Ukusne, hranjive, poboljšavaju zdravlje… dobri razlozi da svaki dan pojedete jabuku

Jabuka
2 komentara

Mnoge su studije istraživale zdravstvene koristi jabuka. Navodimo samo neke od zdravstvenih koristi koje se mogu dogoditi jedenjem jabuke:

  1.  Može spriječiti rak. Različite studije ispitale su potencijal jabuka u borbi protiv raka. Na primjer, jedna je studija otkrila je kako jedenje jabuke smanjuje rizik od kolorektalnog karcinoma. Drugo istraživanje identificiralo je 12 triterpenoidnih spojeva u kori jabuke koji suzbijaju širenje – ili potpuno ubijanje – različitih karcinoma, uključujući stanice raka jetre, debelog crijeva i dojke. Naravno riječ je o organskoj kori jabuke, a ne onoj tretiranoj pesticidima.
  2. Pomaže u mršavljenju. Ako želite izgubiti kilograme slobodno uvrstite jabuke u svoju prehranu. Studija o ženama s prekomjernom tjelesnom težinom, objavljena u časopisu Nutrition, pokazala je kako je jedenje voća, poput jabuka i krušaka svaki dan, tijekom 12 tjedana rezultiralo gubitkom kilograma.
  3. Sprječava aterosklerozu. Ateroskleroza ili otvrdnjavanje arterija može se spriječiti jedenjem jabuka ili pijenjem jabučnog soka.
    U studiji provedenoj na životinjama istraživači su otkrili da polifenoli u jabukama sprečavaju stvaranje plaka unutar arterija. Druga studija, provedena na životinjama, pokazala je kako pijenje soka od jabuke može spriječiti napredovanje ateroskleroze izazvane prehranom s visokim udjelom masti zbog svojih antioksidacijskih i protuupalnih svojstava.
  4. Potiče rast kose. Jabuke mogu biti korisne i ljudima koji pate od gubitka kose. Studija objavljena u časopisu Science of the Total Environment pokazala je da spoj nazvan procijanidin B-2 izvađen iz jabuka potiče rast kose na staničnoj razini.
  5. Štiti od krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGE). AGE su štetne tvari uglavnom povezane s oksidacijom šećera u krvi, a koje nakon izlaganja oksidansima postaju karamelizirane. Zatim se vežu na stanične strukture, uzrokujući oštećenja. Studija objavljena u časopisu Phytochemistry, izvijestila je kako listovi jabuke pokazuju snažno anti-AGE djelovanje.
  6. Štiti od starenja mozga. Jabuke također imaju zaštitne učinke koji pomažu u borbi protiv starenja mozga. Jedno istraživanje kod starih miševa otkrilo je kako jabuke sprečavaju oksidativna oštećenja i popravljaju snalaženje u labirintu. Druga studija na miševima pokazala je kako konzumacija soka od jabuke smanjuje proizvodnju nezdrave razine amiloid-beta, koja je povezana s Alzheimerovom bolešću, u mozgu miša.
  7. Potpomaže oralno zdravlje. Jedenje jabuka također promiče oralno zdravlje i sprečava bolesti. Studija objavljena u časopisu Phytotherapy Research otkrila je kako kvercetin u jabukama pokazuje antimikrobne učinke na parodontne patogene. Uz to, polifenol jabuke štiti i od uništavanja parodontalnih ligamentnih stanica povezanih s infekcijom Porphyromonas gingivalis.
  8. Liječi proljev. Studija objavljena u časopisu Arzneimittelforschung otkrila je kako konzumiranje jabučnog pektina u kombinaciji s kamilicom skraćuje tijek proljeva i ublažava pridružene simptome.

Odaberite organske jabuke

Konzumiranjem jabuka poboljšat će vaše zdravlje, ali samo ako nisu obložene toksičnim pesticidima i herbicidima koji uzrokuju rak. Vrijedi napomenuti kako se jabuke nalaze na popisu Radne skupine za zaštitu okoliša (EWG), koji uključuje proizvode s najviše pesticida. Stoga pripazite pri kupovini i birajte samo one domaće jabuke za koje ste sigurni da nisu prskane.

Ako ne možete pronaći organske proizvode, pranje, trljanje i ribanje proizvoda mogu vam pomoći ukloniti pesticide. Istraživači sa Sveučilišta Massachusetts, Amherst predlažu drugu metodu: namakanje u otopini sode bikarbone i vode.

Istraživači su proveli studiju kako bi utvrdili koliko su metode pranja bile učinkovite kod uklanjanja pesticida. Otkrili su kako je namakanjem jabuka u otopini sode bikarbone, u trajanju od dvije minute, uklonjeno je više pesticida nego potapanjem u otopini izbjeljivača ili pranje u tekućoj vodi dvije minute. Kad su pustili da se jabuke natapaju u otopini sode bikarbone 12 do 15 minuta, pesticidi korišteni u studiji potpuno su nestali.

Kako najlakše ukloniti što više pesticida iz jabuke koju želite pojesti?

Antikancerogenjabuka
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Jako dobro… puno je materijala za ovakve članke, super bi bilo da ih još bude.

Lucija
4 godine prije

I pazite, jer u Hrvatsku izvoze prošlogodišnje jabuke, prvenstveno iz Poljske…prepoznaju se prvenstveno po suhoj peteljci koja otpada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI