Prvo skeniranje umirućeg mozga otkriva posljednje trenutke

Skeniranje mozga
18 komentara

Obrasci talasa pokazali su aktivnost sličnu sanjanju, prisjećanju i meditaciji.

Po prvi put ikada, naučnici su snimili aktivnost umirućeg ljudskog mozga, otkrivši da on pokazuje iste obrasce koji se vide tokom sanjanja, pamćenja i meditacije, otkrila je nova studija.

Nalazi objavljeni u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience u utorak pokazali su snimak aktivnosti kod 87-godišnjeg pacijenta koji je bio povezan sa aparatom za elektroencefalografiju (EEG) kako bi ljekari otkrili napade i liječili pacijenta, kada je iznenada dobio srčani udar i preminuo.

900 sekundi moždane aktivnosti koje su izmjerene u vrijeme pacijentove smrti su opisane kao slične „prisjećanju života“. Iskustvo, koje se poredi sa onim koje se dešava kod iskustva bliske smrti, potencijalno odgovara na pitanje o moždanoj aktivnosti u ovim trenucima, što je zbunilo neuronaučnike.

„Kroz generisanje oscilacija koje su uključene u vraćanje memorije, mozak možda reprodukuje posljednje podsjećanje na važne životne događaje neposredno prije smrti“, rekao je dr Ajmal Zemmar, neurohirurg sa Univerziteta Louisville u SAD, koji je organizovao studiju.

Istraživači su naveli da bi otkrića mogla značiti da mozak ostaje aktivan i koordinisan dok pojedinac umire, pa čak i nakon smrti. Zemmar je dodao da „ovi nalazi osporavaju naše razumijevanje kada se tačno život završava i generišu važna kasnija pitanja, poput onih u vezi sa vremenom doniranja organa“.

Studija je prva koja ispituje živu moždanu aktivnost umirućeg čovjeka, ali prati slične nalaze u oscilacijama uočenim kod pacova koji su držani u kontrolisanom okruženju. Pošto je pacijent ranije pretrpio povrede mozga usljed napada i otoka, istraživači prihvataju da su podaci komplikovani, a Zemmar je izjavio da planira da sprovede dalju istragu kako bi potvrdio svoju početnu studiju.

„Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas ostave da se odmorimo, njihov mozak možda ponavlja neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u životu“, rekao je Zemmar, nudeći nadu za ožalošćene porodice.

MozaksmrtSnimakZnanstvenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagte
2 godine prije

Jos jedno petljanje tzv nauke u nesto sto ne znaju a jos manje razumiju. Duh zivotni napusta covjeka,.dusa je kombinacija materije i duha zivotnog dakle.zivi covjek.. Dusa nije besmrtna sto je jedna od vecih prevara. Da je dusa besmrtna.covjek.bi vladao.situacijom i onda bi logicki izabrao da nikad niti ne napusti ovaj zivot. Da li je potom zivotni duh svjestan ili u stanju sna, moze se debatirati, osobno mislim da nije svjestan do momenta uskrsnuca.

Kornel
2 godine prije

Biokemijski procesi su fizička manifestacija i konstatacija te manifestacije ne govori puno.
Važno je što mozak misli odnosno tijek misli do trenutka prestanka biokemijskih procesa.

Lucija, prva
2 godine prije

🙂 Navodno je Jung to, – da će se javiti sa “onog svijeta”,- obećao prijatelju pred smrt…i ponešto i realizirao.

Inače jedan kralj u staroj Indiji je ubijao zločince u kotlu.
Nadao se da će, kad otvori kotao, ugledati dušu…
A i tamo je bilo nekih pokušaja s vaganjem.
Još osamdesetih (?) Rusi su konstatirali da je prilikom umiranja osnovni fiziološki proces u mozgu, povlačenje krvi iz mozga. Pa otuda mnoge stvari…a i slične kod većine.

čudila se aman ja
2 godine prije

…”kako bi otkrili napade i liječili pacijenta”- baš, suze mi idu od ganuća zbog njihove brige oko 87-godišnjeg pacijenta- bio im je kao naručen (može i bez “kao”) za njihovu zabavu koju cinično nazivaju “istraživanje.”

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

Ovo takozvano “mjerenje moždane aktivnosti” i šarene sličice mozga je tipičan primjer kvaziznanosti. Izgleda strašno pametno, a u stvari ne otkriva baš ništa. A ne može ni otkrivati jer “zanstvenici” još uglavnom blagog pojma nemaju kako mozak zaista funkcionira jer njegove višestruke neuronske veze, neprekidno mijenjaju svoju kemijsku i fizičku strukturu i tako nadilaze ljudsko znanje razumijevanje funkcioniranja mozga.

Mrčikola
2 godine prije

Mozak za života nekoga “služi” bolje, nekoga lošije ali mislim da, kod svih koji su mu “omogućili” da radi u sprezi s duhom i po prirodnim zakonima, onaj svoj posljednji i najbitniji zadatak- da osigura najugodniji mogući “prelazak”- odradi veličanstveno.
Ne mogu niti pretpostaviti, a kamo li reći, što se na “prelasku” dogodi kod onih koji su ga “forsirali” da radi protiv prirodnih zakona i “hranili” ga negativnom energijom ali poprilično sigurno mogu reći; ne dao Bog biti u njihovoj “koži”.

Ja to onako
2 godine prije

Jbo nauku,naucnicima dovoljno da bace pogled na Logicno diskusije pa da dodju do novih otkrica tako bi usparali trud,vreme i novac.

ad astra
2 godine prije

A ja mislio da je slika umirućeg mozga slika mozga dijela komentatora na portalu Logično. Ban Oven i njemu slični.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Napravi isti pokus i stavi kosarkasku loptu na vagu,zatim je ispusi (neka izdahne) pa ces dobit takodjer da je laksa bez zraka…

Scorpiorex
2 godine prije

Nema niko pojma kako mozak radi,o koristenju 10% je isto glupost.mozda 0,1% mozda skroz nesto drugo,niko ne zna,al momenat umiranja mora biti nabijem,sjecanjima,osjecajima itd, odoh daleko,u paranoju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI