SAD prijete ruskom susjedu

Kazakhstan
30 komentara

Kazahstan bi se mogao suočiti s posljedicama ako nastavi pomagati Rusiji da izbjegne sankcije Zapada, rekli su izaslanici SAD-a i Velike Britanije novinarima u utorak u Astani, zahtijevajući od saveznika Moskve u Centralnoj Aziji da se pridržava njihovog embarga zbog ukrajinskog sukoba.

“Kremlj je svojim obavještajnim službama zadužio da pronađu načine” da izbjegnu sankcije, osnivanjem lažnih kompanija ili posrednika u trećim zemljama, izjavila je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra finansija Elizabet Rozenberg. Ako kazahstanske kompanije učestvuju u ovim šemama, to će njih i zemlju izložiti riziku od sekundarnih sankcija, dodala je ona, prenosi novinska agencija EFE.

SAD i njihovi saveznici su “pokrenuli globalni pritisak” da “suzmu izbjegavanje sankcija”, kaže Rozenberg, koji je bio u Astani sa zamjenikom ministra trgovine Matthewom Axelrodom i predstavnikom britanskog ministarstva vanjskih poslova Davidom Reedom.

Prema zapadnim izaslanicima, njihove vlade rade sa Kazahstanom na zaustavljanju isporuke roba i usluga [predsedniku Vladimiru] „Putinovoj ratnoj mašini“.

Kazahstanske kompanije “mogu zadržati svoje veze s najvažnijim svjetskim tržištima, ili mogu biti aktivni učesnici u ruskim ratnim naporima tako što će olakšati, ili zatvoriti oči, nabavku robe koja stiže do bojnog polja”, rekao je Rosenberg .

Akselrod je insistirao da je zapadni embargo „poremetio ruske vojno-industrijske lance snabdevanja i nabavku oružja“, dok je Reed citirao „informacije o trgovini otvorenog tipa“ tvrdeći da Kazahstan izvozi robu koju je Velika Britanija sankcionisala u Rusiju.

SAD i njihovi saveznici zalažu se za skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju zbog njenog sukoba s Ukrajinom. Kako se nekoliko drugih zemalja pridružilo njihovom embargu, Zapad je poslao zvaničnike i izvršio pritisak na njih da se povinuju pod prijetnjom sekundarnih sankcija. U međuvremenu, Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a su takođe poslali Kijevu oružje, municiju i opremu u vrednosti od preko 100 milijardi dolara – uključujući tenkove i borbene avione – tokom prošle godine.

KazahstanrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sto n
1 godina prije

Živum za dan kad če im neko šamarčinu opalit i reč gubi se sa svojim prijetnjama iz moje zemlje za sljedečih 100 godina. I pfekinut sve moguče kontakte. Ko hrpa cigana hodaju okolo i uvjeravaju druge sto je dobro a sto ne, i što više svi šute to žohari jače pritišču. Zgazi ga i šutni nogom van, yebali vas vaši otrovni proizvodi i sankcije kojima čete nam ih uskratit

Marko
1 godina prije

Da suzmu izbjegavanje sankcija?

gigi pinna
1 godina prije

Axelrodi, Rozenberzi, Nulandice… Pa odakle sve izgmižete?
Kazahstan pokušava uvijek sjediti na dvije stolice – kad je bio pokušaj njihove verzije Majdana prošle godine odmah je bilo “Joker zovi”: “Vlado, pomagaj!” A u isto vrijeme BP-u, Shell-u i ostalima daju unosne ugovore za eksploataciju energenata.

eks
1 godina prije

Bezobrazluk i drskost do beskonačnosti. Amerikenjci svima prete , od svakoga traže vazalstvo i poslušnost,a sve to u ime “demokratije”, “ljudskih prava”, “slobode” , “nezavisnosti” i “suverenih prava svake države da samostalno odlučuje o svojoj politici” , za šta se Amerikenjci “nesebično zalažu” . Od Vašingtona i Londona nema većih pokvarenjaka na planeti .

Max
1 godina prije

Kazahstan je zapadu potreban pa im ne vrijedi prijetiti.

Grdi
1 godina prije

SAD su postale razbojnik u svijetu … oteli se kontroli i nikakav zakon za njih ne vrijedi …..

Morb
1 godina prije

Rusi su prijetili istom tom svom susjedu kada im nije bio raspoložen pomoći u njihovoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Prijetili su im malo kasnije zbog još. nečega, ali ne sjećam se više o čemu je bila riječ.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Smiješni .

tihobl
1 godina prije

У 2022. години број студената у Украјини порастао је за 82%, а просечна старост студената достигла је 30-40 година.

Sami pogodite razlog.

tihobl
1 godina prije

ЕУ је доделила Украјини 1,5 милијарди евра у оквиру програма макрофинансирања.

 Шеф Европске комисије

tihobl
1 godina prije

Командант Снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине Виктор Хоренко посетио је Бахмут.

Кијев је поставио задатак да спречи потпуни колапс одбране у граду.

Zelenski odigrao poslednji adut.

tihobl
1 godina prije

Министарство одбране Украјине куповало намирнице по 2 пута већим ценама од тржишних

tihobl
1 godina prije

Европска комисија ће издвојити 2 милиона евра за програм промоције демократије у Молдавији. Највећи део средстава отићи ће „независним” медијима и блогерима.

Иницијатива такође има за циљ „борбу против дезинформација“ и „побољшање медијске писмености“ Молдаваца.

Истиче се да ће се пројекат спроводити широм земље, „укључујући и Придњестровље“.

tihobl
1 godina prije

Patriot stupio na bojevo dezurstvo, ali stiti ga S-300.
Toliko ameri vjeruju svojoj opremi.

tihobl
1 godina prije

Експлозије у Констатиновки, Славјанску, у области Краматорска, Бериславу, Херсону, Херсонској области, Запорожју и Запорошкој области.

tihobl
1 godina prije

Украјина је спремна да заузме руске градове како би их разменила за Херсонску и Запорошку област и Крим.

Ово су у интервјуу за Вашингтон Пост изјавили представници најозлоглашенијих укронациста, батаљона Азов.

tihobl
1 godina prije

Одески начелник војног одсека је добро обавио посао хватања украјинских војних обвезника

 На 1. и 2. фотографији – вила у Шпанији, коју је Евгениј Борисов купио за своју мајку. Цена куће у Марбељи је 3 милиона 950 хиљада евра. Налази се на парцели од више од хиљаду и по квадратних метара. Купопродајни уговор је од 15.12.2022.

Тамо, у Шпанију, војни комесар Одесе је као „хуманитарну помоћ“ довезао Мерцедес Бенз Г63 АМГ из 2022. године, који у Украјини кошта више од 200 хиљада долара. Ауто је регистрован на његову супругу Александру.

 Тиме је учинио велико хумано дело својој мајци и својој жени.

Ivan
1 godina prije

Amere treba poslati u tri PM zauvijek..

hiber
1 godina prije

O čemu vi pričate. Pa Kazahstan je prije mjesec dana zaplijenio rusima cijelu svemirsku luku u Bajkonuru, zajedno sa opremom. Od tada se svemirsko-zračne ruske snage mogu zvati balonsko-zračne. Potpuni debakl. Sav prijevoz preuzeli su Musk i Kinezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI