Komentar glavnog američkog generala o mirovnim pregovorima razljutili su Ukrajinu

General Mark Milley
29 komentara

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokušava uvjeriti Ukrajinu da ne pritiska Kijev u bilo kakve mirovne pregovore s Moskvom nakon što je visoki američki general aludirao na “prozor” za diplomatsko rješenje sukoba, izvještava Politico u ponedjeljak, pozivajući se na izvore.

Prema ukrajinskim i američkim zvaničnicima koje je taj list intervjuirao, Washington signalizira Kijevu da svako zimsko zatišje u borbama “ne znači da bi pregovori trebalo da se održe odmah”, dok obećava da će nastaviti vojno podržavati Ukrajinu.

Ukrajinska zabrinutost da bi SAD mogle natjerati Kijev da traži mirovno rješenje s Moskvom podstaknuta je nedavnim komentarima generala Marka Milleya, predsjedavajućeg Zajedničkog štaba američkih generalštaba, koji je rekao da Ukrajina ne može ostvariti vojnu pobjedu, napominjući da bi zima mogla nastupiti kao prilika za diplomatski angažman. “Kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir, iskoristite je. Iskoristite trenutak”, naveo je on.

Rusija i SAD održale su u ponedjeljak razgovore na visokom nivou u Ankari. Bijela kuća je kasnije insistirala na tome da nije na stolu bilo kakvo “rešavanje rata u Ukrajini”, sugerirajući da se pregovori vrte oko nuklearnog oružja i američkih državljana u ruskom pritvoru, dok je Moskva odbila otkriti o čemu su strane razgovarale.

Prema američkim zvaničnicima, mješovite poruke Washingtona o diplomatskom rješenju ukrajinskog sukoba “zaoštravaju… [] odnose” između Washingtona i Kijeva. Ovo je dodatno naglašeno novim raskolom između američkih zvaničnika, pri čemu neki navodno tvrde da je prerano za mirovne pregovore, dok drugi vjeruju da zima predstavlja šansu za diplomatiju.

Ova druga grupa je vršila pritisak na svoje kolege u Washingtonu da ovu priliku razmotre “ozbiljnije”, ali do sada nisu uspjeli uvjeriti američkog predsjednika Joea Bidena i mnoge članove njegove administracije, navodi se u izvještaju.

Moskva je više puta izjavljivala da neće isključiti razgovore s Kijevom, optužujući Ukrajinu za nedostatak angažmana. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski postavio je uslove za bilo kakve pregovore s Rusijom, koji uključuju “obnavljanje teritorijalnog integriteta [Ukrajine]”,  “naknadu za svu ratnu štetu” i “kažnjavanje svakog ratnog zločinca”.

U oktobru je takođe potpisao dekret o zabrani bilo kakvih pregovora sa predsednikom Vladimirom Putinom.

U prvim danima sukoba, Kijev je imao drugačiji ton, poslavši tim pregovarača u Istanbul u martu da razgovaraju o nagodbi sa Rusijom. Kasnije se, međutim, naglo povukla iz ovih pregovora, navodno zbog napora bivšeg britanskog premijera Borisa Johnsona. Prošlog mjeseca je pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov naznačio da je malo vjerovatno da će bilo kakvi budući pregovori samo s Ukrajinom uspjeti, jer bi svaki sporazum između dvije zemlje bio “trenutno otkazan po nalogu” sa Zapada.

mirovni pregovoriRatrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Njima je u interesu rat a ne mir.

Keki
1 godina prije

Oprali su lovu i sad im je već naporno.

Herc
1 godina prije

Dolar je počeo padati,nešto se sprema . Blinkenov odlazak u Kijev deset dana prije,pa uslov da se Herson vrati ofenzivom do midterm izbora ali se u međuvremenu dogodilo čudno rusko povlačenje .
Sve mi miriše na trgovinu već viđeno za vrijeme BiH rata Buduće granice su skoro utvrđene sad treba proglasiti primirje i pritisnuti Kijev.

Benty20
1 godina prije

Zapad već sad pomalo pritiska Ukrajinu i nameće im svoju vlast. Jer, nisu oni slali vojnu, humanitarnu i financijsku pomoć da bi pomogli ukrajinskom narodu… Još će s vremenom Ukrajinci i zažaliti šta se nisu predali odmah u ruske ruke.

tuf
1 godina prije

Politico je platforma za dezinformiranje tako da nisam siguran koliko vam je poželjno prenositi njihove trojanske konje uzgojene na farmama Demokratske stranke.
Kakvi mirovni pregovori? Toga ne može biti. Biden već za sljedeću godinu alocira 50 do 60 milijardi dolara vojne pomoći za Ukrajinu. Bilo koji oblik primirja potreban bi im bio za proširenje resursa vojne industrije kako bi mogli pratiti “zahtjeve tržišta” (čitaj: ukrajinskog bojišta). Stoltenberg ponavlja jučer da će sukob u Ukrajini biti riješen vojnim putem. EU počinje s obukom ukrajinskih vojnika, radikalno povećava vojne proračune te kreće u prilagodbu prometne infrastrukture vojnim potrebama. U Ukrajinu će doći zapadna oružja čije slanje se samo pola godine smatralo nemogućim.
Kakvo primirje, kakvi bakrači? Prestanite ići američkim podmetaljkama niz dlaku. Do sada ste valjda shvatili da jedno govore a potpuno drugo čine.

burt
1 godina prije

jedini koji znaju ratovati i imaju snagu i znanje za izvođenje složenih akcija po svijetu su Amerikanci, imaju najviše iskustva u frontalnim, gerilskim i zračnim ratovima u više država zadnjih 30 godina, ispod njih dolaze Britanci i Izrael, svi ostali su daleko ispod, stožerni narednik američke vojske ima veći kapacitet od generala Surovikina

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Nacistička Ukrajina uz pomoć SAD Nazista si je umislila da je svijetske sila. Rusija bez atomskih udara treba u potpunosti razoriti Ukrajinu i djelove SAD gdije stoluju NAZISTI.

Tupko Glupko
1 godina prije

Tko ono bješe veliki partner izuzetnima u Iraku (Hussein u iračko-iranskom ratu osamdesetih) i Osama bin Laden (Afganistan, osamdesete, borba protiv sovjetske okupacije).
Kako su završili od svojih prijatelja?

tihobl
1 godina prije

Николај Патрушев:

Задаци руске специјалне војне операције биће испуњени, упркос војној помоћи кијевском режиму са Запада.

Ослобођење Украјине од неонацизма покренуће повратак стабилности и безбедности у свету.

У централној Русији, посебно у пограничним регионима, појачане су украјинске извиђачко-диверзантске групе.

У Централном федералном округу ове године извршена су 23 терористичка акта, спречено је 9 аката саботаже.

Obratite paznju na prve dvije stavke koje je izrekao dan nakon povratka sa pregovora u Ankari. Toliko o pricama da su rusi i ameri postigli dogovor.

PS. ko ne zna ko je Patrusev neka gugla.

nessy
1 godina prije

Ukrajinci izgleda, jos nisu shvatili. Od sada pa ubuduce, oni su NATO kolonija, kako ameri odluce, tako ce biti. Koliko su se zaduzuli, ne mogu vratiti kroz tri generacije. Ovo mozemo reci fino, diplomatski, ili… nema vise pomoci, ni vojne ni financijske. Koliko bi trajala Ukrajna bez ‘pomoci’ zapadnih partnera? Mjesec? Mozda. Dva? Tesko. Tri? Nikako. Dakle, vezi konja gdje ti gazda kaze, inace ces dobiti po labrnji, i opet ces poslusati gazdu.

Gnostik
1 godina prije

Другови na kratkom lancu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI