Rastuće cijene benzina podstiču petrol turizam širom Evrope

Rastuce cijene benzina
4 komentara

Rastuće cijene goriva kod kuće tjeraju neke Evropljane u susjedne zemlje da napune svoje automobile ove jeseni. Uprkos troškovima putovanja, sve veći broj Njemaca prelazi granicu u potrazi za jeftinijim gorivom.

Cijena benzina u Njemačkoj dostigla je skoro 2 eura (2,30 dolara) po litri, što znači da punjenje trenutno košta oko 20 eura (23,20 dolara) više nego u susjednoj Poljskoj, Austriji ili Češkoj.

„Vožnja preko granice samo da bi se nasulo gorivo posebno je vrijedno truda ako su razlike u cijenama velike, a razdaljine veoma male“, rekao je Jirgen Albreht, stručnjak za gorivo u Opštem njemačkom automobilskom klubu.

Međutim, kako se osjetljivost na cijene povećava, a prognoze i dalje izgledaju mračno, sve više Njemaca je spremno i na duža putovanja.

„Svi su zabrinuti zbog cijena. Čuo sam da bi sljedeće godine mogle da se utrostruče“, rekao je vozač za RT.

„Cijene rastu svuda. Brinem se da će punjenje rezervoara postati preskupo, a zavisim od svog automobila. Ako živite daleko od javnog prevoza, šta bi trebalo da radite?” rekao je drugi vlasnik automobila.

Globalne cijene prirodnog gasa, uglja, nafte i električne energije trenutno su neuobičajeno visoke zbog rastuće globalne potražnje za energijom dok zemlje počinju da otvaraju svoje ekonomije nakon karantina vezanih za Covid-19. Uz to, ulaganja u energetski sektor su ograničena, zbog pandemije, dok su nivoi skladišta prirodnog gasa u Evropi niži nego inače.

Međutim, očekuje se da će se ovi faktori osjetiti ne samo u Njemačkoj, već i širom Evrope. Prema ZTG, trgovinskom udruženju benzinskih pumpi u zemlji, cijene goriva rastu brže, a skokovi su oštriji prvenstveno zbog poreza i carina.

Očekuje se da će ova tema postati jedno od najvažnijih pitanja u tekućim razgovorima koji imaju za cilj formiranje naredne njemačke vladine koalicije, koja će oblikovati energetsku politiku zemlje u godinama koje dolaze.

Dok je glavna linija argumenata fokusirana na zelenu energiju, neki sugerišu da su smanjenje poreza, posebno kada je u pitanju gorivo, jedini način da se riješi energetska kriza, koja je od tada uticala na sektor snabdjevanja hranom.

cijena gorivaeugorivonjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Gorivo je prejeftino…parking se ne može nači, na semaforma potrošim litar dnevno! Vozilima javnog prevoza, vozilima za snabdevanje, bolnicama itd itd gorivo da bude 70 centi, i tu država ima lepu zaradu…ostalima po 4 eura litar

Bojan
2 godine prije

Nekadašnji kinezi sa biciklama biće nam uzor izgleda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI