NATO manevri i ruski odgovor? – Vježbe “Slavensko bratstvo” Rusije, Bjelorusije i Srbije

Vojne vježbe - Rusija
16 komentara

Kako prenosi poljska Gazeta Wyborcza, svaka vojna aktivnost NATO pakta u blizini granice Rusije je stvar Sjevernoatlantskog saveza, ali je Rusija ovaj put odlučila na manevre odgovoriti vojnim vježbama “Slavensko bratstvo – 2017”, na kojima sudjeluju i vojnici Bjelorusije i Srbije.

Na području Bresta, u blizini granice s Poljskom, specijalne snage ruske, bjeloruske i srpske vojske provede antiterorističke vježbe, a istovremeno se provode NATO manevri u Estoniji i Latviji, piše Gazeta Wyborcza.

Vježbe su počele u utorak pod nazivom  “Slavensko bratstvo – 2017“, a u njima sudjeluje desantni bataljun 39. brigade Snaga za specijalne operacije Bjelorusije, bataljun 76. zrakoplovne desantne divizije ruske vojske, kao dio brigade specijalnih snaga vojske Srbije. U blizini poljske granice u ovim manevrima je uključeno oko 800 vojnika, kaže poljski novinar Andrzej Poczobut.

“Ključni cilj je uvježbavati zajedničke aktivnosti u borbi protiv terorizma, te raditi na povećanju razine koordinacije zajedničkih aktivnosti u dijelovima multinacionalnih oružanih snaga”, priopćilo je bjelorusko Ministarstvo obrane.

“No, dva dana ranije su u Latviji i Estoniji počeli NATO manevri “Saber Strike” u kojima sudjeluje 2000 vojnika iz Estonije, Latvije, Velike Britanije, Francuske i Finske, uz pomoć zračnih snaga američke vojske, koji zajedno uvježbavaju napad i protunapad”, piše poljski novinar.

Ranije su, od 21. svibnja do 2. lipnja, u Litvi trajale vježbe podučavanja u komunikaciji između različitih dijelova NATO pakta u uvjetima bliske borbe. Nakon ovih, 17. lipnja počinju manevri “Iron Wolf”, koje mediji Litve opisuju kao pripreme NATO pakta za obranu takozvanog Suvalskog koridora, 100 kilometara područja između Bjelorusije i regije Kalinjingrad.

“Ovi manevri će se održati po prvi put. Mi ćemo pripremati odgovor na napad naših pograničnih snaga od strane neprijatelja”, rekao je zapovjednik kopnenih snaga Litve, general Valdemaras Rupsys. Na vježbama će sudjelovati deseci vojnika iz zemalja NATO pakta, među kojima Litvanci, Poljaci i Amerikanci.

“Raspoređivanje elemenata proturaketnog sustava u Europi i jačanje istočni boka NATO-a su faktori koji mijenjaju ravnotežu snaga u regiji i zapravo izazvati utrku u naoružanju”, tijekom posjeta Moskvi je u ponedjeljak izjavio ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makej.

Rusija je u više navrata izrazila zabrinutost zbog djelovanja NATO pakta u susjednim zemljama. Tijekom sastanka s Makejom je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio da Rusija i Bjelorusija provode zajedničke akcije u zaštiti svoje sigurnosti i nacionalnih interesa.

No, prijetnju vide i na drugoj strani. Predsjednica Litve, Dalia Grybauskaite, rekla je kako je za njezinu zemlju najveća prijetnja Rusija, koja ima sve agresivniji doktrinu.

Bjeloruski politički analitičar Andrei Elisejev kaže kako su aktivnosti NATO pakta u zemljama Baltika očite reakcije na politiku Rusije i sukob u Ukrajini. Po njegovom mišljenju, Bjelorusija je u teškoj situaciji.

“S jedne strane, Minsk uzima u obzir ovisnost o svom istočnom susjedu i ne može odbiti ili smanjiti vojnu suradnju s Rusijom, a s druge treba poboljšati odnose sa Zapadom. Dakle, treba poslati signale Bjelorusiji da nije u opasnosti”, za poljske novine je rekao Elisejev, inače politolog na bjeloruskom prozapadnom Centru za tranziciju EAST.

Međutim, nakon “Slavenskog bratstva – 2017” će se održati još jedni bjelorusko-ruski manevri, “Zapad – 2017“, kojima će, navodno, cilj operacije će biti Poljska i Litva. Na njima će sudjelovati oko 13 000 vojnika, za list Gazeta Wyborcza sažima poljski novinar Andrzej Poczobut, koji uopće nije komentirao dolazak dijela vojske Srbije na vježbe u područje Bresta.

U Hrvatskoj dio medija ne iznosi ovako oštre tvrdnje kao poljski i mediji baltičkih zemalja i citira sudionike vježbi koji su izjavili kako Srbi s Rusima i Bjelorusima vježbaju “obranu od najvećeg zla današnjice”.

Vježba će potrajati do 14. lipnja, a u manevrima sudjeluje 50 pripadnika srbijanskih specijalnih postrojbi, više od 400 bjeloruskih vojnika i 300 pripadnika ruske zrakoplovno-desantne divizije.

“Međunarodni bataljun i zajedničke postrojbe ovog tipa prvi su put formirane u povijesti dosadašnjih zajedničkih vježbi “Slavenskog bratstva”. Postrojbe Rusije, Bjelorusije i Srbije izvodit će antiterorističke vježbe kao dio široke mirovne operacije”, izjavio je visokopozicionirani ruski časnik Aleksej Sgibnjev.

Ruski časnik je istaknuo “kako tri zemlje pokazuju da su uspostavile čvrstu suradnju, te kako se spremaju za zajedničku borbu protiv “najvećeg zla našeg vremena – međunarodnog terorizma“.

No, ovako učestale i zahtjevne vojne vježbe NATO pakta s jedne strane, te Rusije i Bjelorusije s druge, i to na relativno malom području Baltika, mogu se tumačiti i drugačije od onoga što stoji u službenim priopćenjima ministarstava obrane.

NATOSlavensko bratstvo - 2017vojni manevri
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bato
6 godine prije

zar opet ja da započnem; OK sviđa mi se reakcija Rusije Srbije i Bjelorusije, tek toliko da NATO vidi da ne spavamo

Bobi
6 godine prije

Rusija ima sve agresivniju retoriku, hahahaha. Opet me sram sto kokolinda sjedi na natovskim jajima, odnosno sto nije tuđa predsjednica, pa da drugima prodaje priče o ugrozi sa istoka.
I duboko se nadam da ove vjezbe ne prethode W.W.3

Mikojan
6 godine prije

Ma Srbija je zakon, malo sudjeluju u vježbama nato “partnerstva za mir” (PfP) malo sa Rusima ali okruženi su nato državama i svaki transport može biti zabranjen pa sve to je na labavim nogama. Zabava za narod ?

gostgost
6 godine prije

mislim da ce treci svjet ski rat zapoceti napadom srbsko bjeloruskih padobranaca na amerisko srpski kontigent nato scenarij je moguc tko poznaje povijest mozemo reci da su se u austrijsko turskim ratovima uglavnom borili srbi protiv srba zasto se povijest ne bi ponovila

Antonio
6 godine prije

Smesni su ovi iz Baltickih zemalja. Sve nesto treba neko da ih brani jer se oni boje Rusa. A ne vide li da Rusija njih stavlja na tihoj vatri, sa ruskom manjinom u tim zemljama? Moskva to nece okupirati, ovi ce sami propasti. A i Vasington ako vako produzi na svim frontovima, ce uskoro i njih da “zaboravi” kao i Ukrainu.

gostgost
6 godine prije

vucic i hahn grade evropu pete brzine jugoalbaniju sa jedinstvenim digitalnim trzistem pitam se sta im to znaci jakomi to smrdi DIGITALNO TRZISTE pa ti idioti su poludjeli

bato
6 godine prije

@Tudmir

Nema problema ne boji se Bato verbalne konfrontacije, tako da bi ja i sa Jelenom lako izašao na kraj, moj je jedimi problem što sam i suviše direktan pa zbog toga moram rušiti dodatne prepreke to je cena ako imaš svoj stav i razmišlaš svojom glavom što u današnje vreme nije neka prednost ako me shvataš,…., ali bolje imati svoj stav i po koji priblem nego uvijenu kičmu i naštelovan smešak,….pozdrav svima SMRT NATOizmu – ŽIVELI FREEMINDERI

Ana
6 godine prije

Ajme majko,sada će Kolinda opet piliti da nam treba 47 novih aviona,hitno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI