Ovih pet vještina pamćenja će vas učiniti pametnijima

Ućenje, pamćenje, proces, razvoj, nadogradnja
0
0

Peter Brown, Henry Roediger i Mark McDaniel, autori knjige “Neka se zadrži: Nauka o uspješnom učenju”, donose nam nekoliko vještina pamćenja koje će učiniti da ono što pročitamo i zapamtimo.

  1. Prisjećanje: Izvucite informaciju iz memorije

Kada se pokušavamo sjetiti ideje, metoda ili tehnike iz memorije, mi se prisjećamo. Razlog zbog kojeg je prisjećanje efikasno je u tome što ono ojačava neuronske putanje koje povezujemo sa određenim konceptom.

Psiholozi to zovu “efektom testiranja”. Kada se pokušamo sjetiti neke informacije, mnogo lakše će biti to zapamtiti ubuduće, a tako i testiramo sebe.

  1. Povezivanje: Povežite nove ideje s onim što već znate

Kada pokušavamo objasniti novu ideju svojim riječima, mi elaboriramo. “Što više možemo objasniti način na koji se nove ideje mogu povezati s našim prethodnim znanjem, to će naše razumijevanje nove ideje biti jače, a što više poveznica napravimo, to će nam biti lakše da se kasnije toga i sjetimo”, pišu autori ove knjige.

  1. Preplitanje: Mijenjajte svoje teme

Kada radimo na više različitih stvari u isto vrijeme, one se prepliću. Ako želimo razumjeti nešto, najbolje je da pomiješamo primjere iz svih oblasti i tako stvorimo bolju sliku koncepta.

  1. Generisanje: Odgovorite prije nego što saznate odgovor

Kada pokušavamo da odgovorimo prije nego što smo dobili odgovor, tada generišemo. “Zalazeći u nepoznato i pokušavajući shvatiti to isto dobijamo veću šansu da sami naučimo i zapamtimo rješenje, nego kad nas neko tome odmah poduči.” To bi se kod nas reklo: “Najbolje naučena lekcija je ona koja se nauči na svojoj koži”.

  1. Osvrtanje: Ocijenite događaje

Kada napravimo pauzu od nekoliko trenutaka da bismo rezimirali događaje na projektu ili sastanku, tada se osvrćemo. Jedna studija je pokazala da samo 15 minuta pisanog osvrta na ono što smo učili ili radili tokom dana može da poveća našu moć reprodukcije naučenog ili produktivnost na poslu za čak 23%.

U knjizi je obrađeno još nekoliko zanimljivih vještina koje će biti od pomoći svakome ko želi da lakše i brže zapamti nove ideje i informacije.

ČitanjeMozakpamćenjeučenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI