fbpx

Kako smanjiti rizik od COVID-19?

Protiv koronavirusa

Postoji veliko interesovanje za integrativne strategije za poboljšanje javnozdravstvenih mjera za sprječavanje infekcije COVID-19 i pridružene pneumonije. Nažalost, nijedna integrativna mjera nije potvrđena u istraživanjima na ljudima. Bez obzira na to, ovo je prikladno vrijeme za proaktivno djelovanje. Koristeći dostupne in vitro dokaze, razumijevanje virulencije COVID-19, kao i podatke iz sličnih, ali različitih virusa, nudimo sljedeće strategije koje treba razmotriti.

Opet treba naglasiti da su ovo dodatna razmatranja trenutnih preporuka koja naglašavaju redovno pranje ruku, socijalno distanciranje, otkazivanje nebitnih putovanja i testiranje ako razvijete simptome.

Patogenost COVID-19 je složena i važno je razumjeti ulogu upale u ovoj bolesti. Virulencija i patogenost (uključujući sindrom akutnog respiratornog distresa) povezane sa SARS korona virusima razvijaju se kao rezultat virusne aktivacije citoplazmatske upale NLRP3. Ovaj upalomazom unutar aktiviranih (uguliranih NFkB) makrofaga i Th1 imunih ćelija oslobađa protuupalne citokine, naime IL-1B i IL18, koji diktiraju patogenu upalu odgovornu za virulenciju i simptome COVID-19. Razumijevanje ove komponente infekcije COVID-19 daje mehaničku osnovu za nekoliko sljedećih.

SMANJENJE RIZIKA

Adekvatan san: Kraće trajanje sna povećava rizik od infektivne bolesti. Jedno istraživanje je otkrilo da manje od 5 sati sna (praćeno tokom 7 uzastopnih dana) povećava rizik od razvoja prehlade povezane sa rinovirusom za 350% (omjer koeficijenata [OR] = 4,50, interval pouzdanosti od 95% [CI], 1,08-18,69) u poređenju sa osobama koje su spavale najmanje 7 sati po noći. Važno za COVID-19, nedostatak sna povećava nivo CKSCL9. CKSCL9 je monokin, indukovan interferonom, i koji povećava limfocitnu infiltraciju, i koji je uključen u aktivaciju NLRP3 zapaljenjem. Adekvatno spavanje takođe osigurava izlučivanje melatonina, molekula koji može igrati ulogu u smanjenju virulencije koronavirusa.

Upravljanje stresom: psihološki stres narušava imunološku regulaciju i posebno je povezan sa povećanim pro-upalnim citokinima kao što je IL-65. Akutni stres kod miševa povećava IL-1B preko NLRP3 aktivacije upalama. Različite tehnike pažnje kao što su meditacija, vježbe disanja, vođene slike itd. smanjuju stres, smanjuju aktivirani NFkB, mogu smanjiti CRP i izgleda da ne povećavaju upalne citokine.

Cink: Čini se da je koronavirus podložan virusnim inhibicijskim djelovanjima cinka. Cink može spriječiti ulazak koronavirusa u ćelije i čini se da smanjuje virusnost koronavirusa. Tipično dnevno doziranje cinka je 15 mg – 30 mg dnevno, a pastile potencijalno pružaju direktne zaštitne efekte u gornjim disajnim putevima.

Povrće i voće +/- izolovani flavonoidi: in vitro je pronađeno da su mnogi flavonoidi umanjili signalizaciju zapaljenja NLRP3, a time i ekspresiju NFkB, TNF-a, IL-6, IL-1B i IL-18. Neki od specifičnih flavonoida za koje je dokazano da imaju ovo dejstvo i koji se mogu naći u ishrani i / ili dodacima ishrani uključuju:

 • baicalin i vogonoside iz Scutellaria baicalensis (kineska lobanja)
 • likviditigenin od Glicirrhiza glabra (sladić)
 • dihidrokvercetin i kvercetin koji se nalaze u luku i jabukama
 • miricetin koji se nalazi u rajčici, narandžama, orasima, bobicama, čaju i crvenom vinu
 • apigenin (nalazi se u Matricaria recutita (kamilica), peršun i celer.

Najmanje 5 – 7 obroka povrća i 2-3 obroka voća dnevno daju skladište flavonoida i smatraju se kamenom temeljcem protuupalne ishrane.

 • Vitamin C: Poput flavonoida, askorbinska kiselina inhibira NLRP3 aktivaciju upala. Klinička ispitivanja otkrila su da vitamin C skraćuje učestalost, trajanje i težinu prehlade i pojavu upale pluća. Tipično dnevno doziranje vitamina C kreće se od 500 mg do 3000 mg dnevno, dok se čak i veće doze koriste u vrijeme akutne infekcije.
 • Melatonin: Pokazano je da melatonin inhibira aktivaciju NFkB i aktivaciju upala NLRP3. U stvari, pad proizvodnje melatonina u vezi sa godinama predstavlja jedan predloženi mehanizam za objašnjenje zašto djeca nemaju ozbiljne simptome, a stariji odrasli ljudi imaju. Melatonin takođe smanjuje oksidativne povrede pluća i regrutovanje zapaljenskih ćelija tokom virusnih infekcija. Tipično doziranje melatonina varira u rasponu od 0,3 mg do 20 mg (potonji se koristi u onkološkom okruženju).
 • Zova (stabljika): postoje pretklinički dokazi da zova inhibira replikaciju i virusnu vezanost humanog koronavirusa NL63 (HCoV-NL63) , različitu od COVID-19, ali člana porodice koronavirusa. Zova se čini najefikasnijom u prevenciji ili ranoj fazi infekcije virusom corone. Napomenimo, zova značajno povećava upalne citokine, uključujući IL-B124, pa ih treba prekinuti sa simptomima infekcije (ili pozitivnim testom). Sistematski pregled zove zasnovan na dokazima, sproveden od strane Istraživačke organizacije za prirodne standarde, zaključio je da postoje dokazi nivoa B koji podržavaju upotrebu zove za virus gripa koji mogu ili ne moraju biti primjenljivi na prevenciju COVID-19. Tipično doziranje 2: 1 ekstrakta zove je 10mL -60mL dnevno za odrasle i 5mL-30mL dnevno za djecu.
 • Vitamin D: U određenim uslovima, otkriveno je da vitamin D smanjuje aktivaciju upale NLRP3, a aktivacija receptora vitamina D smanjuje lučenje IL-1b.Međutim, otkriveno je da 1,25 (OH) vitamina D povećava nivo IL-1b, pa ga treba koristiti oprezno i možda prekinuti sa simptomima infekcije.

TIJEKOM SIMPTOMA INFEKCIJE ILI POZITIVNOG TESTA NA COVID-19

Izbeći:

S obzirom na integralnu ulogu inflamatornih citokina ( IL-1B i IL-18) u patogenosti COVID-19, kao i nemogućnosti predviđanja koji su pojedinci podložni „citokinskoj oluji“, tehnički nazvanoj sekundarnom hemofagocitnom limfohistiocitozom, ili sHLH, čini se da je oprezno izbjegavati visoku i redovnu upotrebu imunostimulirajućih sredstava koja povećavaju ove citokine. Opet, u nedostatku kliničkih podataka na ljudima, opravdava se oprez sa sljedećim imunoaktivacijskim agensima zbog pretkliničkih dokaza povećane proizvodnje IL-1B i / ili IL-18 u inficiranim imunološkim ćelijama:

 • Sambucus nigra (zova)
 • polisaharidni ekstrakti iz ljekovitih gljiva
 • Echinacea angustifolia i E. purpurea
 • arišina arabinogalactan
 • Vitamin D

Vjerovatno bezbjedno:

Čini se da druga uobičajena prirodna imunostimulirajuća i antivirusna sredstva, uključujući sljedeće, ne povećavaju IL-1B ili IL-18 kao dio njihovih imunomodulatornih djelovanja. Neke od njih, u stvari, smanjuju ove citokine i mogu obnoviti imunološku homeostazu. Zbog toga je vjerovatno sigurno da se koriste i prije i tokom infekcije COVID-19. Da li ovi agensi ublažavaju simptome ili virulenciju COVID-19 nije poznato i stoga je korist od ovih agenasa tokom infekcije COVID-19 nepoznata.

 • Allium sativum (bijeli luk)
 • kvercetin
 • Astragalus membranaceus
 • Ekstrakti gljive sa punim micelijem
 • Mentha piperita (metvica)
 • Andrographis paniculata
 • Cink
 • Vitamin A
 • Vitamin C

Informacije i razumijevanje COVID-19 i dalje se brzo mijenjaju. Važno je ponoviti da ne postoje kliničke strategije zasnovane na dokazima zasnovanim na prevenciji ili liječenju infekcije COVID-19.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
10 mjeseci prije

U svakoj prostoriji javnih ustanova i privatnih stanova na najvidnije mjesto bezodvlačno stavite sliku ministra Božinovića, minimalnih dimenzija 1255x705mm, poželjno iznad tva.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Ali i sliku Alemkice, njena toplina i ljepota bi odbila i kugu a ne ovu šmrkavicu.

Mercury
Gost
Mercury
10 mjeseci prije

Razočaran sam. Ovaj virus je navodno brzo prenosiv jer napada grlo što omogućava lagan prijenos. Tako da treba uredno, nekoliko puta dnevno, grlo ispirati s rakijicom.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Mercury

U zdravlje!

crna guja
Gost
crna guja
10 mjeseci prije

sve ok hrana voda zrak uz jako dobru volju u sebi ali i malo pozitivnog ludila ne bi bilo lose pa i onaj ubica osudjen na smrt u nekim drzavama ima pravo na posljednju zelju za pojes popit i zapalit cigaretu

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
10 mjeseci prije

https://www.dalmacijadanas.hr/derali-se-na-policiju-dvije-zene-i-muskarac-na-bacvicama-odbili-zapovijed-policajaca-i-pozvali-druge-na-isto/
Eto, redakcijo, je li moguce ograničiti kretanje ljudima, bez donešene odluke i ovakvom samovoljom? Jasno, i da je odluka postojeća bila bi neutemeljena u pravu. Zato je i nema?

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
10 mjeseci prije

U Splitu je troje privedenih, moguće će ispasti nezgodno, jedna privedena je novinarka S. Dalmacije. Njenoj prijateljici naređeno da izbriše snimak. Jedan čovjek je oboren u klinč pred svojim djetetom. Uznemireni susjedi reagiraju povicima.. Krimen? Šetnja uz more u pokušaju, poštivajući mjere presvetog stožera.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Snimajte policiju koja prekoračuje ovlasti i pretjerano grubo se ponaša prema ljudima koji su izašli na sunce i objavljujte.
Te policajce objaviti na mrežama i protiv njih podnijeti prijave, kao i protiv njihovih partijskih šefova. Neka njihova djeca i njihovi najbliži vide kako se ponašaju prema drugima. Jedno je časno provoditi zakon imajući u vidu da su to tvoji sugrađani a ispade kriminalaca i siledžija sa značkom ne treba tolerirati.
Ima ispravnih i valjanih policajaca ali na žalost značka privlači i sociopate, psihopate i gamad, pogotovo u šefovskom rangu.

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
10 mjeseci prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Da dodam. Pročitate li komentare čitatelja na ovu vijest, zaključit ćete da oko vas živi solidna rulja koja bi vas, u nekim okolnostima u koje preko noći možemo skliznuti (zahvaljujući njihovoj brojnosti), mogla linčovati zbog 2 krive riječi. U najmanje ne bi glas podigli za vas.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

Čuj, to je svakako mogućnost. U tom slučaju valja nastojati što više njih povući za sobom. Vele da ti u paklu treba društvo.

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
10 mjeseci prije
Reply to  Abe 04 RemiLou

No opet, valja imati malo vjere u bližnje. Makar malo.

Nostradurus
Member
Nostradurus
10 mjeseci prije

Svaka čast za objavu!

L. R.
Admin
Famed Member
10 mjeseci prije
Reply to  Nostradurus

Poštovani Nostradurus,

Vidjeli smo mi vašu poruku odmah ali je velika gužva tako da smo ovo tek danas objavili. Kao i do sada, ako imate nešto interesantno i korisno za opće dobro, slobodno šaljite.

Hvala i svako dobro.

Redakcija

Bosnanac
Gost
Bosnanac
10 mjeseci prije

Mi ne idemo nikud i ne radimo nista, mi smo jedna velika hipnotisana gomia ….. to je najveci rizik

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije
Reply to  Bosnanac

”Oni delaju a ne znaju šta čine;
imaju navike a ne znaju zašto ih imaju;
hodaju cijelog svog života, a ipak ne poznaju svoj put:
takvi su oni, ljudi iz gomile.”
Elias Canetti
P.S.
”Čovjeka čini karakter, a ne krpa za prašinu.”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@Dalton :
ODLIČAN KOMENTAR O ZASTAVI !
Za Zastavu 750 !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpah Pah
Izabrao Đelo Hadžiselimović
”Drugovi moji, lećesmo, slećesmo, ništa ne usrasmo, a mogasmo!
Hvala vi…. i doviđenja do sjutra!”
🙂 🙂
P.S.
Crnogorac Branko Vukčević, kapetan u onom prvom JAT-u

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@Dalton :
Odličan !
Stjuar Desa Vukčević-žena mu ?

Alxx
Gost
Alxx
10 mjeseci prije

Korona virus ubija na taj način što iscrpi zalihe Vitamina C u organizmu, i zbog toga onda dolazi do sepse…

Kod svih zaraženih dolazi do pada nivoa Vitamina C u serumu…

Zato treba suplementirati poprilično mnogo…

Kinezi su počeli da daju intravenozno vit. C po 25grama dnevno teškim slučajevima, i postižu odlične rezultate – oporavak ide znatno brže.

Ko je zdrav može slobodno 5 grama dnevno da suplementira… po mogućnosti natrijum askorbat (baferovani nekiseli oblik) a ako nema natrijum askorbata, kao zamena može čista askorbinska kiselina + soda bikarbona u razmenri 2:1

I treba znati da se mogućnost apsorpcije vitamina C u GI traktu menja shodno potrebama organizma… kad ste ozbiljno bolesni moguće je uneti i po 20tak grama dnevno pre nego što dođe do stomačnih “nelagodnosti” (trčanje u toalet) koje označava da ima dovoljno vitamina C u tom trenutku u organizmu…

sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
Gost
sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
10 mjeseci prije

Nostradurus je stavio link za dobre upute, ne sad u svezi ove kazališne predstave već općenito.

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

Zanimljivo je da COVID-19 nije puno zahvatio afričke zemlje. Obično bi ondje znala biti veća žarišta. Mislim, sjećamo se svi ebole i zike. Sada je začudo malo u odnosu na primjerice europske zemlje. Nije valjda da su tamošnji žitelji koji su inače navikli biti pokusni kunići za brojna biološka oružja, već razvili zajednički imunitet?

Duki
Gost
Duki
10 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

@ zvrk bravo ;dobro zapažanje.
vrlo moguće sa obzirom koliko su izraubani da su razvili imunitet krda !!💪💪

CAN
Gost
CAN
10 mjeseci prije

Pogled kroz prozor,a nije Windows
Kukurikuuuu
Otvorih jedno oko.
Kukurikuuu
Otvorih i drugo,još se nije razdanilo,a sinoć se zaružilo.
Pijevac ima svoj ritam,ja svoj,njemu se dig’o u 5:05 i budi harem u susijedstvu. Ostajem svejedno ležati,ali tip ne posustaje …kukurikuku kukuriku…predajem se nakon sat borbe…i jebem mu pleme pernato.
Ustajem, podiżem zavijesu i otvaram prozor.
Pogled puca na jugozapad,prostrano polje kilometrima u (ne)dogled,ograničen planinskim pejzažom.Proljeće stiže,i neobrađene površine već je prekrio maslačak,obrađene crnosmeđe linije pojave se rijetko i pokazatelj su aktivnosti lokalnog stanovništva.Stanovništva koje je prošlo loma i krša, da to ne stane u jednu oveću knjižnicu.
Pogledat desno,Brda.. u brdima bašta ,u bašti stol,na stolu četka,pričat ću vam priča ispočetka, živili did i baka…imali baštu, u baštu stol…
Nastavak u sljedećem broju.

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
10 mjeseci prije

Najbolji lijek protiv depresije je zajebavajte se i ne uzimajte nista pre ozbiljno.
A lijek protiv ove gluposti? Uvjerite sebe da Vam ne moze biti nista, jer ni ne moze.

Nostradurus
Member
Nostradurus
10 mjeseci prije

Odlična vijest:

Baš danas sam pronašao odličan video o studiji primjene C vitamina samo 96 sati koji je pokazao da daje rezultate smanjenja smrtnosti sa relativno malim dozama C vitamina kod pacijenata sa upalom pluća. Autor Alpha A. “Berry” Fowler. https://www.youtube.com/watch?v=HXs5Xzr6qCI .

Ovdje je i rezultat studije: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/results/NCT02106975
——-
Imamo znači dokaz da C vitamin djeluje povoljno na smanjenje smrtnosti kod upale pluća. Treba samo početi sa primjenom u bolnicama. Kome treba puno mrtvih sugrađana? I zašto to isto nisu mogli utkriti u zavodu za javno zdravstvo? Jer i od gripe se umire zbog upale pluća.
…..
Inače, pronašao sam da i vitamin C u obliku askorbinske kisline može postići slične koncentracije u krvi ako se uzima u manjim dozama (barem prvih 15 minuta): https://www.townsendletter.com/article/online-unexpected-oral-vitamin-c-response/. Možda bi trebalo kombinirati sa natrijum askorbatom koji se sporije apsorbira, ali duže traje ne mijenja kiselost u želucu koja na kraju utječe na apsorpciju.
O.K. tko ima liposomalni c vitamin, može postići rezultate iz ove studije bez problema. Ispada oko 15grama ili 75ml po danu. Bočicu od 2,5dl trošite u 3 dana. Prema tome 5 bočica je dovoljno za 15 dana i smanjenje vjerojatnosti za smrtni ishod na najmanju moguću mjeru bez posjeta bolnici. Tko ima 60 kila, dovoljno je i 4 bočice jer treba manje C vitamina. Pri uzimanju se može kombinirati i druge vrste C vitamina. Neće škoditi. Paziti samo na smanjeno uzimanje hrane bogate željezom.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Nostradurus

Nostradurus
Zašto ova zadnja rečenica? Vitamin C povećava apsorpciju željeza. Ogroman broj ljudi ima problema zbog manjka željeza ( postoji preko 100 vrsta anemija), a ne – viška?
Prema tome…

PPP
Gost
PPP
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Žene imaju problem s anemijom jer zbog mjesečnice gube krv i akumulirano željezo. Nakon klimaksa, anemične žene više nemaju anemiju i željezo se stabilizira.

Većina muškaraca ima višak željeza. Višak željeza se liječi venopunkcijom. Dakle, mjesečnica kod žena je jedna vrsta prirodne venopunkcije.

Vitamim C doista nije dobar ako se jede hrana s puno željeza.

Nostradurus
Member
Nostradurus
10 mjeseci prije
Reply to  Nostradurus

Priča (i viedo) iz prve ruke kako je čovjek kod kuće skoro umro nakon uzimanja ibuprofena dok je bio zaražen od korona virusa. Spasili su ga dodatci prehrani: Vitamin C, D, A, lugol.
https://www.drbrownstein.com/there-is-still-hope-out-there-ii:/

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Mi u Zg spavamo zadnjih sedam dana po 4,5 sati. Svi su iscrpljeni.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Poštovani L.R.
Ma tko je ovaj? Na sličici?
I, tko su ova dva tipa iz antike zadnja dva dana? Onaj prvi me potpuno izludio; probala guglat razna imena , ali – šipak.

L. R.
Admin
Famed Member
10 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Drugi je bio Husejin Kapetan Gradašćević, a ovaj treći je Thomas Sankara.

Prva osoba je bila Hipokrat.

Lijep pozdrav

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije
Reply to  L. R.

Hvala, L.R.
Možda bi trebalo nešto takvo reći i ubuduće…?
Bilježim se sa štovanjem…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik