Pentagon procjenjuje rizik od raka za američke pilote

Udruženje američkih borbenih pilota
15 komentara

Američki vojni avijatičari obolijevaju od raznih oblika raka mnogo češće od Amerikanaca općenito, otkrila je dugo očekivana studija Pentagona, potvrđujući sumnje pilota i preživjelih članova obitelji koji su dugo sugerirali da se njihova stopa bolesti i smrtnosti čini neobično visokim.

Istraga , koju su objavili mediji u nedjelju, pokazala je da je ukupna stopa raka bila 24% iznad normale za članove zrakoplovne posade koji su služili između 1992. i 2017. Stope su bile 87% više od prosjeka za melanom i 39% više za rak štitnjače . Muškarci piloti i članovi posade suočavaju se sa 16% većom stopom raka prostate, dok žene veterani zrakoplovne posade imaju 16% veću stopu raka dojke.

Višegodišnja studija, koja se temeljila na zdravstvenim rezultatima za gotovo 900.000 pripadnika službe, također je otkrila da su članovi kopnene posade imali povećan rizik od raznih vrsta raka, uključujući 19% veću stopu raka mozga, 15% veću stopu raka štitnjače. karcinoma i 9% veća stopa karcinoma bubrega ili bubrega. Pentagon je priznao da je njegova procjena vjerovatno nedovoljno izbrojala slučajeve raka jer su njegovi podaci bili nepouzdani za ranije generacije pilota.

Kongres je naredio široku studiju 2021., nakon godina lobiranja bivših vojnih pilota i članova porodica koji su godinama sumnjali da izlaganje potencijalnim kancerogenima u mlaznom gorivu, radarskim sistemima i drugim mogućim opasnostima ubija mnoge veterane. Sada kada je početni pregled potvrdio visoku stopu raka, druga faza studije će ispitati moguće razloge.

Uža studija završena 2021. bavila se samo pilotima američkog ratnog zrakoplovstva i upoređivala njihovu stopu raka s stopama pripadnika službe općenito. Taj pregled, koji je obuhvatio skoro 35.000 pilota i članova posade koji su služili između 1970. i 2004. godine, otkrio je da su stope raka testisa, prostate i kože bile 23-30% iznad normalne. Piloti koji su upravljali F-100 Super Sabre, prvim američkim nadzvučnim borbenim avionom, imali su “veću vjerovatnoću da će dobiti dijagnozu i umrijeti od raka debelog crijeva i rektuma, pankreasa, melanoma, kože, prostate i mozga”, ranija procjena rekao je.

Najnovija studija izašla je na vidjelo nakon što je američko ratno zrakoplovstvo prošlog mjeseca pokrenulo istragu o rizicima od raka za pripadnike vojske koji su radili u američkim silosima nuklearnih projektila. Preliminarni pregled je pokazao visoku stopu limfoma među projektilima koji su radili u zračnoj bazi Malmstrom u Montani.

avijacijakancerPentagonpilotirak
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Avionski radari imaju slabu zaštitu a jak su izvor zračenja.

tatamata
6 mjeseci prije

interesantno je to koliko se povecao broj raka prostate u zadnje vrijeme ,,…globalno

tuf
6 mjeseci prije

Već ako pođemo od činjenice da se piloti općenito izlažu većim dozama zračenja na letovima (3𝜇Sv za 6 sati leta) i da se radi o kumulativnom efektu – teško se može odmahnuti rukom i relativizirati značaj za pilote koji imaju opterećeniji raspored. A gdje je sve drugo, pogotovo u vojnom zrakoplovstvu koje je prožeto ne samo raznim izvorima zračenja nego i raznolikim, nerijetko otrovnim kemikalijama.

Istina
6 mjeseci prije

Istina je dakle da ovi ubijaju bez problema i svoje. Demokracija na djelu. Za sve jednako.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Mala je to cijena za čuvanje demokracije u svijetu.
Povećanje raka u Iraku zahvaljujući oružju koje su izuzetni tamo koristili u dva rata ima veće postotke.

nessy
6 mjeseci prije

Sve su znali, ali ih nije briga. Mesa uvijek ima. Pa koliko je NATO vojnika (o iracanima necu ni govoriti) obolilo od raka izazvanog municijom sa osiromasenim uranom u ‘Bitci za Irak’. Izgleda da su talijanski vojnici posebno brojni medju oboljelima, ili je mozda samo bolje poznato. Vojni vrh je sve znao, inace bi bili idioti, a nisu. Sto su spremni napraviti svojim vojnicima je okrutno i strasno, znate onda koliko ih je briga za civile i suprotnu stranu. Truju mrtvi-hladni svoju vojsku i civile na svakodnevnom nivou. Hoce li netko odgovarati? Tesko. Dizu idioti optuznicu Putinu? A sto cemo sa razorenim drzavama, samo u zadnjih 20-30 godina? Je li tu bilo zlocina? Sirija, Irak, Libija, uz sve nedostatke bile su oaze dobrog zivota na tom podrucju, nekada. A sada? Ide li koja optuznica? Ne? ICC suci, sramite se, skinite te teatralne toge, i skinite gace da ameri izvade metlu… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI