Većina svjetske čokolade potiče od rada 1,5 miliona djece, gdje neka imaju samo 5 godina

Dijete prisiljeno na rad
24 komentara

Nova studija sa Univerziteta u Chicagu otkrila je porast dječijeg rada u globalnoj proizvodnji kakaa, uprkos obećanjima međunarodnih kompanija da će prestati da koriste kakao koji beru djeca.

Prema studiji, koju je naručilo Ministarstvo za rad SAD, više od dvije petine (43 procenta) djece uzrasta između pet i 17 godina u regionima Gane i Obale Slonovače gdje uzgajaju kakao (najveći svjetski proizvođači kakaa) uključeno je u opasan rad.

Ukupno oko 1,5 miliona djece širom svijeta radi u proizvodnji kakaa, od kojih se polovina nalazi samo u ove dvije zapadnoafričke države. U izvještaju se navodi da opasni posao uključuje upotrebu oštrih alata, rad noću i izlaganje agrohemijskim proizvodima, između ostalih štetnih aktivnosti.

Ukupan udio djece koja rade porastao je za 14 procenata u protekloj deceniji, navodi se u izvještaju, napominjući da je taj rast praćen 62-postotnim rastom proizvodnje kakaa u istom periodu.

„Kako se ukupna proizvodnja kakaa dramatično povećala, uzgoj kakaa proširio se na područja Obala Slonovače i Gane gdje je infrastruktura za praćenje dječijeg rada bila slaba, a svijest o zakonima koji ga regulišu bila niska“, rekao je Kareem Kisia, direktor istraživanja osjetljive populacije u NORC na Univerzitetu u Chicagu i vodeći autor izvještaja.

„Intervencije za suzbijanje opasnog dječijeg rada u sektoru kakaa treba da budu usmjerene na nova proizvodna područja u nastajanju i usredsrediti se na napore da se smanji izloženost sastavnim djelovima opasnog dječijeg rada“, dodao je on.

Prema Richardu Scobeyu, predsjedniku Svjetske fondacije za kakao, izvještaj pokazuje da „danas još uvijek ima previše djece u uzgoju kakaa koja rade posao za koji su premlada ili posao koji ih ugrožava“. Fondacija predstavlja kompanije koje su uključene u oko 80 procenata svjetskog lanca snabdevanja kakaom.

„Kompanije same ne mogu riješiti problem“, rekao je Scobey, a preneo Washington Post, napominjući takođe da je povećana globalna proizvodnja kakaa.

ČokoladaDjeca
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Kojeg li licemjerja ! Svijet bi se trebao čuvati ovakvih “dušebrižnika”!

Pod krinkom brige o “osjetljivoj populaciji”, u stvari ide plan povećanja cijena kakaoa a sve kako bi na jeftinom supstitutu kakaoa korporacije ubirale veći profit, jer će se usllijed manjka kakaoa na tržištu dignuti cijene istome a cijene čokolade i drugih kakao proizvoda povećati.
Već i sada imamo “čokolade koje nemaju ni K” od kakaoa a na tržištu se prodaju kao da su od čistog kakaoa.

Na kraju krajeva, jasno je da se roblju uskraćuju sva dobra i tjera ga se da jede smeće, da se odijeva u smeće i jedina svrha da ga se drži u životu je njegovo iskorištavanje.

A taj “Kareem Kisia, direktor istraživanja osjetljive populacije u NORC na Univerzitetu u Chicagu” se slomio i duša ga boli, za afričku nejač … (moš mislit !)

Istražuj
3 godine prije

Upravo sam diskutovao sa kolegom “Promatrac” – o “industrijskim revolucijama”…
Sta milioni ove djece i ljudi imaju od tih “industrijskih revolucija”?
Sam pojam “industrijska revolucija” – je jedna bestijalna prevara – natuknuta od istih “filantropa” koji kontroliraju “proizvodnju i kretanje novca” – u zdanjih pa stoljeca.
Nema to nikakve veze sa – ljudskim uspjehom.
Samo sa terorom i stvaranjem – distopijskog drustva.

Sir Oliver
3 godine prije

Kapitalizam je danas gori nego prije 100 godina ,asmanjen broj monarhija svugdje demokratija,najveća laž povijesti ljudske.

Bosanac
3 godine prije

Eh kad je sve to znao Vlatko Stefanovski 🙂 pa napisao onu …’ceo svet je …kao kakao’.

Mahatma
3 godine prije

Ne kontam šta je loše ako dijete radi na plantaži kakaa, banana itd. Imaš 14, 15 godina, zaradiš malo love i ako te poslodavac ne maltretira i država štiti u nekim pravima sve je ok. Ja sam kao maloljetnik radio preko student servisa, bio oslobođen poreza i zarađivao vrhunski.

Brainstorm
3 godine prije

imao sam 5-6 kad sam grabljao sijeno i donosio drva u kucu.
8+ kad sam cuvao krave.
15-16 kad sam zidaru dodavao cigle.
ivo kobas pise kako su kao djeca cuvali krave.
stvar sa djecijim radom je da li je to rad od 1800 sati godisnje, bez pohadjanja sklole.
sto bih ja sad trebao, bojkotirati cokoladu? onda djete nece imati ni tog posla. treba biti jasno da ce ih se uvijek vise roditi nego sto ih se moze prehraniti. problem je u pretvaranju citavog ekonomskog rasta u demografski rast.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Ma bas nas briga za tu djecu, kao i za onu sto se dave pod maskama u skolama, pa i za onih 24000 koji dnevno umru samo od gladi.
Nego dajte nam recite koliko je danas pozitivnih i jel umro koji 90godisnjak jer je svaki zivot jednako bitan!??

Max
3 godine prije

Sladak proizvod (čokolada) za izrabljivane je gorkog okusa.

Ante
3 godine prije

Mi djeca sa sela jako dobro znamo da su na roditelji od ranog djetinjstva počeli uključivati u radove, naravno prikladno dobi. Iako je i tu bila razlika od roditelja do roditelja. Ali svi smo mi djeca sa sela već od 5-6 godina bili uključeni u kupljene krompira, čupanje trave pa sve težih poslova kako bi odrastali.
Zato nije problem rad nego izrabljivanje, nepošteno plaćanje rada i slična iživljavanja

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI