Da li ste zavisni od slatkiša? Saznajte kako možete to da pobedite!

slatkiši

Ubrzo nakon prethodnog kontroverznog članka koji je pokazao zašto bi voće trebalo konzumirati oprezno ako je cilj optimizovan gubitak težine, nastavljamo dalje sa ovom temom. Dodavanje informacija i znanja je uvek važno, zar ne? Što se tiče zaključaka, svako može slobodno da donese svoj.

Da li smatrate da ste zavisni od slatkiša? Da li osećate skoro nekontrolisanu želju da uvek jedete nešto slatko?

Ova tema danas interesuje mnoge ljude. Često dobijamo komentare od ljudi koji traže efikasne načine za prevazilaženje ponekad nekontrolisane žudnje za slatkišima; Zato smo odlučili da o tome pišemo i pokušamo vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje.

Slatkiši su najgori neprijatelj svih onih koji žele sagorevati masti i imati kondiciju, te značajno poboljšati zdravlje!

Zašto su slatkiši toliko loši za mršavljenje?

Pa, da objasnimo sve ovo, to je jednostavno i jasno: ako su slatkiši toliko loši za one koji žele da izgube težinu, to je zato što direktno i intenzivno bude delovanje insulina u telu i krvi.

Ako ste već spremni da izgubite na težini, znate zašto je to loša ideja.

Pa, insulin je glavni hormon odgovoran za skladištenje masti. U tom smislu, njegova glavna uloga je da uzme šećer u krvi i da mu da odredište, bilo da ga dovede do ćelija kojima je to potrebno, ili da ga uskladišti na različite načine.

Problem je u tome što kada u krvi ima insulina, nema sagorevanja masti. Šećer uzrokuje takvu aktivnost insulina u krvi da zaustavlja sagorevanje masti.

Spaljivanje masnih hormona, kao što su glukagon i HSL enzimi, ne mogu ispravno da funkcionišu kada je insulin prisutan u krvi. Ako razmislite o tome, to ima smisla, zar ne? Uostalom, zašto bi telo sagorelo mast ako još uvek obrađuje raspoloživu energiju?

Evo poruke! Ako jedete nešto slatko, znajte da ima direktan uticaj na sagorevanje masti, i to je veoma loša vest za one koji su ovisni o slatkišima. Ipak, još ima nade!

Zašto često želim da jedem slatkiše?

Odgovor na ovo pitanje može biti veoma dug, ali ćemo pokušati da se usredsredimo na neke ključne tačke koje objašnjavaju ovu želju u većini slučajeva.

Prvo, nauka pokazuje da slatkiši izazivaju fiziološku zavisnost u telu, što znači da zaista možete postati zavisni od šećera! U nekoliko ozbiljnih dokumenata, kao što je Sean Crokton, američki nutricionista, kaže se: ova ovisnost je slična ovisnosti uzrokovanoj drogama kao što su morfij i heroin (naravno, svaka sa svojim proporcijama i funkcijama).

Dakle, ako previše često jedete slatkiše, vaše telo postaje zavisno od njega, biološki i fiziološki. Dakle, možemo da kažemo da lek za ovu zavisnost od slatkiša zavisi od volje, ali da bi mogli da vam to približimo napravićemo nepotpunu analizu problema.

Drugi razlozi mogu dovesti do privremene zavisnosti od slatkiša, kao što verovatno već znate, posebno ako ste žena, zar ne? Hormonski ples u telu takođe može izazvati proždrljivost za slatkiše, ali ne radi se o ovim slučajevima koje ćemo danas fokusirati, već o hroničnoj zavisnosti od slatkiša.

Zašto onda svi vole slatku hranu?

Vidite, sva živa bića izgledaju kao slatke stvari. Sada, moramo razmišljati o tome kako je svet izgledao pre 2 miliona godina, na primer. Nije bilo pekare ili poslastičarnice. Sve što je bilo prirodno slatko poput voća, značilo je dodatnu energiju! Ali u to vreme slatke namirnice su bile retke i nisu bile obilne kao danas! Voće je bilo sezonsko i na nekim mestima bilo dostupno samo jednim delom godine.

Slatke stvari koje su postojale u prirodi povećale su šanse preživljavanja, jer su imale hranjive tvari i energiju!

Tako je, kroz evoluciju živih bića, u našoj DNК zapisano da su slatke stvari odličan izbor! Naš DNК i naši instinkti približavaju nas slatkim stvarima, jer nije važno da li su se vremena promenila ili ne, naša genetska struktura se nije mnogo promenila stotinama hiljada godina!

Ali danas, sa slatkišima koji su dostupni svima (a većina nije hranjiva), moramo biti oprezni da se ne zaglavimo zbog posedica naših vlastitih grešaka!

Međutim, potrebno je shvatiti da nas slastice privlače instinktivno, ova privlačnostne  mora biti prirodna, instinktivna i nemoguća za kontrolu, kao što se čini da je to slučaj za mnoge ljude. Ne radi se o instinktu, već o lošim navikama ili privremenim hormonalnim problemima.

Šta se može uraditi da se pobedi pohlepa za slatkišima?

Činjenica je da ne treba da eliminišemo šećer iz naših života, naravno da ne. S druge strane, treba da organizujemo našu potrošnju tako da imamo kontrolu i da znamo kada treba jesti i kada da je izbegnemo.

Sjećate li se pitanja slatkiša koji uzrokuju fizičku zavisnost u telu? Da, to znači da možete proći kroz neku vrstu “apstinencije” i rešiti ovaj problem.

Ako prestanete da jedete slatkiše neko vreme, ova zavisnost će se smanjiti, ali postoji još efikasniji i lakši način za sprovođenje od jednostavnog oslanjanja na svoju volju.

Ako potpuno prestanete da jedete slatkiše i nastavite sa drugim navikama, to će za vas biti težak zadatak!

Strategija je sledeća: Smanjite potrošnju slatkiša dok povećavate potrošnju pravih hranljivih materija.

Vidite, morate dati svom telu ono što treba da bude zdravo i prestaće tražiti stvari koje nisu zdrave. Do trenutka kada uklonite slatkiše, koje vaše telo izgleda toliko uživa, morate mu istovremeno obezbediti više hranljivih materija, vitamina i pravih “goriva”.

Vaše telo, kada mu date sve hranljive materije i vitamine koji su mu potrebni, automatski će smanjiti tu žudnju za slatkišima, upravo zato što ih više ne treba toliko koliko i ranije!

Tajna je da počnete da menjate neke dnevne navike, počevši od glavnih obroka, tako da počnete da imate hranljiviju ishranu!

Počnite lagano da smanjite količinu rafiniranih, belih i gustih ugljenih hidrata u svojoj ishrani (beli pirinač, testenine, hleb) i zamenite ih asortimanom povrća, koje su takođe izvori ugljenih hidrata.

Zapamtite da se ugljeni hidrati jednom u krvotoku pretvaraju u oblik šećera (glukoze), tako da oni takođe izazivaju zavisnost. Zato i predlažem da smanjite konzumaciju ovih gustih ugljenih hidrata i kalorija, koji usporavaju sagorevanje masti (belih ugljenih hidrata i rafinisanih).

Кada počnete da pravite ove promene u svojoj dnevnoj ishrani i smanjite unos slatkiša, iznenadićete se kada otkrijete da vaša pohlepa više nije nekontrolisana, jednostavno zato što je postala manje intenzivna!

To stvarno radi!

Umesto da se oslanjate isključivo na moć vaše volje da kontrolišete nagon za jelom, iskoristite funkcionisanje tela da bi olakšali proces tako što ćete uvesti zdravu ishranu dok počinjete da smanjujete slatkiše tokom nedelje. Na kraju, možete se odlučiti da pojedete nešto slatko tokom vikenda. Videćete kako to postaje lako i tiho kada postane navika.

Ako želite da sagorite telesne masti i izgubite težinu, preuzimanje kontrole nad žudnjom za slatkim je jedna od prvih stvari koju morate da uradite!

Napomena: Samo za vašu informaciju, znajte da je L-glutamin jednostavan dodatak koji mnogo pomaže u ovom problemu ishrane za slatkiše. Međutim, uvek se obratite svom lekaru, nutricionistu ili zdravstvenom radniku pre nego što uzmete bilo koji dodatak ili bilo šta drugo! Možete da razgovarate sa svojim lekarom, makar samo radi informacija.

ČokoladaOvisnostSlatkiši
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
4 godine prije

Šećer se jede radi uživanja, a ne radi “zdravlja”.
Beli hleb je danas zdraviji od reklamiranog “zdravog” crnog hleba?! Crni hleb se ne sme davati maloj deci !!!
Volim slatko, i uživam da jedem razne vrste poslastica. Torte, kolači, čokolada, keksovi, ….
Jedem koliko imam i koliko mi prija!
Materija je konstantna i u ishrani je bitan balans.
Od brucoški dana, do danas: genetika + dinamika = isto kila !
Nekoliko decenija 🙂
Uživajte u životu i u jelu, jer je život samo jedan, i on brzo prođe !

Majk Majers
4 godine prije

U mene nema polako, ja san jednostavno sta jest šećer i tako je najučinkovitije.

@Rope
4 godine prije

Dobar članak. Izbjegavajte šećer pod svaku cijenu.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Osim voća, med je jedina hrana koja se dobija a da se pri tome ne uništi neki oblik života.
P.S.
Poznato je da se seksom gube kalorije. Čisto solidno. Iako nisam baš siguran da se neko seksa zbog kalorija. Al’ ajd’ neka….
Ali kalorije se gube i oblačenjem nakon seksa. Laganim, opuštenim oblačenjem, nešto malo (oko 32), u žurbi oko 98.
Ali ako vaša žena tada grune na vrata, 16.521. Uračunato skakanje kroz prozor, preko balkona i tako to….. Izračunali znanstvenici.
Samo da umjesto kalorija ne ode glava…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI