Jesu li SAD zaista toliko moćne da mogu tlačiti cijeli svijet ili će sve završiti ratom?

Ratna razaranja - Portal Logično.com
81 komentar

U kolovozu su u Bijeloj kući i Tel Avivu cijeli mjesec glavnu riječ vodile ratne stranke, skupine koje su istovremeno napale na svim frontama. Pokrenut je napad protiv Kine, Rusije, Irana, Sirije, Venezuele, Sjeverne Koreje, čak i Europske unije. Iako s manjkom Johna McCaina, koji je preminuo, majmuni s bombama u ruci se ponovo vraćaju na pozornicu zoološkog vrta svijeta.

Glasnogovornik Bijele kuće Trump i dalje prijeti. Svijet nikada nije vidio tako slabog predsjednika jedne od najvećih svjetskih sila. U njegovom društvu uživaju psihopati poput Boltona i Pompea, a Trump ih pokušava zabaviti.

Ipak, anglosaksonski i cionistički savez Londona, Washingtona i Tel Aviva polako prekriva paranoja, koja postupno prožima cijelo zapadno društvo. Za mnoge svijet u ovako opasnoj situaciji nije bio u posljednjih 70 godina.

Do 6. studenog, kada se održavaju takozvani srednjoročni izbori u Sjedinjenim Državama, nije isključeno da izbije novi rat. Naime, “Deep State” u Sjedinjenim Državama je odavno prešao granicu na kojoj je bio moguć dogovor sa suparnicima i ne vidi drugi način rješavanja problema nego oružanim sukobom. To je i ranije bila omiljena američka opcija u sličnim situacijama.

Rat će otpisati sve američke dugove, a ako ga ne bude, onda je nadolazeći scenarij kolaps dolara i druga velika depresija.

Fantapolitika i pesimistično predviđanje? Možda, ali pogledajmo činjenice.

Zapad kojeg poznajemo u ovom obliku, nazovimo ga tako, traje i propada već 30 godina, od pada Berlinskog zida. Prethodno se vodio Hladni rat, koji je završio kapitulacijom Gorbačova i pobjedom Zapada. NATO i njegov parazitski blizanac EU su krenuli na Istok, porobljavajući i uništavajući državu za državom. Sad su na red došle Ukrajina, Gruzija i Armenija.

Ali Trump je bio taj koji je prešao točku s koje nema povratka, iako ruski ministar vanjskih poslova Lavrov tvrdi da takva točka ne postoji i da iz svake ulice postoji izlaz.

Donald Trump
FOTO: Donald Trump

No, pogledamo trenutnu situaciju u kojoj SAD vode rat protiv svih i svugdje.

1. Trump je uveo carine i naknade za sada za 50 milijardi dolara kineskog uvoza, a prijeti da će uskoro ta brojka biti 20 milijardi, na kraju i na ukupan kineski uvoz u SAD vrijedan 500 milijardi dolara. Američki predsjednik se nada da će tako poboljšati trgovinsku bilancu, ali se ništa slično neće dogoditi. Američki državni dug iznosi oko 22 000 milijardi dolara i nastavlja rasti.

Kina je odgovorila i uvela recipročne carine na 5200 američkih proizvoda, uvoz ukupne vrijednosti također 50 milijardi dolara. Kada ispuni bonus i uvede carine na ukupni američki uvoz u Kinu vrijedan 175 milijardi dolara, Peking će obećao poduzeti druge mjere za nanošenje recipročne štete Sjedinjenim Državama. Osim toga, Kina neće odustati od kupnje nafte iz Irana.

Nastavlja se i izgradnja Novog puta svile, uz važnu ulogu Irana i Turske. Peking je odustao od američkog ukapljenog plina i dobit će ruski iz kompleksa “Yamal LNG”.

Do sada Kina nije žurila da potakne ovakav razvoj događaja, ali postoje znakovi ubrzanog oslobađanja američkog duga. Ako se to dogodi, Amerika će se urušiti u nekoliko sati.

2. Dana 22. kolovoza je stupio na snagu novi paket sankcija protiv Rusije na kredite, robu s dvojnom namjenom i ruske energetske kompanije. SAD žele blokirati izgradnju “Sjevernog toka 2”, zabraniti letove Aeroflota u SAD i uvesti druge “drakonske mjere” protiv ruskog gospodarstva. Izgovori su uvijek isti i ponavljaju se unedogled, a ako Rusija ne promijeni svoje ponašanje, od studenog se uvode nove sankcije.

Za Moskvu je ovo bila objava ekonomskog rata i Rusija će odgovoriti na gospodarski, politički ili “neki drugi” način. Zanimljivo je što znači “neki drugi način” o kojem je Dmitrij Medvedev govorio na Dalekom istoku, gdje su SAD na dometu ruskih projektila?

Zapravo, Moskva je upozorila Trumpa da nije vrijeme za još jedan neprijateljski korak, jer će dobiti rat kojeg želi – ekonomski, financijski, a zatim i stvarni.
Američki cilj je jasan. SAD kao oružje žele koristiti financijski sustav, koji je u Rusiji u određenoj mjeri povezan s dolarom, kako bi se organizirali nemiri i unutarnji državni udar. Sve druge opcije su isprobane i nisu dale nikakav rezultat.

No, Rusija se priprema za ono što je Trump rekao. Davno je uspostavila svoj sustav plaćanja MIR, analogan sustavu međunarodne naplate SWIFT, a ranije se riješila 85 posto američkih državnih obveznica i vratila u Rusiju sve rezerve iz američkih banaka. To znači ubrzanu “nacionalizaciju” ruskog financijskog sustava, što će dovesti i do promjena društvenog uređenja.

Sustav koji će se pojaviti u Rusiji će bit će potpuno drugačiji. Kao što Kina gradi socijalizam s kineskim karakteristikama, Rusija će vjerojatno započeti s izgradnjom sustava s ruskim karakteristikama, koji će imati malo sličnosti s liberalnim zapadnim demokracijama. U Moskvi su svjesni te potrebe i kurs je već određen. Može se promijeniti brzina, ali ne i smjer.

Rusija je ranije napravila povijesni izbor i odbacila hegemoniju Zapada. Sada na tom putu mora ići do kraja.

3. SAD su uvele sankcije protiv Turske, a Erdogan je odgovorio jačanjem veza s Rusijom, Iranom i Kinom i pooštrio svoj stav prema izraelskom režimu. Ankara je uvela sankcije protiv Washingtona, što je više nego jasan dokaz kakvom se brzinom izmjenjuju zastarjeli predlošci međunarodnih odnosa.

4. Sjeverna Koreja je rekla kako ne može biti jednostranog nuklearnog razoružanja i potvrdila da se to može dogoditi samo s mirovnim ugovorom između dviju Koreja, povlačenjem svih američkih snaga s Korejskog poluotoka i njegovom punom denuklearizacijom. Kao što smo više puta naveli, Kim Jong-un je pažljivo pročitao četiri točke sporazuma s Trumpom, kako kasnije ne bi ispalo da oružje mora položiti samo Sjeverna Koreja, a na Korejskom poluotoku će sve ostalo ostati nepromijenjeno.

5. Spiralu raznih sankcija je Trump počeo nametati i Iranu. Bijela kuća najavila je uvođenje sankcija protiv Irana u dvije faze – 4. kolovoza i “možda 6. studenog”, točno na datum srednjoročnih izbora u Sjedinjenim Državama. Kakva glupost?! Osim toga, Iran sve “može izbjeći” ako ispuni točke ultimatuma Washingtona i otvori sve svoje vojne objekte međunarodnim inspektorima i ekspertnim timovima, odrekne se balističkog programa i suradnje s regionalnim partnerima, te hrpetinu besmislica koje u Teheranu vjerojatno nisu imali volje ni čitati do kraja.

Teheran je odgovorio preustrojem nacionalne ekonomije i zamjenom dolara s eurom, juanom, rubljom i bilo koju nacionalnu valutu koju će moći zamijeniti za potrebne robe ili zlato.

usa zastava amerika sad

To znači da se napad na Iran, kojeg mnogi ocjenjuju vrlo mogućim, može se podudariti s početkom studenog. Zajednički akcijski plan Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije, Izraela je već spreman. “Nulti sat” može biti u prvoj polovici studenog, kada će se Iran suočiti s krizom i problemima u izvozu nafte i američkim trupama i saveznicima u regiji može zatvoriti Hormuški tjesnac.

Strah od Irana je ogroman. Sjedinjene Države i Izrael žele da se Teheran povuče iz Sirije, Iraka, Jemena, Libanona i da prekine sve veze s Palestincima. Ako

Islamska Republika ne ispuni njihove zahtjeve, vrlo lako bi u Perzijskom zaljevu mogli vidjeti prvo lokalni, a onda i veliki vojni sukob.

Iran nije zemlja koja će pokleknuti pred ultimatumima kojima je cilj gospodarska i politička destabilizacija zemlja. Ultimatumi protiv Teherana su izravni put do rata.

Čak je i umjereni predsjednik Hassan Rohani upozorio Trumpa da će “rat protiv Irana biti majka svih ratova”, a general Qassem Suleimani je Bijeloj kući poručio da SAD mogu i pokrenuti rat, ali će Islamska Republika biti ta koja će ga završiti, odnosno slaviti pobjedu.

Tu je i sve veći sukob Sjedinjenih Država s Europom, koji se za sada primjetan u ekonomiji i trgovini, ali je već prerastao u otvorenu netrpeljivost. Nakon vrelog ljeta dolazi još toplija jesen, vjerojatno s novim velikim ratom. Jedina nada je da je u Washingtonu i Tel Avivu ostalo trunke razuma i da će se katastrofa izbjeći.

Sve je manje svjetski priznatih stručnjaka, čak i onih koji cijeli život podržavaju atlantističku agendu, koji vide izlaz iz ove situacije. Istovremeno vršiti pritisak svim raspoloživim sredstvima na Kinu, Rusiju, Iran, Siriju, Venezuelu, Sjevernu Koreju, čak i EU ne može dobro završiti.

Deep StateSankcijeSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
5 godine prije

JESU!!

jasmin
5 godine prije

Mnoge zemlje se boje da im se ne zamjere i tako upadaju u njihovu zamku. To je ,sto bi nas narod rekao,vrzino kolo. Pogotovu danas kada su Tramp i njegova klapa na čelu države.

Ivo
5 godine prije

Nisu. Počeo je njihov nezaustavljivi pad. I neće završiti ratom, i psihopate ipak vole živjeti.

Pitanje je samo gdje će se preseliti onaj najkrupniji kapital,koji i vodi sve ove ratove i bijedu. Da li će naje… Ili će samo,kao i svaki parazit, promijeniti domaćina i sisati krv negdje drugdje.

Fitcher
5 godine prije

Amerikanci su pi*ke. Lagano se kur*iti po svijetu i prijetiti oružjem kad si siguran iza Atlantika. No onog trena kad rat dođe na njihovu zemlju i kad budu imali vlastite žrtve prvog trena će odustati. Osim građanskog rata oni nikad nisu ratovali na svom teritoriju i tu je izvor njihove arogancije. No ako ovako nastave to će se jako brzo promjeniti.

maskirani
5 godine prije

Ne radi se tu o jačini SAD nego o tome što niko ne želi stvarno da im se suprotstavi, niko, pa ni Rusija, Kina Iran. Svi oni traže neki modus “saradnje sa partnerima”, pri tome mislim na vladajuće strukture. Sa druge strane, narod je željan koka-kole, marlbora i stranih investicija tako da se nemamo čemu nadati.

zoran
5 godine prije

nema tu mnogo da se kaze.ameri su uvek isli na rat jer im je samo to donoslo novac i pokretalo industriju.e sada su dosli do zida i trebaju da pociste kinu i rusiju a to ne ide bas tako kako su zamislili i nece ici nikako.sto bi moja baba rekla-SINE GORE VISKOKO A DOLE TVRDO,pa sad vidi gde ces!

preseren3
5 godine prije

SAD su Hollywood.
Ništa od toga, što vidite u filmovima, nije istinito.
Vojska je jaka samo protiv nejakih, naroda sa pračkom, koji nemaju ni protivavionske sustave.
Po nihovim filmskim predstavama zaključili bi, da so poslije drugog svetskog rata pobedili sve…
A nisu, izgubili su sve…
Sa koalicijom pola sveta potukli su jedino Irak, a sada i tamo bježe….
Naduvali su se, da če puknut, a bit če dovoljan samo jedan oštar odgovor…
Žive samo od straha drugih, odgovornosti do čovječanstva….

Alen
5 godine prije

O ovome smo komentarisali vec duze vrijeme i jasno je da amerika nikad nije ni bila a zbog njenog neolibaralnog kapitalistickog modela nije ni mogla biti zainteresirana za multipolarni svijet…
Ona je u corsokaku i opcije su propast i smjestaj u rang ekonomski trecerazradnih zemalja ili dominacija nad svima ili rat…

Alen
5 godine prije

Amerika je svoju dominaciju ostvarila upravo dolarom a vlasnici dolara skriveni iza FED-a su istovremeno zaduzili i usa do nenaplativih razina sto znaci da stvarne namjere i pitanje kuda sve ovo vodi mozemo ptati vlasnike FED-a..
Licno mislim da se pozornica sprema za zavrsni cin…

Jurišić maja
5 godine prije

jedno je sigurno do obračuna mora doći a kada to je za pogađanje

Anton
5 godine prije

SAD su se puno precjenili , oni su tigric od papirica .
EU je kilava nesposobna zgadija , Rusija je supersila a podrzana od Kine jer Kinezi znaju kada SAD rjesi Rusiju onda su Kinezi na redu i zbog tog razloga Kina ce braniti i suradjivati sa Rusijim do sudnjeg dana .
Kineski ratni brodovi u Mediteranu su stavljeni pod Rusko zapovjednistvo i spremni za djelovanje .
Tako da Rusija i Kina stoje na putu SAD da porobe svjet , nepremostiva kombinacija za SAD

HEKPCT
5 godine prije

Zar netko ovdje stvarno misli da SAD može vojno poraziti Kinu, Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju? Pa dajte se dozovite pameti, odrasli ste ljudi.

Nestrpljivi
5 godine prije

Ma amere samo treba ignorirat..al ono..svjetski kolektivno pa bi prestali s tim kaj rade…nacija s umonolnim vodstvom…nek se presele na neki drugi planet pa nek zapovjedaju malim zelenima ak im dopuste…

njonjo
5 godine prije

Pročita san sve komentare, neke pomno, neke površno. Tekst g. Babića je solidna osnova za promišljanje, ali nedostaje jako bitan čimbenik – EU. Ovdi se ipak ne radi o nogometnoj utanici, pa da navijamo za naše ili njihove. USA je svakako ono kako je opisuje većina komentatora, ali ni neke države EU-a nisu ništa bolje. Uloga Francuske u Libiji zbog dugova i financiranja Sharozijeve kampanje. Istina je da se ratom mogu “izbrisati” dugovi. I ako do rata dođe to će biti glavni razlog. Drugi razlog će biti nemogućnost eksploatatora naći nova područja eksploatacije. Čini se da će glavna meta biti Rusija, odnosno njena “parcelizacija”. Ako budne takvih pokušaja, a na tome mnogi rade (USA – EU); mnogi će morat popapat ono što nemaju – vlastita mu..a.

Kurjaca
5 godine prije

Svabe su izgubile rat kad im je pocelo nedostajat resursa.isto tako ce i amerima padati snaga kako presuse jedtini ili djabni izvori resursa.to se nece dogodit preko noci ali pomalo ce i njima svi pocet naplacivat punu cijenu i tu ce se vratit u realne okvire

faust
5 godine prije

Zašto Babić uporno ističe USA kao jedinog negativca na planetu?Za tango je potrebno dvoje.Nitko od onih koje Babić glorificira nije ni mrvicu bolji od USA.Svi su spremni na sve u svrhu ostvarenja svojih interesa.Ne zavaravajte se.

rodoljub
5 godine prije

Stara i poznata istina: Amerikom vladaju pohlepne psihopate i korumpirani idioti . Od takvih se svasta moze ocekivati, ali , ukoliko oni procene da ne mogu dobiti rat protiv celog sveta, oni ce se povuci, odnosno nece pokretati rat. Ukoliko procene ( cak i pogresno ) da mogu dobiti planetarni rat, onda ce planeta biti unistena, a time i oni .

Duki
5 godine prije

Dakle ako se ipak odluče za rat da bi se dokazali pred svojim sljedbenicama.(kojih je btw sve manje) u americi garant raste broj stomatoloških ordinacija ??
Zašto ? Pa postojeće nisu dovoljne da obnove čvalje-zube “svim majmunima sa bombama u rukama”koje će polomiti u eventualnom ratu !??
Osim toga Amerika je opsjednuta nekakvom dugom i plodnom povijeśću.Duga 200 god.
Bogata :građanski i rat za neovisnost.i treće odlazak na mjesec(ako)??
Napredak: od Gagarina do Armstronga 9 godina.!
A od ’69 punih 50 god.ništa!?što ne štima?
Gdje je Mars-još uvijek na istom mjestu??
Možda zato novi rat ?da otmu još kojeg Wernera F.B.da im otvori okice ??

DAWOR
5 godine prije

BOJIM SE DA ĆE SVIMA NAMA ( CIJELOM SVIJETU ) NA NAJGORI MOGUĆI NAČIN POŠTENO PRISJESTI COCA COLA,MC DONALDS I GOVNLYWOOD…PARDON , HOLLYWOOD

Mimi
5 godine prije

imaju adute, a za to da ih IMAJU krivi su mlakonje – prvenstveno političari europskog ranga….

Kolega 105
5 godine prije

Ocito je pa i slijepcu vidljivo da su amerikenjatori precijenili svoje snage, i da ce sada dozivjet mnoge neugodne odgovore sa svih strana, moguce i raspad NATO-a i otkazivanje svih saveza.. A bez saveznika je tesko ili bolje receno nemoguce ratovati.

davor
5 godine prije

Jedino tko može srušiti američku ilegalnu i bezumnu hegemoniju je naglo buđenje svijesti i razuma kod američkih stanovnika i realizacija i primjena Povelje o pravima njenih otaca. Ali makjavelističko prokletstvo teško da netko može otupiti, uvijek će biti dasa i mangupa koji će se polakomiti. Amerika ratuje na bazi valjda 70 verzija legija stranaca (kmeri, al qaide, pa onda razno razne manjinske vlade i gerile) već 70 godina, i sad kao nebi mogla. Mogla bi itekako. Ako bi neki fizički rat bio vođen na američkom tlu e bojim se da bi onda brzo došlo iz guzice u glavu i splasnula bi euforija za novačenjem. Ovako dok je to “tamo negdje” (Somalija, Koreja, Sirija, Mars) nema pravog razmišljanja kod Amerikanaca niti ga može biti. Zadnji i jedini ko je uspio zapaliti Bijelu kuću su Britanci a ne James Woods i Chaning Tatum ili nekakvi fantomski likovi tipa Bin Laden.

Arch
5 godine prije

“To znači ubrzanu “nacionalizaciju” ruskog financijskog sustava, što će dovesti i do promjena društvenog uređenja. Sustav koji će se pojaviti u Rusiji će bit će potpuno drugačiji.”

U sridu Babiću! Ali hoće li nakon toga sustav u Europi, Americi, igdje, moći ostati isti, nepromijenjen? I kako niko od 58 komentatora u 62 komentara nije primjetio suštinsku važnost ovih par rečenica? Svijet se mijenja, gospodo, a mi se hvatamo nekakvih mitova o nekakvim vojnim silama, tricama i kučinama. Svaka vojna sila je mizerija naspram 3000 nuklearnih bojevih glava. Vrijeme kolonijalnih ratova i osvajanja je prošlo. Ili, kako nova ruska vojna doktrina sažeto glasi: “Šta će nam svijet bez Rusije”? Pa vi ratujte, holivuđani.

Mariola
5 godine prije

Naprijed rusi vratite socijalizam i mir na onim podrućjima koji suga imali i prije.

Balad
5 godine prije

A kad se pokopaju svi mrtvi, preživjeli će roniti suze, lelekati i možda u njihovu čast organizirati festival ojkalica, pa se kleti svime što im je sveto – a nije baš ništa, ponajmanje ljudski životi – “nikad više!”, po N-ti put u povijesti slušanu i po N-ti put prekršenu zakletvu (s vjerojatnošću od 100% ponavljanja u budućnosti, ako je uopće bude). A potom će na “slobodnim i demokratskim izborima” – jelte – izabrati podjednake budale koje će, nakon kratkog oporavka, ispuniti prethodno spomenutu stopostotnu vjerojatnost. Postavlja se vrlo logično i humano pitanje, koje se nažalost svrstava u govor mržnje kako ne bi dospjelo do korijena ljudskog uma: ne isplati li se više pobiti sve svjetske vođe i članove vlade (nekoliki tisuća, možda i desetaka tisuća), nego kao svinje pred klanje očekivati da oni to učine s milijunima, možda i milijardama ljudi? Samo, ljudi baš kao i prasad radije ruju po… Čitaj više »

Iggys
5 godine prije

Ukoliko bude nekog sukoba u svetu, daj bože da Balkan bude pošteđen. Stvarno, šta je mnogo, mnogo je.

Kan Horde
5 godine prije

Sva su propala carstva u jednom trenu izgledala svemoćno i nepobjedivo. Tatarska Horda je imala takav moment apsolutne superiornosti koji je trajao gotovo 300 godina, dakle, dulje nego što do danas SAD uopće postoje, pa tko danas zna nešto o njima, izvan specijalističkih historičarskih krugova ?

Vladimir Vukusic
5 godine prije

Koji pogled na svijet za sve je kriv SAD i Trump a cijeli drugi svijet je nevin da ne može biti neviniji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI