Ruski znanstvenici naučili dijagnosticirati rak i druge bolesti uz pomoć kapljice krvi

Dijagnostirati-rak-pomocu-kapljice-krvi
9 komentara

Znanstvenici Nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Samari, sa svojim kolegama s Državnog medicinskog sveučilišta u Samari, pronašli su način za brzu dijagnozu raka i drugih bolesti pomoću kapi krvi i spektroskopije.

Nova metoda pomoći će u uštedi vremena, što znači da će se pacijenti moći odmah poslati potrebnom stručnjaku. Rezultati istraživanja objavljeni su u Journal of Raman Spectroscopy.

Prema znanstvenicima, pomoću Ramanove spektroskopije moguće je izvršiti tekuću biopsiju u nekoliko minuta. Za razliku od postojećih metoda laboratorijske analize koje zahtijevaju sate, ova metoda omogućuje analizu sastava krvi u stvarnom vremenu.

Ovaj se postupak može provesti optičkim tehnikama, gdje svjetlost izmjenjuje energiju s molekulama analita, rekli su stručnjaci. To pomaže utvrditi identitet određene vrste molekula i njihovu koncentraciju u krvi, što omogućava postavljanje određene dijagnoze.

“Svjetlost može komunicirati s biološkim molekulama, koje su gradivni blokovi našeg tijela. Ako poznajete proces te interakcije, možete pratiti promjene u tjelesnom sastavu i vidjeti razvija li se kakva patologija samo jednom kapljicom krvi. Štoviše, ova analiza može se izvesti za nekoliko minuta”, rekao je Ivan Bratčenko, izvanredni profesor na Odsjeku za laserske i biotehničke sustave Nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Samari.

Primijetio je da se znanstvenici širom svijeta trenutno trude postići veću točnost i svestranost uz pomoć predloženih dijagnostičkih metoda. Iako je inferiorna u pogledu preciznosti pristupa provedenim u laboratorijskim objektima, metoda koju su predložili stručnjaci Nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Samari može se provesti s prijenosnom opremom.

Prema autorima studije, provođenje biopsije tekućine pomoću prijenosne opreme značajno smanjuje troškove sustava za analizu krvi. Znanstvenici su smislili optimalne metode za matematičku obradu spektralnih značajki. Takve se metode mogu koristiti za podatke s visokim šumom koji se javljaju prilikom upotrebe prijenosne opreme.

“Dobiveni rezultati mogu biti potrebni prilikom provođenja velike količine istraživačkih pregleda. Tekuća biopsija pomaže u brzom identificiranju ljudi s patologijom i upućuje ih potrebnom stručnjaku. Također pomaže u praćenju stanja pacijenata koji su već na liječenju. Prilikom ispitivanja sastava krvi, tekuća biopsija također može pokazati postoji li pogoršanje stanja pacijenta”, rekao je Ivan Bratčenko.

Da bi se poboljšani predloženi uređaj mogao koristiti u bolnicama, potreban je koordinirani rad fizičara, kemičara, matematičara, inženjera i naravno, liječnika. U budućnosti znanstvenici žele poboljšati metode analize i provesti opsežna klinička ispitivanja predloženog pristupa u različitim skupinama pacijenata.

dijagnostikakancer
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
3 godine prije

Izuzetno korisno otkriće ! Onkologija treba ovako pouzdanu dijagnostičku metodu. Nadam se da će metoda ubrzo zaživjeti u svijetu.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Sjajno!
Sad cemo imati sve zadnjih par mjeseci pre nego nas steriliziraju i otruju cjepivima, a one koji odbiju dokrajcit ce mecima…

Mario
3 godine prije

Ne znam zasto, ali nikad me ne uzbuduju ovakve vijesti, nesto slicno kao sto je clanak ”Znanstvenici otkrili kako je nastao Mount Everest”… Sve mi to lici na onu prodaju mu*a pod bubrege.

Dokurčilomi
3 godine prije

Ma da. Zaostali Rusi to otkrili a Ameri koji letaju po svemiru i gledaju što je na planetama stotinama svjetlosnih godina dalje, ne.

3 godine prije zadnji put uredio Dokurčilomi
zeus
3 godine prije

pa nije stvar u diagnozi koja samo produžava agoniju. Glavni problem je u tome što se ne poštuje selekciju – ko treba da umre nek umre – ima ,,dece,, koji čekaju …

Zvrk
3 godine prije

Nevjerojatno, zar još ni riječi o prosvjedima u Sloveniji?!
Mislio sam da vam je to kao regionalno portalu važno. Ali očito postoje važnije države i narodi. Glavno da smo imali uživo prijenos beogradskih prosvjeda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI