NATO i Gruzija zabrinuti zbog jačanja Rusije u Crnom moru – Tbilisi će kupovati još oružja

gruzija
35 komentara

NATO i Gruzija su zabrinuti zbog ruskih vojnih sposobnosti u crnomorskoj regiji, izjavio je glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg. Na tiskovnoj konferenciji s gruzijskom predsjednicom Salomom Zurabišvili, Stoltenberg je primijetio da su se stranke također složile da će nastaviti rad na pridruživanju Gruzije Sjevernoatlantskom savezu, iako zemlja u NATO ne može ući s neriješenim pitanjem granica i ako je u ratu s nekom od trećih zemalja.

Za ulazak Gruzije je potrebno da vojska zemlje vrati kontrolu nad odavno neovisnim, iako nepriznatim republikama, Južnom Osetijom ili Abhazijom, ili da se službeno odrekne tog teritorija. Tbilisi to dobro zna, ali svejedno godinama vodi vazalsku politiku prema zapadnim saveznicima.

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je izjavio kako su Sjevernoatlantski savez i Gruzija zabrinuti zbog sve većeg vojnog kapaciteta Rusije u crnomorskoj regiji, što je rekao na tiskovnoj konferenciji s gruzijskom predsjednicom Salomom Zurabišvili, bivšom francuskom diplomatkinjom i državljankom Francuske gruzijskog porijekla koja se kandidirala na posljednjim predsjedničkim izborima u Gruziji.

“Intenziviramo našu suradnju na moru, uključujući obuku obalne straže Gruzije, jačamo interakcije između pomorskih snaga NATO-a i Gruzije, kao i između integriranog središta pomorskih operacija Gruzije i pomorske komande NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Također je još jednom objavio potporu NATO pakta teritorijalnom integritetu Gruzije i pozvao Rusiju da povuče priznanje neovisnosti Abhazije i Južne Osetije i povuče svoju vojsku iz ovih de facto neovisnih republika.

Stoltenberg je također kazao kako su se na sastanku sa Salomom Zurabišvili stranke složile nastaviti rad na pridruživanju Gruzije NATO paktu.

Glavni tajnik nazvao je Tbilisi “jedinstvenim partnerom Sjevernoatlantskog saveza” i podsjetio da će Gruzija u ožujku ove godine biti domaćin zajedničkih vojnih vježbi s NATO paktom.

“Također pozdravljamo uspjehe koje ste postigli s reformama, uključujući učinkovitije obrambene i sigurnosne institucije i modernizaciju oružanih snaga. Pozivam vas da nastavite na tom putu i pozdravljam vašu predanost ispunjavanju NATO standarda u trošenju 2% BDP-a na obranu”, dodao je Stoltenberg.

Predsjednica Zurabišvili je sa svoje strane istaknula kako je “integracija u euroatlantske strukture glavni prioritet vanjske politike Gruzije”.

“Gruzija nije samo pouzdan partner NATO-a, nego i učinkovit. Ponekad radimo više od zemalja članica saveza, na primjer u pogledu zahtjeva da se troši 2% BDP-a na sektor obrane i 20% vojnog proračuna za kupnju i modernizaciju naoružanja”, kazala je gruzijska predsjednica, čime je bez sumnje obradovala američki vojno-industrijski kompleks.

LB.UA

 

KavkazNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

A Locked Matrin pjeva : Nemoj da brigaš, život se stara, dok je budala, biće i para….

Ivo
5 godine prije

Ono kad patuljasta i zaostala minidržava kupuje oružje kako bi parirala nuklearnoj i konvencionalnoj supersili i najvećoj državi na planetu…može li nešto biti apsurdnije…

Rusija im može gađati svako selo sa po jednom nuklearnom bez da sve potroše. Pametan čovjek bi rekao da je miran suživot najbolja opcija…

anxi
5 godine prije

Nema potrebe da kupujete oruzje koje necete moci upotrijebiti, danas je doba cipova koje nemozete izbaciti evo zadnji primjer kako rusi iskljucise s 300 u dogovoru sa izraelom i onda ovi pocepase sve sto su htjeli ,,, Iranci se vec bune ali puno popraviti nece jer to je danasnja realnost pa onda nije se ni cuditi amerikancima sto ga zabijaju gdje god stignu.. Znaci kupis oruzje i mozes upotrijebiti samo ako odobri onaj od koga si kupio ,,, LOGICNO bas..

čokolino
5 godine prije

Dobro jih Jens nag(r)uzija……..

ime amatera
5 godine prije

Je… te koji retardi. Sirotinja se navuce na paranoju i cicaj drzavnu kasu od krezubih. Rusi dolaze hahahaah
Je.. se rusa za ono sta nije njihovo.

Kajzer Soze
5 godine prije

Ove budale zaboravile kako su ih Rusi 2008 naguzili pa bi izgleda ponovo da ga prime 🙂

fenix
5 godine prije

Nikad nisam shvatio zasto male drzave koje granice sa svjetskom silom imaju potrebu da se sa njom konfrotiraju umjesto da budu u dibrim odnosima pa cak i saveznickim i mogli bi da plasiraju svoje proizvode u tu drzavu. Gruzini bi trebalo da pogledaju nekad u globus pa da vide koliko je Amerika daleko od njih.

Tupko Glupko
5 godine prije

Gruzijci imaju lošiji geografski položaj za euroatlantske i NATO integracije nego Ukrajina, a imaju 10 puta manje stanovnika od nje.
Eto još jednog kandidata za najgluplju naciju čim biraju ovakvu vlast.
Nažalost, vrlo je izgledno da će tamo doći do dugotrajnog rata sa njihovim predviđenim NATO vježbama i integracijama na gruzijskom tlu.

maliboro
5 godine prije

Tbilisi kupuje još oružja – što će im ? Umjesto da taj novac koriste za poboljšanje standarda stanovništva, nikakvo oružje ih ne može zaštiti da ih Rusi žele napasti.

samo tako
5 godine prije

Stoltenberg je jedan običan pajac koga nitko više ne shvaća ozbiljno

Perica
5 godine prije

Dobro je da se još ima ko naoružavati….kada ponestane “toga” biće belaja….kada krene ‘potrošnja’ istog!

spartak
5 godine prije

Borba na vrhu liste najgupljih nacija se zaoštrava. Nakon Ukrajine, Poljske i Hrvatske, u novoj etapi utrke probila se među favorite i Gruzija. A bit će do kraja utrke još natjecatelja koji će iznenaditi u sljedećem krugu. Takmičari su izjednačeni, moguća su iznenađenja, tako da će se pobjednik morati određivati u foto finišu. Već se za to formira sudačka komisija od Boeinga, Rayetona, Lockheed-Martina i General Dinamicsa. A počasni predsjednik komisija će navodno biti Stultenberg von Nato

IVE iz pecalbe
5 godine prije

We are worried, are you all crazy people every day, all day, or just when you do not take a tablets in the morning.

Do you know that we most of European civilians, people are more afraid of aggressive NATO than Russians.

You have as gang of cowboy gangsters rounded Russia from all sides with pointed pipes with bullets in the weapons, and you are asking the Russians to trow weapons, disarm they self, you are not really normal.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI