Sada nije vrijeme da se Ukrajina pridruži NATO-u

Ukrajina i NATO
19 komentara

Christoph Heusgen je tvrdio da bi prihvaćanje Kijeva značilo uvlačenje vojnog bloka “izravno” u sukob s Rusijom

Ukrajina se ne može pridružiti NATO-u dok traje njezin sukob s Rusijom, ustvrdio je predsjedavajući Münchenske sigurnosne konferencije Christoph Heusgen. Dodao je, međutim, da Kijevu treba stvoriti sigurnosna jamstva, s izgledima za punopravno članstvo u budućnosti. U intervjuu za njemački list Rheinische Post, koji je objavljen u ponedjeljak, Heusgen je ustvrdio da “Ukrajina mora i hoće postati članica NATO-a, nakon što to uvjeti dopuste”. Međutim, odobravanje članstva Kijeva “u trenutnoj fazi sukoba” ne dolazi u obzir, naglasio je Heusgen. “To bi savez izravno uvuklo u rat, jer bi, prema članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora, tada bila pokrenuta kolektivna obrana”, objasnio je dužnosnik.

U nastavku je izrazio nadu da će tijekom summita NATO-a, koji u utorak počinje u glavnom gradu Litve Vilniusu, čelnici država članica poslati jasan signal da Ukrajina pripada “NATO-ovoj obitelji”, kao i da će razgovarati o uvjetima za budućnost Kijeva članstvo. Tijekom vikenda, britanski list Telegraph citirao je anonimne dužnosnike NATO-a koji su rekli da se Njemačka protivi ponudi Ukrajini jasnog plana ili konkretnih jamstava za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD-om na predstojećem summitu. Prema novinama, Berlin je zabrinut da će se Kijev odmah pozvati na članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji proglašava da je napad na jednog napad na sve, ako bude primljen u blok. Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je prošlog mjeseca da je ukrajinsko vodstvo itekako svjesno da pridruživanje NATO-u “ne dolazi u obzir” sve dok je u sukobu s Rusijom.

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je izrazio sličnu zabrinutost, sugerirajući da bi trenutno članstvo Ukrajine u NATO-u značilo “rat s Rusijom”. Nekoliko je medija ususret summitu u Vilniusu tvrdilo da SAD, Njemačka i Francuska pokušavaju zasad smisliti sigurnosna jamstva za Ukrajinu.

Ukrajina je prošle jeseni službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, a predsjednik Vladimir Zelenski od tada je zahtijevao pozivnicu ili barem jasan vremenski okvir za članstvo. Ukrajinski čelnik je navodno čak zaprijetio da će preskočiti summit u Vilniusu ako ne bude zadovoljan onim što blok ima za ponuditi.

Rusija je godinama opisivala širenje NATO-a na istok kao kritičnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti. Dužnosnici u Moskvi, uključujući predsjednika Vladimira Putina, učestalo su navodili aspiracije Ukrajine za NATO kao jedan od čimbenika koji su doveli do vojne akcije Rusije protiv susjeda.

Christoph HeusgenNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bukowski
10 mjeseci prije

Jedina razlika izmedju mene i ludjaka je sto ludjak misli da je normalan a ja znam da sam lud.

Tadmur Palmirović
10 mjeseci prije

Zar Ukrajina nije član ?! Aha..nije još prošlo kroz papire.😀😀

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Kad ce, kad oslobode Moskvu?

Vecina ukrainaca su vec u EU, a vojska u Natou, tako da vrag uzo prisu, polako sa ti dokumenti dok cveta cvece u ukraina kabala preduzece.

hiber
10 mjeseci prije

Postavili su uvjet Zelenskome da mora učlaniti i pola sadašnje Rusije. Glavni grad Kijev a država do Urala. Kako je i bilo prije 500 godina. Ostatak kinezima. Valjda je takav dogovor od 1971. Ne bih se štel mešat.

Dragan
10 mjeseci prije

Koliko ja kapiram .. nikada neće biti vrijeme za Ukrajinu… Žao mi je naroda.. i mladih vojnika.. koji moraju ginuti za Zelenskog i Putina.. black rock se nada da će dobiti Ukrajinu… Ovoga puta morati će platiti zlatom! Ne friško štampanim dollar papirima.. Ako bude na prodaju…

darijoman
10 mjeseci prije

Neće Ukrajina u NATO nikada, već je NATO ušao u Ukrajinu

Max
10 mjeseci prije

Oni bi ratovali preko leđa Ukrajinaca a svoje gluteuse čuvali za gej parade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI