Anti-NATO prosvjed u Bugarskoj

Anti-NATO prosvjed u Bugarskoj
29 komentara

Stranka “Preporod” organizirala je protest ispred Ministarstva obrane. Stotine Bugara izrazile su svoj stav za bugarsku neutralnost zbog rata u Ukrajini, vičući “NATO, van!” i “Ne ratu!” ispred Ministarstva obrane. Prosvjedu su nazočili ne samo pristaše stranke, već i brojni Bugari koji se protive uključivanju u vojni sukob.

Prosvjed koji je započeo ispred MORH-a kasnije se preselio u zgradu Vijeća ministara gdje je održan sastanak premijera Kirila Petkova i američkog ministra obrane Lloyda Austina. Lider “Preporoda” Kostadin Kostadinov rekao je da njegova stranka neće dopustiti da “strane zemlje odlučuju o sudbini Bugara”. Prema Kostadinovu, jedina uloga koju bi ova zemlja mogla odigrati u aktualnom sukobu bila je posrednik između Ukrajine i Rusije u sferi diplomacije.

Prosvjednici su rekli da su protiv toga da Bugarska da svoje malo preostalog oružja Ukrajini i tako bude uključena u vojni sukob. Iz stranke poručuju: “Ne u rat”.

Čelnik stranke Kostadin Kostadinov izjavio je da “mi, Bugari, imamo dobre tradicije u dočeku nepozvanih gostiju”, misleći na američkog ministra obrane Lloyda Austina.

“Vazrazhdane mu želi jasno pokazati da smo mi Bugari narod koji poznaje svoje interese i neće dopustiti da se upletemo u još jedan bratoubilački rat.”

Vazrazhdane posljednjih dana poziva bugarsku vladu u parlamentu da postavi konkretna pitanja američkom ministru obrane – za odštetu za narudžbu američkih aviona, jer se priča o kašnjenju od 2 godine, a mi smo već sve platili, a ništa nismo dobili.

Također, u našoj zemlji ne bi trebalo biti razmještanja dodatnih vojnih jedinica NATO-a.

Ruske zastave su također uočene na prosvjedu.

BugarskaNATOprotestRatukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čuko
2 godine prije

MORH velite? Cudan naziv za ministarstvo obrane bugarske…

darijoman
2 godine prije

Da, da možeš birati igru koju želiš igrati, ali jednom kada izabereš ne možeš više mijenjati njena pravila

darijoman
2 godine prije

Možeš birati igru koju želiš igrati, ali jednom kada izabereš ne možeš više mijenjati njena pravila

Nena
2 godine prije

Došlo iz guze u glavu…

ogo
2 godine prije

Sad ce se naglo pojaviti Bugarski soj virusa a EU papucari osuditi Bugarsku

abc
2 godine prije

Anti NATO prosvjedi su se dogodili i u Italiji.

Siske
2 godine prije

Bugarska je članica Nato-a od 2004.godine, a tu je i ‘komšiluk’: Rumunija (2004), Slovenija (2004), Hrvatska (2009), Crna Gora (2017), itd. Ukupno 30 država članica. Srbija nije članica, možda najviše zbog pretrpljenog bombardovanja 1999.godine. Podsetimo se da je ova alijansa na čelu sa Amerikom posle Drugog svetskog rata bombardovala 33 zemlje! (među njima i Bosnu i Hercegovinu i SR Jugoslaviju). Da li potreban jači dokaz o stvarnim ciljevima ovog ‘Severno-atlantskog’ ugovora?

abc
2 godine prije

Prosvjedi protiv NATO su se dogodili i u Turskoj. Mnogi Turci žele čak vojni savez sa Rusijom.

Segota
2 godine prije

🤔 “Da predaju ono malo preostalog oružja” zanimljiva rečenica novinara. Zar to znači da će Bugarska ostati bez oružja ako ga proslijedi Ukrajincima??
Mašao sam neku poveznicu na članak od prije neki dan.. Kanada isto ostaje bez oružja…ZANIMLJIVO!!

Radar
2 godine prije

A kakvi to protesti bili u Madridu ?
Anti-ratni ili anti-inflacijski za koju je i njima kriv, ko ono, pa Putin, ko bi drugi !!

abc
2 godine prije

U Madridu ogroman protest protiv embarga. Protestuju stočari i poljoprivrednici, a pridružili jim se i ostali građšani.

Antinwo HR
2 godine prije

I Hrvatska čim dalje od nato pedera.Pametnije bi nam bilo

tihobl
2 godine prije

Segota za kanadu ne znam, ali za Bugarsku znam. Kad je London napravio plan da se rezimu u Kijevu posalje 70 sovjetskih aviona otkrili su da bugari avione imaju samo na papiru. Poslije toga poljaci su poceli komplikovati sa zamjenom migova za F-16 i to u Ramstajnu, koji je trenutno prijestolnica bivse Ukrajine.

Max
2 godine prije

Bugari su svjesni da se ne isplati ginuti za tuđe interese.

Lucija, prva
2 godine prije

E, sad, Bugari, poimence.
Tko je odustao od “Južnog toka”? Ne, “Bugarska”.
Nego ime i prezime.

Tko je odustao i od ruske nuklearke? A koja je samo produžila u Tursku?
Ime i prezime.

radoznalo_mače
2 godine prije

Kineska misija pri EU je povodom poziva generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Pekingu da osudi „invaziju” na Ukrajinu, podsetila na bombardovanje njene ambasade u Beogradu 1999. godine i poručila da im nisu potrebna predavanja od onih koji su prekršili međunarodno pravo. – Kineski narod može u potpunosti da se saoseća sa stradanjima i patnjom drugih zemalja, jer nikada nećemo zaboraviti ko je bombardovao našu ambasadu u Saveznoj Republici Jugoslaviji – istakao je portparol misije, prenosi Fajnenšel tajms. Kineski zvaničnik kritikovao je NATO zbog njegovih komentara da je zemlja imala obavezu kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da poštuje međunarodno pravo i pomogne da se okonča sukob u Ukrajini. – Ne treba nam predavanje o pravdi od nasilnika koji su prekršili međunarodno pravo – rekao je portparol misije, preneo je Tanjug. Stoltenberg je pozvao u sredu Kinu da „jasno osudi invaziju i da ne podržava Rusiju” i dodao da Kina ima… Čitaj više »

Karma
2 godine prije

Podrska slavenima kontra kabale

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Imamo li mi pravo prestati boriti se protiv NACIZMA I FAŠIZMA?
Imamo li mi pravo podržavati one koji štite države u kojima je FAŠIZAM o NACIZAM dio vladajućih struktura?
A sve članice NATO aktivno podržavaju Ukrajinu u kojoj je više od 30,000 ili 40,000 možda i više Nacista dio vladajuće strukture. Koji svjesno žrtvuju civile koristeći ih kao živi štit od antifašistički postrojbi iz Rusije.

Janko
2 godine prije

Ustaj narode i ne dozvoli da vaši politički potkupljeni poslušnici ,braneći geostrateške interese Amerike dovode vas u situaciji da ostanete bez hrane ,benzina ,lijekova i mirnog života.

Rimtutituki
2 godine prije

Više Bugara radi u Njemackoj nego u Bugarskoj,ne procentualno nego brojem. Jedno od 7svjetskih cuda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI