti ušutkani bukom liberala i takozvanih „narodnjaka“.

Ukupno 234 europarlamentarca su odbili prevrat u Boliviji nazvati državnim udarom, 41 zastupnik je puč nazvao pravim imenom, a 88 zastupnika je na glasanju bilo suzdržano. Europska združena ljevica i španjolska stranka Podemos su najoštrije zastupali tezu o državnom udaru.

Socijaldemokrati su glasali podijeljeno, dok su „zeleni“, liberali, narodnjaci, konzervativci i dio krajnje desnice, uglavnom španjolske monarhističke, stvari odbili nazvati pravim imenom.

Prema španjolskim medijima, bolivijsko pitanje stići će u Strasbourg za otprilike dva tjedna, kada će se izglasati rezolucija o situaciji u zemlji.

“Zasad je stajalište Europske unije, kojeg je izrazila odlazeća povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost  Federica Mogherini, kako do održavanja novih izbora situaciju treba ublažiti u najvećoj mogućoj mjeri”, piše u izvješću EU.

U nedjelju je Morales podnio ostavku na dužnost nakon gotovo 14 godina vlasti. To je učinio kako bi smirio zemlju usred nasilnih aktivnosti opozicije i posebno zbog pritiska policije i oružanih snaga.

Ubrzo nakon toga se druga potpredsjednica Senata, Jeanine Áñez, proglasila privremenom predsjednicom Bolivije.

Morales odbio prihvatiti samoproglašenu predsjednicu,koja je to učinila i dosluhu s vojskom i policijom Bolivije, te rekao da se suočava s državnim udarom koji „dolazi iz Sjedinjenih Država” .

Vlade Kube, Rusije, Nikaragve, Venezuele i Argentine, između ostalih, ono što se dogodilo u Boliviji su osudile kao državni udar. Meksička izvršna vlast ponudila je azil bolivijskom predsjedniku, a on je u srijedu zrakoplovom stigao u glavni grad Meksika.

El Pais

državni udar u Boliviji
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Ne, to je izlet u Meksiko.

eu kolonija
4 godine prije

bijeli rasisti I kolonizatori imaju potrbu da moraliziraju. indijanci, starosjedioci, južne amerike moraju ustati na oružje I obraniti se od genocida bijelih rasista I kolonizatora

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Da udar….. Koji udar….. Kakv crni udar? (”…koja se dobrovoljno prijavila kao prijelazni predsjednik države…..” – vele Ameri!) Nadalina išla ulicon i…. štaš ti vit. Fermali je i pitali, jel mala, oš se prijavit za bit presjednica. Da neće. Odma je digla ruku… il noge. Nije još posve jasno…. šta je digla. Za prijavit se. En ti nedilju…. i to se more. Dobrovoljno se prijavit…. i odma – presidente. A stari čim čuje, da je njoj došlo milo, crta, poša u Meksiko. Na miru gledat sapunice…. U originalu. Normalno da se more. Kad Srbin i Hrvat zajedno, uvode demokraciju u Boliviju. Srđa Popović i Branko Marinković… Svugdi Srbi i Hrvati mogu skupa. Samo ovdi, kod nas, ne mogu…. i to ti je. Jer taj Srđa je govno od čovika, a i ovi Marinković… Neš ti Marinkovića, ni Kiklopa ne zna napisat…. Zato njih dva i mogu samo Indiose učit slobodi… Čitaj više »

Zvone
4 godine prije

Pa sigurno da za EU nije državni udar jer EU je Nemačka, koja je kolonija amera.

Red Dog
4 godine prije

Vratice se drug Evo.
La Paz lici na ratiste i redovi su za benzin.
Jer se zna da La Paz biva snabdeven samo jednim putem.
Blokira se taj put, kao prosli put, pa se gladuje u La Pazu.
Neka budu principijelni tada. Neka jedu biblije

Max
4 godine prije

svaka nasilna promjena vlasti je državni udar.

Kan Horde
4 godine prije

EU je mjesto odakle već dulje vrijeme dolaze najmonstruozniji napadi na slobodu i civilizaciju, kroz ovakve njihove objave, rezolucije i sl. Ne zaboravimo kako su se na jednom zasjedanju u 2014. kad se raspravljalo o Ukrajini, cijeli prostor i većina zastupnika se umotala u ukrajinske zastavfe… koji tjedan nakon pokolja u Odesi.

Filozof
4 godine prije

Isto je tako i kod Miloševića urađeno.
Samo neka se pamti ovo. Jer sutra može da se iskoristi protiv njih. Što ja to ne bih radio jer je to mač sa dve oštrice bez balčaka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI