Nove američke sankcije protiv Rusije bi skupo platila Njemačka, a ne SAD

sankcije njemacka
21 komentar

Nakon ishitrene izjave američke stalne predstavnice u Ujedinjenim narodima Nikki Haley da će SAD uvesti sankcije Rusiji, što se nije dogodilo i Donald Trump je opovrgnuo ovu informaciju, oglasili su se njemački analitičari, koji su rekli kako bi zbog novih američkih sankcija protiv Rusije njemačko gospodarstvo pretrpjelo ozbiljne štete, piše Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Prema riječima stručnjaka, odbijanje novih poslova bi u kratkom roku za njemačke tvrtke značilo štete u iznosu od nekoliko stotina milijuna eura, a dugoročno bi bili ugroženi projekti vrijedni nekoliko milijardi eura.

“Zbog novih američkih sankcija protiv Rusije će njemačko gospodarstvo pretrpjeti ozbiljne gubitke”, zaključak je stručnjaka Rusko-njemačke gospodarske komore, izvještava Deutsche Wirtschafts Nachrichten u vrijeme prije nego se oglasila Bijela kuća da sankcija, barem za sada, neće biti.

Prema komori, procjenjuje se da bi samo jedno odbijanje novih transakcija njemačko gospodarstvo u kratkom roku koštalo nekoliko stotina milijuna eura, a dugoročno bi bili ugroženi projekti vrijedni nekoliko milijardi eura, piše DWN.

“Ako bi se aktivnosti njemačkih i američkih tvrtki u Rusiji dodatno zakomplicirale, onda bi azijske a posebno kineske tvrtke, postupno popunile tu prazninu. Nejasno je kako bliža suradnja ruskog medvjeda i kineskog zmaja dugoročno mogu biti u interesu Zapada“, rekao je predsjednik Rusko-njemačke gospodarske komore Matthias Schepp.

Rusija kina

Deutsche Wirtschafts Nachrichten podsjeća da ruske tvrtke s kojima usko surađuju njemačke, a to su u prvom redu ruski GAZ, energetska tvrtka Gazprom, proizvođač aluminija Rusal ili konglomerat Renova Group, već pogođene američkim sankcijama.

Međutim, Matthias Schepp podsjeća kako su njemačke tvrtke posljednjih godina puno uložile u Rusiju, unatoč obostranim sankcijama, zbog djelomično poboljšanih uvjeta ulaganja i povoljnog tečaja rublje.

Rusija želi pomoći tvrtkama pogođenim novim američkim sankcijama i ako tvrtke zapadnu u probleme, mogli se osloniti na pomoć države, samo kako ne bi  došlo do otpuštanja zaposlenika, kazao je premijer Dmitrij Medvedev u četvrtak u Moskvi.

Matthias Schepp tvrdi kako bi povećanje administrativnog pritiska kroz dodatne kontrole predstavljale nove prepreke za njemačko gospodarstvo i oštro se protivi uvođenju američkih sankcija Rusiji, prije svega zato što one ne pogađaju SAD, već europske zemlje i tvrtke koje uspješno i na obostranu korist posluju s Ruskom Federacijom.

 

GAZGazpromRenova GroupRusalSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

njemacko gospodarstvo bez sigurne opskrbe jeftinim energentima iz rusije nebi bilo konkurentno u odnosu na kinesko. valjda je to svima jasno. njemačka je stup europskog gospodarstva pa me čude i zabrinjavaju pojedinci koji to uopće ne razumiju a žele se baviti politikom

Damar Cro
5 godine prije

Riječ je o naciji koja je samo zašutila kad je otkriveno da im Amerikanci prisluškuju babu Merkel… Teško je očekivat razumne gospodarsko-političke poteze na bilo kojoj razini dokle god takvo trulo tkivo postoji u srcu njemačke politike… jednostavnije ne može bit…

ooo
5 godine prije

rusi ili moraju ici u rat, cak i po cijenu nuklearnog ili ce zavrsiti ko afganistan libija i jugoslavija a sahista putin ce zavrsiti na banderi. nema tu druge, oni su odlucili da je razbucaju i tako ce naj vjerojatnije biti sa ovom politikom sahiste iz kremlja.

josif
5 godine prije

a mrekel danas kaka protiv rusije ? zatvorite im plin

Blo
5 godine prije

Pa to i je cilj da pogodi njemacku a time i EU

davor
5 godine prije

Zna se. Eunija je američki projekt kroćenja njemačkog gospodarstva i zaustavljanja ruskog utjecaja. Sovjeti satru Hitlera a već idući dan ih Ameri i Englezi proglase najvećim sotonama. Hehe sve je kristalno jasno.

nekoime
5 godine prije

Zar još uvijek nikome nije jasno da Amerika vodi najžešći ekonomski rat upravo protiv EU?

Zadranin
5 godine prije

Hebem ti autocorrect na mobitelu..

Kad će te Nijemci prestat primat američku kitu? Pa valjda imate neko svoje ljudsko dostojanstvo.

Ana
5 godine prije
Bluebird
5 godine prije

Jedan americk ekonomist je rekao nest kao, kud njemacka tamo Europa. To malo Amere boli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI