Biljka za koju kažu da leči sve sem smrti

Crni kim, nigella sativa, ćurekot, kumin
0

Crni kim se koristio od davnina i jedna je od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. Drugi naziv koji se vezuje za ovu biljku je Nigella Sativa, ćurekot, kalinji ili crni kumin. Spominje se u Bibliji i Hadithu. Koristili su ga i egipatski faraoni. Islamski prorok Muhamed je za ovu biljku govorio da “Crni kumin leči sve bolesti osim smrti.”

Lekovito dejstvo ove biljke poznato je širom sveta. Koliko su moćna svojstva crnog kima utvrdila su i brojna istraživanja koja su usledila kasnije i detaljnije ispitala koliko je velika dobrobit korišćenja ove biljke da bi se eliminisale mnoge bolesti i pojačao imunitet.

Crni kim je jednogodišnja biljka čije se semenke koriste u ljudskoj ishrani. Raste do 30 cm u visinu. Cvetovi su mu bele ili svetlo plave boje i imaju pet do deset latica. Plod je čaura sa velikim brojem sjajno-crnih semenki u obliku polumeseca. Seme se koristi kao začin ili za izradu ulja. Crni kim je prirodni antibiotik koji nema štetna dejstva. Pre oko pola veka naučnim istraživanjima došlo je do neverovatnih otkrića koliko su lekovita svojstva crnog kima. Najpoznatiji proizvod crnog kima je ulje crnog kima koje se koristi u medicinske svrhe. Ulje se dobija posebnim postupkom i zbog kompleksnog hemijskog sastava zadržava sve lekovite osobine samog semena. Sadrži u sebi preko 100 aktivnih sastojaka od kojih je najdelotvorniji nigelon, koji opušta mišiće i širi bronhije i timohinon koji pojačava lučenje žuči, ublažava preveliku kiselost, smanjuje holesterol i pomaže kod probavnih problema. Ćurekot je blagotvoran za održavanje zdrave mikroflore želuca i creva, stimuliše rad bubrega i jetre. Takođe ima anti-tumorna svojstva i koristi se u prevenciji od kancera. Štiti zdrave ćelije i podstiče stvaranje prirodnog interferona u telu. Istraživanja jordanskih i američkih naučnika potvrdila su da je crni kim anti-leukemik. Ulje crnog kima sadrži do 25% thymoquinona, koji smanjuje simptome reume i drugih upalnih procesa.

Uopšteno deluje pozitivno i na disajni, probavni i mokraćni sistem, podspešuje imunitet i cirkulaciju. Pozitivna iskustva ljudi pokazala su se kod tegoba poput: alergija, astme i drugih respiratornih oboljenja, gripa i prehlada, hroničnih probavnih problema, dijabetesa II, povišenog holesterola, ekcema, kožnih gljivica, akni, menstrualnih problema, smanjuje nesanicu, otlanja umor i depresiju. Redovnim korišćenjem ulja crnog kima kroz period od minimalno 2-6 meseci u kombinaciji sa zdravom ishranom saniraju se simptomi bolesti.

Primena ulja i semena crnog kima rasprostranjena je kod raznih naroda. Semenke crnog kima su takođe vrlo korisne za zdravlje. Koriste se najviše tamo gde i rastu: na bliskom istoku, u severnoj Africi i Indiji kao začin u ishrani. Više u upotrebi je ulje crnog kima. Doziranje ulja je jednostavno. Preporučuju se 3 čajne kašičice dnevno jedan sat pre jela. Može se zbog ukusa staviti u jogurt, med, salate (za salate mera 2 kašičice po osobi). Čajna kašika ulja ujutru u soku od narandže daje energiju za pretstojeći dan, a kašičica uveče pomešana sa toplim napitkom omogućuje miran san. Mazanje ulja crnog kima na bolna mesta umanjuje bol.

Najbolja primena je sa medom, jer se tako najlakše apsorbuje ulje crnog kima, ali ne preporučuje se takva primena za dijabetičare. Korišćenje veće količine ulja crnog kima od preporučenog ne znači brže ozdravljenje, već može imati toksično dejstvo na organizam ako se unese više od 25 grama dnevno.

Čudotvoran crni kim dodatno pomaže i dopunjava efikasnost konvencionalnih terapija. Upotreba ulja ili semena crnog kima ne deluje na pojedinačni organ ili poremećaj, nego na clelokupan organizam i to tako što jača imuni sistem i pomaže detoksikaciju organizma. Bliži se hladniji period i vreme pojačanih viroza. Ukoliko želite da zaobiđete bolest, crni kim je odličan izbor za dobar imunitet, a ukoliko imate tegoba njegovim redovnim korišćenjem umanjićete i eliminisati simptome bolesti.

alergijacrni kumincudotvorna biljkakancerlekovita biljkaNigela Sattivaseme crnog kimaulje crnog kimazacin
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI