Fauci je udvostručio svoje bogatstvo tokom Covida-19

Fauci bogatstvo
18 komentara

Neto vrijednost američkog glavnog medicinskog službenika Anthonyja Faucija porasla je na 12,6 miliona dolara 2021. godine, skoro dvostruko više od 7,6 miliona dolara u 2019. godini, otkrila je u petak nadzorna grupa OpenTheBooks, pozivajući se na finansijska otkrića koju je dobila od Faucijevog poslodavca, Nacionalnog instituta za zdravlje.

Već najplaćeniji zaposlenik u saveznoj vladi prije pandemije kao direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, Fauci je smanjio platu od 456.000 dolara 2021. i 480.000 dolara 2022. Međutim, ta plata predstavlja samo djelić novca napravio je dok je njegova politika Covid-19 pomogla gurnuti američku ekonomiju u recesiju. 

Objavljivanja pokazuju višestruke fondove, penzione račune i drugu finansijsku imovinu, a čini se da su svi porasli na vrijednosti tokom pandemije, čak i kada je realna ekonomija pretrpjela. Autorske naknade za knjige i nagrada Dan David od milion dolara iz Izraela, kao i honorari za nastupe i govore, zaokružuju Faučijev nenapredni prihod od Covida-19. Međutim, kada je OpenTheBooks zatražio od NIH-a da vidi sve tantijeme isplaćene doktoru, dokument koji su dobili – koji bi tačno pokazao koliko je Fauci imao finansijske koristi od lijekova i drugih patenata – navodno je uvelike redigovan.

“Dok je dr. Fauci bio vladin birokrata više od 55 godina, njegova neto vrijednost domaćinstva je naglo porasla tokom pandemije”, izjavio je za Fox News izvršni direktor OpenTheBooks Adam Andrzejewski, pripisujući nalet doktora bogatstva “rastu plate na kraju karijere, unosnoj novčanoj nagradi koje dodjeljuju neprofitne organizacije širom svijeta i sve veći investicijski portfelj.”

Fauci je bio kritiziran tokom pandemije zbog navodnog profitiranja od skupog antivirusnog lijeka remdesivir, koji je proglasio standardom za liječenje Covida-19 uprkos lošim rezultatima kliničkih ispitivanja i što je bio protiv prvobitnog savjeta Svjetske zdravstvene organizacije.

Čini se da Fauci ne voli javno raspravljati o svojim finansijama, budući da je uhvaćen na vrućem mikrofonu koji opisuje republikanskog senatora Rogera Marshalla kao “morona” jer je samo tražio da vidi ono što bi trebalo da budu javno dostupni dokumenti. Senator iz Kanzasa, koji je takođe doktor, tražio je da vidi Faucijeve finansijske podatke tokom januarskog saslušanja samo da bi šef NIAID-a insistirao da su već bili javni – izjava koja u to vreme nije bila istinita. OpenTheBooks je tužio za pristup u januaru i tek nedavno je dobio dokumente koje je objavio u petak.

Nakon saslušanja, Marshall je uveo FAUCI zakon (Finansijska odgovornost za pojedince s jedinstvenom kompenzacijom) kako bi zahtijevao da financijska objelodanjivanja državnih službenika budu javno dostupna na web stranici Ureda za vladinu etiku.

Anthony FauciCOVID-19SAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Skupina prokletih trgovaca smrću koji će biti kažnjeni.

tuf
1 godina prije

Ničim izazvan listam amer’čke poslovne portale i na Business Insideru naletim na naslov: “Credit Suisse is fending off concerns about its financial health, fanning fears of another Lehman Brothers moment that could roil the global financial system.” Je*o te pa jel je Zapad toliko u ku*cu da čak i Švicarci imatu potencijal vratiti nas u 2008-u? “Credit Suisse CEO Ulrich Koerner told staff in a Friday memo that it was a “critical moment” for the bank ahead of the unveiling of its restructuring plan on October 27, and they should expect more market volatility. Instead of calming anyone, the memo set Twitter and Reddit alight with wild predictions of the bank imploding and triggering the collapse of the global financial system. A large Credit Suisse investor told a Fox reporter the bank’s investment arm is a “disaster,” and the lender’s credit-default swaps were trading as if a “Lehman moment was… Čitaj više »

Dokurčilomi
1 godina prije

To je u redu, demokratski i po zakonu.

Otpornik
1 godina prije

A naši stožeraši? Postoji li u Hrvatskoj Novinar koji bi to istražio? Bojim se da ne. Sve plaćene kur** koje pišu kako im platiš.

petar schroder
1 godina prije

Dobro su te platili za sve zlocine koje si napravio od lijekova za sidu do korona i vakcine Nadam se da ces odgovarati za sve zlocine psihopatu jedan Imao sam toga otrova zvanog corona i ispitao u posebnom laboru preko dlake sa glave Rekli su mi da to nije virus nego sam bio otrovan Nadam se da ces ti i ti koji ste ucestovali u ovome zlocinu odgovarati, ako ne na ovome svijetu onda pred dragim BOGOM Godinama si radio u laboru skupa sa Bill Gatesom u wuhanu

tata mata
1 godina prije

eto ,i ja cu mu rado donirati lovu za metak ,pa nek se upuca

duki
1 godina prije

Ma jeli moguće !
Ovcama nikako nije jasno da se štakori i psi (u obliku ljudi ) najviše bogate na tuđoj nesreći i smrti !

Ico
1 godina prije

Anthoy Fauci je kopija Joepa Mengelea!

Roccos
1 godina prije

Da ima pravde,ova ostarjela verzija Boba Rocka,već bi odavno bio smješten u neki dobro čuvani zatvor i to u ćeliji s dvometarskim madafaka afronjom.

Optimista
1 godina prije

Komentatori, sbrojitw svoje sate na internetu puta xx eura na sat… vi ste protraćili novi auto

Josip
1 godina prije

Štakora objesiti na prvu banderu..

ogo
1 godina prije

Sto poklone blesavi narodi to se ne odbija

Hogar
1 godina prije

Kabala STAKOR. Sta dodati.

goran
1 godina prije

doći češ ti pred svog stvoritelja ko i mi svi ostali,pa češ pred njim pokušati se opravdati.
uživaj u ovom kratkom periodu svog života,jer vječnost je preduga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI