SAD potvrđuju da su Ukrajini davale zaštitu od hemijskog oružja

Oprema za zaštitu od hemijskog oružja
3 komentara

Washington obezbjeđuje opremu koja se koristi u slučaju hemijskih ili bioloških napada, kaže Bijela kuća.

SAD se pripremaju za mogućnost da bi Rusija mogla da upotrijebi hemijsko ili biološko oružje protiv Ukrajine, i obezbjeđuju opremu i zalihe koje bi mogle da se koriste za spašavanje života nakon takvog napada, potvrdila je portparol Bijele kuće Jen Psaki.

Psaki je u petak otkrila napore za pomoć, ne navodeći detalje o opremi koja se šalje u Kijev. Ona je dodala da davanje opreme Ukrajini neće ugroziti spremnost SAD za hemijske ili biološke napade.

Ova izjava dolazi nedjeljama nakon što je Psaki sugerisala da Moskva možda planira da upotrijebi hemijsko ili biološko oružje protiv Ukrajine. Ona je to prvobitno izjavila kao odgovor na dokumente koje je objavila Rusija, u kojima se navodi da laboratorije u Ukrajini koje podržavaju SAD razvijaju biološko oružje.

„Ovo je sve očigledan trik Rusije da pokuša da opravda svoj dalji smišljeni, ničim izazvani i neopravdani napadi na Ukrajinu“, rekla je Psaki prošlog mjeseca. „Sada kada je Rusija iznijela ove lažne tvrdnje, a Kina je naizgled podržala ovu propagandu, svi bi trebalo da budemo na oprezu da Rusija eventualno ne upotrijebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ili da napravi operaciju pod lažnom zastavom koristeći ga.“

Američki zvaničnici su takođe odbacili kao „besmislene“ naknadne navode da je sin predsjednika Joe Bidena, Hunter Biden, bio umješan u finansiranje vojnih istraživanja opasnih patogena u ukrajinskim biolaboratorijama. Međutim, britanski Daily Mail prošle nedjelje je izvijestio da prepiska pronađena na napuštenom laptopu mlađeg Bidena barem djelimično potvrđuje ruske tvrdnje.

Takođe prošle nedjelje, predsjednik Biden je izazvao čuđenje kada je rekao novinarima tokom posjete Evropi da će NATO odgovoriti „naravno“ ako Rusija upotrijebi hemijsko oružje u Ukrajini. Zvaničnici Bijele kuće su kasnije negirali da će SAD upotrijebiti hemijsko oružje, rekavši da je to i dalje protiv njihove politike.

Zvaničnici Bidenove administracije odbacili su ruske optužbe kao „smješne“ i „apsurdne“, ali kako je u petak primjetio portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian, Washington nije ponudio „nikakav konstruktivan odgovor“ na optužbe. On je rekao da su SAD sprovele najviše aktivnosti na polju biološkog oružja od bilo koje zemlje i da su jedina nacija koja se protivi uspostavljanju multilateralne provjere usklađenosti sa Konvencijom o biološkom oružju (BWC).

„Međunarodna zajednica ima dobar razlog da dovodi u pitanje američke bio-vojne aktivnosti“, rekao je Zhao. Washington je optužio druge zemlje za kršenje BWC, ne pružajući „čvrste dokaze“ – u nekim slučajevima da bi opravdali uvođenje sankcija ili vođenje rata – ali „kada je riječ o sopstvenoj saglasnosti, SAD su pokušale da se provuku, što je neprihvatljivo“, dodao je on.

Bio oružjeSADukrajinazaštitna oprema
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Kao obicno istina je suprotna od onoga sto ameri kazu. Planiraju da optuze Putina kao Asada. Zato je aktivirana ABHO jedinica od 3.000 ljudi u NATO (cine je ameri + istocnoevropske clanice posto ostali nemaju abehajaca).

Max
2 godine prije

Ili su im dali kemijsko oružje.

iskopatćetebelaki
2 godine prije

ide kemijski false flag napad.zapadni mediji to pumpaju tjednima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI