Rusija tvrdi da NATO povećava svoju prisutnost u blizini Bjelorusije

NATO vojska
24 komentara

Veleposlanikovi komentari dolaze usred sukoba između Rusije i organizacije.

Usred pojačanih napetosti s NATO-om, Moskva je obećala da neće zatvarati oči pred navodnom nagomilavanjem resursa vojnog bloka, predvođenog SAD-om, u blizini Bjelorusije, dok ruski dužnosnici traže odgovore na njihova predložena sigurnosna jamstva.

Govoreći u sklopu intervjua za TASS objavljen u utorak, ruski veleposlanik u Minsku, Boris Gryzlov, primijetio je: “Vidimo da se gomilanje snaga i resursa NATO-a, zapravo, ne zaustavlja pred našim vratima”.

Nastavio je, navodeći da su tijekom migrantske krize, kada su tisuće potencijalnih tražitelja azila iz problematičnih zemalja, uglavnom s Bliskog istoka, pokušale prijeći iz bivše sovjetske republike u države EU, dodatne snage, uključujući teško naoružanje, premještene u bjelorusku granicu s Poljskom.

Gryzlov je upozorio da takve akcije NATO-a i njegovih partnera “naravno, ne prolaze nezapaženo”. Dodao je da dvije države pažljivo pristupaju zaštiti granica, te da se redovito organiziraju zajedničke rusko-bjeloruske zračne patrole, koristeći “dalekometne bombardere Tu-22M3, višenamjenske lovce Su-30SM i druge”.

Izaslanik je također najavio da će u veljači započeti krug vježbi pod nazivom ”Allied Resolve” 2022. Napomenuo je da zapadne države često tumače bilo kakve zajedničke vježbe Moskve i Minska kao prijetnju sebi. “Ruska i bjeloruska vojska jasno su i koherentno demonstrirale svoju obuku, izvele vježbe do savršenstva, a zatim se vratile na svoje stalne rasporede”, rekao je veleposlanik.

Gryzlovove izjave dolaze usred pojačanih napetosti između NATO-a i Rusije. Prošlog tjedna, predstavnici organizacije i ruski diplomati sastali su se kako bi razgovarali o predloženim jamstvima namijenjenim zaštiti sigurnosti na europskom kontinentu, nakon razgovora između dužnosnika iz Washingtona i Moskve.

Prošlog mjeseca Rusija je predala dva nacrta ugovora – jedan Washingtonu, a drugi vojnom bloku – koji je uključivao zahtjev za jamstva od NATO-a u vezi s kretanjem vojnog osoblja i hardvera, kao i pozive organizaciji da se suzdrži od daljnjeg proširenja blizu ruskih granica.

Krajem studenog, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da bi Rusija trebala rasporediti atomske bojeve glave na teritoriju njegove zemlje ako NATO-ovo nuklearno oružje napreduje prema istoku kroz Europu.

Odnosi između Minska i Zapada pogoršali su se posljednjih mjeseci. EU je optužila Bjelorusiju da je pokrenula letove iz problematičnih zemalja kako bi vodila “hibridni rat” protiv Bruxellesa, što je Bjelorusija demantirala, umjesto toga inzistirajući da dužnosnici ne mogu zaustaviti protok ljudi koji pokušavaju prijeći zbog pritiska sankcija.

Međutim, Lukašenko je priznao da je moguće da su neki od njegovih dužnosnika pomogli potencijalnim tražiteljima azila u prijelazu, ali je rekao da to ne vrijedi istraživati.

BjelorusijaeuNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
matej
2 godine prije

Sta mecete tu fotografiju, pokvarili ste mi cijeli dan.

@Email (nije ...)
2 godine prije

Dolazi obojena revolucija kod brke.

Mrčikola
2 godine prije

Rusija se, učestvovanjem u trećerazrednom igrokazu nazvanom “korona pandemija”, spustila na najniže grane svoje povijesti i pokazala da se po onom najbitnijem, tj. nemogućnosti donošenja samostalnih odluka, više ne razlikuje od većine država-prčija.
Zato je, nažalost, teško vjerovati da može odbiti sudjelovanje u bilo kakvom ratu koji bi majstorima bio potreban.
I “natovci” i Rusi sehru po narudžbi da bi opravdali shranje koje će, lako moguće, uslijediti.
Car Ivan i brkati Gruzijac se okreću u grobu.

Max
2 godine prije

Da čine to vrlo lukavo istodobno optužujući Rusiju.

Slučajno
2 godine prije

Moramo stvari postaviti na svoje mjesto. Tj. nazivati ih pravim imenom. Krizu koja je započela 2008 ni dan danas nisu uspjeli riješiti i kao što većina vas zna ona se samo prikriva “helikopterskim bacanjem $ i Eura” P događajima koji slijede izgleda da je i tome uskoro kraj. Probali su s lažnom kurtonom nešto na kratko odgoditi i jo uvijek se nadaju i pokušavaju zavaditi sve što se zavaditi može kako bi oni ostali pošteđeni. Spremite se na to da je rat neizbježan. To je zadnja nada da se nekako domognu (opljačkaju) Ruske resurse ili da svedu Rusiju na nekoliko nebitnih država. Nije mi jasno kako to misle izvesti jer tu je još i nepremostiva prepreka – KINA. Toliko duboko ne mogu promišljati, ali iguran sam ako do nekog sukoba dođe da postoji dogovor između Rusije i Kine o međusobnoj pomoći, ma kako god se ona manifestirala. EU je tu… Čitaj više »

Šest šest pa pet
2 godine prije

Baš sam razgovarao sa Putinom preko crvenog telefona (iako mi je telefon žut. To mu nisam rekao 😏). I on se pita što učiniti: Da li uvesti četvrtu dozu i spasiti Ruse od teške bolesti, popularno zvana covid crtica 19, ili otići do Kijeva i jeb… majku, N crtica, A crtica, T crtica, O crtica paktu? Hm?

tihobl
2 godine prije

Brko se hvali na sve strane: pokazali smo im kako prodje ko se sa nama zakaci, sredili smo ih u Kazahstanu za dva dana, sredili bi i brze da Kazahstan nije toliko daleko…

branko
2 godine prije

Gde su nestali “kabalisti”…ostali su bez reci, bez municije, ucutili
Nek se svi gone u k*, to su pritajeni nato-ovce

abc
2 godine prije

Treba jim sunčane naočare nabiti u stražnjicu i šutnuti jih preko okaeana nazad u njihovu hebenu čemeriku.

eins
2 godine prije

U Svedskoj su izvadili tenkove na ulice po svojim gradovima, zelu ustrasiti narod od navodne ruske agresije.Tako se radi na zapadu.
Agresije nece biti ali ostat ce u narodu manipulacija a to je mrznja na sve sto je rusko

kukolj
2 godine prije

Ne bi oni nikad ,majke im….

Mali zloco
2 godine prije

Jel ovo na fotki musko ili zensko?ko da je malo nasminkan ili mi se cini.

Tom
2 godine prije

Ljetos su kroz Hrvatsku prolazile ogromne kompozicije vlakova natovarene tenkovima i vojnom tehnikom
Kompozicije su se kretale noću i sporednim željezničkim koridorima u pravcu mađarske
Nisu ih vukli bezveze
Sveje spremno za rat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI