fbpx

Ruski znanstvenici naučili dijagnosticirati rak i druge bolesti uz pomoć kapljice krvi

Dijagnostirati-rak-pomocu-kapljice-krvi

Znanstvenici Nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Samari, sa svojim kolegama s Državnog medicinskog sveučilišta u Samari, pronašli su način za brzu dijagnozu raka i drugih bolesti pomoću kapi krvi i spektroskopije.

Nova metoda pomoći će u uštedi vremena, što znači da će se pacijenti moći odmah poslati potrebnom stručnjaku. Rezultati istraživanja objavljeni su u Journal of Raman Spectroscopy.

Prema znanstvenicima, pomoću Ramanove spektroskopije moguće je izvršiti tekuću biopsiju u nekoliko minuta. Za razliku od postojećih metoda laboratorijske analize koje zahtijevaju sate, ova metoda omogućuje analizu sastava krvi u stvarnom vremenu.

Ovaj se postupak može provesti optičkim tehnikama, gdje svjetlost izmjenjuje energiju s molekulama analita, rekli su stručnjaci. To pomaže utvrditi identitet određene vrste molekula i njihovu koncentraciju u krvi, što omogućava postavljanje određene dijagnoze.

“Svjetlost može komunicirati s biološkim molekulama, koje su gradivni blokovi našeg tijela. Ako poznajete proces te interakcije, možete pratiti promjene u tjelesnom sastavu i vidjeti razvija li se kakva patologija samo jednom kapljicom krvi. Štoviše, ova analiza može se izvesti za nekoliko minuta”, rekao je Ivan Bratčenko, izvanredni profesor na Odsjeku za laserske i biotehničke sustave Nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Samari.

Primijetio je da se znanstvenici širom svijeta trenutno trude postići veću točnost i svestranost uz pomoć predloženih dijagnostičkih metoda. Iako je inferiorna u pogledu preciznosti pristupa provedenim u laboratorijskim objektima, metoda koju su predložili stručnjaci Nacionalnog istraživačkog sveučilišta u Samari može se provesti s prijenosnom opremom.

Prema autorima studije, provođenje biopsije tekućine pomoću prijenosne opreme značajno smanjuje troškove sustava za analizu krvi. Znanstvenici su smislili optimalne metode za matematičku obradu spektralnih značajki. Takve se metode mogu koristiti za podatke s visokim šumom koji se javljaju prilikom upotrebe prijenosne opreme.

“Dobiveni rezultati mogu biti potrebni prilikom provođenja velike količine istraživačkih pregleda. Tekuća biopsija pomaže u brzom identificiranju ljudi s patologijom i upućuje ih potrebnom stručnjaku. Također pomaže u praćenju stanja pacijenata koji su već na liječenju. Prilikom ispitivanja sastava krvi, tekuća biopsija također može pokazati postoji li pogoršanje stanja pacijenta”, rekao je Ivan Bratčenko.

Da bi se poboljšani predloženi uređaj mogao koristiti u bolnicama, potreban je koordinirani rad fizičara, kemičara, matematičara, inženjera i naravno, liječnika. U budućnosti znanstvenici žele poboljšati metode analize i provesti opsežna klinička ispitivanja predloženog pristupa u različitim skupinama pacijenata.

4.9 12 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ico
Gost
Ico
25 dana prije

Izuzetno korisno otkriće ! Onkologija treba ovako pouzdanu dijagnostičku metodu. Nadam se da će metoda ubrzo zaživjeti u svijetu.

Pars
Gost
Pars
25 dana prije
Reply to  Ico

Nadam se da je nova metoda komercijalno isplativija od dosadašnje.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
25 dana prije

Sjajno!
Sad cemo imati sve zadnjih par mjeseci pre nego nas steriliziraju i otruju cjepivima, a one koji odbiju dokrajcit ce mecima…

Mario
Gost
Mario
25 dana prije

Ne znam zasto, ali nikad me ne uzbuduju ovakve vijesti, nesto slicno kao sto je clanak ”Znanstvenici otkrili kako je nastao Mount Everest”… Sve mi to lici na onu prodaju mu*a pod bubrege.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
25 dana prije

Ma da. Zaostali Rusi to otkrili a Ameri koji letaju po svemiru i gledaju što je na planetama stotinama svjetlosnih godina dalje, ne.

Last edited 25 dana prije by Dokurčilomi
zeus
Gost
zeus
25 dana prije

pa nije stvar u diagnozi koja samo produžava agoniju. Glavni problem je u tome što se ne poštuje selekciju – ko treba da umre nek umre – ima ,,dece,, koji čekaju …

Senka
Gost
Senka
25 dana prije
Reply to  zeus

Nebi tako govorio da ti dobiješ rak, da tebe selekcija odabere za otpis.
Svi mi mislimo … “Neće mene !” … dok nam se ne desi.

Zvrk
Gost
Zvrk
25 dana prije

Nevjerojatno, zar još ni riječi o prosvjedima u Sloveniji?!
Mislio sam da vam je to kao regionalno portalu važno. Ali očito postoje važnije države i narodi. Glavno da smo imali uživo prijenos beogradskih prosvjeda.

tihobl
Gost
tihobl
25 dana prije
Reply to  Zvrk

Zar se i tamo bune protiv Trampa?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik