Rusija potiče Tursku i Grčku na smanjivanje napetosti koje su nastale u istočnom Sredozemlju i spremna je pomoći u razgovorima, rekao je Lavrov

Lavrov, Turska i Grčka tenzije
6 komentara

Napetosti između dviju zemalja eskalirale su u kolovozu, kada je grčko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Tursku na trenutno zaustavljanje svojih “ilegalnih” aktivnosti bušenja na istočnom Sredozemlju, upozorivši da će se Atena obraniti, ako se za to ukaže potreba.

Rusija poziva Grčku i Tursku na što ranije primjenjivanje mjera za ublažavanje napetosti na istočnom Sredozemlju i spremna je postati posrednikom u rješavanju krize, ako stranke pokažu zanimanje za to, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Potrebno je što prije poduzeti mjere za ublažavanje napetosti i prelazak na rješavanje svih ovdje nastalih problema, a takvih je mnogo, pregovorima koji će se voditi izravno između zainteresiranih strana. To se odnosi i na pitanja koja regulira Konvencija o pomorskom pravu iz 1982., uključujući pitanja u kojima se prava susjednih država presijecaju, što zahtijeva rješenje putem pregovora izravnim dijalogom”, rekao je Lavrov na sastanku s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

Ministar je napomenuo da je Moskva imala stabilne i dobre odnose sa zemljama u tom dijelu Europe.

“Ako postoji volja i interes naših partnera, bit ćemo spremni na sve moguće načine pomoći u normalizaciji novonastale situacije”, dodao je Lavrov.

Odnosi između Grčke i Turske pogoršali su se u kolovozu, nakon što je Atena zahtijevala od Turske trenutan prestanak svojih “ilegalnih” aktivnosti bušenja na istočnom Sredozemlju. To se dogodilo nakon što je tursko istraživačko plovilo Oruc Reis pokrenulo seizmičko istraživanje u spornoj zoni Sredozemnog mora, južno od Antalije i zapadno od Cipra.

Kao odgovor na grčku kritiku, Turska je rekla da je Atena i sama prekršila kontinentalna prava Ankare, postigavši sporazum s Egiptom o stvaranju ekskluzivne ekonomske zone.

Nakon što se suočila s pritiskom međunarodne zajednice zbog svojih aktivnosti istraživanju plina na istočnom Sredozemlju, Turska je sredinom rujna brod Oruc Reis vratila na svoje obale. Međutim, kasnije je brod ponovno poslan na područje istraživanja, samo da bi ga Grčka osudila zbog ugrožavanja regionalne sigurnosti.

GrčkaLavrovSredozemljeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Enna
3 godine prije

Primirje u karabahu mu je trajalo kraće od minute, ustvari nije ga ni bilo.
Nesposobniji od najgoreg.

Zvrk
3 godine prije

Vidim, propustili ste važniju vijest.
Lavrov je radi tobože epidemioloških uvjeta odgodio posjet Hrvatskoj. To je drugi put jer je iz sličnog razloga odgodio posjet proljetos.
Podsjetit ću da je Milanović odlazak na paradu otkazao radi tobožnjeg kvara na predsjedničkom zrakoplovu.
2+2=reciprocitet

Max
3 godine prije

Lavrov i Rusija rade na uspostavi mira svijesni pogubnosti mogućeg rata za Europu.

Davor drugi
3 godine prije

Bravo Lavrove, izmiri NATO saveznike. 😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI