Bundeswehr: Operacije u inozemstvu loše utječu na zdravlje i psihu njemačke vojske

Bundeswehr vjezba
31 komentar

Vijest nije iz prve polovice ’40-ih godina prošlog stoljeća, kada je njemačka armada najvećim dijelom bila izvan granica domovine i često se suočavala s vrlo neugodnim neprijateljima.

Najnovija studija je pokazala da je 800 njemačkih vojnika sada nepodobno za službu zbog sudjelovanja u stranim operacijama Bundeswehra, piše Bild. Osim toga, tijekom prošle godine se 279 njemačkih vojnika vratilo se iz inozemnih operacija s duševnim bolestima.
Operacije njemačke vojske u Afganistanu, Maliju i drugim zemljama negativno utječe na zdravlje zaposlenih u Bundeswehru. Trenutno je, isključivo zbog sudjelovanja u inozemnim operacijama, 800 njemačkih vojnika u neprikladnom stanju za službu.
Svi oni trenutno prolaze kroz program medicinske rehabilitacije. Prema izjavama njemačkog Ministarstva obrane, nakon završetka programa će možda moći nastaviti službu u vojsci.
Osim toga, navodi da se samo tijekom protekle godine iz inozemnih operacija s duševnim bolestima vratilo 279 njemačkih vojnika.
Bild

BundeswehrNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deluxe
4 godine prije

Pa nije rat igra. Zanimljivo da Hrvati nemaju nikakvih problema, a sve se bojim isto ne vide svašta npr. u Afganistanu. No, kod nas je to zabranjena tema.

alfa33
4 godine prije

Premalo informacija u članku,dalo bi se još spomenuti koliko je bilo samoubojstava, kako ih i na koji način misle ponovno vratiti u službu,ili pak hoće li možda dobiti povlaštene mirovine…..

Riddick
4 godine prije

Pesadijsku borbu karakteriše ekstremno nasilje i psihološki šok, tu dolazi do testiranja fizičkih psiholoških i duhovnih aspekata čoveka, pešadija je vojnik centrična, za razliku od drugih vidova vojske gde se težište više prenosi na tehniku od koje se očekuje da obavi zadatak.
Tako da ove stvari nisu sramota, ne treba im se smejati rat nije šala.

Neko ime
4 godine prije

Eto i njima malo “branitelja”.

tuf
4 godine prije

Vidjeh rezultate ankete o spremnosti obrane domovine u državama svijeta.
Nijemci su na dnu rezultata ankete, što znači da su najmanje zainteresirani za obranu domovine. Onda možemo pretpostaviti koliko su motivirani za ratove van granica – broj se vjerojatno svodi na one željne ubijanja i eventualno one kojima je potreban novac a nemaju druge ambicije.

šeronja
4 godine prije

Ne mogu gledati krv

Zax
4 godine prije

Zanimljivo ali u drugom svjetskom ratu nije bilo takvih problema. Ptsp se pojavio u vijetnamu kad se vojnike pocelo tretirati raznim sredstvima i kad su ih psihijatri uzeli pod svoje. Psihijatriju i njihove lijekove treba zabranit. Ako si pod stresom imas alkohol. Ili hasis ako ne pijes

alfa33
4 godine prije

Hoće li i švabe vaditi plinske boce,ili da im mi pošaljemo nekoga tko će ih “educirati” o njihovim pravima….a poznavajući švabe,dat će im da nešto korisno rade za društvo..

Mateja
4 godine prije

Če v tujini začne uporabljati bača dečke, po upokojitvi doma niso več varni njegovi otroci.
Če v tujini posiljuje in pobija Vietnamke, doma uživa heroin, ker pogreša Vietnamke.
Pedofili DynCorp, ki jih je objavil Julian Assange so doma zaradi osamljenosti, ker nimajo več bača dečkov, začeli loviti sosedove dečke. To je pedrastična US army.
V Kolumbiji imajo bazo in tam skrbijo za nevarnost kokaina in desetletnih Kolumbijskih prostitutk. Najljubše jim je, da jim desetletna Kolumbijka prinese kokain v posteljo. Potem ji pa plačajo še seks. Tako kot je to pri nas delal Gašper Tič. Lepo bi bilo, če bi tudi Kolumbijke ravnale tako kot je ravnal Štefan.

Crni žutokljunac
4 godine prije

A na koju vojsku loše ne utječu operacije u inozemstvu? Valjda takve nema,pogotovo dok su stacionirana maltene na drugom kraju svijeta.

Zen
4 godine prije

Pa kad ratuju i ubijaju. Svaki covjek koji ide u osvajacki rat zasluzuje jos i gore.

JumpingJackFlash
4 godine prije

Prije 30-tak godina u njemačkom magazinu “Der Spiegel” bila je anketa s pitanjem: “Da li bi Vi bili spremni umrijeti za Njemačku?” (Naravno, to je impliciralo vojni angažman dotične osobe.) Meni najdraži i najbliži odgovor je bio: “Bi li Njemačka bila spremna da umre za mene?” Najgnusniji odgovor mi je bio od tipa koji je izjavio da bi bio spreman umrijeti, ali samo za Njemačku u granicama iz 1937. godine. No, taj tip se “hrabro” predstavio kao državni službenik i vjerujem da je zato kod svog šefa odmah dobio unapređenje. Igrom slučaja sam bio u dvije vojske, no to ništa ne mijenja o mom stavu da je svaki profesionalni vojnik zapravo plaćeni ubojica. Sve priče o vojničkoj časti, patriotizmu, čuvanju domovine ili otadžbine itd. kao profesionalni vojnik su za mene velika sranja. I dalje: tko odabere to zanimanje mora računati s time da batina uvijek ima dva kraja. Ja sam… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Naročito pred Staljingradom i Moskvom.

Mentolna hijena
4 godine prije

Tradicija.
I Hitler je bio mentol.

Max
4 godine prije

Ovo nije ništa novo . Neki Njemački piloti su već davali ostavke jer ne žele ginuti zbog politike.

Lucija
4 godine prije

Barem bi mogli objasniti politiku portala kojom eliminirate komentatore…
Ne da brišete komentare , 3 ili 4 od cijelog dana

Roki
4 godine prije

Ovaj danasnji Bundeswehr je mala maca za nekadasnji Wercmaht!!

Lurker
4 godine prije

Upravo obratno, sto si munjeniji prije rata to si normalniji poslije. Psihopate nemaju nikakvih problema, nemaju empatije, odraditi ce sto treba a onda mirno u civilstvo, a normalni ce prolupati. Procitajte istrazivanja iz 2 sv rata, negdje oko 1/3 vojnika je pucala direktno u neprijatelja (nemojte me uzimati za rijec davno sam to citao ali brojke su sokantne) a od toga je pola ciljalo da promase, zato je bilo u 2 sv ratu puno manje oboljelih od ptspa (a tu su i drugi razlozi, tehnoloski napredak vodi do toga da je vojnik uvijek u opasnosti a time i pod stresom dok je prije u pozadini mogao racunati na odmor, preporucam knjigu nema vise heroja). Nakon tih saznanja vojske su promijenile nacin obuke – sad 90 posto vojnika puca da ubije a to je rezultiralo i bitnim povecanjem pojave ptspa. Ima jos dosta faktora, naravno, da li vojnik vjeruje u cilj,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI