SAD prijete ruskom susjedu

Kazakhstan
30 komentara

Kazahstan bi se mogao suočiti s posljedicama ako nastavi pomagati Rusiji da izbjegne sankcije Zapada, rekli su izaslanici SAD-a i Velike Britanije novinarima u utorak u Astani, zahtijevajući od saveznika Moskve u Centralnoj Aziji da se pridržava njihovog embarga zbog ukrajinskog sukoba.

“Kremlj je svojim obavještajnim službama zadužio da pronađu načine” da izbjegnu sankcije, osnivanjem lažnih kompanija ili posrednika u trećim zemljama, izjavila je na konferenciji za novinare pomoćnica ministra finansija Elizabet Rozenberg. Ako kazahstanske kompanije učestvuju u ovim šemama, to će njih i zemlju izložiti riziku od sekundarnih sankcija, dodala je ona, prenosi novinska agencija EFE.

SAD i njihovi saveznici su “pokrenuli globalni pritisak” da “suzmu izbjegavanje sankcija”, kaže Rozenberg, koji je bio u Astani sa zamjenikom ministra trgovine Matthewom Axelrodom i predstavnikom britanskog ministarstva vanjskih poslova Davidom Reedom.

Prema zapadnim izaslanicima, njihove vlade rade sa Kazahstanom na zaustavljanju isporuke roba i usluga [predsedniku Vladimiru] „Putinovoj ratnoj mašini“.

Kazahstanske kompanije “mogu zadržati svoje veze s najvažnijim svjetskim tržištima, ili mogu biti aktivni učesnici u ruskim ratnim naporima tako što će olakšati, ili zatvoriti oči, nabavku robe koja stiže do bojnog polja”, rekao je Rosenberg .

Akselrod je insistirao da je zapadni embargo „poremetio ruske vojno-industrijske lance snabdevanja i nabavku oružja“, dok je Reed citirao „informacije o trgovini otvorenog tipa“ tvrdeći da Kazahstan izvozi robu koju je Velika Britanija sankcionisala u Rusiju.

SAD i njihovi saveznici zalažu se za skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju zbog njenog sukoba s Ukrajinom. Kako se nekoliko drugih zemalja pridružilo njihovom embargu, Zapad je poslao zvaničnike i izvršio pritisak na njih da se povinuju pod prijetnjom sekundarnih sankcija. U međuvremenu, Vašington i njegovi saveznici iz NATO-a su takođe poslali Kijevu oružje, municiju i opremu u vrednosti od preko 100 milijardi dolara – uključujući tenkove i borbene avione – tokom prošle godine.

KazahstanrusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sto n
11 mjeseci prije

Živum za dan kad če im neko šamarčinu opalit i reč gubi se sa svojim prijetnjama iz moje zemlje za sljedečih 100 godina. I pfekinut sve moguče kontakte. Ko hrpa cigana hodaju okolo i uvjeravaju druge sto je dobro a sto ne, i što više svi šute to žohari jače pritišču. Zgazi ga i šutni nogom van, yebali vas vaši otrovni proizvodi i sankcije kojima čete nam ih uskratit

Marko
11 mjeseci prije

Da suzmu izbjegavanje sankcija?

gigi pinna
11 mjeseci prije

Axelrodi, Rozenberzi, Nulandice… Pa odakle sve izgmižete?
Kazahstan pokušava uvijek sjediti na dvije stolice – kad je bio pokušaj njihove verzije Majdana prošle godine odmah je bilo “Joker zovi”: “Vlado, pomagaj!” A u isto vrijeme BP-u, Shell-u i ostalima daju unosne ugovore za eksploataciju energenata.

eks
11 mjeseci prije

Bezobrazluk i drskost do beskonačnosti. Amerikenjci svima prete , od svakoga traže vazalstvo i poslušnost,a sve to u ime “demokratije”, “ljudskih prava”, “slobode” , “nezavisnosti” i “suverenih prava svake države da samostalno odlučuje o svojoj politici” , za šta se Amerikenjci “nesebično zalažu” . Od Vašingtona i Londona nema većih pokvarenjaka na planeti .

Max
11 mjeseci prije

Kazahstan je zapadu potreban pa im ne vrijedi prijetiti.

Grdi
11 mjeseci prije

SAD su postale razbojnik u svijetu … oteli se kontroli i nikakav zakon za njih ne vrijedi …..

Morb
11 mjeseci prije

Rusi su prijetili istom tom svom susjedu kada im nije bio raspoložen pomoći u njihovoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Prijetili su im malo kasnije zbog još. nečega, ali ne sjećam se više o čemu je bila riječ.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Smiješni .

tihobl
11 mjeseci prije

У 2022. години број студената у Украјини порастао је за 82%, а просечна старост студената достигла је 30-40 година.

Sami pogodite razlog.

tihobl
11 mjeseci prije

ЕУ је доделила Украјини 1,5 милијарди евра у оквиру програма макрофинансирања.

 Шеф Европске комисије

tihobl
11 mjeseci prije

Командант Снага за специјалне операције Оружаних снага Украјине Виктор Хоренко посетио је Бахмут.

Кијев је поставио задатак да спречи потпуни колапс одбране у граду.

Zelenski odigrao poslednji adut.

tihobl
11 mjeseci prije

Министарство одбране Украјине куповало намирнице по 2 пута већим ценама од тржишних

tihobl
11 mjeseci prije

Европска комисија ће издвојити 2 милиона евра за програм промоције демократије у Молдавији. Највећи део средстава отићи ће „независним” медијима и блогерима.

Иницијатива такође има за циљ „борбу против дезинформација“ и „побољшање медијске писмености“ Молдаваца.

Истиче се да ће се пројекат спроводити широм земље, „укључујући и Придњестровље“.

tihobl
11 mjeseci prije

Patriot stupio na bojevo dezurstvo, ali stiti ga S-300.
Toliko ameri vjeruju svojoj opremi.

tihobl
11 mjeseci prije

Експлозије у Констатиновки, Славјанску, у области Краматорска, Бериславу, Херсону, Херсонској области, Запорожју и Запорошкој области.

tihobl
11 mjeseci prije

Украјина је спремна да заузме руске градове како би их разменила за Херсонску и Запорошку област и Крим.

Ово су у интервјуу за Вашингтон Пост изјавили представници најозлоглашенијих укронациста, батаљона Азов.

tihobl
11 mjeseci prije

Одески начелник војног одсека је добро обавио посао хватања украјинских војних обвезника

 На 1. и 2. фотографији – вила у Шпанији, коју је Евгениј Борисов купио за своју мајку. Цена куће у Марбељи је 3 милиона 950 хиљада евра. Налази се на парцели од више од хиљаду и по квадратних метара. Купопродајни уговор је од 15.12.2022.

Тамо, у Шпанију, војни комесар Одесе је као „хуманитарну помоћ“ довезао Мерцедес Бенз Г63 АМГ из 2022. године, који у Украјини кошта више од 200 хиљада долара. Ауто је регистрован на његову супругу Александру.

 Тиме је учинио велико хумано дело својој мајци и својој жени.

Ivan
11 mjeseci prije

Amere treba poslati u tri PM zauvijek..

hiber
11 mjeseci prije

O čemu vi pričate. Pa Kazahstan je prije mjesec dana zaplijenio rusima cijelu svemirsku luku u Bajkonuru, zajedno sa opremom. Od tada se svemirsko-zračne ruske snage mogu zvati balonsko-zračne. Potpuni debakl. Sav prijevoz preuzeli su Musk i Kinezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI