Izvještaj američkih obavještajaca ocrnjuje ključnog saveznika

BMP-3 UAE
9 komentara

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su vjerojatno jedan od najpouzdanijih arapskih saveznika Washingtona, vodili su američku vanjsku politiku miješajući se u američki politički sistem koristeći legalne i ilegalne taktike, navodno su tvrdili obavještajni zvaničnici u povjerljivom izvještaju.

Aktivnosti o kojima je riječ obuhvatile su više američkih administracija i iskoristile “ranjivosti” u američkom sistemu, uključujući oslanjanje na političke doprinose i slabu primjenu zakona osmišljenih da zaštite od stranog uplitanja, objavio je Washington Post u subotu. Neke od taktika “liče na špijunažu”, dodaje list, pozivajući se na tri neidentifikovana izvora koji su vidjeli tajni izvještaj.

Izvještaj ilustruje kako se politički sistem SAD-a iskrivljuje stranim novcem, rekao je jedan poslanik iz Washingtona za Post, tvrdeći da „treba uspostaviti vrlo jasnu crvenu liniju protiv UAE koji igra u američkoj politici. Nisam uvjeren da smo to ikada podigli s Emiracima na visokom nivou.”

Najviši američki kreatori politike navodno su prošlih sedmica dobili brifinge o povjerljivom izvještaju obavještajnih službi. To je neobičan savjet za američke obavještajne agencije jer se odnosi na bliskog saveznika – a ne na protivnika, kao što su Rusija, Kina ili Iran – i može se protumačiti kao zadiranje u unutrašnju politiku, rekao je Bruce Riedel, viši saradnik u Brookings Institution.

Yousef Al Otaiba, ambasador UAE u Washingtonu, branio je ogroman utjecaj te naftom bogate nacije u SAD-u. “To je teško zarađeno i zasluženo”, rekao je on za Post. „To je proizvod decenija bliske saradnje UAE i SAD i efikasne diplomatije. Ono odražava zajedničke interese i zajedničke vrijednosti.”

UAE su potrošili više od 154 miliona dolara na lobiste od 2016. godine, prema podacima američke vlade, pored stotina miliona dolara koji su donirani američkim koledžima i think tankovima. Mnoge od tih institucija izradile su dokumente o politici sa preporukama koje su povoljne za interese UAE.

Ove investicije su očigledno bile plodonosne, jer je Vašington odobrio prodaju nekog od najnaprednijih američkih oružja, uključujući bespilotne letelice MQ-9 Predator i borbene avione F-35, UAE. Nijedna druga arapska država nije dobila takve privilegije jer su američki lideri nastojali izbjeći “smanjenje kvalitativne vojne prednosti Izraela” na Bliskom istoku, navodi Post.

Graniči se sa Saudijskom Arabijom na jugozapadu i Omanom na istoku, naftom bogati UAE član je Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Oko 2.000 američkih vojnika i avijatičara stacionirano je u zračnoj bazi al-Dhafra u Abu Dabiju, a obje zemlje su podržale rat Saudijske Arabije protiv Huta u Jemenu, iako je Pentagon prestao podržavati “ofanzivne” operacije tamo 2021., a UAE je povukao svoje kopnene trupe u početkom 2020.

Početkom avgusta, Washington je odobrio prodaju 96 projektila Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara, kako bi pomogao Abu Dabiju da odbije moguće prijetnje balističkih projektila u regiji. Međutim, nakon što su članice OPEC+ prošlog mjeseca objavile svoju odluku da smanje proizvodnju nafte, više američkih zakonodavaca optužilo je saveznike Washingtona da su “stali na strani Rusije” i kao kaznu predložili povlačenje trupa i raketnih odbrambenih sistema iz UAE i Saudijske Arabije.

izvještajSADUAE
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Vijesti iz budućnosti… I pored upornih zahtjeva iz SAD i EU, vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, nije vratio kaput koji mu je u Sankt Peterburgu dao Putin… P.S. Od manje važnih vijesti u 2023. g. izdvajamo: Juan Guaido dao ostavku na mjesto predsjednika Venecuele… Zbog demokracije i jednakih šansi za sve, razmišlja da se kandidira za predsjednika Amerike. Zbog demokracije i jednakih šansi za sve, u Velikoj Britaniji ozbiljno razmatraju da nakon Indijca, za slijedećeg premijera izaberu nekog Pakistanca… U zamjenu za nabavu kamiona Kamaz, Uganda će u Rusiju isporučiti električne automobile… Elon Musk pao u depresiju. Na Wall Streetu dionice Tesle potonule kao Titanic… Zima u Europi neće trajati 2-3 tjedna maksimalno, kako smatraju Ursula von der Leyen&Co. Pa će zbog štednje, ugasiti će svjetlo na kraju tunela… Zbog štednje energije, u Hrvatskoj će zabraniti grijanje siceva u službenim autima dok su političari na… Čitaj više »

1 godina prije

Poceli se emirati gurati tamo gdje je davno teren zapisao zio entitet-izrael.a to washingtonski hodnici ne smiju dozvoliti jer bi dobili po prstima od gazde.shalom.

Max
1 godina prije

Neke su plaćali dobro .

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Jamerika je najveće ZLO na planetu kojega treba u potpunosti razmontirazi na najmanje 200 sastavnih dijelova i zabraniti im posjedovanje oružja.

Lucija, prva
1 godina prije

Poruka: Emirati, vrijeme je da pljunete još malo love.
Možete poslati direktno proizvođaču oružja .

O iznosima manjim od milijarde nećemo razgovarati.
A, ne bi vi slušali što mi kažemo o nafti, jel’?
Onda…10 milijardi. Odma’

nessy
1 godina prije

Uuuu!!! Aaaa!!! Eeee!

nessy
1 godina prije

Vise vrijedi UAE kao saveznik, spreman masno podmazati lobiste, nego tamo neki EU poltroni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI