fbpx

Je li češnjak ključ za poboljšanje kognitivnog zdravlja starijih osoba?

Češnjak

Češnjak je popularni začin koji ima mnoge zdravstvene koristi. Jedna od tih prednosti je mogućnost poboljšanja kognitivnog zdravlja starijih ljudi. Studija na životinjama koju su proveli istraživači sa Sveučilišta u Louisvilleu otkrila je da spoj u češnjaku nazvan alil sulfid može pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja, vezanog za starost kod osoba koje boluju od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Konkretno, spoj pomaže u suzbijanju starosnih promjena u bakterijama crijeva povezanih s problemima pamćenja.

Crijeva sadrže milijarde mikroorganizama koji se zajedno nazivaju mikrobiota crijeva. Zna se da ti mikroorganizmi igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja ljudi. Međutim, nije puno poznato o zdravstvenim učincima povezanim s promjenama mikrobiote crijeva koje dolaze s godinama. Kako osoba stari, raznolikost mikrobiote crijeva opada.

U studiji su istraživači željeli bolje razumjeti kako promjene mikrobiote crijeva utječu na opadanje kognitivnih sposobnosti povezanih s godinama. Da bi to učinili, hranili su alil-sulfidom oralno 24-mjesečne miševe, što je ekvivalentno dobi ljudi između 56 i 69 godina. Zatim su te miševe uspoređivali s miševima starim četiri i 24 mjeseca, koji nisu primali dodatak prehrani alil sulfida.

Istraživači su vidjeli kako stariji miševi koji su primili spoj češnjaka pokazuju bolje dugoročno i kratkotrajno pamćenje, kao i zdravije bakterija u crijevima, u usporedbi sa starijim miševima koji nisu primili tretman. Dvogodišnji miševi koji nisu dobivali smjesu češnjaka također su imali narušenu memoriju.

U dodatnim eksperimentima, istraživači su otkrili da je smanjena ekspresija gena natriuretičkog faktora (NDNF) koja potiče iz neurona u mozgu vjerojatno odgovorna za pad kognitivnog sustava. Ovaj gen, koji su nedavno otkrili istraživači, potreban je za dugoročno i kratkotrajno pamćenje.

Štoviše, tim je otkrio da su miševi koji su primili alil sulfid pokazali više razine ekspresije gena NDNF. Rekombinantna terapija proteinima NDNF u mozgu je također obnovila kognitivnu funkciju starijih miševa koji nisu primili spoj češnjaka. Štoviše, otkrili su da primjena alil sulfida stvara plin vodikov sulfid, koji sprječava upalu u crijevima, u lumenu crijeva.

Uzeti zajedno, nalazi su pokazali da unos češnjaka može poboljšati konsolidaciju pamćenja obnavljanjem bakterija iz crijeva. Tim nastavlja provoditi eksperimente kako bi bolje razumio odnos mikrobiote crijeva i kognitivnog opadanja. Oni također planiraju razmotriti može li se češnjak koristiti za liječenje kognitivnih problema povezanih s godinama, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Nalazi trenutne studije predstavljeni su na godišnjem sastanku Američkog fiziološkog društva u Orlandu na Floridi.

Ostale blagodati češnjaka

Već tisućama godina češnjak se koristi i u kulinarske i u ljekovite svrhe. I tijekom godina, znanstvenici su otkrili i dokazali njegove zdravstvene koristi, posebno koristi za mozak.

Češnjak može pomoći u prevenciji raka mozga. Sadrži još jedan spoj nazvan razrijeđeni trisulfid (DATS), koji igra ulogu u smanjenju rasta tumora kod osoba s glioblastomom, najsmrtonosnijim oblikom tumora mozga. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neuro-Oncology, spoj je učinkovito spriječio napredovanje tumora i izazvao apoptozu ili staničnu smrt u aktivnom ljudskom glioblastomu, bez nanošenja štete jetri.

Češnjak također može poboljšati dotok krvi u mozak sprečavanjem stvaranja ugruška u krvi. Krvni ugrušci su masa koja nastaje kada se tečna krv stvrdne. Krvni ugrušak može blokirati arteriju ili venu u srcu, što također može utjecati na vrat ili mozak i dovesti do moždanog udara. Jedenje češnjaka može pomoći jer je učinkovito sredstvo za razrjeđivanje krvi, koje djeluje poput aspirina, a može pomoći u regulaciji cirkulacije krvi.

Osim češnjaka, postoje i mnogi drugi začini koji mogu potaknuti rad mozga. Tu spadaju kurkuma, origano, timijan, ružmarin, kadulja, crni papar, cimet, klinčići, muškatni oraščić i sveti bosiljak.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
preseren3
Gost
preseren3
11 mjeseci prije

Samo starijih?
Češnjak je prirodni antibiotik, na kojeg NIKAD nečeš postati otporan, kao na penicilin…
Nisam imao gripa, ne pamtim…. Ni prehlade. Desetllječima…

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Koji brate, onaj kineski koga pojedeš kilo danas i sutra ne smrdiš ili onaj naš nekadašnji, domaći kojeg je dovoljno samo liznuti i “čuješ” se tri dana?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Jedan od najboljih videa o bijelom luku….
https://youtu.be/Ul6aN1cwHkY

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

A postoje i utjecaji češnjaka na – štitnjaču…opet preko crijeva.

Štoviše, na neke stvari treba obratiti pažnju i prije nego se posegne za ‘lijekovima za poremećaje tipa potištenost ili uznemirenost’.
Naime, u crijevima mogu postojati i bakterije koje luče – serotonin.
A kako bi sad trebao, koristit ćemo izraz ‘mozak’, – razlikovati ‘svoj’ i tuđi – serotonin ??

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

Bijeli i crni ili crveni luk,dokazano od kada postoji svijeta najzdravija hrana.Moja baba je samo brinila da ima te dve namirnice u kuci i basti.Zeleno perje luka uvijek u zelenu salatu.
Rekla je jedi,posle izgrizi persina i nece se osijetiti miris bijelog luka.Probao i istina.
Inace za cijelu utrobu i jetru i sve organe ostale kazu strucni da su drugi mozak jer samostalno rade.

dr željko
Gost
dr željko
11 mjeseci prije

češnjak ili luk je skroo pa nezamenljiv u ishrani.. moj mali dodatak je i lavlja griva, reishi u kapsulama i detoxamin za pročišćavanje organizma.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x