Indija dogovorila o kupnju ruskih S-400 – SAD prijete raskidom ugovora s New Delhijem

S-400 - ispaljivanje
14 komentara

Indija je završila pregovore s Rusijom o kupnji ruskih sustava protuzračne obrane S-400, navodi The India Times koji se poziva na svoje izvore u indijskoj vladi. Sada Moskva i New Delhi pokušavaju pronaći način za zaobilaženje američkih sankcija koje se nameću zemljama i tvrtkama koje surađuju s Rusijom, posebice u energetskom i obrambenom sektoru.

The India Times piše kako su Indija i Rusija su završili pregovore o cijeni ruskih sustava S-400 “Triumph” za indijsko ratno zrakoplovstvo protuzračnu obranu. Sustavi će New Delhi koštati 400 milijardi indijskih rupija, što je nešto više od 5 milijardi dolara, navodi se u članku.

“Pregovori o ovom sporazumu o projektilima završeni su. Financijska komponenta je gotova”, za indijski list je rekao visoki dužnosnik koji sudjeluje u pregovorima.

Prema istom izvoru, Indija i Rusija će vjerojatno objaviti sporazum tijekom sljedećeg sastanka indijskog premijera Narendre Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina na summitu Šangajske organizacije za suradnju, koji će se ove godine održati od 8. do 10. lipnja u kineskom gradu Qingdao.

Prema dostupnim informacijama, obje zemlje sada pokušavaju pronaći način za izbjegavanje američkih sankcija koje uključuju kazne za zemlje i tvrtke koje posluju s obrambenim i obavještajnim sektorom Rusije.

U Indiji razmatraju kako zaobići američke sankcije protiv velikih ruskih tvrtki, uključujući Rosoboronexport, koje uzrokuju sve veću zabrinutost u New Delhiju, budući da bi restriktivne mjere Washingtona mogle utjecati na vojne nabave indijske vlade od više milijardi dolara.

Podsjetimo, prošle godine su SAD usvojile takozvani “Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima pomoću sankcija” (CAATSA), koji je protiv Moskve usvojen zbog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. Ovaj zakon je stupio na snagu u siječnju ove godine.

SAD upozoravaju Indiju na posljedice kupnje ruskih S-400

S-400 - Turska
FOTO: Ilustracija, S-400

Ako Indija kupi moderne sustave S-400 iz Rusije to bi moglo utjecati na obrambenu suradnju New Delhija s Washingtonom, rekao je William M. Thorberry, predsjednik Odbora oružanih snaga američkog Zastupničkog doma.

“Bojim se da će stjecanje ove tehnologije ograničiti razinu opskrbu dodatne tehnologije Sjedinjenih Država”, rekao je američki dužnosnik.

William M. Thorberry je rekao kako je malo vjerojatno da će Washington protiv Indije uvesti izravne sankcije zbog suradnje s Moskvom u obrambenoj sferi.

“Međutim, nabava sustava S-400 prijeti našem mogućem zajedničkom radu u budućnosti”, rekao je Thornberry.

NDTV televizijski kanal primjećuje da bi se moglo dogoditi da Washington odustane od opskrbe Indijom najnovijim oružjem, uključujući vojne bespilotne letjelice.

Indijski mediji su izvijestili da je New Delhi zatražio od Washingtona isporuku 80 do 100 dronova “Predator C Avenger” za 8 milijardi dolara.

U travnju je potvrđeno da se kompanija Lockheed Martin, proizvođač američkih zrakoplova F-35, bori za indijsko tržište .

Indija i Rusija imaju višedesetljetnu vojnu suradnju. Konkretno, rade na zajedničkom projektu za proizvodnju krstarećih projektila BrahMos, isporuci ratnih brodova i podmornica, dok je u travnju ove godine zaključen ugovor za isporuku 48 vojnih transportnih helikoptera Mi-17 V-5. Prije tjedan dana je potvrđeno kako je također moguće da Indija kupi ruske S-400, a sada indijski dnevni list javlja kako je dio pregovora oko utvrđivanja cijene zaključen.

Sličan posao je izazvao nesuglasice između Turske i Sjedinjenih Država. Washington se kategorički protivi kupnju ovih sustava od strane Ankare i navodno se boji da bi ruski stručnjaci koji bi došli kao instruktori za turske protuzračne snage mogli  steći tajne informacije o njihovim zrakoplovima F-35. Ako Ankara ne odustane od kupnje ruskih S-400, američki Senat je već donio odluku o obustaviti isporuke zrakoplova F-35 turskoj vojsci. Dokument čeka potpis američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U ovom slučaju se za sada ne govori o sankcijama, ali je prva opcija zabrana prodaje američkih dronova “Predator C Avenger” indijskoj vojsci.

BrahMosRosoboronexportS-400Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ive
5 godine prije

Ovo je genijalno, nametanje američkih sankcija svijetu pretvara se u nametanje američkih sankcija SADu.
Hahahahaha, debili.

Ogi
5 godine prije

Demokratija na americki nacin. Radit ces kako ti mi kazemo ili slijede sankcije. Svaka zemlja ima pravo da kupuje sta hoće. Da ne govorimo da su sistemi S 400 daleko bolji a uz to i jeftiniji od americkog sistema Patriot. Kako su poceli uvesce sankcije citavom svijetu.

Sokol
5 godine prije

Sangajska grupa odradjuje posao. Ameroposranci sve su usamljeniji sa svojim predatorskim razmisljanjima.zutom umobolniku treba opet psihijatrijska pomoc.

tak
5 godine prije

nova poslovna politika Lockheed Martina, ne prodavati proizvode. slobodno tržište rulz

Riddick
5 godine prije

Samo ne kupujte Patriot proćićete kao Saudijci kad vam neko lansira raketu .
https://www.youtube.com/watch?v=fBM8dcLq7Gk

hohoho
5 godine prije

i to je ta slobodna trgovina o kojoj smo sanjali u Jugi…isto kao i “demokracija” sad u Italiji…ah sve je isto samo njega neeeema:))

Tupko Glupko
5 godine prije

Sljedeći korak kojem se treba nadati je da Pakistan od 210 milijuna stanovnika (nuklearna sila između Irana i Indije) okrene leđa SAD-u.
Za sada Pakistan spada u NATO “globalne partnere”:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49188.htm

Još i ako Mongolija (smještena između Rusije i Kine) i Irak prestanu biti NATO “globalni partneri”, imamo zaokruženu cjelinu od preko tri milijarde stanovnika koja obuhvaća veliki dio Azije uključujući velike nuklearne sile, kao i dio BI koji se preko Irana, Iraka i Sirije (u budućnosti možda i Turske) povezuje sa Sredozemljem.

Dane
5 godine prije

Ameri su provaljeni odavno,samo sto nisu obavjesteni????..Pa hoce I Turci da kupe samo pitanje da li ce im Vladimir hteti prodati.

Adriana
5 godine prije

Velika i snažna kopnena vojska plus nuklearno naoružanje plus napredni PZO jednako imunitet na demonkraciju. Dronove će za dobre novce prodati i Izraelac, vjerojatno su napredniji od amerskih.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

USA nema baš nešto veliki izbor. Vabi Indiju u svoj zagrljaj, radi Kine i Pakistana. A koga želiš privući, tome ne prijetiš. Prijetnja će eventualno biti ispunjena samo ako Indija ne pristane na ulogu korisnog idiota. Što je najizglednija opcija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI