Rusija se svrstala među najveće svjetske izvoznike hrane

rusija hrana proizvodnja
5 komentara

Rusija je prošle godine postala 17. najveći svjetski izvoznik hrane, prema podacima koje je pratio Agroexport centar ruskog Ministarstva poljoprivrede.

Prema podacima Agroexporta, Rusija je činila 2,1% izvoza hrane na svjetska tržišta u 2022.

„Istovremeno, među prvih 20 zemalja, Rusija je pokazala najveći porast obima izvoza poljoprivrednih proizvoda u proteklih 10 godina“, navodi centar, uz napomenu da je rast izvoza iznosio 150%.

Do kraja 2022. ruski poljoprivredni izvoz porastao je za 12% na 41,6 milijardi dolara u monetarnom smislu, pokazuju podaci Agroexporta.

U izvještaju se dodaje da su prihodi od izvoza od prodaje ruskih žitarica porasli za 18%, dok je prodaja ulja i masti, kao i mesnih prerađevina porasla za 25%, odnosno 23%. U međuvremenu, prihodi od izvoza u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji porasli su za 1,6%.

Istovremeno, isporuke ribe i morskih plodova i mliječnih proizvoda zabilježile su međugodišnji pad od 12%, odnosno 1,9%.

“U 2022. globalni izvoz poljoprivrednih proizvoda postavio je novi rekord, premašivši 2 triliona dolara po prvi put ikada”, saopštio je Agroexport. “Kao što slijedi iz podataka ITC Trade Map, vrijednost je od 5. juna 2023. porasla za 7,4% u odnosu na prethodnu godinu.”

Udio 20 najvećih svjetskih izvoznika hrane iznosio je 69,8% u poređenju sa 67,9% zabilježenih 2021.

SAD su prošle godine ostale najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Proizvođači u zemlji povećali su izvoz za 9,1% na 193 milijarde dolara. Prihodi od izvoza u Brazilu, drugom najvećem svjetskom izvozniku hrane, iznosili su 135 milijardi dolara, što predstavlja rast od 9,1% na godišnjem nivou.

Holandija je rangirana na trećem mestu sa izvozom hrane od ukupno 121 milijardu dolara, što predstavlja skroman rast od 1,6%. Njemačka i Kina su prošle godine bile četvrti i peti najveći svjetski izvoznici hrane.

hranaIzvozrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
10 mjeseci prije

ruska hrana, slurp. …bit cemo svi debeli, ko fritule.

Stop budalama
10 mjeseci prije

Hvalite me usta moja.. .

Ipoo
10 mjeseci prije

Rusija opet spašava svijet? Dosadni ste s reklamiranjem Rusije. Rusija je propala država koja će se raspasti.

Max
10 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI