fbpx

Pompeo čestitao novoj “demokratskoj Boliviji” – Tko je nova predsjednica Jeanine Anez?

Jeanine Anez

Kao što smo ranije izvijestili, predsjednik Bolivije Evo Morales je svrgnut „Obojenom revolucijom“, nakon što je na izborima održanim 20. listopada pobijedio s preko 10% postotnih bodova više u odnose na kandidata opozicije Carlosa Mesu. Da skratimo, sve je odrađeno po klasičnom scenariju za SAD svrgavanja nepoćudnih svjetskih vođa.

Naime, održani su izbori, proamerički kandidat je izgubio, vlast je optužena za namještanje rezultata, kreću demonstracije, sigurnosne snage i vojska oklijevaju i polako prelaze na stranu pobunjenika i na kraju predsjednik podnosi ostavku.

Kako je nastao vakuum vlasti, netko je morao na sebe preuzeti dužnost vršitelja dužnosti predsjednika zemlje. Budući da je predsjednik Senata također podnio ostavku, vlast prelazi u ruke njegove druge zamjenice, Jeanine Áñez, koja je potvrđena na glasanju u Senatu bez kvoruma. No, kao da je to važno. Stvoren je privid „demokratske tranzicije vlasti“ i za SAD je sve u skladu s ustavom i vladavinom prava.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je gotovo istovremeno uputio čestitke senatorici Jeanine Áñez, koja je preuzela ovlasti predsjednika Bolivije.

“Sjedinjene Države pozdravljaju djelovanje bolivijske senatorice Janine Agnes, koja se dobrovoljno prijavila kao prijelazni predsjednik države i vodit će zemlju tijekom demokratske promjene vlasti”, kaže se u izjavi Pompea.

Napomenuo je da Sjedinjene Države namjeravaju surađivati s Organizacijom američkih država (OAS), civilnim ustavnim institucijama Bolivije i bolivijskim narodom na “brzoj pripremi slobodnih i poštenih izbora”.

U Boliviji proizvođači koke izjavili kako neće priznati privremenu predsjednicu Jeanine Áñez, te da im je namjera vratiti svrgnutog Eva Moralesa. Najavili su i nacionalnu mobilizaciju, što se može pretvoriti pobunu, obzirom da pripadnici autohtonih  naroda čine većinu stanovništva u Boliviji i svi su biračko tijelo svrgnutog predsjednika.

Podsjetimo, Evo Morales je odletio u Meksiko, čije su mu vlasti odobrile politički azil. Obećao je da će se vratiti, ali to najviše ovisi o inozemnoj potpori, prije svega Rusije i Kine. Na primjeru Venezuele se vidjelo da EU odnedavno samo deklarativno podržava ovakve i slične prevrate, ali se ne želi uplitati „više nego je potrebno“, ostavljajući manevarski prostor za suradnju s oba tabora, prije svega zato što brojne europske kompanije posluju diljem Latinske Amerike.

Ali tko je uopće Jeanine Áñez, anonimna zastupnica koju je odjednom u prvi ešalon vlasti izbacila politička oluja u Boliviji?

U vladinu palaču stigla je s Biblijom u rukama i obećanjima da će smiriti zemlju. Nakon državnog udara protiv Eva Moralesa je s kontroverznim prijedlogom Ustavnog suda dobila ovlasti da privremeno vodi izvršnu vlast.

Jeanine Áñez, zastupnica koja se protivila vladi Evo Moralesa , proglasila se u utorak privremenom predsjednicom Bolivije nakon državnog udara protiv prvog autohtonog predsjednika te južnoameričke države, koji je bio prisiljen na ostavku nakon zahtjeva oružanih snaga i policije.

Unatoč tome što nije imala potreban kvorum u parlamentu, jer su mnogi zastupnici povezani s Moralesom bili odsutni s kontroverzne sjednice, druga potpredsjednica Senata je odredila da ona mora privremeno voditi izvršnu vlast.

Usprkos ovoj nelegitimnoj odluci, Áñez je dobila odobrenje Ustavnog suda pod argumentom da se izbjegne upražnjeno mjesto u predsjedništvu i zajamči upravljanje državom u najkraćem mogućem roku. Međutim, višenacionalna zakonodavna skupština nikada nije odobrila ostavku Eva Moralesa, a napetost je i dalje prisutna. S tim u vezi i s obzirom na to da postoji zakonski rok od 90 dana, ostaje nam vidjeti hoće li biti raspisani novi opći izbori.

Jeanine Áñez (52) je pravnica i bila je direktor televizijskog kanala Total Vision. Rođena u okrugu Beni, na sjeveru zemlje, skok u politiku je napravila 2006. godine kada je izabrana za zastupnicu svog okruga u Ustavotvornoj skupštini, koja je 2009. odobrila bolivijski  ustav.

2010. godine dobiva položaj senatorice, formirajući oporbeni savez Plan Progreso y Convergencia Nacional, koji je kasnije raspušten.

Tijekom svog prvog razdoblja u kojem je bila u sazivu parlamenta, Añez se usprotivila izgradnji važne ceste preko zavičajnog teritorija i Nacionalnog parka Isiboro Sécure, proglašenog zaštićenim područjem. Od 2015. odbija Moralesovu nominaciju za eventualni četvrti uzastopni mandat na čelu izvršne vlasti.

Postaje vrlo aktivna na društvenim mrežama, na kojima je davala kontroverzne izjave protiv središnje i pokrajinske vlasti. Na primjer, početkom listopada, prije predsjedničkih izbora, ironično je govorila o stanju „poniznog domorodca“, misleći na predsjednika Moralesa i njegovo biračko tijelo. Međutim, ove je srijede ta objava izbrisana.

Pompeo čestitao novoj "demokratskoj Boliviji" – Tko je nova predsjednica Jeanine Anez? 1

FOTO: Jeanine Anez, druga potpredsjednica Senata i aktualna v.d. predsjednika Bolivije

Na međunarodnoj razini, nakon što je čula za izbornu pobjedu peronista Alberta Fernándeza u Argentini protiv aktualnog predsjednika Mauricija Macrija, Áñez je kritizirala volju naroda te južnoameričke države.

“Svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje, očito Argentinci vole da ih se pljačka i opet će se trezori isprazniti“, rekla je, misleći pritom na navodne slučajeve korupcije koji uključuju bivšu predsjednicu Kirchner i njezine suradnike.

U isto vrijeme je aplaudirala objavama na Twitteru bivšeg kolumbijskog desničarskog predsjednika Álvara Uribea Véleza, poznatog po „vezama“ s paravojnim profašističkim milicijama u zemlji. Iako je obećala da će „smiriti Boliviju“, poznata je po vulgarnom vrijeđanju političkih protivnika.

Što se tiče ideoloških pitanja, naglasila je da je Ernesto Che Guevara, jedno od najpoznatijih lica kubanske revolucije, ubijen u Boliviji, bio “homofob”.

Međutim, ni u jednoj objavi nije odbacila zahtjev za ostavkom kojeg su oružane snage i policija uputile tadašnjem bolivijskom predsjedniku, te zbog situacije koja je uzrokovala državni udar. Međutim, „proslavila se“ kad je Središnja izborna komisija povukla potporu Moralesu, predstavljajući ostavku „kao izlaz iz krize“.

Sada se na svom profilu na društvenim mrežama predstavlja kao “ustavna predsjednica Bolivije”.

Nakon svog brzog predstavljanja u zakonodavnoj skupštini, Añez je otišla u vladinu palaču, poznatu kao Palacio Quemado, došavši u zgradu s velikom Biblijom u rukama.

“Hvala Bogu koji je dopustio Bibliji da ponovno uđe u palaču”, rekla je.

Tada se kao 66. predsjednik u povijesti Bolivije, sa sumnjivim legitimitetom, zahvalila oružanim snagama na potpori, dok je u drugoj izjavi rekla: “Neka Bog blagoslovi Boliviju i da nam mudrosti da upravljamo u ovom prijelaznom dobu.”

Ova drugorazredna političarka zapravo sve radi u skladu s predsjednikom Građanskog odbora Santa Cruza, Luisom Fernandom Camachom, kojeg je Morales označio kao jednog od glavnih aktera državnog udara.

“Vratit ćemo Bibliju u spaljenu palaču”, rekao je Camachom više puta, koji je koordinirao nekoliko prosvjeda protiv Moralesove vlade. Doista, Añez se javno ukazala sa svojim predsjedničkim timom uz Camacha.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
78 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pobijediš na izborima sa 10% prednosti, ovi drugi izjave da si pobijedio samo sa 6% prednosti i svrgnu te s vlasti. Američka demonkratija na djelu. Jedino jaka vojska i čvrsta ruka omogućuju istinsku demokraciju, a jedino posjedovanje nuklearnog oružja omogućuje relativno bezbrižan život na planeti koju nastanjuju sotone iz washingtona.

Želim narodu Bolivije uspješnu borbu protiv domaćeg izdajničkog smeća i strane intervencije.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Stvarno
A zasto nema spontanog okupljanja naroda I pruzanju podrske Veliko me?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Prizvođači koke se spontano okupljaju, jer im fali zarada, koju im je osiguravao drug Morales lifranjem kokaina u SAD!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Upravo se događa. Još kad bi nešto pročitao prije nego kreneš lupetati, gdje biti bio kraj..

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Opet (istih) 15 minusa
A niti jednog odgovara

Jednostavna pitanja su teska za dogovorit !?
Kao npr
Zasto je nebo bas plavo !?

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Ivo

Vratit će se Evo i opet će bit predsjednik!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Hezbollah

Evo je gotov i pridružit će se svom kompanjonu El Čapu u zatvoru u SAD!!

Dr.GumbyDeBillDe
Gost
Dr.GumbyDeBillDe
1 godina prije
Reply to  Jack

CIA = najveći distributer ‘Bijelog’ u USA.

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije

I žutog. Ne zaboraviti afganistanske makove!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Jedna rečenica u gornjem članku : Proizvođači koke u Boliviji neće priznati privremenu predsjednicu Jeanine Anez, nego im je namjera vratiti svrgnutog Evo Moralesa objašnjava sve. Ne treba dalje čeprkati i tražiti uzrok svrgnuća ovog socijalističkog predsjednika Moralesa, koji je dobar dio svoje ekonomije i brutonacionalnog dohotka temeljio na uzgoju koke, i proizvodnji kokaina, koji je tajnim kanalima završavao u Sjedinjenim državama. Dokazano je, da isti modus operandi koriste i režimi Venezuele iNikaragve. Evidentno je, da je ključnu ulogu u svrgavanju Evo Moralesa imala američka DEA (Drug Enforcement Administration) znači Američki ured za borbu protiv droge. SAD se neće zaustaviti… Pročitaj više »

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Jack

Sve si pobrkao! Ameri ovo rade jer pored uvođenja “demonkracije) žele imati potpunu kontrolu nad proizvodnjom koke i kokaina. Najveći proizvođači koke su Kolumbija, Venezuela, Ekvador, Peru i Bolivija. U Kolumbiji, Peruu i Ekvadoru se dobrovoljno naguze da im ga ameri uvale. Kad netko ne želi biti njihova kujica, uvode “demonkraciju” uz pomoć opskurnih likova sumnjive prošlosti, kojima su se pridružili Popović i Marinković. Zašto su još uvik u Afganistanu? Zato što talibani kontroliraju polja maka i proizvodnju opijuma i heroina.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije

Krasno je pocelo, “bog i biblija”, predvidjam im nadasve uspjesnu buducnost.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

“pripadnici autohtonih naroda čine većinu stanovništva u Boliviji i svi su biračko tijelo svrgnutog predsjednika” Ma svi do jednoga, jel’? Ima li dokaza za ovakvu ekstravagantnu tvrdnju, ili su dokazi nepotrebni? Prema svjedocanstvima koje sam vidio od strane onih koji nikako nisu naklonjeni Camachu i njemu slicnima, podrska MAS-u i Moralesu opada i medju “domorocima”, a to se da i vidjeti iz izbornih rezultata, gdje MAS i Morales gube marginu nad oporbom. Pristavljam link na izvjestaj od CEPR-a (Washingtonski think tank!) koji stavlja u pitanje kredibilnost izvjestaja OAS-a u kojem se ukazuje na moguce “iregularnosti.” Jedna od kljucnih konstatacija: “The… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@ Patetika

Imam dva pitanja za tebe:

1. da li si još na “radno verziji” ili si došao do vlastitih zaključaka da li je ovaj prevrat bio spontan ili organiziran i pomognut izvana ?

2. da li ovim tekstovima pokušavaš dati legitimitet prevratu?

Filip
Gost
Filip
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ništa od navedenoga, samo trola. Ne obraćati pažnju.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da je prevrat bio pomognut izvana. Ne pokusavam mu dati legitimitet. Takodjer mislim da Moralesu fali legitimitet, sto daje legitimitet protestima i zahtjevima da se makne. Moralesu se nije htjelo ici van kad mu je bilo vrijeme. To ne znaci da sad bilo tko ima pravo ici unutra i da imaju pravo raditi sto hoce. Naravno da ce se uvijek naci netko tko iskoristava novonastali vakuum (kojem su pripomogli i MAS clanovi svojim davanjem otkaza) i naravno da ce taj trgovati i traziti podrsku onih koji tu podrsku mogu dati. Nadam se da ce ovo prelazno razdoblje uroditi nekim… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

” Ne pokusavam mu dati legitimitet.

Takodjer mislim da Moralesu fali legitimitet, sto daje legitimitet protestima i zahtjevima da se makne.”

Ne pokušavaš mu da ti legitimitet i onda mu ga daješ ?

citat:
“Mislim da je prevrat bio pomognut izvana”
Ok ,da razjasnimo stvar do kraja
Da li smatraš da je ovo obojena revolucija ?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Za mene je “obojena revolucija” problematicna etiketa koja se proizvoljno lijepi na svasta, pa je ne koristim.

Poistovjecujes protest (legitiman, po meni) sa preuzimanjem vlade od odredjenih faktora i odredjenim sredstvima (od kojih je protest samo jedno).

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika Obojena revolucija nije etiketa već dobro obrađeni i poznati društveno politički proces. “Poistovjećuješ protest (legitiman, po meni) sa preuzimanjem vlade od odredjenih faktora i odredjenim sredstvima (od kojih je protest samo jedno).” Upravo obrnuto , kroz legitimitet protesta ti daješ legitimitet državnom udaru. Ja znam da su protesti opravdani ali Intelektualno lamentirati o 6% ili 10% , referendumu , članku i parafu ustava u trenutku kada će recentni državni udar izazavati totalnu eroziju demokratskih prava, da će para milicije premlaćivati političke protivnike i da će doći do općeg kolapsa društva mi je isprazno. Stvari su u konačnici jednostavna Zapisano… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da plodovi ovoga jos sazrijevaju. Vidimo i kontra-proteste. Hoce li sve ovo uroditi kompromisom koji je optimalniji za drustvo u kojem, kao i u svakom drugom, postoji sukob interesa? Hoce li umjesto kompromisa sve devoluirati u gradjanski rat? Hoce li, na koncu, sjahati Kurta i uzjahati Murta? Nisam prorok i ne znam. Izgledi nisu sjajni, ali da se na osnovi toga zagovara odnos prema vlasti koji drzi da je svaka vlast od boga, ne bih rekao. Ovo nije “intelektualno lamentiranje.” Nemoj mi reci da ne vidis ovdje tendenciju (prije ce biti kompulziju) da se sve koji se bore za… Pročitaj više »

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Patetika

Své sú to globální procesí,sto se umarate Bolivijom,Rusija danas přiznala Anez Kao noví predsjednicu..Rusija i Kina vodě kolo u Boliviji..odpisuju americki utjecaja u toj drzavi i juznoj americi..

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Jako je važno šta i kako pišeš ili govoriš, Milanče. Rusija je priznala (uz opasku da su svesni da za njen izbor nije bilo kvoruma) ANEZ kao PRIVREMENU PREDSEDNICU, do novih izbora, a NE KAO NOVU PREDSEDNICU BOLIVIJE. Šta god u budućnosti uradili, razlika je za sada ogromna. Uozbilji se.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da ti osjecas neki pritisak da se opredijelis po pitanju je li ovo sto se dogadja u Boliviji revolucija ili kontrarevolucija. Dodatne opcije kao da ne priznajes (od kojih je promjena omjera snage klijentelistickih fakcija samo jedna.) I ono sto ja pisem dozivljavas kao da ja radim isto. No, meni nije cilj (za sada) donesti neki tvrdi zakljucak nego razluciti kroz maglu koji su tu faktori na snazi. Zakljucci dolaze kasnije. Toplo preporucam da procitas intervju koji sam linkao ispod tvog komentara na prethodnom clanku o Boliviji. Mislim da donosi perspektive koje se ne nalaze u crno-bijelim narativima koje… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Prestao si razgovarati o problemu već si počeo razmatrati mene:)

Pitanje je bilo vrlo jednostavno i nisi odgovorio:

Misliš li da će recentni državni udar u perspektivi donjeti prosperitet i boljitak Boliviji?

Ili još imaš premalo podataka , trebaš razgrnuti maglu, odvagnuti?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Jos imam premalo podataka, trebam razgrnuti maglu, odvagnuti.

A kako bih i imao dosta podataka o necemu sto se jos nije dogodilo? Mislim da sada sve ovisi o narodu Bolivije.

Kako pise, “past performance is not an indicator of future earnings.”

Osim kad je.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Patetika

Previse se umarate Bolivijom,to sú své málo jací igraci věc rijesili.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Dva igraca malo jaca sjede iza upravljaca?

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

A to sam si i mislio da imaš premalo podataka…

Zanimljivi kako te taj nedostatak podataka nije spriječio da posredno daješ legitimitet državnom udaru?
U to si uložio veliki trud i sve kroz veliku političku korektnost si naposljetku podržao klero fašiste.
čak i nastavljaš priču …ono je bilo loše ( pa ne bi narod bezveze protestirao) a za ovo novo jelte pa još ne znamo

Naravno , takav stav je potpuno legitiman …
Samo mi je malo .. kad se takav stav skriva iza nedostatka podataka.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Mislim da je ovoj diskusiji istekao rok trajanja jer uporno insistiras na tome da mi pridijevas stvari koje nisam rekao, i ignoriras moje pokusaje da rascistim lazne alternative.

A to da je lakse procijeniti nesto sto se dogodilo u proslosti nego nesto neizvjesno sto je upravo u toku… barem za to sam mislio da nije diskutabilno, ali eto.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika citata :” insistiras na tome da mi pridijevas stvari koje nisam rekao” Moj citat:”A to sam si i mislio da imaš premalo podataka…” Patetika citat:”Jos imam premalo podataka, trebam razgrnuti maglu, odvagnuti.” Moj citat:”Zanimljivi kako te taj nedostatak podataka nije spriječio da posredno daješ legitimitet državnom udaru?” Patetika citati:”Takodjer mislim da Moralesu fali legitimitet, sto daje legitimitet protestima i zahtjevima da se makne.” –> Oduzimaš legitimitet Moralesu i naglasio sam -posredno- daješ legalitet državnom udaru Takvu tendenciju ima čitav uvodni post. Tzv lamentiranje o postocima. Moj citat :”čak i nastavljaš priču …ono je bilo loše ( pa ne bi… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Da, taj je komentar u biti srz onog sto me motivira da uopce kazem ista o ovoj temi. Ostali su (valjda neuspjeli) pokusaji da rascistim ono sto zelim reci od onog sto drugi izgleda cuju.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@ Patetika

LOL…Sad si mi simpatičan 🙂
Ne zezeam te…

Ne volim komentirati osobe . ali pošto si mi sada simpatičan dopustit ću si taj luksuz

Imam osjećaj da se silno trudiš da budeš “politički korektan ” i da te to jako sputava u izričaju.
U toj svoj korektnosti nekako se zagubi glavna poruka.

Nadam se da nećeš zamjeriti na ovom komentaru to je naposljetku samo moj dojam koji ne mora biti točan .

Sutra ću ti odgovoriti na komentar 16:07

Puno pozdrava, ostaj dobro
LNT

P.S:
a jesi odabrao nick 🙂

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pa… hvala. 🙂 Ono sto ti zoves politickom korektnoscu je, u biti, napor da budem oprezan kada si dozvoljavam nesto kategoricki tvrditi. Kada nisam oprezan (a katkad i cak kad se trudim da budem) onda sam tek podlozan pristranosti i manipulacijama, a dijalog bi trebao biti ipak nesto kvalitetnije od dovikivanja sa neistomisljenicima ili uzajamnog milovanja (da budem politicki korektan) sa istomisljenicima. E sad, jos nisam uskladio taj oprez sa stilom izrazaja koji ne frustrira ljude koji ocekuju neko konkretno opredjeljenje. Mislim da takvi sticu dojam da me se ne moze uhvatiti ni za glavu ni za rep. Kad vec… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika Odgovor na 16:07 Postavljaš problem zloupotrebe pojama obojena revolucija te postavljaš pitanje -da li će i mene ako opravdano protestiram proglasiti petokolonašom. Razlike između demokratskih protesta i obojenih revolucija Protest je oblik demokratske borbe koji teži -postepenoj- društvenoj evoluciji, odnosno rješavanju točno određenog problema Protest je poželjan kao oblik korekture vlast ali nije sredstvo promjene temeljnih društvenih odnosa Mora biti artikuliran to jest imati točno određeni cilj. Najmaksimalniji zahtjev koji protest može postaviti da bi ostao protest je raspisivanje izvanrednih izbora ili kod većih neregularnosti ponavljanje izbora. Ako protest , postavi zahtjeve za nasilnom promjenom vlasti onda to više… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Problemi nastaju u primjeni tih definicija na konkretne fenomene. Taj proces zahtijeva nivo poznavanja cinjenica koji obicno manjka, narocito ako je “sudac” udaljen od dogadjaja. Tvoje definicije mi se cine vise podobnim za neku staticku analizu konacnog ishoda nego za analizu situacije u razvoju. Mislim da konstrukcija protesta kao suceljavanja snaga na suprotnim stranama barikade trivijalizira kompleksnost protestnih situacija kakve se dogadjaju u stvarnosti, gdje barikada nije jedna i strane nisu dvije. Formiraju, reformiraju i raspadaju se situacijski savezi. Interesi razlicitih grupa se podudaraju kroz odredjene etape procesa da bi se suprotstavili u drugim. Ovo je sasvim normalna, ali kaoticna,… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika Za razliku od jučerašnja dva posta ovaj je potpuno intelektualno neiskren. Izbjegavajući odgovore trivijaliziraš do besvjesti Nemam motiva secirati čitav tekst pa ću to obrazložiti na dva primjera: Patetika citat:”Nasilje ne moze biti dio legitimnog protesta, niti je nasilje od strane represivnih aparata drzave legitiman odgovor na proteste. Da li to znaci da postojanje nasilnog elementa u odredjenom protestnom kontekstu delegitimizira cijeli protest? Ne automatski, jer za nasilje (i podsticanje nasilja) postoji individualna, a ne kolektivna odgovornost. Da li nasilna djela od strane represivnih aparata drzave delegitimiziraju cijelu drzavu? Ne automatski, jer i za to postoji individualna izravna i… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Slazem se s obje pozicije koje si istakao, redom: – pozivanje na nasilnu smjenu drzavnog poretka je (kontra)revolucija a ne protest (no, tu se opet namece pitanje: pozivanje od strane koga?) – ima stvari koje nisu za trampu, i postoje granice zahtjeva koji su moguci u okviru demokracije (i ne samo demokracije, jer postoje i granice zahtjeva koje vecina moze nametnuti manjini a da se drustvo jos uvijek smatra iole civiliziranim.) A da je ono sto sam rekao podcjenjivacki vulgarno? Hm. Koga podcjenjujem? Prethodni post sam pisao kriomice s posla pa je mozda bio pre-ogranicen realnim faktorima da bih mogao… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Sve Ok

Čitamo se

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

IIluvatore, ne da si samo okorjeli rusofil nego si i “progresivni internacionalist” potpornik crvenih diktatora i ubojica!

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

Samo to?Tih par etiketica…ccccc

Je li ti bar lakše …ono osjećaš se moćno,pametno …sad si mi rekao…aa?
Hmmm imam ideju
Isprintaj moj avat…zalijepi ga na zid i gađaj strelicama za pikado

Možda ti pomogne :)))))

Patika
Gost
Patika
1 godina prije
Reply to  Patetika

čim se ti pojaviš, mutna vode navre

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Patetika

U vezi s tim rušenjem Evo Moralesa ima jedna vrlo interesantna stvar. Kažu, da je ključna osoba, koja je najviše pridonijela k rušenju Moralesa, potomak hrvatskog iseljenika sa otoka Brača veleposjednik i multimilijarder, jedan od naj bogatijih ljudi u Boliviji i njegovo ime je Branko Marinković. On je već 12 godina na bojnoj nozi s Evo Moralesom jer je organizirao pobunu i tražio autonomiju za 4 naj bogatije pokrajine u Boliviji, koje graniče sa Brazilom, a Morales ga je optužio da želi razcijepiti zemlju i Branko Marinković je morao pobjeći u Brazil i od tamo je i dalje vodio borbu… Pročitaj više »

Jbg
Gost
Jbg
1 godina prije

Jel litij u pitanju, obzirom, da Bolivija nema nafte?

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  Jbg

Koka je isto cvrsta valuta.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jbg

Imaju oni Litija ali prvenstveno su uzgajali velike količine koke pod patronatom socijalističke države!!

Bobi
Gost
Bobi
1 godina prije
Reply to  Jack

E hollywoode, crni hollywoode!

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

C/P mog komentara jer i dalje stojim iza njega U svakom društvu ima nezadovoljnih s trenutnom vlasti. Svako društvo ima većih ili manjih problema s zloupotrebom vlasti. Imaju svoje probleme i trebaju ih riješiti ..sami. Ta takozvana otvorena društva nisu ništa drugo nego sistem regrutiranja i filtracije petokolonaša. Traže upravo zadnji talog koji bi prodao dušu i potpisao ugovor s vragom za malo vlasti. Talog će im pomoći u mobilizaciji kritične mase na osnovi realnog problema napadnute države. Kroz iskustvo vidimo da su zemlje koje su imale tzv obojene revolucije u većim problemima nego prije. Slijedi im rasprodaja strateške imovine,… Pročitaj više »

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Recentna događanja u Boliviji i dalje to potvrđuju.

Klero -fašisti ( Camacho) dolaze na vlast

Para vojne milicije ( batinaši) patroliraju i ureduju ( snimaka na sve strane)

Policija i vojska izrezuju dio dualne zastave koji je predstavljao ” domorodce”….

Camacho izjavljuje klečeći na podu predjedničke palače : “Pachamama will never return to the palace,” he said, referring to the spirit of the Andean Mother Earth. “Bolivia belongs to Christ.”

Vidim čeka ih svijetla demokratska budućnost.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Kad jednom omrkne, drugom tek tada osvane!

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Sve stoji. No, da parafraziram samog sebe sa prethodnog clanka, sto preostaje ljudima kad ih njihovi zastupnici ne zastupaju, kad klijentelizam pozdere njihove mogucnosti za samopoboljsanje, kad ih salju u ratove koji nemaju veze sa njima? Gledamo li ovako i na one koji su, recimo, u Americi protestirali protiv manipulacija Wall Streeta? Protiv ratova u Vijetnamu i Iraku? Protiv policijske brutalnosti? Bi li njima trebalo biti najprece da ih netko ne-dobronamjeran koristi u propagandne svrhe? Da su destabilizirajuci faktor, kad stabilnost znaci ne samo nastavak, vec pogorsanje situacije u kojoj politicki povezani zloupotrebljavaju svoje ovlasti? U zrelom politickom sistemu protesti… Pročitaj više »

Filip
Gost
Filip
1 godina prije
Reply to  Patetika

ne lupetaj gluposti, komentar ti je bez smisla

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Miješaš proteste i državni udar u formi obojene revolucije koji je financiran i organiziran iz vana.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ne mijesam, nego samo mislim da se u ovom slucaju dogodilo i jedno i drugo. I upravo mislim da je pogresno mijesati ta dva i osudjivati prvo na osnovi potonjeg.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Pa princip obojene revolucije kao državnog udara i je da se zloupotrjebi energija protesta ( oko nekog stvarnog problema) Pa to piše u inicijalnom postu.??!???

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Pise. Ali bez odgovora ostaje pitanje: koja opcija, koji mehanizam preostaje nezadovoljnicima?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Patetika

Mogu ja protestirati , kritizirati i na različite načine pokušati učiniti moju domovinu boljim mjestom ali ne mogu postati instrument strane sile .
Ili misliš da ovi sad novi nisu dužnici svojim mentorima??

Da te dugove neće platiti njihova domovina?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Platit ce ako narod dopusti. No, ako im ne pase trenutni smjer isto kao sto im nije pasao status quo, mogu nastaviti sa protestima. Ovdje skidam kapu Iracanima, koji su uz puno teze represalije nastavili zahtijevati vladu koja je odgovorna njima.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Nije bio državni udar nego borba protiv međunarodnog kriminala!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

I drug Evo Morales je ostvarivao extraprofit krijumčarenjem kokaina u Sjedinjene države i sad će tome doći kraj a to dokazano rade i režimi u Venezueli i Nikaragvi i DEA je rekla stop!! Nećete više!!

Jbg
Gost
Jbg
1 godina prije

Ovaj puc ide skupa sa kineskom prijetnjom o zabrani prodaje rijetkih metala. Ne traze ameri novih dobavljaca. Oni uzimaju resurse

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Kao sto razni mediji píšu došlo je do prevrata u Boliviji,zbog velikog vala protestu i morao je odstoupit sá predsjednickog mjesta Morales,kojí se nakon toga preselio do Mexika.Danas objavljeno dá privremena predsjednica Anez voditi ce državu do novih predsjedničkih izbora.Za one kojí neznaju kako funkcionira sistem upravljanja u geopolitici, za takve je své to normálno.Ali?Boliviji je najveci rudnik litijuma kojí se kořisti u automobilskoj industriji a Kina kao noví globální centar upravljanja,uložila je ogromna financijska sredstva u taj rudnik..Odlaskom Moralesa preko Bolívie, odpisuje se americká drzavna elita a ujedno americká globálna moc prelazi do ruku Kine..Za mnoge ce to izgledati… Pročitaj više »

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Bolivija ima 7 posto svjetskih rezervi litija
Nije niti u prvih 10 najvece igraca

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Fabijan

7%?
Zrno po zrno, pogača.
Ku*ac po ku*ac, bunda… auto, stan….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dalton
Ku* po ku* – pelc. Da rima štima…
Btw ja čitala – 80%. Ali neprovjereno…

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton
1 godina prije
Reply to  Lucija

😆 😆
Smo to malo željni neobaveznog ćaskanja……
Među ovim, ovih dana, nešto ”jako ozbiljnim” dečkima…. 🙂

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije

Pitam se pitam kad će Ameri shvatitin da je svijetu pun ku,,, amerićke demokracije , ili bolje rečeno njihovog bull shita.

puki
Gost
puki
1 godina prije

ovaj vrhovni bolivijski general “Williams Kaliman” ima “tipično španjolsko ime i prezime”

zhidov??

puki
Gost
puki
1 godina prije

“Kakve su to države ako ih je tako lako srušiti?”– pitao se netko ovdje u forumu.. Ajmo reći istinu: izuzev Irana, za koji mislim da ima većinu najsvjesnijeg stanovništva, u svakoj ostaloj od nepsolušnih i nezavisnih država, moguć je scenarij “obojene revolucije”. Čak i u Rusiji. U svakoj državi, i u samom Iranu, ima određeni postotak onih prozapadnih, liberalnih građana, koji za sebe misle da su jako progresivni i moderni. Koji debilno vjeruju u američku i zapadnu “demokraciju” Kojima je ispran mozak od američkog i zapadnog “soft powera”: dakle holivudski filmovi, pop glazba, komercijalne reklame, itd… predstavljaju SAD i Zapad… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
1 godina prije

CANVAS je imao i jednu od glavnih uloga u tihom puču u Makedoniji rušenju Gruevskoga prije par godina.. NGO CANVAS (engleska kratica za: Centar za primjenjenje nenasilne akcije i strategije) na čijem čelu je poznati srpski liberalni globalistički aktivist Srđa Popović, jedan od glavnih ljudi liberalne srbijanske elite i cijele soroševske elite u regiji. Njemački i drugi zapadni neovisni mediji smatraju Popovića glavnim Sorosevim čovjekom u cijeloj Europu. Oni tvrde: Popović je imao glavnu ulogu u organizaciji revolucija takozvanog arapskog proljeća i on ima jednu od glavnih uloga u ovon planskoj invaziji migranata na Europu. Ne samo neovisni mediji tvrde… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
1 godina prije

…(2) Ruska vlada je prije 4 godine odlučila zabraniti aktivnosti NED-a u Rusiji i proglasiti ovu organizaciju nepoželjnom. Rusko ministarstvo pravosuđa stavilo je NED na listu stranih organizacija, koje su nepoželjne u Rusiji. U obrazloženju ruskog ministarstva, kaže se između ostaloga, da je NED svoje dugogodišnje aktivnosti usmjerio na podrivanje legalno i demokratski izabrane ruske vlade i da je služio širenju američkih interesa i američke ideologije. Samo u zadnje 2 godine NED je za razne aktivnosti protiv ruske vlade u Rusiji, izdvojio 5,2 milijna dolara. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u svom obrazloženju za zabranu djelovanja NED-a u Rusiji, navelo je… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
1 godina prije

…(3)…. Da je to samo licemjere dežurnih antifašista Dežulovića i kompanije, je preblago reći. Ne, to pokazuje, koliko su ti ljudi pokvareni i korumpirani i da uopće nemaju nikakvih moralnih i etičkih principa, iako se stalno busaju u prsa sa svojim navodnim moralnim principima i koji inače stalno napadaju hrvatske desničare. Taj NGO, odnosno portal Peščanik, kojega vode većinom Sorosevi srpski aktivisti iz nekadašnjeg “Otpora”, je vjerojatno jedan od najboljih primjera umreženosti američke i zapadne korporacijske elite koja radi na stvaranju Novog svjetskog poretka na ovim prostorima, sa bivšom komunističkom elitom iz cije regije. Pored NED-a, Peščanik sufinanciraju i Soroseva… Pročitaj više »

Max
Member
Max
1 godina prije

proamerički puč.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Sva od plastike. Nedaj boze se probudit u istom kerevetu s ovim strasilom.

Blue Eye
Gost
Blue Eye
1 godina prije

Nova vlast priznala Guaidoa. Stvari postaju jasnije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik