Biden se osjeća ‘jačim’ da se suprotstavi kineskom Xiju

Joe Biden - Xi Jinping
9 komentara

Predsjednik Joe Biden rekao je da ga ishod  američkih izbora stavlja u bolju poziciju za “direktnu” diskusiju s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u ponedjeljak, kada će se oni prvi put sastati licem u lice otkako je američki lider preuzeo dužnost .

“Osjećam se dobro. Radujem se narednih nekoliko godina”, rekao je Bajden u nedjelju u Pnom Penu u Kambodži, obraćajući se novinarima na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije.

Upitan da li ga uspjeh njegove stranke stavlja u jaču poziciju uoči pregovora sa Sijem, Bajden je rekao: „Znam da dolazim jači, ali mi to ne treba. Znam, Xi Jinping… Uvek sam vodio iskrene razgovore s njim.”

Imamo vrlo malo nesporazuma. Moramo samo da shvatimo šta su crvene linije.

Biden i Xi bi se trebali sastati sljedeće sedmice na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji – prvog sastanka licem u lice između dva lidera otkako je Biden preuzeo dužnost prošle godine. Iako je Bijela kuća navela da će razgovarati o “naporima da se održe i prodube linije komunikacije” i kako “odgovorno upravljati konkurencijom”, očekuje se da će i pitanje Tajvana biti visoko na dnevnom redu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će Washington “obavijestiti” Tajpej o rezultatskom sastanku, što je izazvalo osudu Pekinga. Kineska vlada je insistirala na tome da bi otkrivanje detalja takvog sastanka na najvišem nivou predstavljalo “nevjerojatno” kršenje diplomatskih protokola i bilateralnih sporazuma između dvije zemlje.

Američke izborne vlasti tek treba da ovjere rezultate poluizbora, posebno u Nevadi i Arizoni gdje se prebrojavanje glasova nastavlja, dok je u Gruziji zakazan drugi krug izbora u decembru. Ali više velikih američkih medija već je proglasilo pobjede senatorke Catherine Cortez Masto u Nevadi i još jednog aktuelnog demokrata, Marka Kellyja iz Arizone, što bi osiguralo da stranka predsjednika Joea Bidena zadrži kontrolu nad Senatom.

Predviđeno je da će demokrate imati najmanje 50 od 100 mjesta u Domu, čak i ako sadašnji predsjednik Raphael Warnock izgubi drugi krug u Gruziji, a potpredsjednica Kamala Harris će dati odlučujući glas u slučaju izjednačenih rezultata.

joe bidenkinaSADXi Jingping
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
1 godina prije

Slogan ovih izbora je “Gospodine vi ste već glasali” Izbori preko telefona i pošte . Kako i dolikuje samoizabranoj naciji. Država parazit bez privrede sa razvijenim pipcima za isisavanje tuđeg rada и ресурса. Bez mogućnost da išta bitno menja u svojoj genetici. Unutrašnjom strukturom primorana da vodi rat do kraja.

Mario
1 godina prije

Da Biden vodi iskrene razgovore sa Xijem, a kad su komunicirali prije nekog vremena Xi je Bidenu javno rekao kako ga je lagao.

Čudan lik
1 godina prije

A kako će se to Biden suprotstaviti Xiju kada kompletna Demokratska stranka i njihovi donatori imaju firme u Kini???

tihobl
1 godina prije

Si jos nije odlucio da li ce doci, a Bajden smislja sta ce mu reci.

Max
1 godina prije

Očito mu pomaže terapija.

dona
1 godina prije

Biden je senilan i za strački dom , ovi naslovi su tako glupi i vrijeđaju našu inteligenciju

Lucija, prva
1 godina prije

Bidan u nastupu…opet. 🤭

“У наступу на самиту Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН), у Пном Пену у Камбоџи, изразио је „захвалност премијеру Колумбије на његовом лидерству“….

Марија Захарова:

       „Питам се да ли председник Сједињених Држава мисли да АСЕАН-ом председава држава Колумбија, амерички округ Колумбија, град Коломбо на Шри Ланки или поручник Коломбо?“”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI