Pompeo čestitao novoj “demokratskoj Boliviji” – Tko je nova predsjednica Jeanine Anez?

Jeanine Anez
78 komentara

Kao što smo ranije izvijestili, predsjednik Bolivije Evo Morales je svrgnut „Obojenom revolucijom“, nakon što je na izborima održanim 20. listopada pobijedio s preko 10% postotnih bodova više u odnose na kandidata opozicije Carlosa Mesu. Da skratimo, sve je odrađeno po klasičnom scenariju za SAD svrgavanja nepoćudnih svjetskih vođa.

Naime, održani su izbori, proamerički kandidat je izgubio, vlast je optužena za namještanje rezultata, kreću demonstracije, sigurnosne snage i vojska oklijevaju i polako prelaze na stranu pobunjenika i na kraju predsjednik podnosi ostavku.

Kako je nastao vakuum vlasti, netko je morao na sebe preuzeti dužnost vršitelja dužnosti predsjednika zemlje. Budući da je predsjednik Senata također podnio ostavku, vlast prelazi u ruke njegove druge zamjenice, Jeanine Áñez, koja je potvrđena na glasanju u Senatu bez kvoruma. No, kao da je to važno. Stvoren je privid „demokratske tranzicije vlasti“ i za SAD je sve u skladu s ustavom i vladavinom prava.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je gotovo istovremeno uputio čestitke senatorici Jeanine Áñez, koja je preuzela ovlasti predsjednika Bolivije.

“Sjedinjene Države pozdravljaju djelovanje bolivijske senatorice Janine Agnes, koja se dobrovoljno prijavila kao prijelazni predsjednik države i vodit će zemlju tijekom demokratske promjene vlasti”, kaže se u izjavi Pompea.

Napomenuo je da Sjedinjene Države namjeravaju surađivati s Organizacijom američkih država (OAS), civilnim ustavnim institucijama Bolivije i bolivijskim narodom na “brzoj pripremi slobodnih i poštenih izbora”.

U Boliviji proizvođači koke izjavili kako neće priznati privremenu predsjednicu Jeanine Áñez, te da im je namjera vratiti svrgnutog Eva Moralesa. Najavili su i nacionalnu mobilizaciju, što se može pretvoriti pobunu, obzirom da pripadnici autohtonih  naroda čine većinu stanovništva u Boliviji i svi su biračko tijelo svrgnutog predsjednika.

Podsjetimo, Evo Morales je odletio u Meksiko, čije su mu vlasti odobrile politički azil. Obećao je da će se vratiti, ali to najviše ovisi o inozemnoj potpori, prije svega Rusije i Kine. Na primjeru Venezuele se vidjelo da EU odnedavno samo deklarativno podržava ovakve i slične prevrate, ali se ne želi uplitati „više nego je potrebno“, ostavljajući manevarski prostor za suradnju s oba tabora, prije svega zato što brojne europske kompanije posluju diljem Latinske Amerike.

Ali tko je uopće Jeanine Áñez, anonimna zastupnica koju je odjednom u prvi ešalon vlasti izbacila politička oluja u Boliviji?

U vladinu palaču stigla je s Biblijom u rukama i obećanjima da će smiriti zemlju. Nakon državnog udara protiv Eva Moralesa je s kontroverznim prijedlogom Ustavnog suda dobila ovlasti da privremeno vodi izvršnu vlast.

Jeanine Áñez, zastupnica koja se protivila vladi Evo Moralesa , proglasila se u utorak privremenom predsjednicom Bolivije nakon državnog udara protiv prvog autohtonog predsjednika te južnoameričke države, koji je bio prisiljen na ostavku nakon zahtjeva oružanih snaga i policije.

Unatoč tome što nije imala potreban kvorum u parlamentu, jer su mnogi zastupnici povezani s Moralesom bili odsutni s kontroverzne sjednice, druga potpredsjednica Senata je odredila da ona mora privremeno voditi izvršnu vlast.

Usprkos ovoj nelegitimnoj odluci, Áñez je dobila odobrenje Ustavnog suda pod argumentom da se izbjegne upražnjeno mjesto u predsjedništvu i zajamči upravljanje državom u najkraćem mogućem roku. Međutim, višenacionalna zakonodavna skupština nikada nije odobrila ostavku Eva Moralesa, a napetost je i dalje prisutna. S tim u vezi i s obzirom na to da postoji zakonski rok od 90 dana, ostaje nam vidjeti hoće li biti raspisani novi opći izbori.

Jeanine Áñez (52) je pravnica i bila je direktor televizijskog kanala Total Vision. Rođena u okrugu Beni, na sjeveru zemlje, skok u politiku je napravila 2006. godine kada je izabrana za zastupnicu svog okruga u Ustavotvornoj skupštini, koja je 2009. odobrila bolivijski  ustav.

2010. godine dobiva položaj senatorice, formirajući oporbeni savez Plan Progreso y Convergencia Nacional, koji je kasnije raspušten.

Tijekom svog prvog razdoblja u kojem je bila u sazivu parlamenta, Añez se usprotivila izgradnji važne ceste preko zavičajnog teritorija i Nacionalnog parka Isiboro Sécure, proglašenog zaštićenim područjem. Od 2015. odbija Moralesovu nominaciju za eventualni četvrti uzastopni mandat na čelu izvršne vlasti.

Postaje vrlo aktivna na društvenim mrežama, na kojima je davala kontroverzne izjave protiv središnje i pokrajinske vlasti. Na primjer, početkom listopada, prije predsjedničkih izbora, ironično je govorila o stanju „poniznog domorodca“, misleći na predsjednika Moralesa i njegovo biračko tijelo. Međutim, ove je srijede ta objava izbrisana.

FOTO: Jeanine Anez, druga potpredsjednica Senata i aktualna v.d. predsjednika Bolivije

Na međunarodnoj razini, nakon što je čula za izbornu pobjedu peronista Alberta Fernándeza u Argentini protiv aktualnog predsjednika Mauricija Macrija, Áñez je kritizirala volju naroda te južnoameričke države.

“Svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje, očito Argentinci vole da ih se pljačka i opet će se trezori isprazniti“, rekla je, misleći pritom na navodne slučajeve korupcije koji uključuju bivšu predsjednicu Kirchner i njezine suradnike.

U isto vrijeme je aplaudirala objavama na Twitteru bivšeg kolumbijskog desničarskog predsjednika Álvara Uribea Véleza, poznatog po „vezama“ s paravojnim profašističkim milicijama u zemlji. Iako je obećala da će „smiriti Boliviju“, poznata je po vulgarnom vrijeđanju političkih protivnika.

Što se tiče ideoloških pitanja, naglasila je da je Ernesto Che Guevara, jedno od najpoznatijih lica kubanske revolucije, ubijen u Boliviji, bio “homofob”.

Međutim, ni u jednoj objavi nije odbacila zahtjev za ostavkom kojeg su oružane snage i policija uputile tadašnjem bolivijskom predsjedniku, te zbog situacije koja je uzrokovala državni udar. Međutim, „proslavila se“ kad je Središnja izborna komisija povukla potporu Moralesu, predstavljajući ostavku „kao izlaz iz krize“.

Sada se na svom profilu na društvenim mrežama predstavlja kao “ustavna predsjednica Bolivije”.

Nakon svog brzog predstavljanja u zakonodavnoj skupštini, Añez je otišla u vladinu palaču, poznatu kao Palacio Quemado, došavši u zgradu s velikom Biblijom u rukama.

“Hvala Bogu koji je dopustio Bibliji da ponovno uđe u palaču”, rekla je.

Tada se kao 66. predsjednik u povijesti Bolivije, sa sumnjivim legitimitetom, zahvalila oružanim snagama na potpori, dok je u drugoj izjavi rekla: “Neka Bog blagoslovi Boliviju i da nam mudrosti da upravljamo u ovom prijelaznom dobu.”

Ova drugorazredna političarka zapravo sve radi u skladu s predsjednikom Građanskog odbora Santa Cruza, Luisom Fernandom Camachom, kojeg je Morales označio kao jednog od glavnih aktera državnog udara.

“Vratit ćemo Bibliju u spaljenu palaču”, rekao je Camachom više puta, koji je koordinirao nekoliko prosvjeda protiv Moralesove vlade. Doista, Añez se javno ukazala sa svojim predsjedničkim timom uz Camacha.

državni udar u Boliviji
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Pobijediš na izborima sa 10% prednosti, ovi drugi izjave da si pobijedio samo sa 6% prednosti i svrgnu te s vlasti. Američka demonkratija na djelu. Jedino jaka vojska i čvrsta ruka omogućuju istinsku demokraciju, a jedino posjedovanje nuklearnog oružja omogućuje relativno bezbrižan život na planeti koju nastanjuju sotone iz washingtona.

Želim narodu Bolivije uspješnu borbu protiv domaćeg izdajničkog smeća i strane intervencije.

FranjoTahi
4 godine prije

Krasno je pocelo, “bog i biblija”, predvidjam im nadasve uspjesnu buducnost.

Patetika
4 godine prije

“pripadnici autohtonih naroda čine većinu stanovništva u Boliviji i svi su biračko tijelo svrgnutog predsjednika” Ma svi do jednoga, jel’? Ima li dokaza za ovakvu ekstravagantnu tvrdnju, ili su dokazi nepotrebni? Prema svjedocanstvima koje sam vidio od strane onih koji nikako nisu naklonjeni Camachu i njemu slicnima, podrska MAS-u i Moralesu opada i medju “domorocima”, a to se da i vidjeti iz izbornih rezultata, gdje MAS i Morales gube marginu nad oporbom. Pristavljam link na izvjestaj od CEPR-a (Washingtonski think tank!) koji stavlja u pitanje kredibilnost izvjestaja OAS-a u kojem se ukazuje na moguce “iregularnosti.” Jedna od kljucnih konstatacija: “The politicization of what is normally an independent process of electoral monitoring seems inevitable when an organization that is entrusted with this monitoring — in this case the OAS — makes unsubstantiated claims that call into question the validity of an election count. This is a serious breach of the public… Čitaj više »

Jbg
4 godine prije

Jel litij u pitanju, obzirom, da Bolivija nema nafte?

LNT_Iluvatar
4 godine prije

C/P mog komentara jer i dalje stojim iza njega U svakom društvu ima nezadovoljnih s trenutnom vlasti. Svako društvo ima većih ili manjih problema s zloupotrebom vlasti. Imaju svoje probleme i trebaju ih riješiti ..sami. Ta takozvana otvorena društva nisu ništa drugo nego sistem regrutiranja i filtracije petokolonaša. Traže upravo zadnji talog koji bi prodao dušu i potpisao ugovor s vragom za malo vlasti. Talog će im pomoći u mobilizaciji kritične mase na osnovi realnog problema napadnute države. Kroz iskustvo vidimo da su zemlje koje su imale tzv obojene revolucije u većim problemima nego prije. Slijedi im rasprodaja strateške imovine, deindustrijalizacija, pauperizacija širokih slojeva stanovništva , društveni etički slom popraćen općom nesigurnosti. Petokolonaši jako dobro znaju posljedice svoje izdaje, znaju da pomoć nije besplatna ali im je osnovni kriterij djelovanja osobni beskarakterni egoizam Stoga mi se gade. Davno , kad sam bio student moj profa Politčke ekonomije rekao je :… Čitaj više »

Jbg
4 godine prije

Ovaj puc ide skupa sa kineskom prijetnjom o zabrani prodaje rijetkih metala. Ne traze ameri novih dobavljaca. Oni uzimaju resurse

Milance iz Ceske
4 godine prije

Kao sto razni mediji píšu došlo je do prevrata u Boliviji,zbog velikog vala protestu i morao je odstoupit sá predsjednickog mjesta Morales,kojí se nakon toga preselio do Mexika.Danas objavljeno dá privremena predsjednica Anez voditi ce državu do novih predsjedničkih izbora.Za one kojí neznaju kako funkcionira sistem upravljanja u geopolitici, za takve je své to normálno.Ali?Boliviji je najveci rudnik litijuma kojí se kořisti u automobilskoj industriji a Kina kao noví globální centar upravljanja,uložila je ogromna financijska sredstva u taj rudnik..Odlaskom Moralesa preko Bolívie, odpisuje se americká drzavna elita a ujedno americká globálna moc prelazi do ruku Kine..Za mnoge ce to izgledati moja fantazija..Onaj tko přáti dogadjanja u globalnoj politici,razumije své to, shvatiti ce své té procese i dogadjanja.Trump ima za úlogu potpuno preformaciju Amerike kojá nece vise bití zandar u svijetu,věc normalna država.Kina už Írán postaju nov globální centri upravljanja itd..

Stjepan Vujec
4 godine prije

Pitam se pitam kad će Ameri shvatitin da je svijetu pun ku,,, amerićke demokracije , ili bolje rečeno njihovog bull shita.

puki
4 godine prije

ovaj vrhovni bolivijski general “Williams Kaliman” ima “tipično španjolsko ime i prezime”

zhidov??

puki
4 godine prije

“Kakve su to države ako ih je tako lako srušiti?”– pitao se netko ovdje u forumu.. Ajmo reći istinu: izuzev Irana, za koji mislim da ima većinu najsvjesnijeg stanovništva, u svakoj ostaloj od nepsolušnih i nezavisnih država, moguć je scenarij “obojene revolucije”. Čak i u Rusiji. U svakoj državi, i u samom Iranu, ima određeni postotak onih prozapadnih, liberalnih građana, koji za sebe misle da su jako progresivni i moderni. Koji debilno vjeruju u američku i zapadnu “demokraciju” Kojima je ispran mozak od američkog i zapadnog “soft powera”: dakle holivudski filmovi, pop glazba, komercijalne reklame, itd… predstavljaju SAD i Zapad kao raj na zemlji. I u samom Iranu ima takvih liberalnih prozapadnih idiota koliko hoćeš, međutim u Iranu su 2 uvjeta zaslužna za to,. što evo već 40 godina , nezavisni Iran odolijeva svim pritiscima, ekonomskim blokadama i svim ostalim gadostima od strane anglocionističke lihvarske mafije. Prvo je: ideološka podloga… Čitaj više »

puki
4 godine prije

CANVAS je imao i jednu od glavnih uloga u tihom puču u Makedoniji rušenju Gruevskoga prije par godina.. NGO CANVAS (engleska kratica za: Centar za primjenjenje nenasilne akcije i strategije) na čijem čelu je poznati srpski liberalni globalistički aktivist Srđa Popović, jedan od glavnih ljudi liberalne srbijanske elite i cijele soroševske elite u regiji. Njemački i drugi zapadni neovisni mediji smatraju Popovića glavnim Sorosevim čovjekom u cijeloj Europu. Oni tvrde: Popović je imao glavnu ulogu u organizaciji revolucija takozvanog arapskog proljeća i on ima jednu od glavnih uloga u ovon planskoj invaziji migranata na Europu. Ne samo neovisni mediji tvrde to, već su o tome izvještavali i glavni mediji kao britanski “The Guardian” i njemački “Tagesspiegel”. Popović je ranije radio i za američki NGO “Stratfor”, čiji je predsjednik, židov George Friedman, prije 4 godine otvoreno priznao, da je cilj SAD i Velike Britanije u zadnjih 100 godina uvijek bio, da… Čitaj više »

puki
4 godine prije

…(2) Ruska vlada je prije 4 godine odlučila zabraniti aktivnosti NED-a u Rusiji i proglasiti ovu organizaciju nepoželjnom. Rusko ministarstvo pravosuđa stavilo je NED na listu stranih organizacija, koje su nepoželjne u Rusiji. U obrazloženju ruskog ministarstva, kaže se između ostaloga, da je NED svoje dugogodišnje aktivnosti usmjerio na podrivanje legalno i demokratski izabrane ruske vlade i da je služio širenju američkih interesa i američke ideologije. Samo u zadnje 2 godine NED je za razne aktivnosti protiv ruske vlade u Rusiji, izdvojio 5,2 milijna dolara. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u svom obrazloženju za zabranu djelovanja NED-a u Rusiji, navelo je riječi predsjednika NED-a Carla Gershmana. Gershman je još davno otvoreno rekao da NED predstavlja “ljubaznu fasadu za financiranje oporbenih krugova u inozemstvu”. Odnosno za financiranje oporbe i prosvjeda protiv vlade u svim onim državama, koje se suprostvaljaju volji Washingtona. Carl Gershman, židov i jedan od takozvanih neoconsa ( u stvarnosti… Čitaj više »

puki
4 godine prije

…(3)…. Da je to samo licemjere dežurnih antifašista Dežulovića i kompanije, je preblago reći. Ne, to pokazuje, koliko su ti ljudi pokvareni i korumpirani i da uopće nemaju nikakvih moralnih i etičkih principa, iako se stalno busaju u prsa sa svojim navodnim moralnim principima i koji inače stalno napadaju hrvatske desničare. Taj NGO, odnosno portal Peščanik, kojega vode većinom Sorosevi srpski aktivisti iz nekadašnjeg “Otpora”, je vjerojatno jedan od najboljih primjera umreženosti američke i zapadne korporacijske elite koja radi na stvaranju Novog svjetskog poretka na ovim prostorima, sa bivšom komunističkom elitom iz cije regije. Pored NED-a, Peščanik sufinanciraju i Soroseva fondacija Otvoreno društvo, Zaklada njemačkih Zelenih Heinrich-Boell-Stiftung, veleposlanstva Norveške i Nizozemske, te delegacija EU u Republici Srbiji. Dakle rame uz rame, Soros, umivena varijanta CIA-e NED, njemački Zeleni i EU. Dobre veze Peščanika sa elitom i sa drugim zapadnim korpoatvinim medijima pokazuje i lista autora koji su navedeni na portalu.… Čitaj više »

Max
4 godine prije

proamerički puč.

Zax
4 godine prije

Sva od plastike. Nedaj boze se probudit u istom kerevetu s ovim strasilom.

Blue Eye
4 godine prije

Nova vlast priznala Guaidoa. Stvari postaju jasnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI