fbpx

Pompeo čestitao novoj “demokratskoj Boliviji” – Tko je nova predsjednica Jeanine Anez?

Jeanine Anez

Kao što smo ranije izvijestili, predsjednik Bolivije Evo Morales je svrgnut „Obojenom revolucijom“, nakon što je na izborima održanim 20. listopada pobijedio s preko 10% postotnih bodova više u odnose na kandidata opozicije Carlosa Mesu. Da skratimo, sve je odrađeno po klasičnom scenariju za SAD svrgavanja nepoćudnih svjetskih vođa.

Naime, održani su izbori, proamerički kandidat je izgubio, vlast je optužena za namještanje rezultata, kreću demonstracije, sigurnosne snage i vojska oklijevaju i polako prelaze na stranu pobunjenika i na kraju predsjednik podnosi ostavku.

Kako je nastao vakuum vlasti, netko je morao na sebe preuzeti dužnost vršitelja dužnosti predsjednika zemlje. Budući da je predsjednik Senata također podnio ostavku, vlast prelazi u ruke njegove druge zamjenice, Jeanine Áñez, koja je potvrđena na glasanju u Senatu bez kvoruma. No, kao da je to važno. Stvoren je privid „demokratske tranzicije vlasti“ i za SAD je sve u skladu s ustavom i vladavinom prava.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je gotovo istovremeno uputio čestitke senatorici Jeanine Áñez, koja je preuzela ovlasti predsjednika Bolivije.

“Sjedinjene Države pozdravljaju djelovanje bolivijske senatorice Janine Agnes, koja se dobrovoljno prijavila kao prijelazni predsjednik države i vodit će zemlju tijekom demokratske promjene vlasti”, kaže se u izjavi Pompea.

Napomenuo je da Sjedinjene Države namjeravaju surađivati s Organizacijom američkih država (OAS), civilnim ustavnim institucijama Bolivije i bolivijskim narodom na “brzoj pripremi slobodnih i poštenih izbora”.

U Boliviji proizvođači koke izjavili kako neće priznati privremenu predsjednicu Jeanine Áñez, te da im je namjera vratiti svrgnutog Eva Moralesa. Najavili su i nacionalnu mobilizaciju, što se može pretvoriti pobunu, obzirom da pripadnici autohtonih  naroda čine većinu stanovništva u Boliviji i svi su biračko tijelo svrgnutog predsjednika.

Podsjetimo, Evo Morales je odletio u Meksiko, čije su mu vlasti odobrile politički azil. Obećao je da će se vratiti, ali to najviše ovisi o inozemnoj potpori, prije svega Rusije i Kine. Na primjeru Venezuele se vidjelo da EU odnedavno samo deklarativno podržava ovakve i slične prevrate, ali se ne želi uplitati „više nego je potrebno“, ostavljajući manevarski prostor za suradnju s oba tabora, prije svega zato što brojne europske kompanije posluju diljem Latinske Amerike.

Ali tko je uopće Jeanine Áñez, anonimna zastupnica koju je odjednom u prvi ešalon vlasti izbacila politička oluja u Boliviji?

U vladinu palaču stigla je s Biblijom u rukama i obećanjima da će smiriti zemlju. Nakon državnog udara protiv Eva Moralesa je s kontroverznim prijedlogom Ustavnog suda dobila ovlasti da privremeno vodi izvršnu vlast.

Jeanine Áñez, zastupnica koja se protivila vladi Evo Moralesa , proglasila se u utorak privremenom predsjednicom Bolivije nakon državnog udara protiv prvog autohtonog predsjednika te južnoameričke države, koji je bio prisiljen na ostavku nakon zahtjeva oružanih snaga i policije.

Unatoč tome što nije imala potreban kvorum u parlamentu, jer su mnogi zastupnici povezani s Moralesom bili odsutni s kontroverzne sjednice, druga potpredsjednica Senata je odredila da ona mora privremeno voditi izvršnu vlast.

Usprkos ovoj nelegitimnoj odluci, Áñez je dobila odobrenje Ustavnog suda pod argumentom da se izbjegne upražnjeno mjesto u predsjedništvu i zajamči upravljanje državom u najkraćem mogućem roku. Međutim, višenacionalna zakonodavna skupština nikada nije odobrila ostavku Eva Moralesa, a napetost je i dalje prisutna. S tim u vezi i s obzirom na to da postoji zakonski rok od 90 dana, ostaje nam vidjeti hoće li biti raspisani novi opći izbori.

Jeanine Áñez (52) je pravnica i bila je direktor televizijskog kanala Total Vision. Rođena u okrugu Beni, na sjeveru zemlje, skok u politiku je napravila 2006. godine kada je izabrana za zastupnicu svog okruga u Ustavotvornoj skupštini, koja je 2009. odobrila bolivijski  ustav.

2010. godine dobiva položaj senatorice, formirajući oporbeni savez Plan Progreso y Convergencia Nacional, koji je kasnije raspušten.

Tijekom svog prvog razdoblja u kojem je bila u sazivu parlamenta, Añez se usprotivila izgradnji važne ceste preko zavičajnog teritorija i Nacionalnog parka Isiboro Sécure, proglašenog zaštićenim područjem. Od 2015. odbija Moralesovu nominaciju za eventualni četvrti uzastopni mandat na čelu izvršne vlasti.

Postaje vrlo aktivna na društvenim mrežama, na kojima je davala kontroverzne izjave protiv središnje i pokrajinske vlasti. Na primjer, početkom listopada, prije predsjedničkih izbora, ironično je govorila o stanju „poniznog domorodca“, misleći na predsjednika Moralesa i njegovo biračko tijelo. Međutim, ove je srijede ta objava izbrisana.

Pompeo čestitao novoj "demokratskoj Boliviji" – Tko je nova predsjednica Jeanine Anez? 1

FOTO: Jeanine Anez, druga potpredsjednica Senata i aktualna v.d. predsjednika Bolivije

Na međunarodnoj razini, nakon što je čula za izbornu pobjedu peronista Alberta Fernándeza u Argentini protiv aktualnog predsjednika Mauricija Macrija, Áñez je kritizirala volju naroda te južnoameričke države.

“Svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje, očito Argentinci vole da ih se pljačka i opet će se trezori isprazniti“, rekla je, misleći pritom na navodne slučajeve korupcije koji uključuju bivšu predsjednicu Kirchner i njezine suradnike.

U isto vrijeme je aplaudirala objavama na Twitteru bivšeg kolumbijskog desničarskog predsjednika Álvara Uribea Véleza, poznatog po „vezama“ s paravojnim profašističkim milicijama u zemlji. Iako je obećala da će „smiriti Boliviju“, poznata je po vulgarnom vrijeđanju političkih protivnika.

Što se tiče ideoloških pitanja, naglasila je da je Ernesto Che Guevara, jedno od najpoznatijih lica kubanske revolucije, ubijen u Boliviji, bio “homofob”.

Međutim, ni u jednoj objavi nije odbacila zahtjev za ostavkom kojeg su oružane snage i policija uputile tadašnjem bolivijskom predsjedniku, te zbog situacije koja je uzrokovala državni udar. Međutim, „proslavila se“ kad je Središnja izborna komisija povukla potporu Moralesu, predstavljajući ostavku „kao izlaz iz krize“.

Sada se na svom profilu na društvenim mrežama predstavlja kao “ustavna predsjednica Bolivije”.

Nakon svog brzog predstavljanja u zakonodavnoj skupštini, Añez je otišla u vladinu palaču, poznatu kao Palacio Quemado, došavši u zgradu s velikom Biblijom u rukama.

“Hvala Bogu koji je dopustio Bibliji da ponovno uđe u palaču”, rekla je.

Tada se kao 66. predsjednik u povijesti Bolivije, sa sumnjivim legitimitetom, zahvalila oružanim snagama na potpori, dok je u drugoj izjavi rekla: “Neka Bog blagoslovi Boliviju i da nam mudrosti da upravljamo u ovom prijelaznom dobu.”

Ova drugorazredna političarka zapravo sve radi u skladu s predsjednikom Građanskog odbora Santa Cruza, Luisom Fernandom Camachom, kojeg je Morales označio kao jednog od glavnih aktera državnog udara.

“Vratit ćemo Bibliju u spaljenu palaču”, rekao je Camachom više puta, koji je koordinirao nekoliko prosvjeda protiv Moralesove vlade. Doista, Añez se javno ukazala sa svojim predsjedničkim timom uz Camacha.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
78 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pobijediš na izborima sa 10% prednosti, ovi drugi izjave da si pobijedio samo sa 6% prednosti i svrgnu te s vlasti. Američka demonkratija na djelu. Jedino jaka vojska i čvrsta ruka omogućuju istinsku demokraciju, a jedino posjedovanje nuklearnog oružja omogućuje relativno bezbrižan život na planeti koju nastanjuju sotone iz washingtona.

Želim narodu Bolivije uspješnu borbu protiv domaćeg izdajničkog smeća i strane intervencije.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Stvarno
A zasto nema spontanog okupljanja naroda I pruzanju podrske Veliko me?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Prizvođači koke se spontano okupljaju, jer im fali zarada, koju im je osiguravao drug Morales lifranjem kokaina u SAD!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Upravo se događa. Još kad bi nešto pročitao prije nego kreneš lupetati, gdje biti bio kraj..

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Opet (istih) 15 minusa
A niti jednog odgovara

Jednostavna pitanja su teska za dogovorit !?
Kao npr
Zasto je nebo bas plavo !?

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Ivo

Vratit će se Evo i opet će bit predsjednik!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Hezbollah

Evo je gotov i pridružit će se svom kompanjonu El Čapu u zatvoru u SAD!!

Dr.GumbyDeBillDe
Gost
Dr.GumbyDeBillDe
1 godina prije
Reply to  Jack

CIA = najveći distributer ‘Bijelog’ u USA.

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije

I žutog. Ne zaboraviti afganistanske makove!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Jedna rečenica u gornjem članku : Proizvođači koke u Boliviji neće priznati privremenu predsjednicu Jeanine Anez, nego im je namjera vratiti svrgnutog Evo Moralesa objašnjava sve. Ne treba dalje čeprkati i tražiti uzrok svrgnuća ovog socijalističkog predsjednika Moralesa, koji je dobar dio svoje ekonomije i brutonacionalnog dohotka temeljio na uzgoju koke, i proizvodnji kokaina, koji je tajnim kanalima završavao u Sjedinjenim državama. Dokazano je, da isti modus operandi koriste i režimi Venezuele iNikaragve. Evidentno je, da je ključnu ulogu u svrgavanju Evo Moralesa imala američka DEA (Drug Enforcement Administration) znači Američki ured za borbu protiv droge. SAD se neće zaustaviti tek na rušenju Moralesa, nego će uložiti sav trud, da im ga Meksiko izruči i da se pridruži izvjesnom El Čapu, kojega su već doživotno spremili u prdekanu! Sve jedan po jedan, dolaze mečki pred rupu!!

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Jack

Sve si pobrkao! Ameri ovo rade jer pored uvođenja “demonkracije) žele imati potpunu kontrolu nad proizvodnjom koke i kokaina. Najveći proizvođači koke su Kolumbija, Venezuela, Ekvador, Peru i Bolivija. U Kolumbiji, Peruu i Ekvadoru se dobrovoljno naguze da im ga ameri uvale. Kad netko ne želi biti njihova kujica, uvode “demonkraciju” uz pomoć opskurnih likova sumnjive prošlosti, kojima su se pridružili Popović i Marinković. Zašto su još uvik u Afganistanu? Zato što talibani kontroliraju polja maka i proizvodnju opijuma i heroina.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije

Krasno je pocelo, “bog i biblija”, predvidjam im nadasve uspjesnu buducnost.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

“pripadnici autohtonih naroda čine većinu stanovništva u Boliviji i svi su biračko tijelo svrgnutog predsjednika”

Ma svi do jednoga, jel’?

Ima li dokaza za ovakvu ekstravagantnu tvrdnju, ili su dokazi nepotrebni? Prema svjedocanstvima koje sam vidio od strane onih koji nikako nisu naklonjeni Camachu i njemu slicnima, podrska MAS-u i Moralesu opada i medju “domorocima”, a to se da i vidjeti iz izbornih rezultata, gdje MAS i Morales gube marginu nad oporbom.

Pristavljam link na izvjestaj od CEPR-a (Washingtonski think tank!) koji stavlja u pitanje kredibilnost izvjestaja OAS-a u kojem se ukazuje na moguce “iregularnosti.” Jedna od kljucnih konstatacija:

“The politicization of what is normally an independent process of electoral monitoring seems inevitable
when an organization that is entrusted with this monitoring — in this case the OAS — makes
unsubstantiated claims that call into question the validity of an election count. This is a serious breach
of the public trust, and even more dangerous in the context of the sharp political polarization and
postelection political violence that has taken place in Bolivia. These unsubstantiated allegations should
be retracted, and measures should be taken to insure the neutrality of electoral observation by the
OAS in the future.”

No, ja sam procitao izvjestaj OAS-a i on uglavnom ukazuje na proceduralne probleme koji su cinili elektoralni sistem podloznim manipulacijama. Kao netko tko je dobro podstofan u polju informaticke sigurnosti, mogu reci da su problemi na koje ukazuju prilicno zabrinjavajuci, premda sami po sebi nisu dokaz da se prevara i dogodila. Toga se ova kritika ne dotice. Dakle, da su izborni rezultati postepeno manipulirani ova statisticka analiza to ne bi bila u stanju otkriti.

A ni OAS ni CEPR se ne doticu toga je li se Morales uopce trebao kandidirati, buduci da je referendum koji bi mu dao pravo na to – izgubio.

Dakle, mutne vode ne fali.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@ Patetika

Imam dva pitanja za tebe:

1. da li si još na “radno verziji” ili si došao do vlastitih zaključaka da li je ovaj prevrat bio spontan ili organiziran i pomognut izvana ?

2. da li ovim tekstovima pokušavaš dati legitimitet prevratu?

Filip
Gost
Filip
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ništa od navedenoga, samo trola. Ne obraćati pažnju.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da je prevrat bio pomognut izvana. Ne pokusavam mu dati legitimitet.

Takodjer mislim da Moralesu fali legitimitet, sto daje legitimitet protestima i zahtjevima da se makne. Moralesu se nije htjelo ici van kad mu je bilo vrijeme. To ne znaci da sad bilo tko ima pravo ici unutra i da imaju pravo raditi sto hoce. Naravno da ce se uvijek naci netko tko iskoristava novonastali vakuum (kojem su pripomogli i MAS clanovi svojim davanjem otkaza) i naravno da ce taj trgovati i traziti podrsku onih koji tu podrsku mogu dati.

Nadam se da ce ovo prelazno razdoblje uroditi nekim kompromisom koji je prihvatljiv raznoraznim interesima u bolivijskom gradjanstvu, ma sto god to znacilo za vanjske interese. Koliko si dopustim optimizma da ce se tako rijesiti, ovisi o dobu dana i vijestima koje pristizu.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

” Ne pokusavam mu dati legitimitet.

Takodjer mislim da Moralesu fali legitimitet, sto daje legitimitet protestima i zahtjevima da se makne.”

Ne pokušavaš mu da ti legitimitet i onda mu ga daješ ?

citat:
“Mislim da je prevrat bio pomognut izvana”
Ok ,da razjasnimo stvar do kraja
Da li smatraš da je ovo obojena revolucija ?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Za mene je “obojena revolucija” problematicna etiketa koja se proizvoljno lijepi na svasta, pa je ne koristim.

Poistovjecujes protest (legitiman, po meni) sa preuzimanjem vlade od odredjenih faktora i odredjenim sredstvima (od kojih je protest samo jedno).

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Obojena revolucija nije etiketa već dobro obrađeni i poznati društveno politički proces.

“Poistovjećuješ protest (legitiman, po meni) sa preuzimanjem vlade od odredjenih faktora i odredjenim sredstvima (od kojih je protest samo jedno).”

Upravo obrnuto , kroz legitimitet protesta ti daješ legitimitet državnom udaru.

Ja znam da su protesti opravdani ali
Intelektualno lamentirati o 6% ili 10% , referendumu , članku i parafu ustava u trenutku kada će recentni državni udar izazavati totalnu eroziju demokratskih prava, da će para milicije premlaćivati političke protivnike i da će doći do općeg kolapsa društva mi je isprazno.

Stvari su u konačnici jednostavna
Zapisano je:” cijeni drvo po plodovima koje nosi” mi je dovoljno za zauzimanje etičkog stava.

Ili misliš da će ovo donijeti boljitak i prosperitet Boliviji?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da plodovi ovoga jos sazrijevaju. Vidimo i kontra-proteste. Hoce li sve ovo uroditi kompromisom koji je optimalniji za drustvo u kojem, kao i u svakom drugom, postoji sukob interesa? Hoce li umjesto kompromisa sve devoluirati u gradjanski rat? Hoce li, na koncu, sjahati Kurta i uzjahati Murta? Nisam prorok i ne znam. Izgledi nisu sjajni, ali da se na osnovi toga zagovara odnos prema vlasti koji drzi da je svaka vlast od boga, ne bih rekao.

Ovo nije “intelektualno lamentiranje.” Nemoj mi reci da ne vidis ovdje tendenciju (prije ce biti kompulziju) da se sve koji se bore za neke promjene u svom drustvu etiketira kao agente obojenih revolucija, cime se misli kao petokolonase. Samo zato sto je nama jos relativno dobro i dovoljno nam je gundjanje po forumima (a ako nam i nije relativno dobro, pretromi smo da bismo ista konkretno ucinili i uzeli neki rizik koji se mozda i nece isplatiti) ne znaci da su svi koji to rade izdajice ili, u najblazu ruku, budale.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Patetika

Své sú to globální procesí,sto se umarate Bolivijom,Rusija danas přiznala Anez Kao noví predsjednicu..Rusija i Kina vodě kolo u Boliviji..odpisuju americki utjecaja u toj drzavi i juznoj americi..

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Jako je važno šta i kako pišeš ili govoriš, Milanče. Rusija je priznala (uz opasku da su svesni da za njen izbor nije bilo kvoruma) ANEZ kao PRIVREMENU PREDSEDNICU, do novih izbora, a NE KAO NOVU PREDSEDNICU BOLIVIJE. Šta god u budućnosti uradili, razlika je za sada ogromna. Uozbilji se.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da ti osjecas neki pritisak da se opredijelis po pitanju je li ovo sto se dogadja u Boliviji revolucija ili kontrarevolucija. Dodatne opcije kao da ne priznajes (od kojih je promjena omjera snage klijentelistickih fakcija samo jedna.)

I ono sto ja pisem dozivljavas kao da ja radim isto. No, meni nije cilj (za sada) donesti neki tvrdi zakljucak nego razluciti kroz maglu koji su tu faktori na snazi. Zakljucci dolaze kasnije.

Toplo preporucam da procitas intervju koji sam linkao ispod tvog komentara na prethodnom clanku o Boliviji. Mislim da donosi perspektive koje se ne nalaze u crno-bijelim narativima koje nam serviraju razni interesi.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Prestao si razgovarati o problemu već si počeo razmatrati mene:)

Pitanje je bilo vrlo jednostavno i nisi odgovorio:

Misliš li da će recentni državni udar u perspektivi donjeti prosperitet i boljitak Boliviji?

Ili još imaš premalo podataka , trebaš razgrnuti maglu, odvagnuti?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Jos imam premalo podataka, trebam razgrnuti maglu, odvagnuti.

A kako bih i imao dosta podataka o necemu sto se jos nije dogodilo? Mislim da sada sve ovisi o narodu Bolivije.

Kako pise, “past performance is not an indicator of future earnings.”

Osim kad je.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Patetika

Previse se umarate Bolivijom,to sú své málo jací igraci věc rijesili.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Dva igraca malo jaca sjede iza upravljaca?

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

A to sam si i mislio da imaš premalo podataka…

Zanimljivi kako te taj nedostatak podataka nije spriječio da posredno daješ legitimitet državnom udaru?
U to si uložio veliki trud i sve kroz veliku političku korektnost si naposljetku podržao klero fašiste.
čak i nastavljaš priču …ono je bilo loše ( pa ne bi narod bezveze protestirao) a za ovo novo jelte pa još ne znamo

Naravno , takav stav je potpuno legitiman …
Samo mi je malo .. kad se takav stav skriva iza nedostatka podataka.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da je ovoj diskusiji istekao rok trajanja jer uporno insistiras na tome da mi pridijevas stvari koje nisam rekao, i ignoriras moje pokusaje da rascistim lazne alternative.

A to da je lakse procijeniti nesto sto se dogodilo u proslosti nego nesto neizvjesno sto je upravo u toku… barem za to sam mislio da nije diskutabilno, ali eto.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika
citata :” insistiras na tome da mi pridijevas stvari koje nisam rekao”

Moj citat:”A to sam si i mislio da imaš premalo podataka…”
Patetika citat:”Jos imam premalo podataka, trebam razgrnuti maglu, odvagnuti.”

Moj citat:”Zanimljivi kako te taj nedostatak podataka nije spriječio da posredno daješ legitimitet državnom udaru?”
Patetika citati:”Takodjer mislim da Moralesu fali legitimitet, sto daje legitimitet protestima i zahtjevima da se makne.”

–> Oduzimaš legitimitet Moralesu i naglasio sam -posredno- daješ legalitet državnom udaru
Takvu tendenciju ima čitav uvodni post. Tzv lamentiranje o postocima.

Moj citat :”čak i nastavljaš priču …ono je bilo loše ( pa ne bi narod bezveze protestirao) a za ovo novo jelte pa još ne znamo”
Patetika citati:”sto preostaje ljudima kad ih njihovi zastupnici ne zastupaju, kad klijentelizam pozdere njihove mogucnosti za samopoboljsanje, kad ih salju u ratove koji nemaju veze sa njima?”
citat 2 “Mislim da plodovi ovoga jos sazrijevaju”

Prisutna je tendencija da odbijaš da se jasno vrijednosno odrediš prema državnom udaru.
O svemu imaš dovoljno info osim o tome….

Nije mi baš običaj da bez veze ljudima stavljam riječi u usta….

P.S.
Komentar od 16:07 , koji je po meni i najiskreniji nažalost sam prekasno uočio kad je diskusija već otišla dalje i nisam imao priliku odgovoriti na njega.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Da, taj je komentar u biti srz onog sto me motivira da uopce kazem ista o ovoj temi. Ostali su (valjda neuspjeli) pokusaji da rascistim ono sto zelim reci od onog sto drugi izgleda cuju.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@ Patetika

LOL…Sad si mi simpatičan 🙂
Ne zezeam te…

Ne volim komentirati osobe . ali pošto si mi sada simpatičan dopustit ću si taj luksuz

Imam osjećaj da se silno trudiš da budeš “politički korektan ” i da te to jako sputava u izričaju.
U toj svoj korektnosti nekako se zagubi glavna poruka.

Nadam se da nećeš zamjeriti na ovom komentaru to je naposljetku samo moj dojam koji ne mora biti točan .

Sutra ću ti odgovoriti na komentar 16:07

Puno pozdrava, ostaj dobro
LNT

P.S:
a jesi odabrao nick 🙂

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pa… hvala. 🙂

Ono sto ti zoves politickom korektnoscu je, u biti, napor da budem oprezan kada si dozvoljavam nesto kategoricki tvrditi. Kada nisam oprezan (a katkad i cak kad se trudim da budem) onda sam tek podlozan pristranosti i manipulacijama, a dijalog bi trebao biti ipak nesto kvalitetnije od dovikivanja sa neistomisljenicima ili uzajamnog milovanja (da budem politicki korektan) sa istomisljenicima. E sad, jos nisam uskladio taj oprez sa stilom izrazaja koji ne frustrira ljude koji ocekuju neko konkretno opredjeljenje. Mislim da takvi sticu dojam da me se ne moze uhvatiti ni za glavu ni za rep. Kad vec govorimo o meni…

A kad vec govorimo o nickovima, nadam se da si barem muzicar ako vec i nisi stvoritelj, jer bi inace tvoj bio malo pretenciozan! 😉

Puno pozdrava i tebi. I procitaj onaj intervju ako ti se da, mislim da ce se pokazati boljom investicijom par minuta nego prepucavanje sa mojom malenkoscu!

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika
Odgovor na 16:07
Postavljaš problem zloupotrebe pojama obojena revolucija te postavljaš pitanje -da li će i mene ako opravdano protestiram proglasiti petokolonašom.

Razlike između demokratskih protesta i obojenih revolucija
Protest je oblik demokratske borbe koji teži -postepenoj- društvenoj evoluciji, odnosno rješavanju točno određenog problema
Protest je poželjan kao oblik korekture vlast ali nije sredstvo promjene temeljnih društvenih odnosa
Mora biti artikuliran to jest imati točno određeni cilj.
Najmaksimalniji zahtjev koji protest može postaviti da bi ostao protest je raspisivanje izvanrednih izbora ili kod većih neregularnosti ponavljanje izbora.
Ako protest , postavi zahtjeve za nasilnom promjenom vlasti onda to više nije protest već revolucija
( kontrarevolucija, državni udar)
Oblik državnog udara ( nasilnog preuzimanja vlasti) koji je moderiran vanjskim faktorom i služi njegovim interesima nazivamo obojena revolucija.
Pošto nasilje generira nasilje i nasilna promjena vlasti generira ogroman porast nasilja i opće nesigurnosti. Stoga je vrlo česta posljedica svake nasilne promjene vlasti građanski rat.
Tako dolazimo i do najveće vrline demokratskog izbornog procesa, a to je nenasilna promjena vlasti.

Da to ne bi ostalo ovako suhoparno mali primjer:
Recimo naša sadašnja vlada ( HDZ) poskupi struju za 30% i usput HEP isplati milionske bonuse.
Učestvovanje u eventualnom protestu u ovom slučaju je moja društvena obaveza kao svjesnog građanina.
Međutim ako vođe prosvjeda odluče iskoristiti energiju prosvjeda da ostvare ciljeve koje nisu mogli kroz izborni proces ( osvoje vlast) , onda moram promijeniti stranu barikade.
Ako me instrumentaliziraju da tražim nasilnu promjenu vlasti onda više nisam demokrat.
Ako je postala upitna vjerodostojnost vlade najviše što kao demokrat mogu tražiti su IZBORI.

Ovako postavljene stvari postaju prilično jasne pa se postavlja osnovno pitanje:
Da li si demokrat ili nisi?
Iskreno primjeni metodologiju i vrlo brzo ćeš spoznat suštinu protesta(„protesta“) kojeg promatraš

napomene
* pisano je s pozicije da u zemlji postoji validni izborni proces, naravno ne odnosi si se na diktature , tiranije , zemlje u građanskom ratu ect
*radi inertnosti sistema svaka pozicija ima određenu prednost nad opozicijom. Kao u boksu ako je
neriješeno izazivač gubi i to ne diskvalificira izborni proces.
( u prošlosti je često SDP znao jaukat ukralo , ukralo…jebote digni se i postavi hrpu promatrača i smanjit ćeš „početnu prednost“ ako to nisu u stanju organizirati niti ne zaslužuješ vlast.)

P.S.
Ovdje sam govorio o vrlini demokracije, međutim ima i mana koje su razlog odsustva opravdanih protesta kao oblika korektiva vlasti ali o tome drugom prilikom

P.S.2 Iluvatar je homage , svjesno odmaknut od likova koji su postali poznati s onim grrrrroznim filmovima…brrrr, napravljen tako da ga prepoznaju poznavaoci djela, LNT je odmak od božanske prirode Eru-a i također ima svoje značenje 🙂

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Problemi nastaju u primjeni tih definicija na konkretne fenomene. Taj proces zahtijeva nivo poznavanja cinjenica koji obicno manjka, narocito ako je “sudac” udaljen od dogadjaja. Tvoje definicije mi se cine vise podobnim za neku staticku analizu konacnog ishoda nego za analizu situacije u razvoju.

Mislim da konstrukcija protesta kao suceljavanja snaga na suprotnim stranama barikade trivijalizira kompleksnost protestnih situacija kakve se dogadjaju u stvarnosti, gdje barikada nije jedna i strane nisu dvije. Formiraju, reformiraju i raspadaju se situacijski savezi. Interesi razlicitih grupa se podudaraju kroz odredjene etape procesa da bi se suprotstavili u drugim. Ovo je sasvim normalna, ali kaoticna, drustvena dinamika. Dogadja se u toku normalnih upravnih procesa pa je razumno ocekivati da ce se dogoditi i u protestnoj situaciji, kao ekstenziji tih upravnih procesa u slucaju kad je segment naroda izgubio povjerenje da ih njihovi zastupnici zastupaju, tj. da mehanizmi koji su njima na raspolaganju da izraze svoju politicku volju i brane svoje interese funkcioniraju i da su “fer.” (Kako se ovo odnosi na situaciju u Boliviji se moze naslutiti iz onog intervjua, da opet dosadjujem o istom. 🙂 )

Nasilje ne moze biti dio legitimnog protesta, niti je nasilje od strane represivnih aparata drzave legitiman odgovor na proteste. Da li to znaci da postojanje nasilnog elementa u odredjenom protestnom kontekstu delegitimizira cijeli protest? Ne automatski, jer za nasilje (i podsticanje nasilja) postoji individualna, a ne kolektivna odgovornost. Da li nasilna djela od strane represivnih aparata drzave delegitimiziraju cijelu drzavu? Ne automatski, jer i za to postoji individualna izravna i komandna odgovornost i sve ovisi o tome da li drzava adekvatno kaznjava takva djela ili ih cak aktivno podstice mobiliziranjem nasilnih elemenata ili koketiranjem s njima.

Mislim da su strani faktori neizbjezni i da su uvijek bili, jer drzavne granice nisu nekakvo level 4 zastitno polje pa da posljedice neceg sto se dogodi u jednoj drzavi u potpunosti ostaju u toj drzavi. Stoga se ne slazem da prisustvo stranih interesa u nekom drustvenom procesu a priori delegitimizira taj proces. Na primjer, kad se posredstvom jedne drzave objelodane malverzacije politicke elite suparnicke drzave, to je u interesu drustva u toj potonjoj drzavi cak i ako takodjer ide u prilog stranim interesima.

Mislim da su potrebni konkretniji kriteriji po kojima treba suditi o takvim stvarima. Svidja mi se ono “po plodovima” koje si naveo gore. Cini mi se da je obojena revolucija nesto sto se samo moze konstatirati u konacnici, onakva kakvom si je definirao. U medjuvremenu, mozemo pretpostavljati da znamo bolje od onih kojima sudimo sto je najbolje za njih, ali mislim da su sve prilike da u takvim pretpostavkama – grijesimo.

Nadam se da sve ovo nije pre-zamrseno. Sazetak: it’s complicated/innocent until proven guilty. A one probleme sa demokracijom znamo svi… uvijek su oni drugi glasaci gluplji od nas i ne znaju sto rade. A katkad je i zbilja tako. 🙂

I jos nesto… kad vec dodje do protesta (za sto postoje prilcno visoke organizacijske prepreke) tendencija je da protestirajuce fakcije izraze svoje zahtjeve maksimalisticki. (Gledaj, npr., sindikalne zahtjeve u situacijama strajka.) Ako ne naidje na znacajni otpor, ti ce zahtjevi jos rasti. To ne znaci da ce u konacnici dobiti sve sto traze, niti da ocekuju da ce dobiti. Katkad se stvari zahtijevaju samo da bi se zahtjevi povukli u nekoj trampi ili nagodbi.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Za razliku od jučerašnja dva posta ovaj je potpuno intelektualno neiskren.
Izbjegavajući odgovore trivijaliziraš do besvjesti

Nemam motiva secirati čitav tekst pa ću to obrazložiti na dva primjera:

Patetika citat:”Nasilje ne moze biti dio legitimnog protesta, niti je nasilje od strane represivnih aparata drzave legitiman odgovor na proteste. Da li to znaci da postojanje nasilnog elementa u odredjenom protestnom kontekstu delegitimizira cijeli protest? Ne automatski, jer za nasilje (i podsticanje nasilja) postoji individualna, a ne kolektivna odgovornost. Da li nasilna djela od strane represivnih aparata drzave delegitimiziraju cijelu drzavu? Ne automatski, jer i za to postoji individualna izravna i komandna odgovornost i sve ovisi o tome da li drzava adekvatno kaznjava takva djela ili ih cak aktivno podstice mobiliziranjem nasilnih elemenata ili koketiranjem s njima.”

Ovo uopće nije bila tema komentara na kojeg se referiraš!
Namjerno trivijaliziraš i izbjegavaš da se očituješ o tvrdnji
LNT citata:”Ako protest , postavi zahtjeve za nasilnom promjenom vlasti onda to više nije protest već revolucija ( kontrarevolucija, državni udar)”

Tvrdnju si mogao opovrgnuti ili složiti se s njom
Tada bi to bio razgovor.

Ovo? Ovo izbjegavanje odgovora skretanjem na razmatranje vrlo čestog individualnog nasilja unutar legitimnog protesta je ……sve ali ne razgovor. Da ne budem grub.

Takvo izbjegavanje odgovora, ti omogućava da zadržiš poziciju , pa ne znam, nema se informacija , premalo podataka ………

Primjer 2:
I jos nesto… kad vec dodje do protesta (za sto postoje prilcno visoke organizacijske prepreke) tendencija je da protestirajuce fakcije izraze svoje zahtjeve maksimalisticki. (Gledaj, npr., sindikalne zahtjeve u situacijama strajka.) Ako ne naidje na znacajni otpor, ti ce zahtjevi jos rasti. To ne znaci da ce u konacnici dobiti sve sto traze, niti da ocekuju da ce dobiti. Katkad se stvari zahtijevaju samo da bi se zahtjevi povukli u nekoj trampi ili nagodbi.”

Opet ista stvar :
Trivijaliziraš stvari koje nisu za trivijaliziranje.
Naravno da će ići maksimalistički ali postoji jasna granica do koje mogu ići,
ako je riječ o demokratskom protestu.

Na tvrdnje o maksimalnim zahtjevima i osnovnoj vrlini demokratskog izbornog procesa
naravno ne odgovaraš, već ih ovim pasusom vulgaliziraš.

Neke stvari nisu za nagodbu , niti za trampu.
Bar za mene.

***************************************

Napomena: ovo nije bio predmet diskusije ali moram se osvrnuti na tvoju repliku na moj post scriptum.

Patetika:”A one probleme sa demokracijom znamo svi… uvijek su oni drugi glasaci gluplji od nas i ne znaju sto rade. A katkad je i zbilja tako. 🙂”

Uhh…ovo je čak podcjenjivački vulgarno. Mogao si pristojno otkloniti temu
Da si se bar malo potrudio pa to malo uobličio u nešto kao…demokracija je oblik nametnute vlasti glupe većine svjesnoj manjini…ili tako nešto, a ne ovo brrr.

Ne, ne mislim da je to problem demokracije već odnos zoon politikona prema individualističkom egoizmu te prijenosa moći od izbornih prema delegiranim funkcijama ali ni to više neće biti tema.

Zbog svega navedenog sad i ja smatram da je ovoj diskusiji istekao rok trajanja

Pozdrav

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Slazem se s obje pozicije koje si istakao, redom:

– pozivanje na nasilnu smjenu drzavnog poretka je (kontra)revolucija a ne protest (no, tu se opet namece pitanje: pozivanje od strane koga?)

– ima stvari koje nisu za trampu, i postoje granice zahtjeva koji su moguci u okviru demokracije (i ne samo demokracije, jer postoje i granice zahtjeva koje vecina moze nametnuti manjini a da se drustvo jos uvijek smatra iole civiliziranim.)

A da je ono sto sam rekao podcjenjivacki vulgarno? Hm. Koga podcjenjujem?

Prethodni post sam pisao kriomice s posla pa je mozda bio pre-ogranicen realnim faktorima da bih mogao dobrano prozvakati sto sam odgrizao. Ovaj… pa, umoran sam i polupijan, pa sigurno nece biti bolji, ali barem da se izjasnim o stvarima koje si istaknuo.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Sve Ok

Čitamo se

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

IIluvatore, ne da si samo okorjeli rusofil nego si i “progresivni internacionalist” potpornik crvenih diktatora i ubojica!

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

Samo to?Tih par etiketica…ccccc

Je li ti bar lakše …ono osjećaš se moćno,pametno …sad si mi rekao…aa?
Hmmm imam ideju
Isprintaj moj avat…zalijepi ga na zid i gađaj strelicama za pikado

Možda ti pomogne :)))))

Patika
Gost
Patika
1 godina prije
Reply to  Patetika

čim se ti pojaviš, mutna vode navre

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Patetika

U vezi s tim rušenjem Evo Moralesa ima jedna vrlo interesantna stvar. Kažu, da je ključna osoba, koja je najviše pridonijela k rušenju Moralesa, potomak hrvatskog iseljenika sa otoka Brača veleposjednik i multimilijarder, jedan od naj bogatijih ljudi u Boliviji i njegovo ime je Branko Marinković. On je već 12 godina na bojnoj nozi s Evo Moralesom jer je organizirao pobunu i tražio autonomiju za 4 naj bogatije pokrajine u Boliviji, koje graniče sa Brazilom, a Morales ga je optužio da želi razcijepiti zemlju i Branko Marinković je morao pobjeći u Brazil i od tamo je i dalje vodio borbu protiv diktatora Moralesa i sad će se konačno moći vratiti u svoj grad Santa Cruz i namjerava se kandidirati za novog Bolivijskog predsjednika sa velikim izgledima da mu to i uspije!

Jbg
Gost
Jbg
1 godina prije

Jel litij u pitanju, obzirom, da Bolivija nema nafte?

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  Jbg

Koka je isto cvrsta valuta.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jbg

Imaju oni Litija ali prvenstveno su uzgajali velike količine koke pod patronatom socijalističke države!!

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije
Reply to  Jack

E hollywoode, crni hollywoode!

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

C/P mog komentara jer i dalje stojim iza njega

U svakom društvu ima nezadovoljnih s trenutnom vlasti.
Svako društvo ima većih ili manjih problema s zloupotrebom vlasti.
Imaju svoje probleme i trebaju ih riješiti ..sami.

Ta takozvana otvorena društva nisu ništa drugo nego sistem regrutiranja i filtracije petokolonaša.
Traže upravo zadnji talog koji bi prodao dušu i potpisao ugovor s vragom za malo vlasti.
Talog će im pomoći u mobilizaciji kritične mase na osnovi realnog problema napadnute države.

Kroz iskustvo vidimo da su zemlje koje su imale tzv obojene revolucije u većim problemima nego prije.
Slijedi im rasprodaja strateške imovine, deindustrijalizacija, pauperizacija širokih slojeva stanovništva , društveni etički slom popraćen općom nesigurnosti.
Petokolonaši jako dobro znaju posljedice svoje izdaje, znaju da pomoć nije besplatna ali im je osnovni kriterij djelovanja osobni beskarakterni egoizam
Stoga mi se gade.

Davno , kad sam bio student moj profa Politčke ekonomije rekao je :
“Djeco dobro zapamtite , strani kapital ne dolazi radi profita, profit ima doma , dolazi radi extra profita.”
Tako ni arhitekti obojene revolucije ne dolaze da bi pomogli tim državama već da bi pomogli sebi, dolaze radi višestrukog extra profita ( ekonomsko-političkog)
Rasturiti će sam temelj napadnute države i vampirski je isisati.

Za pomoć u tom naumu izabrati će i regrutirati najgore među nama

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Recentna događanja u Boliviji i dalje to potvrđuju.

Klero -fašisti ( Camacho) dolaze na vlast

Para vojne milicije ( batinaši) patroliraju i ureduju ( snimaka na sve strane)

Policija i vojska izrezuju dio dualne zastave koji je predstavljao ” domorodce”….

Camacho izjavljuje klečeći na podu predjedničke palače : “Pachamama will never return to the palace,” he said, referring to the spirit of the Andean Mother Earth. “Bolivia belongs to Christ.”

Vidim čeka ih svijetla demokratska budućnost.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Kad jednom omrkne, drugom tek tada osvane!

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Sve stoji. No, da parafraziram samog sebe sa prethodnog clanka, sto preostaje ljudima kad ih njihovi zastupnici ne zastupaju, kad klijentelizam pozdere njihove mogucnosti za samopoboljsanje, kad ih salju u ratove koji nemaju veze sa njima?

Gledamo li ovako i na one koji su, recimo, u Americi protestirali protiv manipulacija Wall Streeta? Protiv ratova u Vijetnamu i Iraku? Protiv policijske brutalnosti? Bi li njima trebalo biti najprece da ih netko ne-dobronamjeran koristi u propagandne svrhe? Da su destabilizirajuci faktor, kad stabilnost znaci ne samo nastavak, vec pogorsanje situacije u kojoj politicki povezani zloupotrebljavaju svoje ovlasti?

U zrelom politickom sistemu protesti su jedan od krajnjih sredstava da se drzi na uzdi drzavni aparat. Zato je i pravo na protest ustavno garantirano. Ali kako doci do zrelog politickog sistema?

Filip
Gost
Filip
1 godina prije
Reply to  Patetika

ne lupetaj gluposti, komentar ti je bez smisla

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Miješaš proteste i državni udar u formi obojene revolucije koji je financiran i organiziran iz vana.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ne mijesam, nego samo mislim da se u ovom slucaju dogodilo i jedno i drugo. I upravo mislim da je pogresno mijesati ta dva i osudjivati prvo na osnovi potonjeg.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Pa princip obojene revolucije kao državnog udara i je da se zloupotrjebi energija protesta ( oko nekog stvarnog problema) Pa to piše u inicijalnom postu.??!???

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pise. Ali bez odgovora ostaje pitanje: koja opcija, koji mehanizam preostaje nezadovoljnicima?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

Mogu ja protestirati , kritizirati i na različite načine pokušati učiniti moju domovinu boljim mjestom ali ne mogu postati instrument strane sile .
Ili misliš da ovi sad novi nisu dužnici svojim mentorima??

Da te dugove neće platiti njihova domovina?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Platit ce ako narod dopusti. No, ako im ne pase trenutni smjer isto kao sto im nije pasao status quo, mogu nastaviti sa protestima. Ovdje skidam kapu Iracanima, koji su uz puno teze represalije nastavili zahtijevati vladu koja je odgovorna njima.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Nije bio državni udar nego borba protiv međunarodnog kriminala!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

I drug Evo Morales je ostvarivao extraprofit krijumčarenjem kokaina u Sjedinjene države i sad će tome doći kraj a to dokazano rade i režimi u Venezueli i Nikaragvi i DEA je rekla stop!! Nećete više!!

Jbg
Gost
Jbg
1 godina prije

Ovaj puc ide skupa sa kineskom prijetnjom o zabrani prodaje rijetkih metala. Ne traze ameri novih dobavljaca. Oni uzimaju resurse

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Kao sto razni mediji píšu došlo je do prevrata u Boliviji,zbog velikog vala protestu i morao je odstoupit sá predsjednickog mjesta Morales,kojí se nakon toga preselio do Mexika.Danas objavljeno dá privremena predsjednica Anez voditi ce državu do novih predsjedničkih izbora.Za one kojí neznaju kako funkcionira sistem upravljanja u geopolitici, za takve je své to normálno.Ali?Boliviji je najveci rudnik litijuma kojí se kořisti u automobilskoj industriji a Kina kao noví globální centar upravljanja,uložila je ogromna financijska sredstva u taj rudnik..Odlaskom Moralesa preko Bolívie, odpisuje se americká drzavna elita a ujedno americká globálna moc prelazi do ruku Kine..Za mnoge ce to izgledati moja fantazija..Onaj tko přáti dogadjanja u globalnoj politici,razumije své to, shvatiti ce své té procese i dogadjanja.Trump ima za úlogu potpuno preformaciju Amerike kojá nece vise bití zandar u svijetu,věc normalna država.Kina už Írán postaju nov globální centri upravljanja itd..

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Bolivija ima 7 posto svjetskih rezervi litija
Nije niti u prvih 10 najvece igraca

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Fabijan

7%?
Zrno po zrno, pogača.
Ku*ac po ku*ac, bunda… auto, stan….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dalton
Ku* po ku* – pelc. Da rima štima…
Btw ja čitala – 80%. Ali neprovjereno…

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

😆 😆
Smo to malo željni neobaveznog ćaskanja……
Među ovim, ovih dana, nešto ”jako ozbiljnim” dečkima…. 🙂

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Pitam se pitam kad će Ameri shvatitin da je svijetu pun ku,,, amerićke demokracije , ili bolje rečeno njihovog bull shita.

puki
Gost
puki
1 godina prije

ovaj vrhovni bolivijski general “Williams Kaliman” ima “tipično španjolsko ime i prezime”

zhidov??

puki
Gost
puki
1 godina prije

“Kakve su to države ako ih je tako lako srušiti?”– pitao se netko ovdje u forumu..
Ajmo reći istinu: izuzev Irana, za koji mislim da ima većinu najsvjesnijeg stanovništva, u svakoj ostaloj od nepsolušnih i nezavisnih država, moguć je scenarij “obojene revolucije”. Čak i u Rusiji.
U svakoj državi, i u samom Iranu, ima određeni postotak onih prozapadnih, liberalnih građana, koji za sebe misle da su jako progresivni i moderni. Koji debilno vjeruju u američku i zapadnu “demokraciju” Kojima je ispran mozak od američkog i zapadnog “soft powera”: dakle holivudski filmovi, pop glazba, komercijalne reklame, itd… predstavljaju SAD i Zapad kao raj na zemlji. I u samom Iranu ima takvih liberalnih prozapadnih idiota koliko hoćeš, međutim u Iranu su 2 uvjeta zaslužna za to,. što evo već 40 godina , nezavisni Iran odolijeva svim pritiscima, ekonomskim blokadama i svim ostalim gadostima od strane anglocionističke lihvarske mafije. Prvo je: ideološka podloga svjetonazora mnogih Iranaca, a to je čvrsta vjera, odnosno islam. A drugo je: Iran je jedina država na svijetu, u kojoj nema nikakvih američkih i cionistčkih “nevladnih organizacija” “civilnog društva”, dakle USAID, Sorosvo otvoreno društvo, NED, i ostala mafija. Sve te organizacije, su u porobljenim državama, kao što su sve zapadne države i većina država EU, među njima i Hrvatska, mreža paralelne vlasti anglocionističke mafije, “duboke države”. U onim državama, koje su nezavisne i neposlušne, kao Rusija, Mađarska, Venecuela.. itd. i donedavno i Bolivija, te organizacije su peta kolona anglocionističke mafije, čiji je zadatak, stalno potkopavati vlast i pokušati izazvati “obojenu revoluciju”. Naravno u Latinskoj Americi, u državama, u kojima je veliki dio stanovništva siromašan, lakše je izazvati takvu “obojenu revoluciju” i izvršiti puč. A tu treba dodati i dio evanđelikalnih kršćana, čiji se broj u Latinskoj Americi, u zadnjih 10-15 godina drastično povećava, a istovremeno se smanjuje broj članova Katoličke crkve. Evanđelikalne crkvene zajednice iz SAD-a, misoniraju po Latinskoj Americi, propovjednici uvijek obučeni u fina odjela, obećavaju narodu brda i doline, tako da veliki broj ljudi pada na to i napušta Katoličku crkvu i prelazi u evanđeličke zajednice. Za razliku od Katoličke crkve, koja je uvijek propovjedala siromaštvo, odnosno da pravo bogatstvo i sreća za ljude dolaze tek na onom svijetu, (iako se mnogi visokodostojnici KC licemjerno sami nisu držali toga, ali to je priča za drugu temu), filozofija svih protestanata, a posebno američkih evanđelikalaca je propagiranje sreće i blagostanja na ovom svijetu, propagiranje rada i marljivosti i zarade novca, zato je protestantizam za krupni kapital i globalističku elitu, oduvijek bio omiljeniji, nego katoličanstvo, pravoslavlje, islam, budizam ili bilo koja druga religija, koje sve, manje ili više , propagiraju materijalno odricanje i skromnost, tako da bi se došlo do duhovne savršenosti. Međutim, protestantizam je oduvijek propagirao upravo materijalno bogatsvo i sreću, zato nije čudo, što se kapitalizam najprije i najjače razvio u protestanstkim, anglosakonskim državama, a tu je onda potekla i ideja globalizma.
Američki evangelikalci po Latinskoj Americi propvjedaju sreću, blagostanje, te na neki način amerikanizaciju, a i vjernost Izraelu, dakle cionizam. Međutim trba naglasiti, da je za takvo stanje u Latinskoj Americi u zadnjih 20-ak godina suodgovorna i KC i Vatikan, koji su, posebno nakon preuzimanja papinstva od strane Bergoglija, u pogledu crkvenog učenja postali sprdnja. Crkveno učenje i moral, su postali labavi, interpretira ih svatko kako hoće, u okviru KC dopuštaju se i homoseksualci i pozivaju ih čak na proslave u Crkvi (brojni su slučajevi u SAD-u, Njemačkoj, Austriji itd..), i u svakom pogledu se razvodnjavaju crkveno učenje i Biblija ili se čak falsificiraju i iskrivljavaju.. Dok su evanđelikalci vrlo čvrsti u svom crkvenom učenju, 100% se drže Biblije i nema tamo nikakvog vrludanja,.. ono: ali, možda… ipak… kao u KC zadnjih godina, gdje stotinu biskupa i kardinala imaju 100 različitih mišljenja, po onoj narodnoj, gdje je puno baba kilavo je dijete.. Tako da i ta čvrstoća stavova evangelikalaca, privlači dio vjernika, koji su nezadovoljni liberalizacijom i “otvaranjem” KC-e zadnjih godina. Zato i u samoj KC, jača “Pijovo bratstvo”, oni koji su se prije 30-ak godina otcjepili od KC, i koji se drže strogog, tradcionalnog katoličantsva., jer im je KC sviojim stalnim otvaranje, “reformama” i slično postala preliberalna i u njihovim očima Vatikan je izdao stvarno katoličanstvo. za razliku od “Pijovog bartstva”, KC stalno gubi broj vjernika i to drastično.

puki
Gost
puki
1 godina prije

CANVAS je imao i jednu od glavnih uloga u tihom puču u Makedoniji rušenju Gruevskoga prije par godina.. NGO CANVAS (engleska kratica za: Centar za primjenjenje nenasilne akcije i strategije) na čijem čelu je poznati srpski liberalni globalistički aktivist Srđa Popović, jedan od glavnih ljudi liberalne srbijanske elite i cijele soroševske elite u regiji. Njemački i drugi zapadni neovisni mediji smatraju Popovića glavnim Sorosevim čovjekom u cijeloj Europu. Oni tvrde: Popović je imao glavnu ulogu u organizaciji revolucija takozvanog arapskog proljeća i on ima jednu od glavnih uloga u ovon planskoj invaziji migranata na Europu. Ne samo neovisni mediji tvrde to, već su o tome izvještavali i glavni mediji kao britanski “The Guardian” i njemački “Tagesspiegel”. Popović je ranije radio i za američki NGO “Stratfor”, čiji je predsjednik, židov George Friedman, prije 4 godine otvoreno priznao, da je cilj SAD i Velike Britanije u zadnjih 100 godina uvijek bio, da spriječe suradnju Njemačke i Rusije, odnosno kontinentalne Europe i Rusije. Popović je 2013. kao Sorošev čovjek “trenirao” studente u Hong Kongu u okviru takozvanog „Oslo Freedom Foruma“. 2015. godine u Hongu Kongu propao je prvi nesupjeli pokušaj “obojene revolucije” . Iza tog pokušaja, kako se saznalo stajali su, između ostalih, “Carnegie zaklada za međunarodni mir”-, odjeljenje za Aziju ( koju vode nasljednici nekadašnjeg industrijalca i masona Andrewa Carnegieja), Rockefellerova zaklada i veliki koncerni kao naftni gigant Exxon.
The Guradian je prije 4 godine opširno pisao o tome kako je Popović od nekadašnjeg čelnika srbijanske oporbe, postao “tajni arhitekt globalne revolucije”. 2001. godine, Popović i drugi srbijanski aktivisti iz bivšeg “Otpora”, odlaze u Budimpeštu gdje su Soros i američka državna organizacija NED, organizirali seminar na kojem su Popović i ostali učili kako vršiti prevrate i revolucije. Tako je Popović nakon tog seminara postao jedna vrsta profesionalnog “trenera za revolucije” širom svijeta. Mađarska, sa kojom su u to vrijeme vladali socijalisti, bivši komunisti bliski Sorosu, bila je glavno središte mreže Sorosevih i američkih NGO-ova za cijelu istočnu Europu. Popović i njegovi suradnici učili su iz knjige američkog politiologa i stratega Genea Sharpa “Politika nenasilne akcije”. Sharp, stari lisac premazan svim mastima, desetljećima je povezan sa američkom elitom, sa CIA-om, NED-om, think tankom “neoconsa” i cionista RAND Corporation i Fondacijom Ford. Nakon toga, Popović i još trojica srpskih aktivista njegovih suradanika iz bivšeg “Otpora”, 2006. su izdali vlastitu knjigu, jednu vrstu “priručnika” za nenasilne revolucije. U tom priručniku su opisane razne straetegije, kako vršiti nenasilne revolucije i prevrate. Knjiga je tiskana i na arapskom i djeljena stanovištvu u Egiptu i Libiji, za vrijeme prosvjeda i revolucija “arapskog proljeća”. Popović se sam pohvalio u The Guardianu, da su on i drugi Sorosevi plaćenici, smišljali strategiju za prosvjede protiv Mubaraka u Egiptu 2011. Naprimjer, to što su demonstranti stavljali svoju djecu na tenkove egipatske armije, koja je bila izišla na ulice u Kairu, – to je kaže Popović, bio dio strategije nenasilnog otpora iz njegovog “priručnika”.

Ruske vlasti 2015. su zaustavile na granici srpskog novinara i aktivista Stevana Dojčinovića i zabranile mu ulazak u Rusiju. Dojčinović radi za organizacije, odnosno NGO-ove, BIRN i CINS. BIRN (Balkan Investigative Reporting Network- Balkanska istraživačka mreža reportera) je NGO koji ima zadatak u cijelom “regionu”, trenirati politički podobne novinare, koji će propagairati neoliberalizam, “europske integracije” (čitaj: stvaranje velike europske države) itd. BIRN ima svoje podružnice u svim državama regije plus još i u Albaniji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Tko financira BIRN?
– SIDA (Švedska međunarodna agencija za suradanju i razvoj) je švedska državna organizacija za inozemnu pomoć. To je švedska varijanta američke državne organizacije za inozemnu pomoć, USAID. Slično kao i USAID, tako i SIDA u istočnoj Europi, Aziji i Africi sufinancira i podržava širenje kontracepcije, pobačaja, rodne ideologije, gej prava, itd.
– BTD (Balkan trust for Democracy – Balkanska zaklada za demokraciju), poznato je ime koje se pod povezniciom donatori i sponzori, nalazi na portalima mnogih NGO-ova u Hrvatskoj i cijeloj regiji. BTD sufinancira između ostalih, Documenta, Babe. CESI, i mnoge druge hrvatske NGO-ove. BTD je zajednički projekt za povezivanje regije, koji su stvorili USAID, Rockefellerova podorganizacija “German Marshall Fund of the USA” i Zaklada Charles Stewart Mott, koja je također jako aktivna u Hrvatskoj i regiji. Zaklada koju vode nasljednici industrijalca i masona Charlesa Stewarta Motta, koji je živio prije više od 100 godina i pored Rockefellera i ostalih pripadao moćnoj američkoj oligarhijskoj eliti.
– Zaklada Charles Stewart Mott, još jednom kao samostalni sponzor
– Norveško ministarstvo za vanjske poslove
– Nizozemsko ministarstvo za vanjske poslove
– SCP (Swiss Cultural Programme – Švicarski kulturni program)- organizacija koja pripada SDC-u (Švicarskloj agenciji za razvoj i surdanju). SDC je švicarska varuijanta USAID-a i SIDA-e.
– Sigrid Rausing Trust – Zaklada britanske tajkunice švedskog podrijetla Sigrid Rausing. Ova zaklada je također aktivna u istočnoj Europi i sufinancira mnoge “napredne” NGO-ove, antifašizam., rodnu i gay ideologiju, itd.
– Rockefeller Brothers Fund (Fond braće Rockefeller)- jedna od dvije velike zaklade obitelji Rockefeller
– NED (National Endowment for Democracy – Nacionalna zaklada za demokraciju)

CINS (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije) povezan sa BIRN-om, je srbijanski NGO, kojega podržava i sufinancira otprilike ista ekipa, koja podržava i sufinancira i BIRN: Nizozemsko ministarstvo za vanjske poslove, NED, BTD, te već pomenuti USAID. USAID je jako aktivan u cijelom”regionu”, istočnoj Europi, Africi, Aziji, Latinskoj Americi. Posebno u promicanju i financiranju kontraceopcije, pobačaja, sterilizacije (često u suradnji sa zloglasnom eugeničkom organizacijom “Planirano roditeljstvo”). USAID zajedno sa Sorosom sufinancira mnoge hrvatske NGO-ove. Među partnerima CINS-a navedeni su između ostalih i “CIN (Centar za istraživačko novinarstvo), Medija Centar Beograd, Scoop CIJ Makedonija i Transparency International Serbia. CIN, Medija Centar i Scoop CIJ su sve Sorosevi NGO-ovi. CIN je organiziran lijepo po jugoslavenski, i ima svoje podružnice u svim državama “regiona”. Hrvatska podružnica zove se CIN-IJC.
Transparency International, organizacija koja se navodno bori protiv korupcije je također pod kontrolm elite i korporacija, isto kao i navodna organizacija za ljudska prava, Amnesty International. Kao “osnivač” CINS-a na portalu je navedeno “Nezavisno udruženje novinara Srbije” (NUNS). Međutim to je samo zamazivanje očiju. NUNS niti ima sredstva za osnivanje CINS-a, niti je NUNS neovisan. NUNS je skup plaćenika, koje plaća korporativna elita, a takav isti je i HND-Hrvatako novinarsko društvo. Saša Leković, bivši predsjednik HND-a, je predsjednik CIN-IJC-a, podružnice CIN-a za Hrvatsku: . Na portalu CIN-IJC-a su kao parteri navedeni BIRN i CINS. U Albaniji postoji takozvana “ljetna škola” BIRN-a, gdje se obučavaju i treniraju novinari iz cijele regije za Sorosevu i američku propagandu. Da je Dojčinovič vraćen sa ruske granice i da mu je zabranjen ulaz u Rusiju, to je prvi zabrinuto javio Radio Slobodna Europa. Ovaj radio je propagandni radio iza kojega stoje CIA i Soros. Osim toga Soros je uključen u sufinanciranje NED-a i usko surađuje sa NED-om.

Soros i NED podržavaju i pomažu i NGO Mihaila Hodorkovskog “Otvorena Rusija” (Open Russia). Koji je dobio ime upravo po uzoru na Soroševu fondaciju “Otvoreno društvo”. Židov Hodorkovski, milijarder i oligarh nekadašnji vlasnik ruskog naftnog giganta Yukos, nezakonito se obogatio, kao i mnogi drugi ruski oligarsi devedesetih godina za vrijeme vladavine Jelcina i Gajdara i potpune anarhije u Rusiji, kada je Rusija uz pomoć američkih korporacija bila skoro potpuno opljačkana. Kada je Putin kasnije udario po prstima ove oligarhe i dao uhititi Hodorkovskoga, američka i zapadna elita je odmah drečala, kako je Putin dikator, a Rusija postala diktatura kao za vrijeme SSSR-a. Nakon izlaska iz zatvora, zapadna politička elita i njeni korporativni mediji hvale Hodorkovskog i primaju ga sa svim počastima i nazvaju ga “borcem za demokrciju” i “kritičarem Putina”. Kada je Hodorkovski bio uhićen, ruski i neovisni zapadni mediji otkrili su njegovu vezu sa Rotschildima. Jacob Rothschild preuzeo je 26 % dionica od Hodorkovskovljevog koncerna Yukos. Svoje mjesto kao član predsjedništva Yukosa, Jakob Rotschild predao je Edgaru Ortizu. Američki tajkun Ortiz bio je dopredsjednik koncerna Halliburton, koji radi za američku armiju, u vrijeme kada je Dick Chaney, jedan od glavnih Bushovih “jastrebova” bio predsjednik tog koncerna. Hodorkovski , prijatelj Busha i dobro umrežen sa američkim neoconsima i cionistima je istovremeno također u dobrim vezama za vrhom njemačih Zelenih koji su glavni predvodnici promicanja gej ideologije i rodne ideologije u cijeloj istočnoj Europi. Hodorkovski se više puta sastajao sa utjecajnom čelnicom Zelenih i zastupnicom u Europskom pralamentu Mariluise Beck, koja ga je predstavljala kao borca za demokraciju protiv diktatora i homofoba Putina. Dakle Hodorkovski je istovremeno povezan i sa navodnim Bushovim “desničarima” i sa navodnim njemačkim “ljevičarima” iz Zelenih. Što ne čudi, jer Zaklada njemačkih Zelenih sufinancira mnoge hrvatske antifašsitičke i dženderske NGO-ove kao Documenta,CESI, itd, zajedno sa Sorosom, EU, američkom vladom, odnosno USAID-om, itd.
Aktivist i autor, Sergej Gurijev, osobni prijatelj Hodorkovskoga, također ruski židov, i naravno “kritičar Piutina”, koji sada živi u Parizu, prije 4 godine je sudjelovao na godišnjoj konferenciji skupine Bilderberg….

puki
Gost
puki
1 godina prije

…(2)

Ruska vlada je prije 4 godine odlučila zabraniti aktivnosti NED-a u Rusiji i proglasiti ovu organizaciju nepoželjnom. Rusko ministarstvo pravosuđa stavilo je NED na listu stranih organizacija, koje su nepoželjne u Rusiji. U obrazloženju ruskog ministarstva, kaže se između ostaloga, da je NED svoje dugogodišnje aktivnosti usmjerio na podrivanje legalno i demokratski izabrane ruske vlade i da je služio širenju američkih interesa i američke ideologije. Samo u zadnje 2 godine NED je za razne aktivnosti protiv ruske vlade u Rusiji, izdvojio 5,2 milijna dolara.
Rusko ministarstvo vanjskih poslova u svom obrazloženju za zabranu djelovanja NED-a u Rusiji, navelo je riječi predsjednika NED-a Carla Gershmana. Gershman je još davno otvoreno rekao da NED predstavlja “ljubaznu fasadu za financiranje oporbenih krugova u inozemstvu”. Odnosno za financiranje oporbe i prosvjeda protiv vlade u svim onim državama, koje se suprostvaljaju volji Washingtona.
Carl Gershman, židov i jedan od takozvanih neoconsa ( u stvarnosti je izraz “nekonozervativci” ili “neocons” samo smokvin list za cioniste), predsjednik je NED-a (National Endowment for Democracy – Nacionalna zaklada za demokraciju) od samog osnutka ove organizacije 1983. godine. Ideja za stvarnje NED-a došla je od tadašnjega direktora CIA-e Billa Caseya. Casey je želio, da one aktivnosti u inozemnstvu, koje CIA inače radi tajno i u pozadini, podsticanje oporbenih, revolucionarnih i terorističkih skupina u raznim državam svijeta, itd.,- da se ubuduće sa tim aktivnostima bavi jedna organizacija, koju će financirati američki kongres, i koja će pod krinkom dobročinstva, pomaganja u razvoju demokracije u drugim državama i slično, u stvarnosti raditi, ono što bi se po narodski najednostavnije kazalo- sijati pomutnju: podsticati prosvjede, pobune i revolucije za destabilizaciju država, čije vlade ne rade u interesu SAD-a. I tako je nastao NED, dakle faktički nešto kao fina umivena varijanta CIA-e za javnost. Dok je CIA oduvijek na glasu da je zločesta i da djeluje tajno, NED je trebao djelovati javno i pri tomu glumiti da ima dobre namjere. Jedan od suosnivača NED-a, Allen Weinstein, također židov, priznao je 1991. u Washington Postu: “puno od ovoga što mi sada radimo (u NED-u) , to je prije 25 godina radila CIA.” Novac za NED daje američki kongres, dakle američka država, ali dobrim dijelom također i privatni američki milijarderi, ponajviše neizbježni Soros sa svojom fondacijom “Otvoreno društvo” Soros je usko surađuivao sa NED-om u revolucijama takozvanog arapskog proljeća i u izazivanju prosvjeda i nemira i u drugim državama svijeta. Zajedno sa drugom američkom poludržavnom organizacijom “Freedom House”, NED i Soroseva fondacija Otvoreno društvo, su, kaže poznati kritičar SAD-a i globalizacije F. William Engdahl, bili upleteni u sve prevrate, promjene vlasti i “obojene revolucije u svijetu u zadnjih 15-20 godina, koje su organizirane od strane Washingtona. Njemački neovisni novinar Udo Ulfkotte (koji je prije 3 godine, “iznenada” umro u 56. godini života), u svojoj knjizi “Kupljeni novinari” , spominje kako se Soros sam hvalio, da je prije petnaestak godina pomogao da se na izborima u Hrvatskoj sa vlasti maknu Tuđman odnosno HDZ, u Srbiji Milošević, a u Slovačkoj Vladimir Mečiar, protivnik EU. Casey je želio spriječiti da se sazna da CIA stoji u pozadini iza NED-a, pa je upozorio da se ime CIA ni u kom slučaju nigdje ne smije nigdje pojaviti u vezi sa NED-om, Da ime CIA-e ne smije nigdje biti navedeno kao sponzor i podržitelj NED-a.
U NED-u postoji nekoliko različitih odjeljenja. National Republican Institute (Nacionalni republikanski institut), čiji je bivši predsjednik bio John McCain te, na drugoj strani National Democratic Institute, povezan sa Demokratskom strankom, čija je predsjednica bivša američka ministrica vanjskih poslova u Clintonovoh vladi Madeleine Albright (rođena kao Jana Korbelova u češkoj židovskoj obitelji). Madeleine Albright sjedi također u upravnom odboru Rockefellerovog Vijeća za vanjske odnose (CFR). U predsjednipštvu NED-a nalazi se poznata ekipa Bushevih jastrebova, neoconsa i cionista. kao recimo Elliott Abrams i Robert Zoellick, bivši predsjednik Svjetske banke, član CFR-a i skupine Bilderberg i osobni povjerenik obitelji Bush i obitelji Rockefeller. John Vincent “Vin” Weber, poznat kao jastreb, zagovarač američkih ratova na Bliskom istoku, jedan od ravnatelja izbornih stožera Georgea W. Busha na izborima 2000. godine, i sudionik ovogodišnje konferencje skupine Bilderberg, član je glavnog odbora NED-a, a ujedno je i član Rockefellerovog CFR-a. Bivši general u NATO-u Wesley Clark, (podrijetlom iz židovske obitelji iz Bjelorusije), također je bio član upravnog odbora NED-a. a danas je član Rockefellerovog CFR-a.

Prema zakonu ruske vlade o stranim NGO-ovima u Rusiji, koji je ruski parlament Duma, prije 4 godine, svaka inozemna i međunarodna organizacija koja ima svoju podružnicu Rusiji, bit će proglašena nepoželjnom, ako ugrožava temelje ustavnog poretka i sigurnost ruske države.
Američki i drugi zapadni glavni mediji, odmah su zadrečali kako je to još jedan dokaz, gušenja demokracije u Rusiji i kako je Rusija navodno sve gora diktatura. A tadašnja glasnogovornica američkog ministarstva za vanjske poslove, Marie Harf izjavila je da su SAD “duboko uznemirene” zbog zabrane NED-a i novog ruskog zakona. I da je to najnoviji primjer za to, kako ruska vlada guši “neovisne glasove” i demokraciju i tako želi izolirati ruski narod u svijetu. Prije nego što je postala glasnogovornica ministarstva za vanjske poslove, Harf je inače radila kao glasnogovornica CIA-e, gdje je i započela svoju političku karijeru.
Međutim SAD ima daleko strožiji zakon nego Rusija, kada su u pitanju aktivnosti stranih NGO-ova na teritoriji SAD-a. Kada bi recimo, neka ruska ili njemačka, ili francuska ili bilo čija organizacija u SAD-u, slično kao što to radi NED u Rusiji i po cijelom svijetu, radila protiv vlade, bila bi zabranjena u roku od 24 sata, njeni aktivisti bi bili optuženi pred sudom i odmah protjerani iz SAD-a. Ali u stvari da jedna takva inozemna organizacija radi takve aktivnosti u SAD, je potpuno nemoguće. Jer po američkom zakonu, svaka strana organizacija u SAD koja se financira iz druge države, da bi dobila dozvolu za svoje aktivnosti u SAD, mora najprije pred američkim ministarstvom pravosuđa detaljno pokazati u čemu se sastoje njene aktivnosti. Ako pravosudni organi ocjene da su te aktivnosti protiv američke vlade, ta organizacija ne može dobiti dozvolu za rad u SAD. Zato u SAD uopće ne postoji niti jedan jedini strani NGO iz neke druge države, koji se tamo bavi političkim aktivnostima.
Jedan od rijetkih neovisnih američkih političara, poznati Republikanac Ron Paul, kritičar američke politike, koji se zalaže i za ukidanje FED-a, rekao je: “Ono što NED radi u stranim državama, to isto bilo bi u SAD nelegalno….Orwelijanski je tvrditi, da američke manipulacije na izborima u stranim državama navodno promiču demokraciju. Kako bi reagirali Amerikanci, kada bi recimo, Kinezi, sa milijunima dolara podržavali neke pro-kineske političare u SAD-u? Bi li to bio razvoj demokracije?”
Drugi poznati američki kritičar globalizacije i politike SAD-a, nekadašnji zamjenik ministra financija u Reaganovoj vladi 80-ih godina, Paul Craig Roberts, upitao se, zašto je Rusija bila toliko dugo naivna? Zašto je Rusiji trebalo preko 20 godina (toliko dugo je NED bio aktivan u Rusiji), da konačno shvati da NED nije nikakva organizacija koja navodno želi širiti demokraciju i želi dobro Rusiji, već da je to kriminalna organizacija, koja posvuda u svijetu radi na destabilizaciji vlada i država koje su neposlušne Washingtonu. NED i ostali američki NGO-ovi nisu nikakvi širitelji demokracije, već peta kolona SAD-a, odnosono američke oligarhijske mafije koja vlada sa SAD-om.

Da su ti navodni neovisni NGO-ovi peta kolona angloameričke elite u takozvanom neregularnom i nekonvecionalnom vođnju rata u drugim državama svijeta, (čitaj: destabilizacija onih država i vlada koje su neposlušne toj eliti) to se može vidjeti i u priručniku američke armije “FM 3-05.130 Unconventional Warfare” (nekonvecionalno vođenje rata). pod točkom 3-72 u tom priručniku se govori o američkim vojnim aktivnostima u inozemstvu i tu se pominje se suradnja sa “partnerskim NGO-ovima” u ostvarivanju “strateških ciljeva”.
Prema istrazi njemačkog neovisnog novinara, Hansa-Rüdigera Minowa, dvojica suosnivača njemačke podružnice takozvane organizacije za ljudska prava ” Amnesty International”, koju sufinancira i Soros i koja se na referendumu u Irskoj otvoreno stavila na stranu zastupnika gej braka i koja zagovara pobačaj i legalizaciju prostitucije, rade za CIA-u.

Ruski ultradesničar Aleks Navalnij, kojega korporativni zapadni propagandni mediji predstavljaju kao “demokrata” i “kritičara Putina”,bio je osobni prijatelj pokojnoga Johna McCaina. Navodnog desničara McCaina, podržavao je i navodni ljevičar Soros. Soros i njegova fondacija “Otvoreno društvo” financirali su McCainovu vlastitu organizaciju „Reform Institute“. Taj “demokrat” Navalnij je inače svojevremeno izjavio da djecu beskućnike, koji u Rusiji žive na ulici treba naprosto ukokati. NED podržava i sufinancira Navalnijev NGO “Demokratska alterntiva” .
Dakle taj isti NED u Rusiji podržava ultradesničara Navalnija i njegov NGO, a ovdje u “regionu”, NED podržava i sufinancira ljevičarske NGO-ove CINS, BIRN i još neke druge, kao srpski NGO i portal “Peščanik” na kojemu je okupljena cijela sorosčad iz Srbije, Hrvatske i svih ostalih država regije. Ljudi kao Dežulović, Viktor Ivančić, Žarko Puhovski, Dejan Jović i ostala kompanija na portalu Peščaniku laprdaju o nacionalizmu, fašizmu i ustaštvu u Hrvatskoj, a ne smeta im što Peščanika plaća NED, koji u Rusiji istovremeno plaća ultradesničara Navalnija.

puki
Gost
puki
1 godina prije

…(3)…. Da je to samo licemjere dežurnih antifašista Dežulovića i kompanije, je preblago reći. Ne, to pokazuje, koliko su ti ljudi pokvareni i korumpirani i da uopće nemaju nikakvih moralnih i etičkih principa, iako se stalno busaju u prsa sa svojim navodnim moralnim principima i koji inače stalno napadaju hrvatske desničare.
Taj NGO, odnosno portal Peščanik, kojega vode većinom Sorosevi srpski aktivisti iz nekadašnjeg “Otpora”, je vjerojatno jedan od najboljih primjera umreženosti američke i zapadne korporacijske elite koja radi na stvaranju Novog svjetskog poretka na ovim prostorima, sa bivšom komunističkom elitom iz cije regije. Pored NED-a, Peščanik sufinanciraju i Soroseva fondacija Otvoreno društvo, Zaklada njemačkih Zelenih Heinrich-Boell-Stiftung, veleposlanstva Norveške i Nizozemske, te delegacija EU u Republici Srbiji. Dakle rame uz rame, Soros, umivena varijanta CIA-e NED, njemački Zeleni i EU.
Dobre veze Peščanika sa elitom i sa drugim zapadnim korpoatvinim medijima pokazuje i lista autora koji su navedeni na portalu. Na toj listi je i Anne Apfelbaum, čije članke Peščanik također prenosi. Apfelbaum, židovka podrijetlom iz Poljske je utjecajna američka povjesničarka i autorica, članica Bilderberga, koja redovno piše za američke korporativne medije, kao Washington Post. U kojima napada Rusiju i zahtjeva oštriju politiku EU prema Rusiji. Peščanik također prenosi komentare sa Soroševog “Radio Eho Moskva”, većinom poznatih ruskih židovskih autora i cionista, kao Lev Šlosberg i Stanislav Belkovski, koji su naravno također žestoki”Putinovi kritičari”.

Max
Member
Max
1 godina prije

proamerički puč.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Sva od plastike. Nedaj boze se probudit u istom kerevetu s ovim strasilom.

Blue Eye
Gost
Blue Eye
1 godina prije

Nova vlast priznala Guaidoa. Stvari postaju jasnije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik