Sada nije vrijeme da se Ukrajina pridruži NATO-u

Ukrajina i NATO
19 komentara

Christoph Heusgen je tvrdio da bi prihvaćanje Kijeva značilo uvlačenje vojnog bloka “izravno” u sukob s Rusijom

Ukrajina se ne može pridružiti NATO-u dok traje njezin sukob s Rusijom, ustvrdio je predsjedavajući Münchenske sigurnosne konferencije Christoph Heusgen. Dodao je, međutim, da Kijevu treba stvoriti sigurnosna jamstva, s izgledima za punopravno članstvo u budućnosti. U intervjuu za njemački list Rheinische Post, koji je objavljen u ponedjeljak, Heusgen je ustvrdio da “Ukrajina mora i hoće postati članica NATO-a, nakon što to uvjeti dopuste”. Međutim, odobravanje članstva Kijeva “u trenutnoj fazi sukoba” ne dolazi u obzir, naglasio je Heusgen. “To bi savez izravno uvuklo u rat, jer bi, prema članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora, tada bila pokrenuta kolektivna obrana”, objasnio je dužnosnik.

U nastavku je izrazio nadu da će tijekom summita NATO-a, koji u utorak počinje u glavnom gradu Litve Vilniusu, čelnici država članica poslati jasan signal da Ukrajina pripada “NATO-ovoj obitelji”, kao i da će razgovarati o uvjetima za budućnost Kijeva članstvo. Tijekom vikenda, britanski list Telegraph citirao je anonimne dužnosnike NATO-a koji su rekli da se Njemačka protivi ponudi Ukrajini jasnog plana ili konkretnih jamstava za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD-om na predstojećem summitu. Prema novinama, Berlin je zabrinut da će se Kijev odmah pozvati na članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji proglašava da je napad na jednog napad na sve, ako bude primljen u blok. Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je prošlog mjeseca da je ukrajinsko vodstvo itekako svjesno da pridruživanje NATO-u “ne dolazi u obzir” sve dok je u sukobu s Rusijom.

Američki predsjednik Joe Biden nedavno je izrazio sličnu zabrinutost, sugerirajući da bi trenutno članstvo Ukrajine u NATO-u značilo “rat s Rusijom”. Nekoliko je medija ususret summitu u Vilniusu tvrdilo da SAD, Njemačka i Francuska pokušavaju zasad smisliti sigurnosna jamstva za Ukrajinu.

Ukrajina je prošle jeseni službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, a predsjednik Vladimir Zelenski od tada je zahtijevao pozivnicu ili barem jasan vremenski okvir za članstvo. Ukrajinski čelnik je navodno čak zaprijetio da će preskočiti summit u Vilniusu ako ne bude zadovoljan onim što blok ima za ponuditi.

Rusija je godinama opisivala širenje NATO-a na istok kao kritičnu prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti. Dužnosnici u Moskvi, uključujući predsjednika Vladimira Putina, učestalo su navodili aspiracije Ukrajine za NATO kao jedan od čimbenika koji su doveli do vojne akcije Rusije protiv susjeda.

Christoph HeusgenNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bukowski
9 mjeseci prije

Jedina razlika izmedju mene i ludjaka je sto ludjak misli da je normalan a ja znam da sam lud.

Tadmur Palmirović
9 mjeseci prije

Zar Ukrajina nije član ?! Aha..nije još prošlo kroz papire.😀😀

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Kad ce, kad oslobode Moskvu?

Vecina ukrainaca su vec u EU, a vojska u Natou, tako da vrag uzo prisu, polako sa ti dokumenti dok cveta cvece u ukraina kabala preduzece.

hiber
9 mjeseci prije

Postavili su uvjet Zelenskome da mora učlaniti i pola sadašnje Rusije. Glavni grad Kijev a država do Urala. Kako je i bilo prije 500 godina. Ostatak kinezima. Valjda je takav dogovor od 1971. Ne bih se štel mešat.

Dragan
9 mjeseci prije

Koliko ja kapiram .. nikada neće biti vrijeme za Ukrajinu… Žao mi je naroda.. i mladih vojnika.. koji moraju ginuti za Zelenskog i Putina.. black rock se nada da će dobiti Ukrajinu… Ovoga puta morati će platiti zlatom! Ne friško štampanim dollar papirima.. Ako bude na prodaju…

darijoman
9 mjeseci prije

Neće Ukrajina u NATO nikada, već je NATO ušao u Ukrajinu

Max
9 mjeseci prije

Oni bi ratovali preko leđa Ukrajinaca a svoje gluteuse čuvali za gej parade.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI