Rusija se svrstala među najveće svjetske izvoznike hrane

rusija hrana proizvodnja
5 komentara

Rusija je prošle godine postala 17. najveći svjetski izvoznik hrane, prema podacima koje je pratio Agroexport centar ruskog Ministarstva poljoprivrede.

Prema podacima Agroexporta, Rusija je činila 2,1% izvoza hrane na svjetska tržišta u 2022.

„Istovremeno, među prvih 20 zemalja, Rusija je pokazala najveći porast obima izvoza poljoprivrednih proizvoda u proteklih 10 godina“, navodi centar, uz napomenu da je rast izvoza iznosio 150%.

Do kraja 2022. ruski poljoprivredni izvoz porastao je za 12% na 41,6 milijardi dolara u monetarnom smislu, pokazuju podaci Agroexporta.

U izvještaju se dodaje da su prihodi od izvoza od prodaje ruskih žitarica porasli za 18%, dok je prodaja ulja i masti, kao i mesnih prerađevina porasla za 25%, odnosno 23%. U međuvremenu, prihodi od izvoza u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji porasli su za 1,6%.

Istovremeno, isporuke ribe i morskih plodova i mliječnih proizvoda zabilježile su međugodišnji pad od 12%, odnosno 1,9%.

“U 2022. globalni izvoz poljoprivrednih proizvoda postavio je novi rekord, premašivši 2 triliona dolara po prvi put ikada”, saopštio je Agroexport. “Kao što slijedi iz podataka ITC Trade Map, vrijednost je od 5. juna 2023. porasla za 7,4% u odnosu na prethodnu godinu.”

Udio 20 najvećih svjetskih izvoznika hrane iznosio je 69,8% u poređenju sa 67,9% zabilježenih 2021.

SAD su prošle godine ostale najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Proizvođači u zemlji povećali su izvoz za 9,1% na 193 milijarde dolara. Prihodi od izvoza u Brazilu, drugom najvećem svjetskom izvozniku hrane, iznosili su 135 milijardi dolara, što predstavlja rast od 9,1% na godišnjem nivou.

Holandija je rangirana na trećem mestu sa izvozom hrane od ukupno 121 milijardu dolara, što predstavlja skroman rast od 1,6%. Njemačka i Kina su prošle godine bile četvrti i peti najveći svjetski izvoznici hrane.

hranaIzvozrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
7 mjeseci prije

ruska hrana, slurp. …bit cemo svi debeli, ko fritule.

Stop budalama
7 mjeseci prije

Hvalite me usta moja.. .

Ipoo
7 mjeseci prije

Rusija opet spašava svijet? Dosadni ste s reklamiranjem Rusije. Rusija je propala država koja će se raspasti.

Max
7 mjeseci prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI