fbpx

Kako smanjiti rizik od COVID-19?

Protiv koronavirusa

Postoji veliko interesovanje za integrativne strategije za poboljšanje javnozdravstvenih mjera za sprječavanje infekcije COVID-19 i pridružene pneumonije. Nažalost, nijedna integrativna mjera nije potvrđena u istraživanjima na ljudima. Bez obzira na to, ovo je prikladno vrijeme za proaktivno djelovanje. Koristeći dostupne in vitro dokaze, razumijevanje virulencije COVID-19, kao i podatke iz sličnih, ali različitih virusa, nudimo sljedeće strategije koje treba razmotriti.

Opet treba naglasiti da su ovo dodatna razmatranja trenutnih preporuka koja naglašavaju redovno pranje ruku, socijalno distanciranje, otkazivanje nebitnih putovanja i testiranje ako razvijete simptome.

Patogenost COVID-19 je složena i važno je razumjeti ulogu upale u ovoj bolesti. Virulencija i patogenost (uključujući sindrom akutnog respiratornog distresa) povezane sa SARS korona virusima razvijaju se kao rezultat virusne aktivacije citoplazmatske upale NLRP3. Ovaj upalomazom unutar aktiviranih (uguliranih NFkB) makrofaga i Th1 imunih ćelija oslobađa protuupalne citokine, naime IL-1B i IL18, koji diktiraju patogenu upalu odgovornu za virulenciju i simptome COVID-19. Razumijevanje ove komponente infekcije COVID-19 daje mehaničku osnovu za nekoliko sljedećih.

SMANJENJE RIZIKA

Adekvatan san: Kraće trajanje sna povećava rizik od infektivne bolesti. Jedno istraživanje je otkrilo da manje od 5 sati sna (praćeno tokom 7 uzastopnih dana) povećava rizik od razvoja prehlade povezane sa rinovirusom za 350% (omjer koeficijenata [OR] = 4,50, interval pouzdanosti od 95% [CI], 1,08-18,69) u poređenju sa osobama koje su spavale najmanje 7 sati po noći. Važno za COVID-19, nedostatak sna povećava nivo CKSCL9. CKSCL9 je monokin, indukovan interferonom, i koji povećava limfocitnu infiltraciju, i koji je uključen u aktivaciju NLRP3 zapaljenjem. Adekvatno spavanje takođe osigurava izlučivanje melatonina, molekula koji može igrati ulogu u smanjenju virulencije koronavirusa.

Upravljanje stresom: psihološki stres narušava imunološku regulaciju i posebno je povezan sa povećanim pro-upalnim citokinima kao što je IL-65. Akutni stres kod miševa povećava IL-1B preko NLRP3 aktivacije upalama. Različite tehnike pažnje kao što su meditacija, vježbe disanja, vođene slike itd. smanjuju stres, smanjuju aktivirani NFkB, mogu smanjiti CRP i izgleda da ne povećavaju upalne citokine.

Cink: Čini se da je koronavirus podložan virusnim inhibicijskim djelovanjima cinka. Cink može spriječiti ulazak koronavirusa u ćelije i čini se da smanjuje virusnost koronavirusa. Tipično dnevno doziranje cinka je 15 mg – 30 mg dnevno, a pastile potencijalno pružaju direktne zaštitne efekte u gornjim disajnim putevima.

Povrće i voće +/- izolovani flavonoidi: in vitro je pronađeno da su mnogi flavonoidi umanjili signalizaciju zapaljenja NLRP3, a time i ekspresiju NFkB, TNF-a, IL-6, IL-1B i IL-18. Neki od specifičnih flavonoida za koje je dokazano da imaju ovo dejstvo i koji se mogu naći u ishrani i / ili dodacima ishrani uključuju:

 • baicalin i vogonoside iz Scutellaria baicalensis (kineska lobanja)
 • likviditigenin od Glicirrhiza glabra (sladić)
 • dihidrokvercetin i kvercetin koji se nalaze u luku i jabukama
 • miricetin koji se nalazi u rajčici, narandžama, orasima, bobicama, čaju i crvenom vinu
 • apigenin (nalazi se u Matricaria recutita (kamilica), peršun i celer.

Najmanje 5 – 7 obroka povrća i 2-3 obroka voća dnevno daju skladište flavonoida i smatraju se kamenom temeljcem protuupalne ishrane.

 • Vitamin C: Poput flavonoida, askorbinska kiselina inhibira NLRP3 aktivaciju upala. Klinička ispitivanja otkrila su da vitamin C skraćuje učestalost, trajanje i težinu prehlade i pojavu upale pluća. Tipično dnevno doziranje vitamina C kreće se od 500 mg do 3000 mg dnevno, dok se čak i veće doze koriste u vrijeme akutne infekcije.
 • Melatonin: Pokazano je da melatonin inhibira aktivaciju NFkB i aktivaciju upala NLRP3. U stvari, pad proizvodnje melatonina u vezi sa godinama predstavlja jedan predloženi mehanizam za objašnjenje zašto djeca nemaju ozbiljne simptome, a stariji odrasli ljudi imaju. Melatonin takođe smanjuje oksidativne povrede pluća i regrutovanje zapaljenskih ćelija tokom virusnih infekcija. Tipično doziranje melatonina varira u rasponu od 0,3 mg do 20 mg (potonji se koristi u onkološkom okruženju).
 • Zova (stabljika): postoje pretklinički dokazi da zova inhibira replikaciju i virusnu vezanost humanog koronavirusa NL63 (HCoV-NL63) , različitu od COVID-19, ali člana porodice koronavirusa. Zova se čini najefikasnijom u prevenciji ili ranoj fazi infekcije virusom corone. Napomenimo, zova značajno povećava upalne citokine, uključujući IL-B124, pa ih treba prekinuti sa simptomima infekcije (ili pozitivnim testom). Sistematski pregled zove zasnovan na dokazima, sproveden od strane Istraživačke organizacije za prirodne standarde, zaključio je da postoje dokazi nivoa B koji podržavaju upotrebu zove za virus gripa koji mogu ili ne moraju biti primjenljivi na prevenciju COVID-19. Tipično doziranje 2: 1 ekstrakta zove je 10mL -60mL dnevno za odrasle i 5mL-30mL dnevno za djecu.
 • Vitamin D: U određenim uslovima, otkriveno je da vitamin D smanjuje aktivaciju upale NLRP3, a aktivacija receptora vitamina D smanjuje lučenje IL-1b.Međutim, otkriveno je da 1,25 (OH) vitamina D povećava nivo IL-1b, pa ga treba koristiti oprezno i možda prekinuti sa simptomima infekcije.

TIJEKOM SIMPTOMA INFEKCIJE ILI POZITIVNOG TESTA NA COVID-19

Izbeći:

S obzirom na integralnu ulogu inflamatornih citokina ( IL-1B i IL-18) u patogenosti COVID-19, kao i nemogućnosti predviđanja koji su pojedinci podložni „citokinskoj oluji“, tehnički nazvanoj sekundarnom hemofagocitnom limfohistiocitozom, ili sHLH, čini se da je oprezno izbjegavati visoku i redovnu upotrebu imunostimulirajućih sredstava koja povećavaju ove citokine. Opet, u nedostatku kliničkih podataka na ljudima, opravdava se oprez sa sljedećim imunoaktivacijskim agensima zbog pretkliničkih dokaza povećane proizvodnje IL-1B i / ili IL-18 u inficiranim imunološkim ćelijama:

 • Sambucus nigra (zova)
 • polisaharidni ekstrakti iz ljekovitih gljiva
 • Echinacea angustifolia i E. purpurea
 • arišina arabinogalactan
 • Vitamin D

Vjerovatno bezbjedno:

Čini se da druga uobičajena prirodna imunostimulirajuća i antivirusna sredstva, uključujući sljedeće, ne povećavaju IL-1B ili IL-18 kao dio njihovih imunomodulatornih djelovanja. Neke od njih, u stvari, smanjuju ove citokine i mogu obnoviti imunološku homeostazu. Zbog toga je vjerovatno sigurno da se koriste i prije i tokom infekcije COVID-19. Da li ovi agensi ublažavaju simptome ili virulenciju COVID-19 nije poznato i stoga je korist od ovih agenasa tokom infekcije COVID-19 nepoznata.

 • Allium sativum (bijeli luk)
 • kvercetin
 • Astragalus membranaceus
 • Ekstrakti gljive sa punim micelijem
 • Mentha piperita (metvica)
 • Andrographis paniculata
 • Cink
 • Vitamin A
 • Vitamin C

Informacije i razumijevanje COVID-19 i dalje se brzo mijenjaju. Važno je ponoviti da ne postoje kliničke strategije zasnovane na dokazima zasnovanim na prevenciji ili liječenju infekcije COVID-19.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
32 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
2 godine prije

U svakoj prostoriji javnih ustanova i privatnih stanova na najvidnije mjesto bezodvlačno stavite sliku ministra Božinovića, minimalnih dimenzija 1255x705mm, poželjno iznad tva.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Razočaran sam. Ovaj virus je navodno brzo prenosiv jer napada grlo što omogućava lagan prijenos. Tako da treba uredno, nekoliko puta dnevno, grlo ispirati s rakijicom.

crna guja
Gost
crna guja
2 godine prije

sve ok hrana voda zrak uz jako dobru volju u sebi ali i malo pozitivnog ludila ne bi bilo lose pa i onaj ubica osudjen na smrt u nekim drzavama ima pravo na posljednju zelju za pojes popit i zapalit cigaretu

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
2 godine prije

https://www.dalmacijadanas.hr/derali-se-na-policiju-dvije-zene-i-muskarac-na-bacvicama-odbili-zapovijed-policajaca-i-pozvali-druge-na-isto/
Eto, redakcijo, je li moguce ograničiti kretanje ljudima, bez donešene odluke i ovakvom samovoljom? Jasno, i da je odluka postojeća bila bi neutemeljena u pravu. Zato je i nema?

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
2 godine prije

U Splitu je troje privedenih, moguće će ispasti nezgodno, jedna privedena je novinarka S. Dalmacije. Njenoj prijateljici naređeno da izbriše snimak. Jedan čovjek je oboren u klinč pred svojim djetetom. Uznemireni susjedi reagiraju povicima.. Krimen? Šetnja uz more u pokušaju, poštivajući mjere presvetog stožera.

Nostradurus
Member
Nostradurus
2 godine prije

Svaka čast za objavu!

Bosnanac
Gost
Bosnanac
2 godine prije

Mi ne idemo nikud i ne radimo nista, mi smo jedna velika hipnotisana gomia ….. to je najveci rizik

Alxx
Gost
Alxx
2 godine prije

Korona virus ubija na taj način što iscrpi zalihe Vitamina C u organizmu, i zbog toga onda dolazi do sepse… Kod svih zaraženih dolazi do pada nivoa Vitamina C u serumu… Zato treba suplementirati poprilično mnogo… Kinezi su počeli da daju intravenozno vit. C po 25grama dnevno teškim slučajevima, i… Pročitaj više »

sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
Gost
sefivnwienfvrwenrfvnqernfvuqerfvqer
2 godine prije

Nostradurus je stavio link za dobre upute, ne sad u svezi ove kazališne predstave već općenito.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Zanimljivo je da COVID-19 nije puno zahvatio afričke zemlje. Obično bi ondje znala biti veća žarišta. Mislim, sjećamo se svi ebole i zike. Sada je začudo malo u odnosu na primjerice europske zemlje. Nije valjda da su tamošnji žitelji koji su inače navikli biti pokusni kunići za brojna biološka oružja,… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
2 godine prije

Pogled kroz prozor,a nije Windows Kukurikuuuu Otvorih jedno oko. Kukurikuuu Otvorih i drugo,još se nije razdanilo,a sinoć se zaružilo. Pijevac ima svoj ritam,ja svoj,njemu se dig’o u 5:05 i budi harem u susijedstvu. Ostajem svejedno ležati,ali tip ne posustaje …kukurikuku kukuriku…predajem se nakon sat borbe…i jebem mu pleme pernato. Ustajem,… Pročitaj više »

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
2 godine prije

Najbolji lijek protiv depresije je zajebavajte se i ne uzimajte nista pre ozbiljno.
A lijek protiv ove gluposti? Uvjerite sebe da Vam ne moze biti nista, jer ni ne moze.

Nostradurus
Member
Nostradurus
2 godine prije

Odlična vijest: Baš danas sam pronašao odličan video o studiji primjene C vitamina samo 96 sati koji je pokazao da daje rezultate smanjenja smrtnosti sa relativno malim dozama C vitamina kod pacijenata sa upalom pluća. Autor Alpha A. “Berry” Fowler. https://www.youtube.com/watch?v=HXs5Xzr6qCI . Ovdje je i rezultat studije: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/results/NCT02106975 ——- Imamo… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Mi u Zg spavamo zadnjih sedam dana po 4,5 sati. Svi su iscrpljeni.

POVEZANE VIJESTI