fbpx

Deset potencijalnih šteta nošenja maske za lice

Maske u smeću

U svom radu Maske ne djeluju, dr Denis Rancourt, penzionisani profesor fizike sa Univerziteta u Otavi, kaže: „Mnogo potencijalnih šteta može nastati zbog široke javne politike nošenja maski…“ Dalje navodi sljedećih deset zabrinutosti povezanih sa maskama:

  1. Da li korištene i napunjene maske postaju izvori pojačanog prenosa za nosioca i druge?
  2. Da li maske postaju sakupljači i zadrživači patogena koje bi nosilac maske inače izbjegavao kada diše bez maske?
  3. Da li su velike kapljice zarobljene maskom atomizirane ili aerolizovane u prozračne komponente? Mogu li virioni pobjeći od isparavajuće kapljice zalijepljene na vlaknu maske?
  4. Koje su opasnosti od rasta bakterija na korištenoj i napunjenoj maski?
  5. Kako kapljice natovarene patogenima komuniciraju sa prašinom iz okoline i aerosolima zarobljenim na maskama?
  6. Koji su dugoročni efekti na zdravlje na zdravstvenog radnika, poput glavobolje, nastali usljed otežanog disanja?
  7. Postoje li negativne socijalne posljedice na maskirano društvo?
  8. Postoje li negativne psihološke posljedice nošenja maske kao modifikacije ponašanja zasnovane na strahu?
  9. Koje su ekološke posljedice proizvodnje i odlaganja maski?
  10. Da li maske odbacuju vlakna ili supstance štetne prilikom udisanja?

Sada, ako su maske zaista zaštitile ljude od bolesti (što studija poslije studije pokazuje da ne čine), onda bi nekoliko negativnih neželjenih efekata moglo proći. Ali pošto maske ne zaustavljaju infekcije, gornja lista je zabrinjavajuća.

Koliko znam, nijedno od ovih pitanja nije pravilno istraženo. Svakako, čujem da im se ponekad posvete u vijestima. Ali onda nam kažu da to zaboravimo, jer je neki ljekar u lokalnoj bolnici ili istraživač na univerzitetu rekao da se ne treba brinuti.

Na primjer, nedavni članak u mojim lokalnim novinama kaže: „Ove tvrdnje o zarobljenim infekcijama osporili su specijalisti za infektivne bolesti i virusolozi, uključujući Sarah Stanley, vanrednu profesorku zaraznih bolesti i vakcinologije na Univerzitetu u Kaliforniji, Berkeley School of Public Health.”

Neko izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog rizika od sakupljanja bacila ispred nosa ali slegnuo je ramenima jer ga je neki ljekar osporio. Neki istraživač koji vjerovatno dobija sredstva od proizvođača vakcina. Jer prodaja vakcina je dio onoga što su ove maske, zar ne? Nosite masku da zaštitite druge. Uzmite COVID-19 vakcinu da zaštitite druge. Ne uzimajte vakcinu i morat ćete da nosite masku zauvijek.

Zaista, to je zaključio arbitar u bolnici kada je rekao da je prisilno maskiranje „prinudna praksa osmišljena da poveća stopu vakcinacije“.

Dakle, umjesto da slušate mišljenja stručnjaka, pogledajte naučne dokaze. Nije vam potreban doktorat da biste čitali i razumjeli većinu medicinskih studija. Većina ispitivanja zasniva se na upoređivanju mjerljivih rezultata. Nije teško razumjeti.

Na primjer, izvještaj profesora Denisa Rancourta na 13 stranica uglavnom lako se čita. I na to ne utiče veliki novac jer ga je napisao dobrovoljno za Udruženje građanskih sloboda Ontarija. Odlučite sami šta je istina, umjesto da se priklonite popularnom mišljenju. Nekada je bilo popularno mišljenje da su cigarete dobre za vas.

Sjetite se riječi nobelovca Bertranda Russella: “Činjenica da se mišljenje široko zastupa nije nikakav dokaz da nije potpuno apsurdno.”

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
32 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Puž
Gost
Puž
6 mjeseci prije

Ak me po dućanima pitaju zakaj ne nosim masku ja velim da sam izuzet i da imam isprićnicu! A da kakvu to i koju isprićnicu? Ja pokažem na svoju tintaru i velim:”PA MOZAK KOJI RADI. Baš mi je žao kaj ste vi u 2020oj spremni vjerovati mass medijima!”
Iako znam da sam u pravu imam osjećaj da se borim sa vjetrenjačama jerbo 95+% “ljudi” oko mene djeluju kao da NISU iz iste “sorte” ko i ja ,.-) Više se doimaju kao nekakvi zombi-roboti.

Igor
Gost
Igor
6 mjeseci prije
Reply to  Puž

A mozda si samo u krivu a ne pametniji od svih.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije
Reply to  Igor

Nije on pametniji od svih a ni u krivu, kada će pozitivni na COVID-19 umirati nakon 10-20 dana, bez ikakve mogučnosti ozdravljenja onda ću taj glavni štab shvaćati ozbiljno !

KISIK
Gost
KISIK
6 mjeseci prije
Reply to  Igor

kojih svih?

iiiistina
Gost
iiiistina
6 mjeseci prije
Reply to  Igor

uz admine pitam i ostale da pogledaju ovaj prilog i recite svoje
https://www.facebook.com/mucki.schidlo/videos/3653496294668914/?t=1

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije
Reply to  Puž

Dotakao si srz problema. Satanisti su nas podjelili i sebe osigurali vojskom i policijom.
Morao bi prvo ratovat s skolskim drugom, bratom, susjedom, ocem ili sinom, svima kojima je mozak isprao tv!
Kad bi ih sve pobjedio (sto bi bila Pirova pobjeda) tek tada bi mogao protiv policije pa ako i njih dobijes, preostaje ti samo protiv vojske, a tek tada tjelohranitelji i Kabala…
Dobro su se oni osigurali!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije
Reply to  Puž

Dobar tek sendwichari!

Istina
Gost
Istina
6 mjeseci prije
Reply to  Puž

– Morate imati masku! (ako me uopće neko pita ili upozorava na ulazu ili u objektu)
Kažem: Ja ne nosim masku.
– Zašto?
Liječnik mi zabranio.
– Zbog čega?
Zbog zdravstvenih razloga.
– Aha. Znam imate alergiju….
Pustite to. To je moja privatna stvar i vas se ne tiče koji su to zdravstveni razlozi.
KRAJ RAZGOVORA
Nastavljam normalno i slobodno obavljati ono zbog čega dođoh.
*Niko mi nikada nije tražio da mu pokažem to pismeno izuzeće od liječnika.
Pitanje je tko je uopće po zakonu ovlašten da mi traži takav dokument na uvid? Neovlaštenim osobama ga sigurno neću pokazati. A ni ovlaštenima, jer ga nikada ne nosim sa sobom.
A možda ga i nemam uopće? Tko zna. 😉
Sve je to stvar povjerenja. Tako su nas i uvukli u ovo sr..je. Jer previše vjerujemo.
…AKO SU ’91 MNOGI IMALI M.DA UZETI PUŠKE I BRANITI SE OD TADA REGULARNE JNA VOJSKE, valjda mi možemo skinuti jeb..e maske. Oni su ’91 mogli poginuti a što se TEBI može desiti ako skineš masku?
Ili nemaš m.da ni za to?
Svaki otpor je bitan. Samo nas GRAĐANSKI NEPOSLUH može spasiti.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije
Reply to  Istina

Evo ti plus iako nemas dovoljno iskustva.
Slicno pomusao pa se susreo s starim covjekom koji me s strahum i suzama u ocima molio da stavim masku kako bi pozivio kako kaze jos koji mjesec jer zeli dozivjeti da mu snaha rodi unuka!
Nemozes argumentima i kojekakvim trikovima uvijek uspjeti..

Istina
Gost
Istina
6 mjeseci prije

To sa starim je iznimka. Nije pravilo. Bitno je da u 99% slučajeva bude sve ok.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
6 mjeseci prije
Reply to  Puž

Nemoj se sekirat. Kupices ti opet novi kontejner. Samo dok naletis na drugu vijest. Kao oni “kokoti” na krovovima okrecu se kamo vjetar puse.

CAN
Gost
CAN
6 mjeseci prije
Reply to  Puž

20posto zomr-oboti
45posto misli rebi sl.
35 posto starija populac.ima strah kao motiv uglavi

Istražuj
Member
Istražuj
6 mjeseci prije

Meni se cini da je sve ovo manje vise poznato. Sta vise, neki dan cak i zamjenik shefa WHO, javno kaze – zatvaranja i “mjere” ce poubijati milione ljudi (na veliku radost eugenicara i vlasnika WHO) – te preporucuje drzavama da NE prave ponovo “lockdown-e”… Sta se desava…? Da li i jedna MSM ili cionisticki kontrolorana “drustvena medija” o tome prica…? Niti piiiip! Nikakva Logika i Dokazi veliki kao Maunt Everest – ne pomazu vise. Dakle – Koncentracioni logor zvani Zemlja – je uspostavljen! Grupe su se podijelile, tj – na jednoj strani : 1. – “brnjicari” koji su dobili svojih 5 minuta vaznosti, tu ubrajam sve (od cionista) placene ljigavce zvane “renomirani naucnici” + beskurpulozna banda koja za novac laze sto god treba slagati tzv “novinari” , + te naravno “predvodnike” cijelog Koncentracionog logora tzv “politicare” (koji su i sami obicni Logorasi, – ali bas najgadniji ljudski otpad!) Sve poznato iz nacistickih konz-logora! (Ocito je da cionisti odlicno poznaju psihologiju konz-logora, jer su ih oni prakticno i stvarali)… Ovde mozemo ubrojati i ogromnu masu bijednika poput indoktriniranih, uplasenih i neinteligentnih ljudi= stoke (“gojima”) koji popunjavaju 2 velike podgrupe. Jedni lome kosti “neposlusnim” koji ne izvrsavaju Naredjenja shefa Koncentracionog logora… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
6 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Imaginarna smrtna opasnost + imaginarna zastita = iracionalni um. Iracionalni um je dovoljno uplasiti i on postaje totalno upravljiv. U takvom okruzenju sirenje histerije i euforije je sasvim normalno. To me podsjeti na vrijeme komunizma i kad se drug “Tito” vozao vlakicem. Neki drug analni uvlakac se sjetio kako bi bilo podobno pokazati moc upravljanja stadom i pozdravljati druga dok prolazi vlakicem. Firme su prestajale radit i ovce se okupljale na stanici da pozdrave svog velikog i voljenog vođu. Naravno da nisi mogao bit crna ovca u stadu jer si odmah bio zigosan i najebo bi od nadobudnih drugova i indoktrinirane stoke. Odmah bi bio zigosan ko unutrasnji neprijatelj i podrivac. Puno ljepih ideoloskih pjesmica pioniri sa zastavicama u prvim redovima pleh muzika, transparenti “Mi smo titovi Tito je naš” i “Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvog puta ne skrenemo”. Dva sata se odvija program i noge te bole i evo vlakica. Histerija kao da Beatlesi dolaze. Kad ono veliki vođa se nije ni udostojio pojavit na prozoru i mahnut stadu. Kako to kako to? Onda je nadobudni guzonja smisljao izgovore. Jako ljut dobio je i informaciju da je netko nadobudan na gradsku klaonicu objesio transparent ”… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Istražuj
6 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

Odlicno poredjenje kolega!
I odlican link takodjer.
Hvala!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

100% si u pravu, nema nam vise spasa. Uzalud pozivao na peomjene, na ustanak, na budenje, ne vrijedi..
Pobjedili su nas…
Nemozemo se protiv svoje brace borit a slozni nismo niti cemo ikada vise biti. Usadili su nam potrosacki mentalitet i drug se drugu raduje kad mu crkne krava.

Istina
Gost
Istina
6 mjeseci prije

Onaj koji odustaje, nikada ne ostvaruje pobjedu jer POBJEDNIK NIKAD NE ODUSTAJE !!!

Istražuj
Member
Istražuj
6 mjeseci prije

“…nema nam vise spasa…” Ja stvarno nemam pojma ima li nam ili nema spasa. Medjutim,ne mogu a da ponovo postavim pitanje: Gdje lezi moc ovih par familija – koje vladaju Svijetom? Moj je zakljucak – da lezi iskljucivo u “novcu”! I tako je sve od kada i postoji ovakav (NEljudski) sistem baziran na novcu. Izgleda od nastanka “civilizacije” taj novac je igrao najvazniju ulogu u formiranju ljudskog drustva. Tu bez tzv “biblije” ne moze. I satanisti se pozivaju na istu knjgu – ocito – jer se ubise od broja 666. Dakle takav sistem je do u detalj opisan u tzv “bibliji”! Cak ide toliko daleko – da jasno opisuje jedno izuzetno zlobno, krvolocno i pohlepno navodno bice, navodno imena “jhvh” (samoglasnike dodaj po zelji, kao sto su ih dodavali i “mudraci”)… Kazem “navodno” jer to bice niko osim Mojsija i ne vidi, a onaj koji postavi pitanje zasto je to tako (kao Aaronova supruga Marija) – biva strogo kaznjen! (Marija je dobila lepru, ali samo na 7 dana jer je zena “svestenika”… Protekcija?) Dakle to “bice” (“oblak iznad satora”?) – izuzetno voli – novac! Toliko voli taj novac – da je navodno naredilo “proroku” Mojsiju (tako on sam kaze!) –… Pročitaj više »

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
6 mjeseci prije

Nije bas 100%. Pravi postotak ce se vidjet kad stigne “boca”. Za sada je mnogima komfornije stavit masku nego talasat. Međutim nece oni tako brzo ponudit bocu. Prije toga ide produljeni period maltretiranja i seve u zdrav mozak do krajnjih granica kako bi se percepcija jos vise iskrivila. Onda ce i oni koji bi se sad suprostavili boci reci pk mi je vise ovoga ajd ubodi da vise budem slobodan. Jedan dio ce popusit tu foru. Koliko ce ih ostat u uvjerenju ” svoga tijela gospodar” nezahvalno je prognozirat. To lakse mogu kontrolori koji imaju pregled nad behaviour analizom populacije.

Suzy
Gost
Suzy
6 mjeseci prije

Sve znamo ali ih se pokorno slusa!
Rade sto god hoce i niko da ih zaustavi?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije

Draga redakcijo, uzalud pisete!
Vasi citatelji odavno znaju istinu, a oni koji dodu ratovat za sendwich protiv nas ionako nemaju argumente i tu su poslom jer rade za zlikovce.
Narod zeli maske, narod zeli ovakvu vlast kakvu imamo i to se neda promjenit…

Stara kuka
Gost
Stara kuka
6 mjeseci prije

Ne znam da li je netko jučer gledao Dnevnik HTV-a i histeriziranje voditelja Branka Nađvinskog. Luđak je razgovarao sa Božinovićem. Najprije je spopao Božinovića što se misli napraviti u vezi “govora mržnje” na internetu, a vezano uz pucnjavu na Markovom trgu. Nakon što mu je Božinović promrmljao nešto neodređeno (a što da mu uopće na to kaže) voditelj Nađvinski se zatim obrušio na citiram “mlade koji se u većem broju okupljaju ispred HNK”

Ali samo kritiziranje mladih koji se zbog maltrettiranja u kafićima okupljaju vani na otvorenom i zamislite “ne nose maske i ne poštuju socijalnu distancu” kako je to bijesno primjetio ogorčeni voditelj dnevnika, nego je čak našao za shodno upitati ministra policije ne bi li trebalo tamo (pred HNK) uputiti policiju da rastjera te mlade koji se tamo okupljaju. Bilo je očigledno da je čak i ministru Božinoviću bilo neugodno pa je počeo mrmljati i mucati i jednostavno nije znao što odgovoriti tom pomahnitalom retardu s HRT-a.

I nije Nađvinski jedini takav kreten. Praktično svi voditelji i talking headsi kad intervjuiraju nekoga od stožeraša histerično navijaju za što restriktivnije mjere. Osim Nađvinskog posebno je po tom pitanju oduran i Petar Pereža s Nove.
.

Max
Member
Famed Member
Max
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Točno.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

U ovom trenutku čini se kao da stožer nešto posustaje (mjere su još uvjek mekane), ali zato novinari dižu tenzije, valjda da im pomognu.Taj Nađvinski, kao tek postali novinarčić,sjećam se, dok je čekao na red u pošti sa curom nalegli na šalter i ljube se,mada ni tada to nije bilo po bontonu…

KISIK
Gost
KISIK
6 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Imena kolega imena.

*Ime
Gost
*Ime
6 mjeseci prije

Komentari su sumorni i tužni ali moram se složiti sa njima…

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
6 mjeseci prije

“Nekakva ljudska prava” stvarno nebitno. Hm da mogli su tekst prosiriti sa “markovim konacima” pa bi bilo zbilja puno.

Max
Member
Famed Member
Max
6 mjeseci prije

Pa i uvedene su da bi štetile.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
6 mjeseci prije

Jedno pitanje? Kakve posledice imaju doktori i kirurzi koji godinama nose maske? Jos prije te korona farse.

TražeseDomaćaJaja
Gost
TražeseDomaćaJaja
6 mjeseci prije
Reply to  Prc Milojko

Ne pratiš gradivo,propustio si lekcije.To smo već apsolvirali.Organizirat ćemo za tebe dopunsku nastavu.Molim kolege komentatore da pomognu. (Ja radim samo sa naprednim.)

marty
Gost
marty
6 mjeseci prije

@Redakcija Logično – Da li je moguće da ova sekcija HRANA&ZDRAVLJE zaživi sa većim brojem članaka na temu zdrave hrane, zdravog načina života, tjelovježbe… kratkih, atraktivnih i afirmativnih tekstova, video priloga do 5min, ako treba i videorecept “zdravi sok u 3min”. Uglavnom da nekako naglasak ove sekcije bude više na to da nas sve skupa potiče na zdraviji život? Dolazi zima, treba potaknuti ljude da “drže visoko” imunitet i da ne upadnu u stožerskoštabske brojalice. Prožvakali smo ove maske u zdravstvenom pogledu, a ako pseudoznanstvenici uvedu diktaturu obvezne brnjice možete jednostavno sve ove činjenice koje ste samo vi objavili, objaviti u jednom sažetom obliku i zalijepiti na vrh sekcije. nhf i lp.

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Zašto nosim masku? Ne bojim se Corone, iako spadam u rizičnu skupinu i po godiama i zdravstvenim stanjem. Mrijeti se ionako mora, dan ranije ili kasnije, ali mora. Ma ne bojim se ni represije izvršne vlasti, sveprisutne u obliku plavo uniformiranih nasilnih spodoba. Nosim masku tek da izbjegnem maltretranja onih koji se eventualno nađu pozvanim da me upozoravaju i da mi onda drže predavanje na ulici ili u javnom prostoru, zbog toga izbjegavam i da se obraćam nekome ili nekima, da slušam radio, gledam TV, listam novine, s oproštenjem na mome mađarskom: ” je*ite se ljudi i žene o svom trošku” ostavite me na miru i u mome vlastitom imaginarnom svijetu.
Bez da su me riječi pitali neki su se našli pozvani da određuju pravila moga ionako vrlo skromnog takozvanog SOCIJALNOG ŽIVOTA. A več sura će biti još gore, odrediti će mi vrijeme; kada smijem prdnuti, kada na pišnje, a kada na sranje i tako dalje. Zbog svega toga ozbiljno razmišljam da napustim ovo nasilno društvo i preselim u civilazirano carstvo prirode, tišine i mira. Gdije mi je najbliža ljudska spodoba udaljena barem stotinama metara, ako ne i kilometrima. Jedino mogući drugi način vidim da se popnem na najvišu zgradu i da skočim i poletim slobdan kao ptica.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik