Šef Hyundaija u Evropi predviđa da će leteći automobili biti „stvarnost“ do kraja decenije

Leteci automobil
11 komentara

Leteći automobil možda je san svakoga ko je zaglavljen u saobraćaju u bilo kom velikom gradu. Koliko bi bilo zgodno i brzo jednostavno preletjeti grad bez trubljenja i bez semafora? Šteta što je to samo naučna fantastika, ili nije?

Izvršni direktor evropskih operacija za proizvođača automobila Hyundai, Michael Cole, ponudio je odvažne prognoze za blisku budućnost govoreći na konferenciji Društva proizvođača automobila i trgovaca o tome kako leteći automobili mogu postati stvarnost širom svijeta do kraja decenije.

Prema Guardianu, Cole je rekao da je Hyundai uložio „vrlo značajna sredstva“ u gradsku vazdušnu mobilnost, jer kompanija vjeruje da je to „zaista dio budućnosti“.

„Smatramo da će do drugog dijela ove decenije urbana vazdušna mobilnost sigurno pružiti odličnu priliku za smanjenje zagušenja u gradovima, pomoć sa emisijama gasova, bilo da je u pitanju unutargradska mobilnost u vazduhu ili čak međugradska“, tvrdi Cole.

Takođe je rekao da su ambicije dio „budućeg rješenja kompanije koja nudi inovativna, pametna rješenja za mobilnost“.

Očigledno su takvi planovi u skladu sa Hyundaijevim zajedničkim poduhvatom sa Uberom, prvi put najavljenim prošle godine kada su kompanije predstavile koncept letećih taksija na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu. Takvi taksiji bili bi električni avioni koji bi letjeli iznad prometa, umjesto da ga zagušuju. U to vrijeme je Uber izrazio namjeru da takve usluge pokrene do 2023. godine.

Hyundai je takođe uključen u projekat najmanjeg aerodroma na svijetu bez pista, za koji se očekuje da će biti napravljen u Velikoj Britaniji do kraja 2021. godine, nazvan „pop-up aerodrom“.

„Urbani-aerodrom bio bi u mogućnosti da podrži razne slučajeve upotrebe, uključujući vazdušne taksije i bespilotne letjelice za samostalnu isporuku“, rekao je u saopštenju za štampu u februaru 2021. godine, portparol Univerziteta Coventry, koji stoji iza projekta.

Hyundaileteći automobilMichael Cole
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovaj ocito nije u dogovoru s Kill Billom, Sorosem, Rockfelerima, i ostalom ekipom koji imaju znatno drugcije planove za nas…

Franjo Edgarson
2 godine prije

Što kada se u zraku odjednom pojavi na tisuće tih letjelica? Koliko će biti sudara i nesreća?

Venom
2 godine prije

Ovaj je skroz puko sa ovakim nerealnim idejama. Kao Musk sa svojom idejom, da avtomobili voze u kanalizacijskim cijevima.
90% ljudi ne zna da vozi avto po zemlji, a sad zamisli, da svi ti debili postanu piloti.
Biče opasno hodati po tlu od svih tih kamikaza

Trt
2 godine prije

To već postoji..zovu ih avioni…

eto tako
2 godine prije

ovdje se može vidjeti nešto sasvim realno što je već u planu i funkcionira. Tako da nije fake news. Jedino je pitanje tko će uspjeti složiti bolju uslugu. Radi se o ogromnoj uštedi vremena i energije. jer je promet koji sad imamo jako star izum. a i kako su krenuli sa gospodarstvom. ovdje će svatko u principu proći jeftinije uzimajući javnu uslugu nego da se vozi autom. naravno auti neće nestati tek tako. no ovo će biti jeftinije za putovanja koja ne trebaju puno prtljage ili su poslovne prirode. Naravno ovo će sve se razvijat. ukoliko se malo više pogleda po netu. trenutno je to tehnologija koja je u razvoju u više proizvođača novih načina transporta. preporuka za početak https://www.youtube.com/watch?v=BPpFOM41DvY

Žaj mi vulkanizera
2 godine prije

Žao mi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI