fbpx

Jesu li SAD zaista toliko moćne da mogu tlačiti cijeli svijet ili će sve završiti ratom?

Ratna razaranja - Portal Logično.com

U kolovozu su u Bijeloj kući i Tel Avivu cijeli mjesec glavnu riječ vodile ratne stranke, skupine koje su istovremeno napale na svim frontama. Pokrenut je napad protiv Kine, Rusije, Irana, Sirije, Venezuele, Sjeverne Koreje, čak i Europske unije. Iako s manjkom Johna McCaina, koji je preminuo, majmuni s bombama u ruci se ponovo vraćaju na pozornicu zoološkog vrta svijeta.

Glasnogovornik Bijele kuće Trump i dalje prijeti. Svijet nikada nije vidio tako slabog predsjednika jedne od najvećih svjetskih sila. U njegovom društvu uživaju psihopati poput Boltona i Pompea, a Trump ih pokušava zabaviti.

Ipak, anglosaksonski i cionistički savez Londona, Washingtona i Tel Aviva polako prekriva paranoja, koja postupno prožima cijelo zapadno društvo. Za mnoge svijet u ovako opasnoj situaciji nije bio u posljednjih 70 godina.

Do 6. studenog, kada se održavaju takozvani srednjoročni izbori u Sjedinjenim Državama, nije isključeno da izbije novi rat. Naime, “Deep State” u Sjedinjenim Državama je odavno prešao granicu na kojoj je bio moguć dogovor sa suparnicima i ne vidi drugi način rješavanja problema nego oružanim sukobom. To je i ranije bila omiljena američka opcija u sličnim situacijama.

Rat će otpisati sve američke dugove, a ako ga ne bude, onda je nadolazeći scenarij kolaps dolara i druga velika depresija.

Fantapolitika i pesimistično predviđanje? Možda, ali pogledajmo činjenice.

Zapad kojeg poznajemo u ovom obliku, nazovimo ga tako, traje i propada već 30 godina, od pada Berlinskog zida. Prethodno se vodio Hladni rat, koji je završio kapitulacijom Gorbačova i pobjedom Zapada. NATO i njegov parazitski blizanac EU su krenuli na Istok, porobljavajući i uništavajući državu za državom. Sad su na red došle Ukrajina, Gruzija i Armenija.

Ali Trump je bio taj koji je prešao točku s koje nema povratka, iako ruski ministar vanjskih poslova Lavrov tvrdi da takva točka ne postoji i da iz svake ulice postoji izlaz.

Donald Trump

FOTO: Donald Trump

No, pogledamo trenutnu situaciju u kojoj SAD vode rat protiv svih i svugdje.

1. Trump je uveo carine i naknade za sada za 50 milijardi dolara kineskog uvoza, a prijeti da će uskoro ta brojka biti 20 milijardi, na kraju i na ukupan kineski uvoz u SAD vrijedan 500 milijardi dolara. Američki predsjednik se nada da će tako poboljšati trgovinsku bilancu, ali se ništa slično neće dogoditi. Američki državni dug iznosi oko 22 000 milijardi dolara i nastavlja rasti.

Kina je odgovorila i uvela recipročne carine na 5200 američkih proizvoda, uvoz ukupne vrijednosti također 50 milijardi dolara. Kada ispuni bonus i uvede carine na ukupni američki uvoz u Kinu vrijedan 175 milijardi dolara, Peking će obećao poduzeti druge mjere za nanošenje recipročne štete Sjedinjenim Državama. Osim toga, Kina neće odustati od kupnje nafte iz Irana.

Nastavlja se i izgradnja Novog puta svile, uz važnu ulogu Irana i Turske. Peking je odustao od američkog ukapljenog plina i dobit će ruski iz kompleksa “Yamal LNG”.

Do sada Kina nije žurila da potakne ovakav razvoj događaja, ali postoje znakovi ubrzanog oslobađanja američkog duga. Ako se to dogodi, Amerika će se urušiti u nekoliko sati.

2. Dana 22. kolovoza je stupio na snagu novi paket sankcija protiv Rusije na kredite, robu s dvojnom namjenom i ruske energetske kompanije. SAD žele blokirati izgradnju “Sjevernog toka 2”, zabraniti letove Aeroflota u SAD i uvesti druge “drakonske mjere” protiv ruskog gospodarstva. Izgovori su uvijek isti i ponavljaju se unedogled, a ako Rusija ne promijeni svoje ponašanje, od studenog se uvode nove sankcije.

Za Moskvu je ovo bila objava ekonomskog rata i Rusija će odgovoriti na gospodarski, politički ili “neki drugi” način. Zanimljivo je što znači “neki drugi način” o kojem je Dmitrij Medvedev govorio na Dalekom istoku, gdje su SAD na dometu ruskih projektila?

Zapravo, Moskva je upozorila Trumpa da nije vrijeme za još jedan neprijateljski korak, jer će dobiti rat kojeg želi – ekonomski, financijski, a zatim i stvarni.
Američki cilj je jasan. SAD kao oružje žele koristiti financijski sustav, koji je u Rusiji u određenoj mjeri povezan s dolarom, kako bi se organizirali nemiri i unutarnji državni udar. Sve druge opcije su isprobane i nisu dale nikakav rezultat.

No, Rusija se priprema za ono što je Trump rekao. Davno je uspostavila svoj sustav plaćanja MIR, analogan sustavu međunarodne naplate SWIFT, a ranije se riješila 85 posto američkih državnih obveznica i vratila u Rusiju sve rezerve iz američkih banaka. To znači ubrzanu “nacionalizaciju” ruskog financijskog sustava, što će dovesti i do promjena društvenog uređenja.

Sustav koji će se pojaviti u Rusiji će bit će potpuno drugačiji. Kao što Kina gradi socijalizam s kineskim karakteristikama, Rusija će vjerojatno započeti s izgradnjom sustava s ruskim karakteristikama, koji će imati malo sličnosti s liberalnim zapadnim demokracijama. U Moskvi su svjesni te potrebe i kurs je već određen. Može se promijeniti brzina, ali ne i smjer.

Rusija je ranije napravila povijesni izbor i odbacila hegemoniju Zapada. Sada na tom putu mora ići do kraja.

3. SAD su uvele sankcije protiv Turske, a Erdogan je odgovorio jačanjem veza s Rusijom, Iranom i Kinom i pooštrio svoj stav prema izraelskom režimu. Ankara je uvela sankcije protiv Washingtona, što je više nego jasan dokaz kakvom se brzinom izmjenjuju zastarjeli predlošci međunarodnih odnosa.

4. Sjeverna Koreja je rekla kako ne može biti jednostranog nuklearnog razoružanja i potvrdila da se to može dogoditi samo s mirovnim ugovorom između dviju Koreja, povlačenjem svih američkih snaga s Korejskog poluotoka i njegovom punom denuklearizacijom. Kao što smo više puta naveli, Kim Jong-un je pažljivo pročitao četiri točke sporazuma s Trumpom, kako kasnije ne bi ispalo da oružje mora položiti samo Sjeverna Koreja, a na Korejskom poluotoku će sve ostalo ostati nepromijenjeno.

5. Spiralu raznih sankcija je Trump počeo nametati i Iranu. Bijela kuća najavila je uvođenje sankcija protiv Irana u dvije faze – 4. kolovoza i “možda 6. studenog”, točno na datum srednjoročnih izbora u Sjedinjenim Državama. Kakva glupost?! Osim toga, Iran sve “može izbjeći” ako ispuni točke ultimatuma Washingtona i otvori sve svoje vojne objekte međunarodnim inspektorima i ekspertnim timovima, odrekne se balističkog programa i suradnje s regionalnim partnerima, te hrpetinu besmislica koje u Teheranu vjerojatno nisu imali volje ni čitati do kraja.

Teheran je odgovorio preustrojem nacionalne ekonomije i zamjenom dolara s eurom, juanom, rubljom i bilo koju nacionalnu valutu koju će moći zamijeniti za potrebne robe ili zlato.

usa zastava amerika sad

To znači da se napad na Iran, kojeg mnogi ocjenjuju vrlo mogućim, može se podudariti s početkom studenog. Zajednički akcijski plan Sjedinjenih Država, Saudijske Arabije, Izraela je već spreman. “Nulti sat” može biti u prvoj polovici studenog, kada će se Iran suočiti s krizom i problemima u izvozu nafte i američkim trupama i saveznicima u regiji može zatvoriti Hormuški tjesnac.

Strah od Irana je ogroman. Sjedinjene Države i Izrael žele da se Teheran povuče iz Sirije, Iraka, Jemena, Libanona i da prekine sve veze s Palestincima. Ako

Islamska Republika ne ispuni njihove zahtjeve, vrlo lako bi u Perzijskom zaljevu mogli vidjeti prvo lokalni, a onda i veliki vojni sukob.

Iran nije zemlja koja će pokleknuti pred ultimatumima kojima je cilj gospodarska i politička destabilizacija zemlja. Ultimatumi protiv Teherana su izravni put do rata.

Čak je i umjereni predsjednik Hassan Rohani upozorio Trumpa da će “rat protiv Irana biti majka svih ratova”, a general Qassem Suleimani je Bijeloj kući poručio da SAD mogu i pokrenuti rat, ali će Islamska Republika biti ta koja će ga završiti, odnosno slaviti pobjedu.

Tu je i sve veći sukob Sjedinjenih Država s Europom, koji se za sada primjetan u ekonomiji i trgovini, ali je već prerastao u otvorenu netrpeljivost. Nakon vrelog ljeta dolazi još toplija jesen, vjerojatno s novim velikim ratom. Jedina nada je da je u Washingtonu i Tel Avivu ostalo trunke razuma i da će se katastrofa izbjeći.

Sve je manje svjetski priznatih stručnjaka, čak i onih koji cijeli život podržavaju atlantističku agendu, koji vide izlaz iz ove situacije. Istovremeno vršiti pritisak svim raspoloživim sredstvima na Kinu, Rusiju, Iran, Siriju, Venezuelu, Sjevernu Koreju, čak i EU ne može dobro završiti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
81 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
Gost
Željko
2 godine prije

JESU!!

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  Željko

Iskreno ,bojim se da jesu.Nažalost čitavog svijeta.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  jasmin

NISU!
SADisti su močni samo zato kaj smo ostali tolike ovce………..Ali i to se polako ali sigurno mijenja. Problem je u tome kaj će SADisti radije uništit planetu nego priznat poraz.

Visarionovič
Gost
Visarionovič
2 godine prije
Reply to  čokolino

Ne! Samo je jedan razlog njihove moći, a to su dvije stvari. 🙂 Zovu se Pacifik i Atlantik. Inače bi fasovali odavno,na veliko.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Željko

Jesu, itekako!!

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije
Reply to  Željko

Nisu.
Problem je jedino u tome, što dobro znaju, gurne njih neko u provaliju, ide sa njima.
Pa se sada stvara odbrana, koja če to onemogučiti….

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht
2 godine prije
Reply to  Željko

Svatko moze raditi sta hoće, ali ne moze dokle hoće. Sve ima svoj kraj

Asu
Gost
Asu
2 godine prije
Reply to  Željko

Babicu malo kritike i za bracu Ruse, nisi ni oni sveci.
Da je Putko bolji, pomoga bi Srbadiji kad se raspadala Juga,
a i sada nije od velike koristi.
Budimo iskreni, Srbiju je unistila losa politika i oslanjanje na bracu Ruse.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  Asu

Zašto bi iko podržao lošu politiku? Ako je politika loša, a sam si rekao da je bila loša, zašto bi je Rusi podržali, jesu li ludi?

Asu
Gost
Asu
2 godine prije
Reply to  Arch

Ako ce iko unistit Srbe to je oslanjanje na Ruse.
Ispada da su glupi Albanci su pametniji od Srba.

Cudno
Gost
Cudno
2 godine prije
Reply to  Asu

Pa nije Putko bio na vlasti kad su razbijali Jugu. Da je bio, mozda bi sudbina SFRJ bila drugacija…mozda

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije
Reply to  Asu

Rusi neće tek tako umirati za Srbe, koji bi sedeli malo u EU, malo bi vježbali sa NATO, malo bi molili Ruse za pomoč…
Srbija je imala Ruske protivavionske sisteme, koji su bili sposobni skiniti sve, od B1 doF117 i svih ostalih aviona.
Ako nije znala to iskoristiti, pa tko če umesto njih?

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije
Reply to  Asu

Srbi več uzimaju pare od amerikanaca.
10 milijona ovde, 2o tamo…
Kao pomoč….
Samo je pitanje vremena.
A ti bi od Rusa, da plačaju milijardu godišnje za prijateljstvo?

Arch
Gost
Arch
2 godine prije
Reply to  preseren3

I ko bi to u Srbiji (ili bilo gdje na Balkanu) uopće bio saveznik Rusima? Nacisti, s kojima Rusi ne žele imati posla ili liberalni fašisti, koji ne žele imati posla s Rusima. Šizofrena politika balkanskih državica, naroda, a u biti njihovih – ‘intelektualaca’.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Asu

@Asu Na “neovisnom portalu” NEMA kritika za Putka jer “Putinoljupci” odmah dijele milijune “-“, sada ste pod radarom prorusa i prosrba!

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Mnoge zemlje se boje da im se ne zamjere i tako upadaju u njihovu zamku. To je ,sto bi nas narod rekao,vrzino kolo. Pogotovu danas kada su Tramp i njegova klapa na čelu države.

Mimi
Gost
Mimi
2 godine prije
Reply to  jasmin

osobito zbog zeta Židova

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Nisu. Počeo je njihov nezaustavljivi pad. I neće završiti ratom, i psihopate ipak vole živjeti.

Pitanje je samo gdje će se preseliti onaj najkrupniji kapital,koji i vodi sve ove ratove i bijedu. Da li će naje… Ili će samo,kao i svaki parazit, promijeniti domaćina i sisati krv negdje drugdje.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ivo

U tome je i njihov problem Ivo , bas zato jer kapital vise ne moze da bjezi na istok ili da se siri na neku drugu stranu jer ono sto se sad desava s kapitalom je da on implodira..

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Alen

He-he, pa kapital ce se preseliti, ako se ikad preseli, tamo gde Zidovima bude odgovaralo. Kako vi to zamisljate da su Amerikanci truli bogatasi a duguju zidovskim bankama 20 biliona dolara? Ta vojna sila i ne postoji da bi branila USA nego Izrael.I to na racun americkih poreskih obveznika, sto je najperverznije.Sve ste pogresno shvatili.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Ivan

Kada budeš skužio da to uopće nisu židovske banke Ivane, tek tada ćeš shvatiti malo bolje svijet. Zapadnim svijetom drmaju vampiri kojima su nacije samo lakši način podjele ljudi

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Busola

Nosferatu u akciji dakle. Ja ih nazivam onako kako sami sebe nazivaju.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Ivan

I jos nesto, nemam pojma da li se zezas ili koga smatras pod “vampirima”, na delu su bukvalno sotonisticke snage sto se moze videti na svim nivoima. Svaki klipan pokazuje rogove sa prstma a da nema pojma da taj simbol oznacava jarca. O vodecim ljudima u politici da i ne govorim, Bush, Obama, Clintoni, Macron, pa i Papi se “omakne”, s tim da oni dobro znaju da taj simbol oznacava Bafometa. Cak su mu i spomenik podigli u Americi i niko ne sme da ga makne. U muzickoj industriji jarca i sotonizam slave sad vec potpuno otvoreno, od Madone, Miley Cirus, preko koje-kakvih repera bez ikakvog ustezanja. Cak otvoreno govore i o ljudozderstvu a da niko zbog toga ne odgovara pred zakonom. Trump nije sa njima i zbog toga ga ne vole i ne vidim zasto je dosta ljudi protiv njega. On jednostavno pokusava da olaksa napadae na sebe cineci neke stvari koje nisu popularne medju obicnim ljudima u svetu. Nije bas da je cvecka ali nije sotonista.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Ivan

Slažem se, ali onda cijela tvoja vjera o Zidovima koji vladaju svijetom i bankama pada u vodu .. Židovi imaju svoju vjeru , a ne Sotonizam koji je kao pokret dana vrlo raširen od bijelih do crnih ljudi… I elitnih obitelji koje jako imaju malo dodira sa židovskom vjerom.

Moć je što je taktika ustaša, četnika , partizana uspješno primjenjuje i na svijet te ljudi prave nalogodavca ne otkrivaju…

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Busola

“Nas Bog je Lucifer, iako to vecina Zidova ne voli da prizna” kaze Harold Rosenthal. Ko vlada svetom i cije su banke? Koja je to moja teorija? Biblija je inace jedna vrlo naopaka knjiga kao i Novi Zavet koju su uvalili glupim hriscanskim gojama koju su opet napisali isti. Zasto se sve mora okretati oko njih? Nacista, ustasa, cetnika i partizana nema vec odavno, izgubio si kompas, zivimo u potpuno drukcijem svetu, cemu vise spominjanje necega od pre vise od 70 godina? Nije to moja vera nego su cinjenice koje neki pokusavaju da opovrgnu. Zar porodica Rotschild ne poseduje vise od 4 biiona dolara, dakle petinu duga cele Amerike? Da ne govorim kako se ne pominju nigde medju spiskovima najbogatijih ljudi na svetu.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan- Ajde ne lupetaj. Koji su to “isti” napisali Novi Zavjet pa ga uvalili “glupima”?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Piretis

Priznajem da sam to u brzini napisao. Dobro nisu bas napisali direktno, samo pod njihovim uticajem, ali jesu uvalili tu bolesnu veru naivcima. Jos nesto ne stima?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Busola

Nestade mi post k’o jaje s groba. Nigde uvreda,sta je bilo sporno?

Igor
Gost
Igor
2 godine prije
Reply to  Ivan

Nepodoban

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Ivan

Kako mislis kapital ce se seliti?Nije to bas tako jednostavno,ruski kapital u zapadnim bankama se jednim potpisom blokira,a sto to nebi mogle i istocne banke.Na pr. Deripaski i jos nekom tajkunu je Svicarska ladno blokirala 5 mil. dolara i velikim crnim slovima zap. MSM napisali,sankcije Rusiji,a stvar je u tome sto je Deripasku CIA muvala da radi kao spijun za SADe,kada je to rekao Putinu oni rampa,ostajes bez love,porijeklo je pranje ruskog novca,ali ima neki su pristali,pa MSM javljaju nece vise ruskim oligarsima blokirati racune,a neki su brzinom munje poceli dolare u letiu prebacivati za Rusiju,ko vele bolje vin-vin sa Rusijom nego nula sa zapadom i podkusurivanje zapada sa ruskim oligarsima da ruse Putina.
I sah za zapdni kapital,neko kaze kapital nema naciju,e ima vidi se po sankcijama.
Kina dolari,ruski dolari zidovski dolari americki dolari,ma neka nas vajni ekonomisti ne ***avaju.

Aurora
Gost
Aurora
2 godine prije
Reply to  Alen

Baš tako Alene. Nemaju se više gdje širiti.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ivo

Baš će Ameri tebe pitati kako da postupe, hehehe! Precjenjuješ se, ako misliš suprotno! Mislim, da će Ameri ostvariti veći dio onoga što su naumili i nikoga neće moliti za mišljenje, jer kako se ono kaže, sila boga ne moli nego dejstvuje!!

Jarilo
Gost
Jarilo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

merikanci su izgubili rat onog dana i sata kada ponestane profesionalne vojske i počnu regrutirati debeloguze dvjestokilaše kakvih je 80% populacije

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Jarilo

Kupit će ISIL-ovce i muđahedine da ratuju za njih.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

a sta su radili do sada?Pa ih sve sterali u Idlib.Boriti se za dolar nije isto kao za prag.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Otprilike kao onaj borac koji je slomio šaku od udarca.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  Galus 92

@ Galus 92 – imaš potpuno pravo kada navodiš dio stare narodne izreke da “sila Boga ne moli”, jer je to slučaj sa svakom silom bez obzira čija je i čije ime nosi. Ali treba izreku i završiti do kraja i ona kaže da “Bog silu ne voli”. I bez obzira šta neko podrazumjevao pod pojmom “Bog” – da li neko svjesno svemoguće biće, ili sudbinu, ili karmu, ili neke svevažeće prirodne zakonitosti ili neumoljive zakone univerzuma – dakle bez ulaska u raspravu o tome šta ili ko je “Bog”- ipak treba reći da sve nabrojano ima već uhodane mehanizme koji su ljudima ipak nedokučivi i koji takvoj sili stanu na put i unište je. A mi ljudi smo isuviše mali da bi sagledali, razumjeli i dokučili kompleksnost takvog jednog “Božijeg” djelovanja, ali koje je već do sada kroz istoriju na mnogim silama koje “Boga nisu molile a Bog ih nije volio” mnogo puta pokazano i sprovedeno.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Sjor ”Galus”,pocecu od sebe.Glad,neimastina,jad,tuga strah za dicu,to je lipa njihova,ka i cili svit(Eu,NATO)sluge mizerne sluge koje su osudle svoj rod i porod na propast,samo radi svoje pohlepe.Je li stvarno ima prodanih dusa,koje viruju da in se ne bi krvi napija prvom prilikom?Sta ta miz erija od zivotinjarenja znaci u ovom fasistickom logoru?Je li stvarno mislite da se bojin da ljuto zapuca?Sta iman izgubit?A dobit mogu puno.Iako ce me lipi vrag odnit(ali,USPRAVNOG i PONOSNOG) znat cu da je crnome USrA,EU,NATO,zlu dosa kraj.Zato se ne bojte.Nas su(cak i njihove sluge)odavno stavili u otpis(poznato,kao,”kolatoreralna steta),ali znajte,smrad ce bit izbrisan.I zato nema frke.pravednici su vjecni

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Galus 92

nece moliti za misljenje,a dje da guraju dolare,a si smijesan ko bioskop.

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije

Amerikanci su pi*ke. Lagano se kur*iti po svijetu i prijetiti oružjem kad si siguran iza Atlantika. No onog trena kad rat dođe na njihovu zemlju i kad budu imali vlastite žrtve prvog trena će odustati. Osim građanskog rata oni nikad nisu ratovali na svom teritoriju i tu je izvor njihove arogancije. No ako ovako nastave to će se jako brzo promjeniti.

....
Gost
....
2 godine prije
Reply to  Fitcher

Mislim da si u pravu, karma je zeznuta. 70 godina oni rade cjelom svijetu, uniste ekonomiju i stvore i poticu unutarnje nemire. Sta mislite koliko jos oni mogu sprječavati nemire u USA, cak da se nitko neumjesa …..?

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Fitcher

Insalah 🙂

maskirani
Gost
maskirani
2 godine prije

Ne radi se tu o jačini SAD nego o tome što niko ne želi stvarno da im se suprotstavi, niko, pa ni Rusija, Kina Iran. Svi oni traže neki modus “saradnje sa partnerima”, pri tome mislim na vladajuće strukture. Sa druge strane, narod je željan koka-kole, marlbora i stranih investicija tako da se nemamo čemu nadati.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  maskirani

Investicija? Kakvih to??? Tipa otkupe ti budzašto telekom, promjene logotipe i otpuste 95% zaposlenih? J…. takve investicije i one koji ih žele.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  maskirani

Sto bi ratovali sa Amerima , oni su im zlatna koka
Pogledaj samo trgovinski deficit prema ostatku sveta (brojke su u milionima)
https://tradingeconomics.com/united-states/balance-of-trade
oni samo zele da se USA postuje njihove interese …

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

U pravu si što se tiče tog ogromnog trgovinskog deficita između Amerike i nekih država i Ameri upravo zato rade to što rade, da nekako promijene to stanje, koje nije nimalo ugodno za njih!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Kako na tome rade? Jel rade na principu ucjena i embarga kao što su uradili za čelik, aluminij i plin? Blokirajući konkurenciju koja je jeftinija i kvalitetnija od njih? Jel to princip slobodnog tržišta za koji se zalažu?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Cikaska skola,ali za koga?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galus 92
Rade naravno , logican potez , u sustini svaka velika sila zna svoje slabosti i radi na njihovom eliminisanju , e sada da li ce uspeti u svom naumu je nesto drugo.

mars
Gost
mars
2 godine prije
Reply to  maskirani

@ maskirani – nažalost, u pravu si što se tiče naroda i njegovih želja.Tu je presudan psihološki faktor koji nema veze sa stvarnim stanjem sadržaja koji mu se nudi, bilo da je riječ o koli, cigarama ili stranim investicijama. Jednom prilikom sam sa većim društvom koje se zadesilo kod mene vodili diskusiju o kvalitetu i poželjnosti domaćih i stranih proizvoda, pri čemu su neki zastupali tezu strano – bolje, domaće – fuš, nekima je bilo svejedno, a neki su preferirali domaće. Ja pripadam u skupinu kojima je svejedno je li proizvod strani ili domaći ukoliko mu je kvalitet približno jednak i zadovoljava svrhu zbog koje je proizveden, pa sam uradio jedan mali eksperiment. Otišao sam do kuhinje i iz frižidera uzeo flašu koka – kole i flašu kole jednog domaćeg proizvođača koja ima sasvim zadovoljavajući kvalitet i okus – ovo navodim jer zaista ima domaćih pića “a la kola” koja ne bih konzumirao pa da ih i džaba dijele. I sadržaj domaće kole pretresao u bocu koka-kole, a sadržaj originala pretresao u flašu domaćeg proizvođaća, servirao na sto pred društvo i zamolio prisutne da ih nakon probanja ocijene i daju svoj sud o kvalitetu i okusu i jednog i drugog.… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  maskirani

ne da ne zele ratovati sa SADe,nego nema potrebe.limenka se zakoturala nizbrdo i nemos je vise zaustaviti.Ovo je kraj ,SADe su pola svijeta uvele sankcije,satro neko mudo.Dolar je u qur**samo to jos MSM nesmiju objaviti,ovo je koprcanje mrtvaca.Ajd nek siknu neku AB ko Klinton kad je bio u impicmentu,ali sada malo morgen.
P.S. dolar raste,a cijena zlatu pada,ko tu koga?

zoran
Gost
zoran
2 godine prije

nema tu mnogo da se kaze.ameri su uvek isli na rat jer im je samo to donoslo novac i pokretalo industriju.e sada su dosli do zida i trebaju da pociste kinu i rusiju a to ne ide bas tako kako su zamislili i nece ici nikako.sto bi moja baba rekla-SINE GORE VISKOKO A DOLE TVRDO,pa sad vidi gde ces!

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

SAD su Hollywood.
Ništa od toga, što vidite u filmovima, nije istinito.
Vojska je jaka samo protiv nejakih, naroda sa pračkom, koji nemaju ni protivavionske sustave.
Po nihovim filmskim predstavama zaključili bi, da so poslije drugog svetskog rata pobedili sve…
A nisu, izgubili su sve…
Sa koalicijom pola sveta potukli su jedino Irak, a sada i tamo bježe….
Naduvali su se, da če puknut, a bit če dovoljan samo jedan oštar odgovor…
Žive samo od straha drugih, odgovornosti do čovječanstva….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

O ovome smo komentarisali vec duze vrijeme i jasno je da amerika nikad nije ni bila a zbog njenog neolibaralnog kapitalistickog modela nije ni mogla biti zainteresirana za multipolarni svijet…
Ona je u corsokaku i opcije su propast i smjestaj u rang ekonomski trecerazradnih zemalja ili dominacija nad svima ili rat…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Amerika je svoju dominaciju ostvarila upravo dolarom a vlasnici dolara skriveni iza FED-a su istovremeno zaduzili i usa do nenaplativih razina sto znaci da stvarne namjere i pitanje kuda sve ovo vodi mozemo ptati vlasnike FED-a..
Licno mislim da se pozornica sprema za zavrsni cin…

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

jedno je sigurno do obračuna mora doći a kada to je za pogađanje

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Jurišić maja

da doci ce do obracuna,ali samo ko kome koliko dode.
A SADe tonu jer in jedini biznis propada,a to je vojna industrija.A i Rusija im vise neda da astronauti lete na stanicu MIR.

Anton
Gost
Anton
2 godine prije

SAD su se puno precjenili , oni su tigric od papirica .
EU je kilava nesposobna zgadija , Rusija je supersila a podrzana od Kine jer Kinezi znaju kada SAD rjesi Rusiju onda su Kinezi na redu i zbog tog razloga Kina ce braniti i suradjivati sa Rusijim do sudnjeg dana .
Kineski ratni brodovi u Mediteranu su stavljeni pod Rusko zapovjednistvo i spremni za djelovanje .
Tako da Rusija i Kina stoje na putu SAD da porobe svjet , nepremostiva kombinacija za SAD

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Zar netko ovdje stvarno misli da SAD može vojno poraziti Kinu, Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju? Pa dajte se dozovite pameti, odrasli ste ljudi.

Anton
Gost
Anton
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Vidis po ocjenama komentara da su 2 uporna

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
2 godine prije

Ma amere samo treba ignorirat..al ono..svjetski kolektivno pa bi prestali s tim kaj rade…nacija s umonolnim vodstvom…nek se presele na neki drugi planet pa nek zapovjedaju malim zelenima ak im dopuste…

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Pročita san sve komentare, neke pomno, neke površno. Tekst g. Babića je solidna osnova za promišljanje, ali nedostaje jako bitan čimbenik – EU. Ovdi se ipak ne radi o nogometnoj utanici, pa da navijamo za naše ili njihove. USA je svakako ono kako je opisuje većina komentatora, ali ni neke države EU-a nisu ništa bolje. Uloga Francuske u Libiji zbog dugova i financiranja Sharozijeve kampanje. Istina je da se ratom mogu “izbrisati” dugovi. I ako do rata dođe to će biti glavni razlog. Drugi razlog će biti nemogućnost eksploatatora naći nova područja eksploatacije. Čini se da će glavna meta biti Rusija, odnosno njena “parcelizacija”. Ako budne takvih pokušaja, a na tome mnogi rade (USA – EU); mnogi će morat popapat ono što nemaju – vlastita mu..a.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Svabe su izgubile rat kad im je pocelo nedostajat resursa.isto tako ce i amerima padati snaga kako presuse jedtini ili djabni izvori resursa.to se nece dogodit preko noci ali pomalo ce i njima svi pocet naplacivat punu cijenu i tu ce se vratit u realne okvire

faust
Gost
faust
2 godine prije

Zašto Babić uporno ističe USA kao jedinog negativca na planetu?Za tango je potrebno dvoje.Nitko od onih koje Babić glorificira nije ni mrvicu bolji od USA.Svi su spremni na sve u svrhu ostvarenja svojih interesa.Ne zavaravajte se.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  faust

Tvoj zkljucak je pogresan. Niko nema opsesiju vladanja celim svetom, kao americke psihopate. To su pokazali, to je cinjenica koja se potvrdjuje vec vise od 50 godina. Okupirali su ceo svet , imaju vise od 200 vojnih baza po planeti , a to drugi nemaju. Zato nisi u pravu . Bez ravnoteze – balansa medju silama, nece biti mira, odnosno dok se USA oseca dominantno vrsice agresije na druge drzave i narode, kao sto to cini vise od 50 godina.

faust
Gost
faust
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Kroz čitavu povijest smjenjuju se sile koje tlače sve oko sebe.Kad jedna padne,uzdigne se druga i postupa isto kao i sve prije nje.Trenutno je USA dominantna,ima baze po cijelom svijetu ali isto tako njezini protivnici vrijedno rade na izgradnji svojih baza i vlastitom vojnom programu.Nije li Kina napravila umjetni otok da proširi utjecaj svoje mornarice,nije li Rusija položila zastavicu na dno mora ispod Arktika.Svijet se naoružava više nego ikad u povijesti,utrka se preselila i u svemir.USA je na tronu ali mnogi rade na tome da ih detroniziraju i preuzmu njihovu ulogu policajca,sve je to isto.Sve velike sile kroz povijest su pale,Egipat,Rim,Otomansko carstvo,Britanski imperij,Hitler,SSSR i drugi ali uvijek je nova sila nastavila po starom.Svijet nije postao bolje mjesto i ne će postati ako i kad padne USA.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  faust

@faust, .Niti Rusi, niti Kinezi imaju baze u Kanadi, u Meksiku, ili blizu granice USA . Prema tome, nije isto i ne moze se porediti . Kinezi su pravili ostrva u KINESKOM moru, Arktik nije pored Njujorka i Vasingtona, nego blizu Rusije. Zato, nemoj se truditi da izjednacavas ono sto rade Ameri i ono sto rade Kinezi i Rusi.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Stara i poznata istina: Amerikom vladaju pohlepne psihopate i korumpirani idioti . Od takvih se svasta moze ocekivati, ali , ukoliko oni procene da ne mogu dobiti rat protiv celog sveta, oni ce se povuci, odnosno nece pokretati rat. Ukoliko procene ( cak i pogresno ) da mogu dobiti planetarni rat, onda ce planeta biti unistena, a time i oni .

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Dakle ako se ipak odluče za rat da bi se dokazali pred svojim sljedbenicama.(kojih je btw sve manje) u americi garant raste broj stomatoloških ordinacija ??
Zašto ? Pa postojeće nisu dovoljne da obnove čvalje-zube “svim majmunima sa bombama u rukama”koje će polomiti u eventualnom ratu !??
Osim toga Amerika je opsjednuta nekakvom dugom i plodnom povijeśću.Duga 200 god.
Bogata :građanski i rat za neovisnost.i treće odlazak na mjesec(ako)??
Napredak: od Gagarina do Armstronga 9 godina.!
A od ’69 punih 50 god.ništa!?što ne štima?
Gdje je Mars-još uvijek na istom mjestu??
Možda zato novi rat ?da otmu još kojeg Wernera F.B.da im otvori okice ??

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije

BOJIM SE DA ĆE SVIMA NAMA ( CIJELOM SVIJETU ) NA NAJGORI MOGUĆI NAČIN POŠTENO PRISJESTI COCA COLA,MC DONALDS I GOVNLYWOOD…PARDON , HOLLYWOOD

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  DAWOR

Jedva cekam, tako ti i treba, ha-ha-ha!

Mimi
Gost
Mimi
2 godine prije

imaju adute, a za to da ih IMAJU krivi su mlakonje – prvenstveno političari europskog ranga….

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Ocito je pa i slijepcu vidljivo da su amerikenjatori precijenili svoje snage, i da ce sada dozivjet mnoge neugodne odgovore sa svih strana, moguce i raspad NATO-a i otkazivanje svih saveza.. A bez saveznika je tesko ili bolje receno nemoguce ratovati.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Jedino tko može srušiti američku ilegalnu i bezumnu hegemoniju je naglo buđenje svijesti i razuma kod američkih stanovnika i realizacija i primjena Povelje o pravima njenih otaca. Ali makjavelističko prokletstvo teško da netko može otupiti, uvijek će biti dasa i mangupa koji će se polakomiti. Amerika ratuje na bazi valjda 70 verzija legija stranaca (kmeri, al qaide, pa onda razno razne manjinske vlade i gerile) već 70 godina, i sad kao nebi mogla. Mogla bi itekako. Ako bi neki fizički rat bio vođen na američkom tlu e bojim se da bi onda brzo došlo iz guzice u glavu i splasnula bi euforija za novačenjem. Ovako dok je to “tamo negdje” (Somalija, Koreja, Sirija, Mars) nema pravog razmišljanja kod Amerikanaca niti ga može biti. Zadnji i jedini ko je uspio zapaliti Bijelu kuću su Britanci a ne James Woods i Chaning Tatum ili nekakvi fantomski likovi tipa Bin Laden.

Arch
Gost
Arch
2 godine prije

“To znači ubrzanu “nacionalizaciju” ruskog financijskog sustava, što će dovesti i do promjena društvenog uređenja. Sustav koji će se pojaviti u Rusiji će bit će potpuno drugačiji.”

U sridu Babiću! Ali hoće li nakon toga sustav u Europi, Americi, igdje, moći ostati isti, nepromijenjen? I kako niko od 58 komentatora u 62 komentara nije primjetio suštinsku važnost ovih par rečenica? Svijet se mijenja, gospodo, a mi se hvatamo nekakvih mitova o nekakvim vojnim silama, tricama i kučinama. Svaka vojna sila je mizerija naspram 3000 nuklearnih bojevih glava. Vrijeme kolonijalnih ratova i osvajanja je prošlo. Ili, kako nova ruska vojna doktrina sažeto glasi: “Šta će nam svijet bez Rusije”? Pa vi ratujte, holivuđani.

Mariola
Gost
Mariola
2 godine prije

Naprijed rusi vratite socijalizam i mir na onim podrućjima koji suga imali i prije.

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

A kad se pokopaju svi mrtvi, preživjeli će roniti suze, lelekati i možda u njihovu čast organizirati festival ojkalica, pa se kleti svime što im je sveto – a nije baš ništa, ponajmanje ljudski životi – “nikad više!”, po N-ti put u povijesti slušanu i po N-ti put prekršenu zakletvu (s vjerojatnošću od 100% ponavljanja u budućnosti, ako je uopće bude).

A potom će na “slobodnim i demokratskim izborima” – jelte – izabrati podjednake budale koje će, nakon kratkog oporavka, ispuniti prethodno spomenutu stopostotnu vjerojatnost.

Postavlja se vrlo logično i humano pitanje, koje se nažalost svrstava u govor mržnje kako ne bi dospjelo do korijena ljudskog uma: ne isplati li se više pobiti sve svjetske vođe i članove vlade (nekoliki tisuća, možda i desetaka tisuća), nego kao svinje pred klanje očekivati da oni to učine s milijunima, možda i milijardama ljudi?

Samo, ljudi baš kao i prasad radije ruju po blatu svojih života, negoli da ozbiljno razmišljaju o opcijama koje otvara gornje hipotetsko pitanje. 🙂 🙂 🙂

Amen. Tako je govorio Balad!

Iggys
Gost
Iggys
2 godine prije

Ukoliko bude nekog sukoba u svetu, daj bože da Balkan bude pošteđen. Stvarno, šta je mnogo, mnogo je.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
2 godine prije

Sva su propala carstva u jednom trenu izgledala svemoćno i nepobjedivo. Tatarska Horda je imala takav moment apsolutne superiornosti koji je trajao gotovo 300 godina, dakle, dulje nego što do danas SAD uopće postoje, pa tko danas zna nešto o njima, izvan specijalističkih historičarskih krugova ?

Vladimir Vukusic
Gost
Vladimir Vukusic
2 godine prije

Koji pogled na svijet za sve je kriv SAD i Trump a cijeli drugi svijet je nevin da ne može biti neviniji.

EX_YU
Gost
EX_YU
2 godine prije

Globalizacija je objektivni proces, no metoda globalizacije je subjektivna. Pitanje je globalizacija je slučajni proces produkt haosa ili ima neki centar znanja koji dviga globalizaciju, ako ima koji je taj centar,od kada postoji, kako radi? Informacija o tome ima i je publicirana, problem je naći je između hiljade konspirativnih teorija, obično jedan lud počne da piše o drakonima, satanistima, iluminatima…, ostali počnu da nadograđuju teoriju. Ide riječ o serioznom ruskom kolektivu sastavljenom od naučnih radnika, akademika, obavještajce, sazdaju ideologiju “KOB” i “DOTU”, javno predstavljaju cijelom svijetu svu tu informaciju, prva knjiga je Razhermetizacija od 90-h godina, Mrtva Voda od 2000 g. do sada imaju više od 50 toma iz raznih aspekta od upravljenija. Konkretno po novinu iz aspekta DOTU, konceptualna vlast iz opredijeljenih razloga mijenja nositelja globalizacije, recimo Rim, Vizantija, Holandija, Portugal, Engleska, SAD. Sada ide proces na smjenu na SAD s Kina. Ranije je bilo mnogo lakša ta selidba, uvijek može da nađeš veću državu investiraš više novca, tehnologije uključujući i vojni resurs, stari centar može samo da se pomiri sa situacijom. Danas je slično, s time što SAD može da uništi sav svijet i neće da preda vlast Kini, ide riječ o Deap State i Demokratske stranke, Tramp… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik