fbpx

Aluminij u cjepivima za dojenčad, može se usporediti s lutrijom, tvrde stručnjaci

cjepiva za dojencad

Defender je nedavno napisao o odluci Sveučilišta Keele koja se odnosi na prekidanje primarnog izvora financiranja, odnosno dobrotvornih donacija, za svjetski poznatu istraživačku skupinu za aluminij, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koju vodi profesor bio-organske kemije dr. Christopher Exley.

Kao izravni rezultat postupaka sveučilišta, laboratorij Exley zatvorit će se 31. kolovoza. Time će završiti tri desetljeća neovisnih, najsuvremenijih istraživanja kojima su se istraživali učinci koje aluminij može imati na zdravlje čovjeka tijekom ljudskog života.

Nedugo prije zatvaranja laboratorija, skupina Exley nastavlja objavljivati i dodavati nove radove svom ionako impresivnom popisu od približno 200 publikacija.

Dvije najnovije studije istraživača, od kojih se jedno bavi istraživanjima količine aluminija u cjepivima za novorođenčad, što se uglavnom ne istražuje, a drugo na snažnu povezanost aluminija s obiteljskom Alzheimerovom bolešću, naglašavaju zašto su neovisna istraživanja toliko važna i zbog toga prijete statusu quo.

Aluminij u cjepivima dojenčadi – sličnost s lutrijom

Jedna od studija, objavljena u ”Journal of Trace Elementsin Medicine and Biology”, otkrila je da se ne može predvidjeti koliku će količinu aluminija novorođenče primiti u cjepivu i da to podsjeća na lutriju.

Skupina je analizirala sadržaj aluminija u 13 cjepiva za dojenčad proizvođača Glaxo Smith Kline, Merck, Sanofi Pasteur i Pfizer. U 10 od 13 cjepiva izmjerena količina aluminija nije se podudarala s količinom aluminija koju su proizvođači prijavili u informativnim letcima za pacijente. Analiza cjepiva i usporedba s informacijama koje su farmaceutske kompanije javno iznijele pokazuju ove nesrazmjere:

Šest cjepiva (otprilike polovica), uključujući Pfizerov Prevnar 13, sadržavalo je statistički značajno veću količinu aluminija, u usporedbi s podacima koje je javnosti predstavio proizvođač. Četiri cjepiva sadržavala su znatno manje od objavljenih informacije. Za svaki pojedini brend cjepiva raspon sadržaja aluminija “znatno se razlikovao.”

Niti Europska agencija za lijekove niti američka Uprava za hranu i lijekove nisu mogli potvrditi da neovisno ili rutinski mjere sadržaj aluminija u cjepivima za dojenčad. Umjesto toga, oslanjali su se na informacije proizvođača, koje su manjkave.

Ova “neuvjerljiva” otkrića sugeriraju, prema istraživačima, “da proizvođači cjepiva imaju ograničenu kontrolu nad sadržajem aluminija koji se može pojaviti u njihovim cjepivima”, dok se sam sadržaj aluminija “u pojedinim cjepivima značajno  razlikuje, od cjepiva do cjepiva.”

S obzirom na poznatu neuro-toksičnost aluminija, istraživači su također naglasili jedno: „Ne možemo si priuštiti zadovoljstvo, jer se svako od tih cjepiva daje novorođenčadi.“ To je stav koji je Exley skupina više puta naglasila, a kojeg dijele i drugi stručnjaci.

Aluminij odgovoran za razvoj obiteljske Alzheimerove bolesti

Druga studija, objavljena u ”Journal of Alzheimer’s Disease Reports,” odnosno u Dnevniku izvještaja o Alzheimerovoj bolesti, temelji se na opsežnom radu skupine Exley, kojim se želi otkriti povezanost između aluminija i Alzheimerove bolesti. Nova studija usredotočena je na slučajeve obiteljske Alzheimerove bolesti koja je pokrenuta predispozicijama pojave te bolesti u obiteljima.

Klinika Mayo definira Alzheimerov rani ili rani početak kao slučajeve koji pogađaju osobe mlađe od 65 godina. Nova studija skupine Exley ispituje ljudsko moždano tkivo triju kolumbijskih obiteljskih darivatelja s Alzheimerovom bolešću u ranom stadiju, odnosno kod osoba s 45, 57 i 60 godina.

U sva tri slučaja istraživači su primijetili “neuronske stanice prepune aluminija” i primijetili “nedvosmislen” utjecaj aluminija na neurofibrilarne preplete kroz više regija mozga. Neurofibrilarna klupka (nastala neispravnim proteinom tau unutar moždanih stanica) važna su značajka i biooznaka za Alzheimerovu bolest.

Zaključak skupine Exley, koji se poklapa s njihovim ostalim studijama moždanog tkiva i neuro-degeneracije, uključujući nalaze koji pokazuju izvanredno visoke razine aluminija u moždanom tkivu kod osoba s autizmom, jest da „ovi podaci podupiru zamršene povezanosti aluminija u neuropatologiji fAD-a [odnosno kod obiteljske Alzheimerove bolesti].”

Pod rizikom stari i mladi

Posljednjih je godina američka Industrija osiguranja izvijestila o 200 %-tnom povećanju dijagnosticirane demencije i Alzheimerove bolesti među mlađim odraslim ljudima. Britanski istraživači koji su proučavali dvadesetogodišnje trendove demencije u SAD-u i drugim zapadnim državama, izvijestili su u studiji iz kirurške neurologije iz 2015. godine da demencije počinju “desetljeće ranije nego što su se javljale ranije.”

Prepoznajući da otprilike devet od 10 slučajeva Alzheimerove bolesti u mladosti nema genetsko objašnjenje, Exley je u prethodnim radovima sugerirao da aluminij može djelovati kao katalizator ranog oblika Alzheimerove bolesti kod pojedinaca, “bez istovremenih predispozicija, genetskih ili drugih.” Skupina također predlaže promatranje Alzheimerove bolesti kao “akutnog odgovora na kroničnu opijenost aluminijem.”

Kao što Exley skupina ističe u svom novom radu o cjepivima za dojenčad, aluminijski dodaci u cjepivima znatno utječu na razvoj bolesti. Vidimo li neke učinke ovog tjelesnog opterećenja na mlađe odrasle osobe u 30-ima i 40-ima koje sada predstavljaju 15 % onih s dijagnozom Alzheimerove bolesti i demencije?

Skupina Exley također se pita, koje su implikacije na dugoročno dječje zdravlje kada bebe dobivaju znatno više aluminija u svoja cjepiva od iznosa koje proizvođači i regulatori (bez uvjerljivih podataka) proglašavaju “sigurnim”?

Ako sveučilišta nastave gušiti financiranje vitalnih istraživanja, postat će sve teže odgovoriti na ova najvažnija pitanja. Svjedočimo li trenutno nekima od učinaka ovakvih tjelesnih poremećaja na osobama u tridesetim i četrdesetim godinama? Ulaze li i te osobe među 15 % onih s dijagnozom Alzheimerove bolesti i demencije?

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
66 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik